Jó, v pozoru v tepláčkách už dávno né. To bejvávalo zamlada.
Dneska je člověk rád, když se trefí u doktora do kelímku, že...
No, tak doufáme, že Terezka dostane od tatínka nějaké dobré té s medem,
a nějaké to domácí jablíčko, že, a brzo zase bude fit.
Já jsem si dnes udělal radost a objednal jsem Vlaškám smaltovaný pekáček na bumbání.
Voni z něj bumbaj nejraději a i to esteticky vypadá v zahradě, že?
Starej je už bez uší a za chvilku poteče. I když nevím, zda, až dorazí, jim ho nezabavím
a nefrknu v něm nějakou jinou havěť do soudružky trouby. No, možná to budu střídat.
https://www.supfood.cz/smaltovany-pekac-dvoudilny-44x21x13cm-962207409.html
Pančelka Ovečka by se ze mě měla radost, neboť při vybírání pekáčů jsem si řekl,
že budu pečlivý a vypočítám si ze zadaných rozměrů i objem. A díky tomu teď vím,
že Vlašky se mohou hezky pěkně začít těšit na příjemných 2x šest litrů.
To se mi zdá tak akorát, aspoň nebudou potom mít čas na žádné alotrie.
https://www.vypocitejto.cz/objem-povrch/kvadr.html
Dobrý večer všem,tak jsem dnes zas celičký den makal a zas není hotovo.Rozhodnu se zalít zahradu.
Když jdu k hadici na zdi garáže, všimnu si, že i auto potřebuje opláchnout.
Jdu si pro klíče od auta, abych ho vyvezl na prostor před garáží.
Ovšem přitom uvidím na stolku v předsíni neotevřenou poštu.
Asi bude rozumné se podívat, jestli tam nejsou nějaké složenky k zaplacení.
Položím klíče od auta na stolek a začnu probírat poštu.
Přitom vidím řadu reklamních letáků a jdu je hodit do odpadkového koše v kuchyni.
Vidím, že je plný, takže letáky položím na kredenc a jdu vyhodit odpadky z koše do kontejneru na ulici.
Přitom si uvědomím, že vedle kontejnerů je schránka na dopisy, takže by bylo dobré hned dát do schránky i ten dopis, co jsem večer psal.
Jdu si tedy pro něj do pokoje.
Na stole u dopisu leží hrnek s kávou, kterou jsem před chvílí pil.
Vezmu ho do ruky a cítím, že káva už vychladla.
Nevadí, uvařím si nový hrnek kávy. Vezmu hrnek a jdu do kuchyně.
Cestou vidím, že kytka ve váze začíná uvadat.
Tak položím hrnek na parapet a chci vzít vázu a napustit do ní čerstvou vodu.
Přitom uvidím na parapetu své brýle, které jsem hledal ráno.
Musím si je dát na svůj pracovní stůl, abych o nich věděl.
Ale nejdříve přece jen doliju vodu do vázy.
Položím brýle, vezmu vázu do ruky a vidím, že za vázou leží dálkové ovládání od televize. Proboha, zase ho budeme večer hledat. Musím ovladač položit k televizi v obýváku.
No, ale to počká, napřed je přece nutno dolít vodu do vázy.
Jdu do kuchyně a napouštím vodu. Přitom mi vyšplouchne na kuchyňskou linku. A trochu i na podlahu.
Jdu do koupelny pro hadr, abych to utřel.
Pak se vracím do předsíně a přemítám, co jsem chtěl udělat.
K večeru:
zahrada není zalitá, auto není umyté (a nemůžu k němu najít klíče), na okně je hrnek se studenou kávou, kytky ve váze jsou už úplně zvadlé, dopis není vhozený do schránky (a taky ho nemůžu najít), ztratily se mi brýle a televizi musíme ovládat ručně, ovladač je bůhví kde a k tomu si vzpomenu,že jsem neposbíral v kurníku vajíčka.
Divím se, že nic není hotovo, když jsem se celý den nezastavil a jsem docela utahaný.
No nic, jdu zkontrolovat došlé maily.
Jo, a nesmějte se, jestli tyhle stavy neznáte! Váš den se blíží!! :
Tak to já řeším menší záhadu. Suším křížaly. Z hrušek, jablek. Usušené křížaly dávám do misky. Že až dosuším, tak je dám do skleničky. A pokaždé opravdu pokaždé je konečný stav, že v misce není nic. Občas to mizí průběžně, i přes noc. Dneska suším pro "jistotu" houby.
Jinak se blíží spuštění mého oblíbeného eshopu se stromky (včetně starých odrůd), tak už pomalu přemýšlím, jaké stromky doobjednat. Nemá někdo námět na nějakou dobrou hrušeň ne moc zimní?
Věrko, hrušku bych taky potřebovala. Ani moc zimní, ani moc letní. Před časem jsem si koupila Clapovu. Ale nevydržela. Pak jsme tu měli Konferenci, ale musela pryč, když jsme stavěli domeček.
Podobně, jako se vypařují křížaly, mizí vylouskané ořechy.
Tuhle mi zmizela i oloupaná cibule, co jsem si připravila na svíčkovou.
Mojí sestře zase mizelo mléko, klidně celý litr. Chtěla upéct buchtu a mléko nikde. Vzpomněla si, že má smetanu na šlehání, tak chtěla upéct šlehačkovou. Ale mlsný sportovec vymlasknul i tu.
Už si potraviny, co budu potřebovat schovávám, jinak bych neuvařila.
Zahradnictví Spomyšl má docela dobré odrůdy.Jako zajímavost má na jednom stromku naroubované dvě odrůdy Clappovu +Konferenci.Já mám velký strom Elektru,ale ta dlouho uskladněná nemůže být.Nyní je výborná a uskladněná tak jeden měsíc.Výborná je Blanka,ale ta je zimní a její hrušky jsou obrovské kolem 12 cm.Měl jsem Konferenci,ale ta nešla uskladnit ani týden.Mám raději zimní odrůdy,protože nyní je všeho plno a v zimě jsou výborné.
Křížaly se u nás vypařují také a přímo v sušičce.Asi to dělá sušička.
No mi ani nedošlo, že budu muset vlastně koupit dvě, aby byl opylovač.
Jinak manžel byl na nákupu u zahr. sousedů v Gmündu a k nákupu přinesl ještě sluky.
honzapm
napsal(a):
Děkuji, pančelko.
Člověk by neřekl, že se mu jednou v životě ta matematika opravdu hodí.
A nebýt Vlašek a jejich potřeb, tak by to ani nezjistil, že.
Tak co vaše odchovy a zdr. lososové vya a hempčírky, a tak dále?
Nevíme nic, uí.
Zpráva z Našeho dvorka: hempšírky se odstěhovaly ke Kotrbům.
Wyandotky lososové se jdou ukázat na krajskou do Nýrska. Jedna soudružka dostala dokonce 98b. Ale to bude nějaká mejlka. Jinak jsou 93-94b. Nové přírůstky jsou wyandotky oranžové kroptví vlnité. To jsou ještě dorostenky, ty se blejsknou až v listopadu v Tachově. Klasika české husy to taky valí do Nýrska. Zatím 93 a 93,5b. Uvidíme, jak se polepšily nebo naopak.
Letošní omladina již 3 týdny nese, současný stav 5-7 vajec od 8 soudružek lososek, 3-4 vejce od 9 araukan (ale z toho 2 jsou o 2 měsíce mladší a 1 loňská si už zase hraje na kvočnu) a 2-3 vejce od maransek. Fotky momentálně nemám žádné, ale zkusím něco nafotit.
Pro mičurince moje zkušenost s hruškami v našich drsnějších podmínkách - Clappova, Hardyho, Boskova lahvice, občasná úroda, hrušky dobnější, ale chuťově dobré. Nejdelší skladovatelnost má lahvice. Bohužel mi často namrznou na jaře v květu.
Letos jsem zakoupila Benitu - kříženec mezi evropskou a asijskou (nashi). Sestra má už 4.rokem, plody ranné, letos již koncem srpna, sladkokyslé, velmi šťavnaté a křehké, chuť výrazně hrušková. Tolerantní vůči rzi (asi 1/5 napadených listů oproti evropským hruškám v blízkosti).
Tedy pančelko, vy jste se nám rozvyandotkovala. A samé takové krásné rázy, krása střídá nádheru,
to je jasná věc. Tak papání hempšírek už nebude, jo? No a ty k vám zrovna tak seděly a slušely.
Ale věřím, že u Kotrbů jim bude taky dobře a třeba i nějaké to stehýnko jim od stolu upadne, že.
Zdravím říjnové tepláky na děsné nové ifauně. Napřed zkusmo pošlu pár foteček ,vůně omamná na relax nejlepší, už je mám v chodbě a perfektně se u nich dřímá
Zatím dobrý, a teď zprávy z domova. Poslední seno je už na seníku , byla jsem minulý víkend na burze a za nevím kolik kožek jsem pořídila 820kč a hned jem je utratila za dvě samičky madagaskarových beraních samiček, jednoho vídeňáka a jednu holku s ruskou kresbou. No něco jsem musela doplatit se přiznám, ale budu muset beranicím vymyslet napájení na kopeček, protože si pořád máchaj ušiska, nikdy jsem je neměla, tak mi to nedocvaklo, že by tu mohl nastat problém ,ale kuřata rostou, perly taky, už jsem jim odhodila kvočny, a jedna zkušebně nahoněná míca už má okocených šest králíčků po mackovi co už to má chudák spočítané a brzo půjde do králičího nebe.
ovecka
napsal(a):
Zpráva z Našeho dvorka: hempšírky se odstěhovaly ke Kotrbům.
Wyandotky lososové se jdou ukázat na krajskou do Nýrska. Jedna soudružka dostala dokonce 98b. Ale to bude nějaká mejlka. Jinak jsou 93-94b. Nové přírůstky jsou wyandotky oranžové kroptví vlnité. To jsou ještě dorostenky, ty se blejsknou až v listopadu v Tachově. Klasika české husy to taky valí do Nýrska. Zatím 93 a 93,5b. Uvidíme, jak se polepšily nebo naopak.
Letošní omladina již 3 týdny nese, současný stav 5-7 vajec od 8 soudružek lososek, 3-4 vejce od 9 araukan (ale z toho 2 jsou o 2 měsíce mladší a 1 loňská si už zase hraje na kvočnu) a 2-3 vejce od maransek. Fotky momentálně nemám žádné, ale zkusím něco nafotit.
Prosím o informaci, kdy a kde je výstava v Tachově? Díky Jitka
Mohl bych poprosit o identifikaci?
Velice pozdní,nic extra chuť,převážně obrovské plody
Začíná se teprve barvit,jablka jsou na stromě matná,chuť divná až v zimě lepší ale...ontário? Nebo to je ta první?
Tohle? Stále zelené začíná se barvit nyní,jen kde má slunce,dobré za měsíc?
4. Podobné a přesto jiné..dochází taky nyní
Chci dávat nové stromky a potřebuji jak opylovače,které třeba tady mám tak bych rád věděl co to vlastně mám.
Mám tam ještě Spartana ale to poznám..i podle chuti. Pak další,ale nemám plody už.
Případně děkuji moc
javorka
napsal(a):
Mohlo by to být Matčino, ale to by už mělo být zralé. Je sladké?
tohle je poměrně tvrdé,ještě nezralé s bílou dužninou(alespoň nyní) hladké ...
matčino řekl bych má strukturu slupky hrubší(mastnou) a dužinu žlutou a je velice sladké a pokud si myslím dobře,tak ho mám jinde,ač neplodí,ale pamatuji,že to už by bylo na zemi
javorka
napsal(a):
Ano, Ontario. Určitě. Vydrží až do června.
a myslíte že ontário je to první velko (těžko)plodé? nevím právě co je to druhé podobné ale menší...
pokud je to ontário tak dobrý,je sice daleko,ale je to z mých stromů asi jediný pylovač právě Matčina,pokud je to matčino..nehledě,že bych rád další,když to moje je asi ko
Mně to taky nefunguje když mám dlouhý příspěvek,se člověk snaží a pak nic,já jsem cholera já znovu nepíšu...
Matčino jsem jen tipl podle popisu,nejsem si jist.
A odborník nejsem zdaleka,jen to chci mít nějakým způsobem v cajku jinak to neumím a ani snad umět nechci.
Ještě bádám nad podnožemi,mám těžkou po 30cm jíl.půdu a nyní jak jsem psal místy totální poušť,takže kdo ví zda to má i smysl. Díry již tedy mám i když jen zhruba bez hnoje a bez přebrané hlíny
Já dostal před pár lety ,nějakou broskvo švestku a letos měla prvně tak 2kg plodů,velice chutných a na to letošní sucho i velkých a šťavnatých.Koukal jsem,jestli to někde prodávají,ale našel jsem,jen meruňko švestky,tak je dost možné,že to je meruňko švestka,ale jak se říká darovanému koni na zuby nekoukej.Jinak si je lepší nasadit více druhů ovoce,než plno jabloní,pak se muže stát,že to po sklizení,uložení na jaro budete nosit slepicím.Dobré je zasadit od všeho ranou,poloranou a pozdní odrůdu a vše označit štítkem,nejlépe pozink plech a je to na věky.
skodovak
napsal(a):
4. Podobné a přesto jiné..dochází taky nyní
Chci dávat nové stromky a potřebuji jak opylovače,které třeba tady mám tak bych rád věděl co to vlastně mám.
Mám tam ještě Spartana ale to poznám..i podle chuti. Pak další,ale nemám plody už.
Případně děkuji moc
Tiež by som typoval IDARED, alebo nejaké jeho klony (Jonared a pod.). Chcelo by to vziať ho do úst ... Pokiaľ máte väčší sad a na okolí tiež jabloňové záhrady, nemusíte veľmi špekulovať s opeľovacími pomermi. Skôr si vyberte rezistentné resp. inak odolné odrody, aby nebolo treba striekať chémiou. A trošku to spestrite žltými odrodami, máte doma dobrých šlachtiteľov - LUNA, HELIODOR, GOLGSTAR ...
Jestli to je rozumné nevím, ale mít víc odrůd je fajn. Asi se to tak dřív běžně dělalo, protože tady na zahradě bylo několik jabloní takhle naroubovaných. I když tu taky sídlila dědova rodina.
Ještě tu máme jeden strom, na kterém je James Grive (oblíbené, to poznám), oldemburgovo (to mi říkala teta) a něco (co bych mít nemusela).
I můj otec a později i já jsme se snažili naroubovat,nebo spíše přeroubovat staré jabloně,ale proč.Na zahradě to byla samá Strýmka a ta se nadala jíst.Pamatuji,že se jablka ze Strýmek krechtovala,ale ani v červenci nebyla dobrá.Postupně se tedy každá jabloň přeroubovávala a dělalo se to tak,že jeden rok dal rouby jeden soused,poté se někde našla jiná odrůda a tak se dala na další větve a najednou měla jabloň i pět odrůd.Když jsem převzal zahradu po otci,tak jsem všechny jabloně vykopal a začal nanovo.Nyní je to vždy sázka do loterie,zda nové odrůdě bude má zahrada vyhovovat a tak sázím,vykopávám a zase sázím.Nejhorší je,že když si koupím dva stromky jedné odrůdy,tak se na každém urodí jiná odrůda.Nejlepší by bylo se vrátit k roubování na pláňata,ale na to už nemám čas.Roubuju rád a tak roubuju pláňata třešní v lese kolem vesnice,vysazuji ořešáky a říkám si,že za pár let nějaký poutník si na tom v lese pochutná.
dobry den chovatelia,tak som sa vam vcera vratil z liecenia v tatrach, zivy a zdravy a mozno ste ma tam aj niektory stretli,lebo bratov cechov je tam neurekom,niekedy som mal problem sa porozpravat zo slovakom,no ked ste sa rozpravali s mladym,šumnym,ukecanym a polotriezvym,tak to som bol ja
Tak jsem pečlivým pozorováním mého hejna slepic zjistil,že některé se popelí a jiné zase peleší.V prvém případě tak činí s cílem omezení počtu vnějších parazitů a ve druhém pravděpodobně sledují dosažení rozkoše.Otázka tedy zní,jde o rozkoš podobné té na gaučíku?
A už mažu volit,přeci ty co programují na prvním místě výraznou podporu drobným chovatelům,hlavně teplákovcům.
skodovak
napsal(a):
Máte někdo zkušenost jak uchovat mošt?
Mrazáku letos mít ještě nebudeme...
Křen dávat nechci...
Po ohřátí to funguje? Chutná stejně? A chvilku vydrží?
Poprosil bych o nějaký hezký návod co funguje. Děkuji
Znám několik lidí, co mošt zavařují. Ohřejí na vysokou teplotu, nalijí do sklenic a zavíčkují. Chutná to skoro stejně, jako čerstvý. Já jsem si dávala do mrazáku, to je nejlepší. Letos je u nás moštárna zavřená, tak jsme bez moštu.
Docela mi chybí. Pijete také teplý se skořicí a rumíkem? To je teprve něco!
My taky zavařujeme, ale mám pocit, že chuťově se změní dost, alespoň po delší době skladování. Vydrží cca 3 měsíce, když je skladovaný v chladu, tak i déle.
Mošt se ohřeje hodně, ale ne tak, aby vřel, nalije se do čistých sklenic a zavíčkuje vyvařenými víčky. Necháme zchladit.
Edit: Pardon, reakce na javorku a skodovaka.
kouták
napsal(a):
Soběslavská výstava stojí za to.Já jedu ještě v sobotu do Bohdalova a neděle tradičně Soběslav.Jedete také někdo?
Tak teď mi volala babička, že se akorát vrátili z Soběslavi z výstavy. Orlovky tam nejsou, zato hempšírek 5 klecí, i prodejní kohouti a slepičky. Prý je to tam hodně pěkné. Může mi někdo vysvětlit, proč mě nevzali s sebou?
verahubacova
napsal(a):
Tak teď mi volala babička, že se akorát vrátili z Soběslavi z výstavy. Orlovky tam nejsou, zato hempšírek 5 klecí, i prodejní kohouti a slepičky. Prý je to tam hodně pěkné. Může mi někdo vysvětlit, proč mě nevzali s sebou?
Protože chtěli zabránit tomu, abyste si nakoupila nový chovný materiál.
JanaKostelec
napsal(a):
Ráda bych vám odepsala v sz, ale není mi to umožněno. Na výstavu možná pojedeme, zřejmě v neděli, s manželem.
Asi vám napíšu dopis. Pošlu holuby.
Jsem optimista a věřím,že zase iFauna bude iFaunou.Co se týče holubů,tak už obdivuji každého věžáka na náměstí a to je zlé.V neděli se možná potkáme.
javorka
napsal(a):
Znám několik lidí, co mošt zavařují. Ohřejí na vysokou teplotu, nalijí do sklenic a zavíčkují. Chutná to skoro stejně, jako čerstvý. Já jsem si dávala do mrazáku, to je nejlepší. Letos je u nás moštárna zavřená, tak jsme bez moštu.
Docela mi chybí. Pijete také teplý se skořicí a rumíkem? To je teprve něco!
já už jsem to dvakrát vzdal kvůli absemnci mrazáku,ale nějak mi to nedá,právě jsem přivezl od větnamce pár pet lahví...
recept s rumem a skořicí budu muset asi zkusit, i když alkohol nepožívám jak z principu tak z důvodu trvalých léků.... a nebo je všechno jinak a děsně řádím?
takže podle zdejších rad opááčko...
1.ohřeju jednorázově na max 75st. ( musím nechat nějakou dobu,nebo jak cinkne teplota hotové?)
2.před ohřátím nechám usednout tu houní hmotu? přijde mi že ta dělá chuť...to mně celkem zajímá,,,
3.pak už je mi asi jasno a víčka tedy vypařím...
verahubacova
napsal(a):
Tak teď mi volala babička, že se akorát vrátili z Soběslavi z výstavy. Orlovky tam nejsou, zato hempšírek 5 klecí, i prodejní kohouti a slepičky. Prý je to tam hodně pěkné. Může mi někdo vysvětlit, proč mě nevzali s sebou?
no vidíte, scháním nějaké Nh fešáky do chovu, zas to jistě prošvihnu...sice mám kance jak brno,ale chci si nechat i dcery...
a nedaří se sehnat Amroxáka
Mošt necháváme sednout v kanystrech (po vymoštování v moštárně) do druhého dne. Potom stočíme gumovou hadičkou do lahví (skleněných), které mám po mléku z mlékomatu, sedlinu vyleju. Mohou být i zavařovačky klasické. Zavíčkované dám do hrnce s vodou, nebo do trouby na pekáč s vodou a sterilizuji na 75 st.C. Poté nechám vychladnout. Komu nevadí ta sedlina, může si jí tam samozřejmě nechat, my preferujeme mošt čirý. Sterilizovaný mošt vydrží dokud se nevypije.
Do mrazáku dáváme v PET lahvích, asi 5 cm pod hrdlo (mrazem se tekutina roztahuje). Někdy se stalo, že nám mošt trochu vytekl, tak na to pozor.
Víkend na zdické výstavě.
Dala jsem tam dva kohouty, oba dosud nedospělí 93 bodů a jedna čestná cena. A hlavně se podařilo dva kohouty prodat, jednoho oceněného, druhého na burze, a zůstal jen pan Čestná cena, který teda půjde na podzim ještě do Lysé.
Bylo to fajn.
bodlinka
napsal(a):
Víkend na zdické výstavě.
Dala jsem tam dva kohouty, oba dosud nedospělí 93 bodů a jedna čestná cena. A hlavně se podařilo dva kohouty prodat, jednoho oceněného, druhého na burze, a zůstal jen pan Čestná cena, který teda půjde na podzim ještě do Lysé.
Bylo to fajn.
Čestnou cenu si tenhle krasavec určitě zasloužil.Blahopřeji.Já jsem dnes navštívil Soběslavskou výstavu a bylo opravdu na co koukat.Speciálka Moravských pštrosů byla krásná a u ostatních plemen jsem se také kochal,bohužel NVH tam už nikdo nevystavuje.Osel v ohradě na mě divně koukal,tak jsem si říkal,že bych se k němu měl přidat.
Všechny zdravím v říjnu.
Rajčata ve fóliovníku stále dozrávají, jahody plodí. Na zahrádce skoro vše hotovo. Keře a stromy ostříhány. Něco přesazeno z důvodu hledání místa pro další rostlinstvo. Přišla mi nabídka ze zahradnictví Spomyšl, tak čekám na nové hortenzie a ještě nějaké cibulky.
Slepičky nesou tak na 50 %, hlavně holky z drůbežárny se snaží a začínají vypadat k světu. Hubert se trochu zklidnil. Už byly dvakrát na velké procházce po zahradě, takže nový mulč kolem stromků nevydržel. Kachny přepeřený a na Viléma to zase leze!!!Hrůza.
ovecka
napsal(a):
Podzimní výstava v Tachově se koná 17.112018, přejímka zvířat je ve čtvrtek 15.11. Místo konání chovatelská hala v Chodské ulici. Dana
Díky moc za info.
Možná hloupá otázka, bude tam nějaký prostor pro prodej drůbeže? Resp. chtěla bych nabídnout letošního černého kačera IB. Zdraví Jitka
horal
napsal(a):
To asi neměla, Eliška žila v letech 1347-1393 a první zmínky o huse Pomořanské jsou až z roku 1500.
Já se na to ptala tatínka, ne že by se zajímal o husy, ale o historii celkem ano, tak jsem si říkala, že by mi mohl dát alespoň nějakou obecnou odpověď.
Do své svatby s Karlem IV. pravděpodobně nemohla mít na zemědělství vliv, teoreticky mohla zasahovat až jako královna a císařovna.
Eliška samozřejmě mohla podporovat chudinu a její stravu, jak se na královnu sluší a patří, tato podpora se však až na výjimky týkala jakýchsi doporučení ohledně pěstovaných potravin a bylin (např. bylo podporováno zakládání zahrad s léčivkami), pak snad byly stanovené příděly v období morových ran a hladu, kde se ale počítalo zejména s potravinami rostlinného původu, mlékem a možná vepřovým sádlem.
Husí maso, sádlo a játra byly v minulosti považovány za poměrně prestižní potravinu, ovšem pod úroveň královského rodu - jí se na talíř mohla dostat snad ta játra nebo sádlo, jinak nejspíš nic. Pro ni byla husa pravděpodobně nezajímavá - husa se jedla spíše u bohatších měšťanů, mistrů v oboru, obchodníků, výše postavených kněží, nižší a střední šlechty a samozřejmě bohatších venkovanů, nebyl tedy důvod, aby chov hus nějak podporovala, protože to nebylo v jejím zájmu (sama husy nejedla) ani v zájmu chudiny, kterou pravděpodobně podporovala.
Nicméně jedna šance přece jen je - údajně podporovala nějaký venkovský ženský řád nebo co, jeptišky z nízké venkovské šlechty, které se snažily o samostatnost. V tomto řádu nejspíše měly nějaký statek, kde mohly chovat i husy. Toto už je však čistá spekulace.
Teoreticky pokud z těchto hypotetických hus následně vznikly pomořanské husy, pak mohla mít nějakou zásluhu. Ale vzhledem k tomu, že by ty husy někdo musel převézt do Eliščiny rodné země, se to nejeví jako pravděpodobné.
Krásné slunečné úterý tu máme. A já jsem se konečně dostala k pc. ořechy stále padají a tak louskáme a louskáme. Už máme nasušeno 24 ks omia sklenic a dva mega plechy k tomu... Něco se už rozdalo jinak bych se z toho víte co :) Zahrada je poklizená, mužíček ji sklidil, vyvezl hnůj a zoral. Teď už nám zbývá jen skleník....
No jinak máme po výstavě, počasí nám přálo a tak jsme měli supr návštěvnost. Děti si prohlídli jak drůbež tak i králíky, ptactvo a holuby. Nevěřili by jste tomu že 6ti leté dítě nepoznalo na obrázku kohouta natož živého.Králíka jakbysmet. Maminka dítěte se viděla asi víte kde... Kamarád co seděl u vstupu tak mu dal obrázky aby se to prý doma naučil....
Nějaké foto jsem pořídila, tak můžete nahlédnout.
Také jsme se zúčastnily výstavy v Bohdalově. Dorazily jsme tam s kamarádkou a dětma před otvíračkou. No vyplatilo se to, kdo zaspal měl smůlu. Vše pěkné a dobře hodnocené bylo během hodinky fuč. Koukala jsem po Nh ale nic zajímavého tam nebylo.
Jinak jsem se tak pro zajímavost koukala na amroxáka pro škodováka a něco by jste si tam určitě vybral.... Byl tam pěkný kohout 94b za 330kč. Pokud by jste měl zájem mohu ofotit adresu...Třeba má více pokladů doma....
Omlouvám se za dlouhé čtení :) A přeji krásný den.
N.
Přátelé,jde v tomhle zavářet,respektive sterilizovat? Konkrétně ten mošt.?
Děkuji
skodovak
napsal(a):
Přátelé,jde v tomhle zavářet,respektive sterilizovat? Konkrétně ten mošt.?
Děkuji
My jsme mošt dávali do lahví od mléka. Mají širší hrdlo, tudíž se lépe vymývaly, a nikdy nepraskly, když jsme do nich lili horký mošt.
Usuzuji, že pokud máte ty lahve nové a čisté, že by je stačilo jen vypláchnout horkou vodou, mohlo by to jít. Ten mošt se tam opravdu nelije v tak vysokých teplotách, aby běžné kvalitní sklo prasklo.
Nicméně do zavařovacího hrnce bych je nedávala, už kvůli tomu víčku ne.
Když to udělám klasicky jako do pet tedy že nejdřív mošt ohřeji mimo a poté do toho naleji,nedokážu dle mně zajistit minimum vzduchu,nebo to potom řeší to položení na bok? Ovšem pokud všechno tohle,nevím u skla to chlazení,což je základ sterilizace.
Pet mně naštvalo,to je 70 procent víček na ho...a ostatní na heslo..
Při té práci chci mít jistotu.
Od mléka ano,nicméně nejsem schopen je levně sehnat.
Potom je ještě možnost klasických sklenic s víkem což na zavaření je ale méně praktické k dalšímu použití.
Tam pak nevím i když údajně jo jestli se nalijeme surový mošt zavře a dá se závařit na třeba 15 minut kolem 80st. A hotovo?
Tam chlazení odpadá? Prosím případně opravit,nerad dělám zbytečně něco co něco stojí a pak to vyhodím. Díky
Nevím. My to děláme tak, že ohřejeme bokem, nalijeme do čisté sklenice, zavíčkujeme vyvařeným víčkem a pak už nic. Cíleně nechladíme, nepokládáme, nepoužíváme petky, trochu vzduchu tam máme. Chováme se k tomu skoro jako k marmeládě.
Akorát máme ty sklenice s pogumovanými víčky, no. Na druhou stranu - petky je taky nemají a někdo to tak zavařuje a funguje to, tak asi nebudou tak důležitá.
Strejda zavařoval mošt i do sklenic od Vincentky a šlo to, ale netuším, jak dlouho vydržel - nebylo ho moc a vypili ho do několika týdnů.
Kdybych měla zavařovat mošt v hrnci, dala bych ho možná spíš na 20 min - ovoce se dává na kratší dobu, aby příliš nezměklo, to u moštu nehrozí. A hotovo.
Snad Vám napíše někdo s více zkušenostmi.
skodovák - samozřejmě, můžete to zavařit i do těch vašich flašek. Normálně studený mošt nalejte do lahví, postavte do hrnce na utěrku, aby byly na měkkém, zahřejte na 75-80 st., zašpuntujte korkem (vyvařeným), vyndejte z hrnce na suchou podložku a nechte přirozeně zchladnout do druhého dne. Korkové zátky se zatáhnou do hrdla a máte hotovo. Nalejvat horkej mošt do PET lahví je kravina. Horké nápoje se do PLASTU nedávají z důvodu uvolňování ftalátů a jiných svinstev. PETky POUZE DO MRAZAKU !!! ... Můžete zalít korek voskem. Dříve jsme takhle zavařovali běžně malinové i bezinkové sirupy, nyní používám také ty lahve od mléka. Prodávají se i lahve (např.IKEA) s porcelánovou zátkou, některá piva a limonády jsou plněné do takových lahví.
Předem děkuji za obě rady.
Ty flašky mají kovové víčko jako některý alkohol. Ne korek.
Při tom zavaření v normálním hrnci to nemusí být celé pod hladinou? Když píšete zavřít až potom?
Co jsem četl článek do sklenic běžných tak píšou nalít surový mošt nechat kousek mezeru zavřít a ponořit do vody,dále již klasicky,tím že se vytvoří podtlak a víčka se přilepí ke sklenici.
Na sklenice na mléko kolem 25 korun jsem zatím nenarazil. Asi to dám do normálních sklenic
Já myslím, že by to šlo i pod ta kovová víčka, musí tam být nepoškozená ta korková, nebo plastová vložka. Princip je vždy stejný. Tím, že se tekutina ohřeje, zvětší svůj objem a při následném chladnutí ho zase zmenší a tím vzniká ten podtlak a víčko se přilepí. Ale raději ( je to jistější), kupte nové korkové zátky v železářství at to máte jisté. Nejprve naskládejte lahve, nebo zavařovačky do hrnce a pak doplňte vodu asi do 2/3, nebo trochu víc, ale NEPONOŘUJTE je.
Ano, plné a zavřené. Nebojte se toho, je to jednoduché.Dělaly to už naše babičky i praprababičky. Když víčko chytne, drží třeba 10 let, když nechytne, není to chyba v postupu, ale ve víčku (nějak poškozené, zkřivené a pod.) Dříve se zavařovaly marmelády jen pod celofán a taky to drželo. Základem je čistota. Přeji hodně zdaru.
na tie sklenené litrové fľaše,čo sú aj na pálenku,perfektne pasujú zátky z tých tvrdých PET fliaš,ako na pepsi colu alebo tonic,a výborne tesnia .... ja som ich na tie sklenené fľaše dával,keď som nalieval do takých fliaš pálenku a držali super a ani sa nepretáčali .... to len taký tip ....
Zrovna včera jsem na Vás myslela a schválně si vybrala delší cestu, abych šla kolem mlékomatu - mají tam litrové láhve bez obrázku za 25 Kč (s obrázkem za 80), půllitrové za 20. Schválně dnes půjdu zase jinudy přes druhý mlékomat, jestli na našem okresním městě drží ceny lahví stejné. :)
Moc Vám držím palce, dejte pak prosím vědět, jestli jste zvítězil.
Skoro abych se červenal
Já děkuji za rady a snahu,snad to bude ok ,ono o nic dvakrát nejde ale člověku je pak líto toho času práce a peněz s tím.
A člověk když je psychologie to je věc
V pet to zatím drží,ale tam už to nechci...
Snad se vybavení za 4000 využije a bude ku prospěchu
Ale nemůžu jinak,vlastní plody a produkty jsou pro mně vším a hlavně tradice.to se musí ctít. Koupit si ty ečka dokáže každý,předci něco připravili tak musím pokračovat...
Škodováku, moštík bude určitě báječný a nezapomeňte si v zimě vyzkoušet i horkou variantu.
Naše dětičky byly s druhou babičkou na Letné v zemědělském muzeu a ta mi poslala fotky. Samozřejmě jsou fotky převážně slepičí, tak se musím podělit. Překvapila mě rozkvetlá střecha s krásným výhledem. Taky mi vyfotila vlaštičky s kohoutem, co ji ráno uprostřed Prahy kokrhá pod oknem. Pořád o něm nadšeně vypráví, taky aby ne, když je to takový krasavec. Jestli se nemýlím, tak bude z příbuzenstva.
javorka
napsal(a):
Škodováku, moštík bude určitě báječný a nezapomeňte si v zimě vyzkoušet i horkou variantu.
Naše dětičky byly s druhou babičkou na Letné v zemědělském muzeu a ta mi poslala fotky. Samozřejmě jsou fotky převážně slepičí, tak se musím podělit. Překvapila mě rozkvetlá střecha s krásným výhledem. Taky mi vyfotila vlaštičky s kohoutem, co ji ráno uprostřed Prahy kokrhá pod oknem. Pořád o něm nadšeně vypráví, taky aby ne, když je to takový krasavec. Jestli se nemýlím, tak bude z příbuzenstva.
Horkou rychlou variantu jsme zkusili při vaření první dávky,hned jak jste mi to oznámila. Chce to trochu vychytat a je to fajn
Ni+Pa, děkuji že jste si vzpoměla na mého Amroxáka, zatím stále nemám a na okolních výstavách zatím nic,jakoby nebyli..
Otázka je odkud byli,už mě cestování tohoto tipu nějak přešlo
Co se týče Hempšíráků,nevím jací jsou,ale budou po hodnocení, tak mám tři zamluvené na výstavě v Chlumci nad Cidlinou příští víkend ...takže tam snad ok a kolem 30 mých udatnic bude mít nadcházející dva roky o zábavu postaráno...jako páníček
Dneska a i zítra je výstava králíků a holubů v Besednici. Manžel s klukama se tam vydali a tak kluci pořídili i pár fotek.
verahubacova
napsal(a):
Putoval k babičce.
Ještě,že ty babičky a dědové jsou.O tohle zvíře už se starám 6 let.
Tak jsem došel k závěru...
Při teplotě nad 75 na jakoukoliv dobu to je hnusný jak....
Na teplotu 75 na minutu a ve skle pod vodou uvidíme jak dlouho vydrží ale chutná dobře...
Polovina přijde do pet nebo záchodu jelikož koupená víčka stojí za ho...a půlka v pr... šroubovací,na láhvi to samé.
Nebo jestli mám moc sílu..dítě by to protočilo,takže ....
Výsledek 30litrů v tam a zbytek pokud vydrží..
Srdecne zdravim vsechny pratele chovatele,neslo mi znovuprihlaseni a ani jsem si nemohla zvyknout na nove pojeti ifauny..ale na vsechno si clovek zvykne,ze..sleduji trable se zavarenim mostu,tedy do ceho zavaret..kdysi jsem take nalevala primerene horky most do petek a pokladala,ale asi to nebylo moc zdrave,tak jsem celou rodinku pozadala,aby vsichni pili dzusy Dizzy v litrove sklenene lahvi s kovovym vickem s gumickou,uz jich mam aspon 30,zavarim do nich most nebo parene stavy z trojdilneho nerez hrnce a drzi vyborne..to jen tak z mych zkusenosti,snad se hodi

