Z vámi zadaných indicií usuzuji, že doma máte lino a jim to klouže
Jinak může být spousta příčin od špatného genetického materiálu, po chybnou výživu, nevhodné ustájení nebo špatnou zoohygienu. Proč to je se z vašeho dotazu, vygooglit". A křišťálovou kouli tu asi nikdo mít nebude. Dana.
Popelin
napsal(a):
Tak vám pěkně děkuji za radu moc mi pomohla.A jinak doma v baráku je asi mít nebudu. Brojlery chovám každý rok už dlouho a ještě se mi to nestalo tak jsem myslel že mi někdo řekne že jim chybí nějaké vytamíny nebo tak.
Dobrý den, dejte jim selen do vody podle návodu. U brojlerů se toto stává, obzvláště u chovaných v domácích podmínkách.
Popelin
napsal(a):
Dobrý den chtěl bych se zeptat chovám doma brojlery a 16 den od narození se jim začaly rozjíždět od sebe pařáty. Proč se tak děje? Děkuji za radu. Popelka.
Příteli, dotaz je jasný, informace o chovu kusé až žádné. Jedná se o "značkové" brojlery? Krmíte čím, přidáváte co? Kolik jich je, na jak velké ploše, co je na podlaze? Výběh?...…
Obecně brojler je extrémně rostoucí organizmus, vy jste tak ve 1/3 doby výkrmu (v extrémních velkochovech pak téměř v 1/2).Kuřata by mohla mít tak 25 dkg. Metabolizmus zvířete jede na hranici biologických možností, tak velmi záleží na krmivu. Je nutno krmit kompletní krmivo pro brojlery a pro tu správnou kategorii. Jakékoliv přídavky a vylepšováky mohou narušit obsahy a poměry živin-vit.-minerálií. Ale i tak nemusí uváděné obsahy odpovídat (horší várka, špatné skladování a hlavně při zpracování šrotů nebo granulí dochází k degradaci části vitamínů, oxidacím ostatních složek atd. úměrně s délkou doby od výroby).Tyto příznaky by mohly být zpusobeny třeba nedostatkem B vitamínů, Mn, Se ….. Prostě bych krmil pouze granule pro danou kategorii brojlerů a klidně přidával nějakou kompletní minerálně-vitamínovou doplňkovou směs (třeba Nutrimix pro drůbež-výkrm a odchov).
R.