Zdravím,uvolní se nám teď nějaké další místo na slípky a s tím přichází úvahy o dalším chovu. Aktuálně si vychovávám Araukany a chtěla bych mít celkem cca 10 slípek. Kolik k nim do hejna potřebuji kohoutků na dobrou oplozenost vajec... a snesou se, odchovaní od kuřete spolu?
A další věc - kdo máte oddělené chovné kmeny (kurníčky ohrádka) vzájemně na blízku - kokrhají na sebe kohouti celý den přes plot? Kdybych si chtěla oddělit nějaký kmen na jinou barvu, tak jestli budou celý den hlučet mnohem víc než kohouti společně u jednoho hejna (počítám, že tam dominantní kohout kokrhá a pojímá a druhý jen potají).
Děkuji.
Chovám dva kmeny po deseti kusech . Rozděluji je jen na sezonu kdy zbírám vajíčka do líhně . Kohouti se neperou kokrhají jen ráno ,pokud budete chovat dva kohouty vždy bude jeden dominantní . Mám vyzkoušeno že tři kohouti v hejnu jsou lepší . Protože chovám slepice pro vajíčka i výstavy tak jsou v hejnu i méně standartní slepice které z hejna vyřadím po dobu sběru vajíček do líhně takže na těch sedum osum slepic určitě stačí jeden kohout . Vyřazuji slepice z hejna podle těchto kryterij -- kvokavost , velikost - barva a tvar vajíčka , standart plemene .
Uživatel s deaktivovaným účtem

že se kokrhá jen ráno bohužel těm mým nikdo neřekl. hlavně jim ani nikdo neřekl, kdy že to je ráno, že to není třeba ve čtyři. a kokrhají i spolu, kdyby si člověk myslel, že bude kokrhat jen ten nejdominantnější.
ale ticho už se blíží, co se neprodá na výstavě jde do mrazáku.
Děkuji za reakce pro paskov: i Araukany kvokavé vyřazujete? U Maransek nebo tam, kde je psáno, že to je nežádoucí, to chápu. Araukany mi přijdou, že nejsou primárně na bohatou snášku, takže tam jsem se tím moc zaobírat nechtěla... i vzhledem k tomu, jak těžko se shání opravdu čisté a ještě bez výlukových vad exteriéru.
Barva vajíčka určitě - ale to až po prvním cyklu, stejně jako ta velikost. I když Bressky mi v prvním cyklu (jsou někdy z léta, nést začaly v únoru) nesly kolem 75g vejce, Holokrčky velké v prvním cyklu od 63g výš, přes léto denně... a stejně bych si to představovala u Ar., aby neměly nějaké broky na hraně násadového minima.
Takže ve výsledku by bylo asi lepší držet jen jednoho aktivního kohouta na to mé hejno 10 slípek a na sběr vajec oddělit kohouta s vybranými 5 slípkami do ohrádky a zbytek nechat běhat bez kohouta? Nestandardní Ary na vajíčka si nechávat určitě nebudu, na vajíčka mám Bressky a Amroksku (fakt nemám ráda ty malé broky) .
Bodlinka: jo, to odchovávání drobotiny do doby, kdy bude trochu vypadat a bude se z ní dát vybírat, bude asi náročnější na psychiku sousedů. Tak snad to zvládneme, s kozama jsem fungovala tak, že jsem je vždycky varovala třeba při odstavu, hned utíkala s lahvinkou mléka, sýrem... a jak tak pozoruju, paní sousedka už by docela potřebovala mladší slepičky za ty své Kavapové
určitě se nějaký úplateček taky najde když to nebude řvát celoročně.