Zanedbané slepice - pelichání a svědění kůže

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2018 15:58
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Dobrý den, pročetla jsem spoustu diskuzí, ale i přesto mám potíž, se kterou si nevím rady. Zdědila jsem na zahradě (cca 1000 m2) slepice i s kurníkem. Kurník byl zamořen čmelíky, díky přírodním jílům od firmy Iframix jsem je konečně téměř přes noc vyhubila (tímto vřele doporučuji). Slepice jsem poté v těchto jílech dle návodu "koupala". Myslela jsem, že se drbou, jelikož je to ještě svědí po čmelících. I po pár týdnech se však stále drbou, peří mají oklované, spoustu holých míst na těle. Nakonec jsem to nevydržela a vystříkala je Biokillem, což pomohlo jen na chvíli, po dvou měsících se začaly zase drbat. Před 3 dny jsem to již nevydržela a opět slepice i kurník vystříkala přípravkem, který má stejnou účinnou látku jako Biokill + ještě něco navíc (zapomněla jsem název). Když jsem včera i dnes pozorovala slepice, stále se drbou. Už fakt nevím, co s tím dělat. Kurník je čistý jak alabastr, vystříkaný Biokillem, vysypaný křemelinou a vyložený ořechovým listím. Parazity v něm ani na těle slepic nevidím, před prvním vystříkáním jsem s velkou obtíží po několika dnech hledání našla jednu všenku, proto jsem Biokill zvolila. Napadá mě snad jen je odčervit. Pak už nevím. Bude zima, mám obavu, že slepice budou zmrzat. Zabíjet je mi je líto, jsou veselé, nesou stále skvěle (když pominu to, že vejce teď měsíc nebudeme kvůli biokillu jíst). Děkuji za tip, co s tím.

11.10.2018 16:31
ladd

XXX.XXX.34.41

Touto dobou slepice přepeřují, takže proto možná ta holá místa. Musíte vysledovat, zda si neškubají peří navzájem, to je zlozvyk, který se může rozvinout až v kanibalismus. Příčinou může být nevyrovnaná krmná dávka (nedostatek bílkovin), nuda a nebo nedostatek prostoru (ten na 1000 m2 nepředpokládám, je ale otázka, zda je dostatečně velký i kurník a do kdy v něm ráno bývají zavřené), Zlozvyku škubání si peří navzájem se těžko zbavují, zvláště, když ochutnají krvavé rašící peří. Je peří z kůže vypadané nebo olámané těsně u těla? Pokud by bylo olámané, jednalo by se o perožrouta (zadejte si do vyhledávače), ten by byl ale již po vašich zásazích nejspíš zlikvidován, takže vydržet, než slepice přepeří. Chtělo by to možná dát sem fotku, jak slepice vypadají. V první řadě ale vysledujte, zda si slepice netrhají peří navzájem. Pak je taky otázka, co znamená “koupání slepice v jílu“ a jaké to mělo následky na opeření.
Mají slepice udělané popeliště? – místo se suchou hlínou (ideálně směs hlíny, písku a popele ze dřeva), kde se mohou popelit a tím se zbavovat parazitů v peří.

11.10.2018 16:33
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ta křemelina jim rozhodně neublížila. Múžete ji přidat , spolu s granulovaným česnekem, jako odčervovadlo, do míchanice. Ale to byste viděla, že trus je začervený. Spíš si myslím, že přepeřují.

11.10.2018 19:53
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Navzájem se neoklovávají, to jsem sledovala. Spíše samy sebe. Dnes jsem je pozorovala a hrozně se drbou. Když něco nezobou, tak stojí a drbou se a to dost intenzívně. Ze všech stran.
Popelistě si dělají na zahradě ze suché hlíny pod stromy, mám v plánu jim vyrobit pořádné, ale zahrada je ve velkém svahu a chce to složitější přípravu.
Když jsem včera vyklízela trus z kurníku, viděla jsem, že je pokryt šupinkami suché kůže, alespoň se mi to tak zdálo. Tak si představuju, že sedí na hřadu a drbou se a drbou...I když fakt nechápu, proč.
Trus jsem kontrolovala a parazity jsem v něm neviděla. Jeden kousek se mi zdál načervenalý, možná je v něm trocha krve, mohla by to být reakce na tu chemikálii? Nebo spíš něco jiného?
A přepeřování to určitě nebude, to by měli několik měsíců.

11.10.2018 20:09
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Jo a peří mají spíše olámané, jakoby ulomené kousek od kůže, cca 5 mm. Teď jdu z kurníku a všechny se chuděry drbou. Když jsem jim prohrabávala peří, tak jde vidět, že mají na některých místech hodně suchou kůži, takovou strupovitou, bílou...

11.10.2018 21:35
rate

XXX.XXX.227.209

jherbrichova napsal(a):
Jo a peří mají spíše olámané, jakoby ulomené kousek od kůže, cca 5 mm. Teď jdu z kurníku a všechny se chuděry drbou. Když jsem jim prohrabávala peří, tak jde vidět, že mají na některých místech hodně suchou kůži, takovou strupovitou, bílou...

Zkuste to vyfotit , čím více fotek tím lépe (celkově i detaily různých částí těla). Jak jsou staré? (někdy je lepší to ukončit/zvířata3r. a více/ a začít znovu)

11.10.2018 23:19
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Tak nejvíc to odnáší šedá slepice, pak taky kropenatá, ale ta po prvním postřiku začala dobře zarůstat, leghornky (dominant) držely dlouho peří, ale když jsem je prohlížela důkladně, mají mapy bez peří přikryté povrchním peřím. Slepice se drbou i na nohách. Zrohovatělá kůže jde vidět jen na jedné fotce u bílé slepice (a ještě špatně), foto č. 5. Na posledním fotu ukázka, že z peří někdy zůstane jen středová část, některé jsou však (asi) uklovnuté kousek nad kůží.

Slepice jsou staré cca rok.

12.10.2018 06:55
nomad72

XXX.XXX.214.130

svrab? zákožka svrabová ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2018 07:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na fotce 7 to je nové peří, ještě častečně v pouzdrech.

12.10.2018 07:57
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

nomad72 napsal(a):
svrab? zákožka svrabová ?

Slepice mohou mít svrab?

cituji článek z internetu:

Svrab i prašivinu způsobují roztoči. Svrab zákožka svrabová, tito roztoči jsou velcí asi 0,2 – 0,5 mm, kteří provrtávají kůži, živí se tkání a způsobují svrbění a záněty, které mohou být branou další infekce. Prašivinu, neboli demodikózu, má na svědomí trudník, roztoč, který je velký 1,3 – 1,4 mm a vyskytuje se v tukových žlázkách u chlupů. Způsobuje záněty, {u}vznikají vřídky a tvoří se nejprve červené víceméně ohraničené skvrny.

Asi zajdu za veterinářem, červené skvrny totiž většinou nemají, jen ta šedivka, ale ta to má asi spíše od zobáku a bílá trochu na krku, taky to vypadá spíše odřeně. Na netu nepíší, že by tím slepice trpěly. Vřídky nemají vůbec.

Tak já nevím, nějaké další tipy?

12.10.2018 08:00
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na fotce 7 to je nové peří, ještě častečně v pouzdrech.

Jojo, vím, kropka se díky (už tomu prvnímu) postřiku docela rychle začala zapeřovat, ale i přesto se drbe a mám obavu, že si zase vše vydrbe...

12.10.2018 08:45
nomad72

XXX.XXX.214.130

ja som len tipoval,netvrdil ... vápenka na nohách sliepok je čo?

12.10.2018 08:55
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

nomad72 napsal(a):
ja som len tipoval,netvrdil ... vápenka na nohách sliepok je čo?

U vápenky jde o něco jiného, je to rohovatění kůže na nohou....

12.10.2018 08:59
nomad72

XXX.XXX.214.130

dobre,googlil som ani nie 5 minút ... na : EKTOPARAZITÁRNE
choroby
sú spôsobené viacerými druhmi článkonožcov,
ktoré
parazitujú na povrchu tela,: na koži, pod kožou v
perí vtákov. Svrab

spôsobujú roztoče z

čeľade

Acaridae

. Postihnuté časti silne svrbia. Niektoré druhy

postihujú operenú kožu kde spôsobujú zápalové zmeny v

hlbšej vrstve kože hlavne pri

koreni brka. Zisťujem

e zvýšenú tvorbu šupín, chrást, vypadávanie peria, ozobávanie.

človek ti chce poradiť,dobre,ale tvrď si svoje,.... viac o tom nebudem .... nazdar

12.10.2018 09:13
nomad72

XXX.XXX.214.130

a ešte,tu máš celý článok :
https://www.vetservis.sk/media/object/442/hydina.pdf

12.10.2018 10:09
rate

XXX.XXX.227.209

jherbrichova napsal(a):
Slepice mohou mít svrab?

cituji článek z internetu:

Svrab i prašivinu způsobují roztoči. Svrab zákožka svrabová, tito roztoči jsou velcí asi 0,2 – 0,5 mm, kteří provrtávají kůži, živí se tkání a způsobují svrbění a záněty, které mohou být branou další infekce. Prašivinu, neboli demodikózu, má na svědomí trudník, roztoč, který je velký 1,3 – 1,4 mm a vyskytuje se v tukových žlázkách u chlupů. Způsobuje záněty, {u}vznikají vřídky a tvoří se nejprve červené víceméně ohraničené skvrny.

Asi zajdu za veterinářem, červené skvrny totiž většinou nemají, jen ta šedivka, ale ta to má asi spíše od zobáku a bílá trochu na krku, taky to vypadá spíše odřeně. Na netu nepíší, že by tím slepice trpěly. Vřídky nemají vůbec.

Tak já nevím, nějaké další tipy?

Ano, navštivte veterináře a domluvte se na podání "ivernectinu" (Ivomec, …………) , mohla by jste podat i sama na holou kůži pod křídlo (dal bych klidně 4 kapky pod každé křídlo). Pro váš klid můžete 4 týdny vyhazovat vajíčka (stejně je podzim a slepice začaly přepelichávat a nenesou).

12.10.2018 10:10
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

nomad72 napsal(a):
dobre,googlil som ani nie 5 minút ... na : EKTOPARAZITÁRNE
choroby
sú spôsobené viacerými druhmi článkonožcov,
ktoré
parazitujú na povrchu tela,: na koži, pod kožou v
perí vtákov. Svrab

spôsobujú roztoče z

čeľade

Acaridae

. Postihnuté časti silne svrbia. Niektoré druhy

postihujú operenú kožu kde spôsobujú zápalové zmeny v

hlbšej vrstve kože hlavne pri

koreni brka. Zisťujem

e zvýšenú tvorbu šupín, chrást, vypadávanie peria, ozobávanie.

človek ti chce poradiť,dobre,ale tvrď si svoje,.... viac o tom nebudem .... nazdar

Díky, toto jsem dohledat neuměla...našla jsem jen články, kde se o slepicích zmiňovalo okrajově.
Ohledně tohoto jsem zkoušela volat vetovi, ale ten je spíš přes ty chlupaté mazlíky. Takže cca za hodinu budu mít telefonát s klinikou ptáků,plazů a drobných savců v Brně, snad se něco dozvím. Dám vědět. Každopádně díky za zájem. Není to tak, že chci něco vyvracet, ale jsem fakt "slepičí laik" a taky mi hnedle vše nedojde.

12.10.2018 11:28
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Takže koho to zajímá, zde rada z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Svědění může být reakce na chemikálii.
Přesto je lépe udělat vyšetření z trusu na parazity, 4 dny sbírat trus a odnést na kliniku k vyšetření, stojí to cca 400 Kč. Tzv. koprologická metoda. Pak se uvidí, co dál.
Je lépe slepice podpořit výživou, Convit a Plastin dát do směsi pro nosnice.

Chovu slepic zdar!

15.10.2018 17:27
rate

XXX.XXX.227.209

jherbrichova napsal(a):
Takže koho to zajímá, zde rada z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Svědění může být reakce na chemikálii.
Přesto je lépe udělat vyšetření z trusu na parazity, 4 dny sbírat trus a odnést na kliniku k vyšetření, stojí to cca 400 Kč. Tzv. koprologická metoda. Pak se uvidí, co dál.
Je lépe slepice podpořit výživou, Convit a Plastin dát do směsi pro nosnice.

Chovu slepic zdar!

Hm, Dg. po telefonu. To už je věštění jako tady na fóru , nicméně budu opravdu rád, když dáte po čase vědět.

10.2.2019 18:24
jherbrichova

XXX.XXX.50.205

Koprologické vyšetření na veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně neukázalo žádné vnitřní parazity. Uběhly další 4 měsíce a slepice se stále drbou. Snáší, jsou veselé, zvědavé, ale všechny do jedné včetně kohouta se drbou přes den i v noci, nejvíc na hlavě, pak taky na voleti, na zádech. Peří mají některé z nich na těchto místech olámané, jiné to snáší lépe a jsou jen trochu vydrbané. Ačkoliv přes zimu z větší části vydrbaná místa zarostla, slepičky hezky nevypadají.
Mezitím jsem "vytunila" popeliště, které slepice dost oceňují a popelí se vesele a často.
Na univerzitě mi doporučili ještě dát slepicím antibiotika, ale do toho se mi nechce. Zaprvé kvůli ceně (20Kč jedna tableta x 10 slepic x 7 dní), zadruhé opět nebudou vejce k jídlu a hlavně zatřetí se mi do nich nechce cpát zase další sajrajt.
Uvítám nějaké další typy, ten Ivomec jsem nedávala, na fakultě mi paní docentka říkala, že to asi nebude to, co pomůže. Myslíte, že to mám zkusit nebo se na to vybodnout a doufat, že se třeba s jarem slepice nějakým zázrakem přestanou drbat?
Slepicím zdar a díky za další doporučení k této pro mě záhadě!

Přidejte reakci

Přidat smajlík