Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.9.2018 08:58
Marir

XXX.XXX.49.66

Dobrý den, to už je po druhé, co jsem se napálila. Koupila jsem v neděli wyandotky,4kuřičky. Až doma jsem zjistila, že všechny prskají, stále otevřené zobáčky, hlavičky zakloněné . Léčit?...Děkuji za všechny rady.

4.9.2018 09:32
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Obrátila bych se na prodejce. S reklamací.

4.9.2018 09:47
jpetrasek

XXX.XXX.24.151

Určitě bych neléčil, léky jsou drahé, malá pravděpodobnost vyléčení, i vyléčené budou praděpodobně nositelem nemoci a následná snůška by byla nižší. Kuřice vrátit, uvařit nebo utratit. Ušetřené peníze za veterináře, léky a případnou pitvu, dát na nové kuřice. Jarek.

4.9.2018 12:14
honzapm

XXX.XXX.182.25

Lososové?

5.9.2018 08:23
paskov244

XXX.XXX.120.12

Rozhodně vrátit jestli máte komu. Po podobných vlastních zkušenostech vím že prodejci si s vás udělají hlupáka který se neumí postarat o zakoupené slepice. Když jdu kupovat tak jedině přímo u chovatele a musím vidět v jakých podmínkách žije chovné hejno a kuřata jinak z obchodu není nic i kdybych měl jet 300 km z prázdnou.

5.9.2018 10:27
Marir

XXX.XXX.49.66

ano, lososové.

5.9.2018 10:33
Marir

XXX.XXX.49.66

Marir napsal(a):
ano, lososové.

A jedna už chcípla...druhá má namále...po dlouhé době, až když jsem mu pohrozila, že mu udělám skvělou reklamu, jsem se dozvěděla, že kuřice byly v pořádku a zdravé, že mě nastydly po cestě.

5.9.2018 11:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ono to je těžké. Mykoplasmózou jsou v ČR v současné době chovy doslova promořeny.
Plno zvířat to v sobě má skrytě, nepoznáte to dokud neuděláte kultivaci.
A pak stačí třeba i jednodenní výstava (ráno dodáte, odpoledne odvezete)
a za dva-tři dny vám doma začnou frkat první kusy. A pak se to solidně rozjede,
za 8 dnů frká většina hejna. Do očí vám to nikdo nepřizná a dělají blbého.

Před asi 6 týdny jsem dostal od kamaráda 3 slepičky, za dva-tři dny jeho slepička
začala večer na hřadě frkat. Přitom u něj bez příznaků - opticky zdravá zvířata.
Frkala tiše, málo, ale už vím, co bude následovat a kdyby člověk nechodil za tmy
po maštali, kdy už je absolutní ticho, tak by to ani nezaregistroval.
Kdo má kurník jako boudu někde na zahradě, nemá šanci to večer slyšet
- takto v zárodku. A do týdne frkalo celé hejno.
U chovatele-majitele-prodejce se opravdu zvířata na poslech-letmý pohled mohou
jevit jako zdravá, případně jsou tu i tací, co mají drůbež někde mimo bydliště
a staví se tam jednou za dva dny. Takže ti si pak té nemoci ani nemusí všimnout.
A pak stačí i obyčejné chytání (stres) a transport do nového + stres z nového hejna,
a rozjede se to velmi rychle.
U vás možná zvířata frkala už v autě - krabici - nevím.
Ono to je ve finále jedno. Vyléčit definitivně se to prý nedá.
Antibiotika Doxygal to dokážou potlačit tak, že se celé hejno jeví bezpříznakově,
zdravě.

V roce 2013 jsem si poprvé přivezl 6 slepiček od pravidelně vystavujícího chovatele,
hned mi začaly frkat i staré hybridky, které byly kompletně vakcinované a nikdy
nic jsme s babi za dekády let chovu takového neměli-neslyšeli.
Později jsem měl třeba koroptví kuřičky od p. Žilince - inzeruje zde opět (Částkov),
tak od něj první koroptví slepička - boule mezi zobákem a okem - do té doby
jsem to v životě neviděl. Po dvou místních výstavách - do týdne vždy frkání
od mých - do té doby bezpříznakových - vystavených zvířat, ta to roztáhla na celé
hejno.

Co dodat - není sranda si dnes něco pořídit. Určitě vřele doporučuji přísnou
karanténu, antibiotika Doxygal nasadit ihned po přivezení nových zvířat,
po ukončení ATB zvířata odčervit, sledovat. Pak teprve přidat.

Minulý týden jsem u svého veterináře nechal div né půlku výplaty,
holt se nedá nic dělat.

Jinak ten inzerát na lososové jsem viděl, taky se mi moc líbí.

5.9.2018 13:10
Marir

XXX.XXX.49.66

honzapm napsal(a):
Ono to je těžké. Mykoplasmózou jsou v ČR v současné době chovy doslova promořeny.
Plno zvířat to v sobě má skrytě, nepoznáte to dokud neuděláte kultivaci.
A pak stačí třeba i jednodenní výstava (ráno dodáte, odpoledne odvezete)
a za dva-tři dny vám doma začnou frkat první kusy. A pak se to solidně rozjede,
za 8 dnů frká většina hejna. Do očí vám to nikdo nepřizná a dělají blbého.

Před asi 6 týdny jsem dostal od kamaráda 3 slepičky, za dva-tři dny jeho slepička
začala večer na hřadě frkat. Přitom u něj bez příznaků - opticky zdravá zvířata.
Frkala tiše, málo, ale už vím, co bude následovat a kdyby člověk nechodil za tmy
po maštali, kdy už je absolutní ticho, tak by to ani nezaregistroval.
Kdo má kurník jako boudu někde na zahradě, nemá šanci to večer slyšet
- takto v zárodku. A do týdne frkalo celé hejno.
U chovatele-majitele-prodejce se opravdu zvířata na poslech-letmý pohled mohou
jevit jako zdravá, případně jsou tu i tací, co mají drůbež někde mimo bydliště
a staví se tam jednou za dva dny. Takže ti si pak té nemoci ani nemusí všimnout.
A pak stačí i obyčejné chytání (stres) a transport do nového + stres z nového hejna,
a rozjede se to velmi rychle.
U vás možná zvířata frkala už v autě - krabici - nevím.
Ono to je ve finále jedno. Vyléčit definitivně se to prý nedá.
Antibiotika Doxygal to dokážou potlačit tak, že se celé hejno jeví bezpříznakově,
zdravě.

V roce 2013 jsem si poprvé přivezl 6 slepiček od pravidelně vystavujícího chovatele,
hned mi začaly frkat i staré hybridky, které byly kompletně vakcinované a nikdy
nic jsme s babi za dekády let chovu takového neměli-neslyšeli.
Později jsem měl třeba koroptví kuřičky od p. Žilince - inzeruje zde opět (Částkov),
tak od něj první koroptví slepička - boule mezi zobákem a okem - do té doby
jsem to v životě neviděl. Po dvou místních výstavách - do týdne vždy frkání
od mých - do té doby bezpříznakových - vystavených zvířat, ta to roztáhla na celé
hejno.

Co dodat - není sranda si dnes něco pořídit. Určitě vřele doporučuji přísnou
karanténu, antibiotika Doxygal nasadit ihned po přivezení nových zvířat,
po ukončení ATB zvířata odčervit, sledovat. Pak teprve přidat.

Minulý týden jsem u svého veterináře nechal div né půlku výplaty,
holt se nedá nic dělat.

Jinak ten inzerát na lososové jsem viděl, taky se mi moc líbí.

Děkuji moc za radu, byla jsem z toho tak špatná, že jsem myslela, že je budu muset seknout...
Hodné jste mě potěšil Vaší zprávou, která je obsáhlá a natolik mě to utěšilo. Je mi jich líto, a ikdybych je převážela zpět, a vyžadovala vrácení peněz, je to jejich jistá smrt...
No nevím zda prskaly už v autě, je to možné, neslyšela jsem, oni byly oproti jiným slípkám tiché. Jsou vlastně pořád takové kliďasky, tiché. Podotýkám, že jim chutná, žerou dobře, kdyby neprskaly a neměly pořád otevřené zobáčky nepoznala bych, že jsou nemocné.
Zatím jsou v přísné karanténě., držené dále od ostatních, doufám, že se vyvaruji přenosu na ostatní slípky...
Přenáší se kapénkovou nákazou, nebo jen když pijí s jednoho pítka.
Ještě jednou děkuji moc za vaše rady.

5.9.2018 17:14
kouták

XXX.XXX.168.33

Honzo, opravdu ty všechny svinstva na fotce chce dávat slepicím?To všechno jsem holubům přestal dávat asi před dvaceti lety.Vaše vlašky jsou úžasné a myslím si, že je to škoda ničit je.Musel jsem to napsat, ale to ví o mě každý holubář, tak nic ve zlém.Kouťák.

5.9.2018 17:46
rate

XXX.XXX.227.209

kouták napsal(a):
Honzo, opravdu ty všechny svinstva na fotce chce dávat slepicím?To všechno jsem holubům přestal dávat asi před dvaceti lety.Vaše vlašky jsou úžasné a myslím si, že je to škoda ničit je.Musel jsem to napsat, ale to ví o mě každý holubář, tak nic ve zlém.Kouťák.

Tak hrozné to zas není, téměř samé odčervování(otázka je proč tolik a kdy které), pak jedno povinné očkování(alespoň na výstavy), mast pro lokální použití(vytáhne a koncentruje zánět) a ano jedno ATB(pokud pouze po nákupu v karanténě, tak možná, ale potom je vhodné střevo opět osídlit (třeba Propoul), tak ok). To znám jiné "léčitele" z řad holubářů (vy jste zřejmě vyjímka ).

5.9.2018 18:36
kouták

XXX.XXX.168.33

rate napsal(a):
Tak hrozné to zas není, téměř samé odčervování(otázka je proč tolik a kdy které), pak jedno povinné očkování(alespoň na výstavy), mast pro lokální použití(vytáhne a koncentruje zánět) a ano jedno ATB(pokud pouze po nákupu v karanténě, tak možná, ale potom je vhodné střevo opět osídlit (třeba Propoul), tak ok). To znám jiné "léčitele" z řad holubářů (vy jste zřejmě vyjímka ).

Máte pravdu v tom, že převážná většina holubářů laicky pere do holubů všechna svinstva, včetně ATB, protože už mají od těch svinstev holuby tak zničené, že když je chtějí udržet ve formě tak musí s tím neustále pokračovat.Vyjímek jako jsem já, je jen málo, ale jsou a znám je.
Nemáte pravdu v tom, že u slepic je např.Doxygal nutný.I když jsem dlouholetý holubář, tak v minulosti jsem měl kvalitní chov Amroksek.Vždy jsem dělal jak u slepic, tak u holubů dvakrát až čtyřikrát ročně vyšetření trusu a léčil skutečně jen to, co vyšetření trusu zjistilo.V případě, že bych musel použít ATB, což se nikdy nestalo, tak bych věc řešil utracením.Jsou i přírodní antibiotika jako npř.Lichořeřišnice větší, kterou jsem mnohokrát vyzkoušel a následně nechal udělal vyšetření trusu a bylo vše v pořádku, takže je velice účinná.Nepamatuji si pokolikáté na iFauně bojuji proti veškerému laickému léčení, ale asi už jiný nebudu.Kouťák.

5.9.2018 21:39
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Hezky pěkně.

6.9.2018 22:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Marir napsal(a):
Děkuji moc za radu, byla jsem z toho tak špatná, že jsem myslela, že je budu muset seknout...
Hodné jste mě potěšil Vaší zprávou, která je obsáhlá a natolik mě to utěšilo. Je mi jich líto, a ikdybych je převážela zpět, a vyžadovala vrácení peněz, je to jejich jistá smrt...
No nevím zda prskaly už v autě, je to možné, neslyšela jsem, oni byly oproti jiným slípkám tiché. Jsou vlastně pořád takové kliďasky, tiché. Podotýkám, že jim chutná, žerou dobře, kdyby neprskaly a neměly pořád otevřené zobáčky nepoznala bych, že jsou nemocné.
Zatím jsou v přísné karanténě., držené dále od ostatních, doufám, že se vyvaruji přenosu na ostatní slípky...
Přenáší se kapénkovou nákazou, nebo jen když pijí s jednoho pítka.
Ještě jednou děkuji moc za vaše rady.

Nemáte zač.
Co je u vás nového?

Přenáší se...

Tady si můžete počíst ve článku od naší slečny Terezky:
http://zverolekarka.com/chronicka-respiracni-nemoc/

Od tety Wiki:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mykoplasmov%C3%A9_infekce_pt%C3%A1k%C5%AF

Případně tady:
https://vetweb.cz/tiamutin-ucinne-reseni-mykoplazmozy-v-chovech-drubeze/

Nebo tady:
http://www.chovsedlak.estranky.cz/clanky/domaci-lekar/mycoplazmove-onemocneni.html

Má úcta.

7.9.2018 09:09
Marir

XXX.XXX.49.66

Krásný dobrý den, zatím úhyn jen té jedné. Začaly prospívat, žerou, jsou klidnější. Už i vzhledově vypadají jinak. Začíná se jim lesknout peří, a jejich hřebínek už nemá tak nevýraznou barvu.A začínají si na mě zvykat. Jsou stále v karanténě...
Zatím jsem nezačala s antibiotiky... léčím jako babka kořenářka, pijou jen heřmánek, lichořešnici jim přidávám do krmení a také jim do volátka stříkám aloe vera, sprej první pomoci...Asi se mi budete smát, ale jednu slepičku už jsem tak vyléčila...
Ale když jsem si to všechno co jste mi poslal přečetla, tak nevím, asi to má v sobě dál... Ale je fakt, že už je to půl roku, a žádné příznaky. Ta vyléčená slepička, děti jí říkaj Koko...její karanténa trvala 11 dní, teď se jeví jako úplně zdravá, bez kýchání a dalších problémů.
Jak píšete, stále po večerech chodím a poslouchám je jestli jsou v pohodě...
Možná, že dojde na i antibiotika, ale nevím, nechce se mi je tahat někam k veterináři aby jim je napsal...zatím jsou jak s porcelánu.

7.9.2018 10:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Díky za zprávy.
Důležité (odkazy) bylo nemoc Pojmenovat, Poznat, Pochopit.

Pokud máte 3 kusy, tak klidně pokračujte ve vyzkoušeném, osvědčeném postupu.
Já mám aktuálně 170 kusů, takže si na léčbu lichořeřišnicí hrát bohužel nemohu.
Nehledě na to, že ATB léky zvířatům nepodávám aktivně, je to zásoba "do skříně",
pro strýčka Příhodu. Však to znáte - rozfrká se hejno po výstavě nebo novém
nákupu, veterinář na dovolené, případně objednávka zboží přijde až za 14 dnů
a máte to. To rozumný chovatel takového množství slepic nikdy nemůže dopustit.
Líbí se mi jedno takové heslo sporťáka Vojty Bernatského - "Kdo je připraven,
není překvapen." Tím se snažím držet a křečkuji si. Asi tak. Hodně zdaru se slípkami.
(a s tím trvalým nosičstvím si nedělejte hlavu - pokud jsou zvířata vizuelně zdravá,
živá, čiperná, žerou a snáší, není co řešit - to by se všichni chovatelé museli zbláznit).

10.9.2018 12:53
Marir

XXX.XXX.49.66

Krásný dobrý den...dneska uhynula druhá slepička, takže zbývající jsem chtěla léčit. Pan veterinář při telefoním rozhovoru mi řekl, že antibiotika mi vyjdou dráž než dvě slepice...Tak jsem volala jinam, se stejnou odezvou, seknout. Zbyly mě dvě wyandotky lososové, slepičky, po kterých jsem toužila, ale nevím, co dál.Ještě jsem léčbu nevzdala ale asi jsou nemocné víc, než vypadají. možná, že i zbytek uhyne.Mrzí mě to, ale bohužel. S chybami se člověk učí, pro příště budu v koupi opatrnější / tedy doufám/... Marie.

10.10.2018 17:27
Marir

XXX.XXX.49.66

Tak chov lososových wyandotek u konce...Bohužel léčení nezvládly a další umřela, a chudák ta poslední šla pod sekerku. Mrzí mě to, ale bohužel, když si uvědomím, kolik času jsem tomu dala, abych je vyléčila a vísledek nulový, jak už jsem napsala příště si budu dávat větší pozor při koupi...zdravím všechny

Přidejte reakci

Přidat smajlík