dobry den, mam svoju vlastnu hydinu prvy rok (chovali sme predtym u starych rodicov) a od septembra priblizne sa preperovali husi aj kacice a mame vsade plno peria. rozlozi sa to pocas zimy alebo treba pozbierat? co zvyknete robit s tym perim?
som to dnes skusal hrabat hrablami ide aj perie aj listy aj konariky a uschnuta trava, len toho bude vela.
Starka mi poradila ze dazd by mal ubit perie do zeme a nebude ho vidiet a neskor sa rozpadne (neviem za aku dobu)
Zial, uz zopar tyzdnov neprsalo a trava nerastie, trus sa nerozpusta a vyzera to vsade hrozne, sucha zem plna trusu a peria.
dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud máte u zvířat suchou zem plnou trusu a peří, pak máte hodně zvířat na malém prostoru a aby to nějak vypadalo, musíte se o ten výběh starat. samo to nezmizí. prostě vemte hrábě a ano, bude toho vela.

Peri se rozklada pomerne dlouho s ohledem na sve slozeni, takze hrabat a do odpadu.
dakujem za odpovede. najvacsia koncentracia trusu a peria je na mieste asi tak 5x5m zvysok vybehu je cisty, tam sa nezdrzuju a pomaly tam rastie novy porast trava, zial stale neprsi (pred tym tu bola trava tak 30-50cm) kedze bolo a stale je dlho sucho.
cez leto bolo tiez sucho neskor ked vydatne zaprsalo vsetok trus sa rozpustil a zmizol z povrchu, tak dufam,ze coskoro zaprsi a rozpusti sa to znovu :) Perie budem musiet pozbierat
az tri roky? som skusil hladat info ze ako to dlho trva, zia nic. dakujem za info. Ja to asi pozbiream zvlast a hodim do odpadu. Poradili mi ze to pripadne prebrat a to ciste pouzit do vankusov, no neviem ci sa mi take podari nazbierat a este to aj triedit.
ja som daval vsetko do kompostu/hnojisko od zaciatku leta medzi sliepky, bola tam taka velka kopa asi 3m x 1m a do vysky tiez asi tak 1m. uz je prec, cela ja rozhrabana, ale neviem ani kam sa to podelo, vsetko sa rozpadlo zmizlo, tak pohrabat a sup s tym do zahrady zarylovat :)

No vidite a mate vyreseno:-) Jinak do polstaru se peri vetsinou skube, aby bylo ciste. Husi je nejlepci, kachni jak asi z jakeho plemene. Ze zeme bych do nesbiral, muselo by se cistit.