Dobrý den, máme v hejnu 13 slepic, 7 kuřat a dvouletého kohouta. Dostali jsme k nim tříleté slepice. Přidali jsme je k ostatním večer. Naše slepice je v klidu přijaly, bohužel kohout NE! Útočí na ně, klove je velmi zákeřně. Zatím jsme ho dali stranou, aby to ostatní slepice od něj neodkoukaly a nedaly se do nich také. Pokud víte nějakou fintu jak je spřátelit, budu ráda. Nerada bych to řešila radikálně. Děkuji.
Tak to jste měl štěstí. Našemu se povedlo utéct ze "samotky" a té nejdominantnější rozkloval zátylek do krve... Pak se přidaly i slepice. Jak jsem na to přišla hned jsem jeho i jí dala stranou. Zkusím ještě ty zbylé tři a ostatní slepice znova večer pokropit octem a uvidíme. Ale asi to nemá řešení. :-(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Budete bohužel zřejmě muset udělat ostruhám šmik (snad i 2 cm nebo více) i přestože to pak krvácí, ale toto už je stav nouze a kohouta to jistě trápí a hodně mu překáží a pomoc potřebuje. Ještě můžete zkusit zajít za veterinářem. Konec ostruhy (5 mm) se dá zkrátit bez krve, ale tady jde o něco vážnějšího. Řešte to co nejdřív. Myslete na to, že šestiletí kohouti často již bývají neplodní, takže pokud chováte a líhnete, bude asi muset stařík z kola ven, neboť sám již nebude plodný vůbec nebo málo a mladého kohouta (dalšího) by nenechal na pokoji.

123farma123
napsal(a):
Ďakujem za info. A chcem sa ešte spýtať nešlo by odtrihnúť celé "ostruhy" aby mu to neprekážalo? A neublíži mu to - nebude moc krvácať?
Celé radši ne, vlastně proč, čím hlouběji se odstraňuje, tím více to krvácí. Už jsem to dlouho nedělal a nemůžu tedy moc radit. Jednou jsem kohoutu útočníkovi odstranil centimetr od konce a kapaly kapky krve, pak to přestalo, další den jsem ho tehdy bral do ruky a už to bylo úplně ok, ale je to už dlouho a ani nepamatuju, jak jsem to udělal, jen vím, že to pomohlo, konec jsem tím na dlouho ztupil a bylo po nebezpečí poranění, když lítal za krk a na nohy a já mu to jako asi osmiletý chlapec ztížil a zbraň otupil.
Dejte jestli můžete foto a zkusím poradit, kolik bude potřeba odstranit pryč, aby neměl kohout problémy. Lepší než mu cokoliv ucvakávat velikého, když není nutno, je mu pak zase dorůstající ostruhy (konce) krátit pilníkem jako nehty, to nekrvácí.
napsal(a):
Celé radši ne, vlastně proč, čím hlouběji se odstraňuje, tím více to krvácí. Už jsem to dlouho nedělal a nemůžu tedy moc radit. Jednou jsem kohoutu útočníkovi odstranil centimetr od konce a kapaly kapky krve, pak to přestalo, další den jsem ho tehdy bral do ruky a už to bylo úplně ok, ale je to už dlouho a ani nepamatuju, jak jsem to udělal, jen vím, že to pomohlo, konec jsem tím na dlouho ztupil a bylo po nebezpečí poranění, když lítal za krk a na nohy a já mu to jako asi osmiletý chlapec ztížil a zbraň otupil.
Dejte jestli můžete foto a zkusím poradit, kolik bude potřeba odstranit pryč, aby neměl kohout problémy. Lepší než mu cokoliv ucvakávat velikého, když není nutno, je mu pak zase dorůstající ostruhy (konce) krátit pilníkem jako nehty, to nekrvácí.
Dobrý den. Dnes som kohútovi odstrihol cca 2cm tak ako ste písal z pazúrov a hned sa to zlepšilo - začal sa viac pohybovať už len neposedával a bolo vidieť že sa mu kráča lepšie. Krvácalo to síce ale hádam to do zajtra prejde.
Ďakujem za pomoc.
Olfry

XXX.XXX.74.66
kastef
napsal(a):
Také se mi to před lety stalo,ale po pár dnech to kokrhače přešlo...
Bohužel mám nové slepice už měsíc a kokrháče to nepřešlo, asi chrání ty své staré slepičky. Pokusím se ho také oddělit. Pokud bude v hejnu ještě nějaká slepice ty nové šikanovat, oddělím ji s kohoutem. Po jednom je budu po pár dnech do hejna vracet od nejméně dominantní a naposledy kohouta.
Olfry

XXX.XXX.74.66
Olfry
napsal(a):
Bohužel mám nové slepice už měsíc a kokrháče to nepřešlo, asi chrání ty své staré slepičky. Pokusím se ho také oddělit. Pokud bude v hejnu ještě nějaká slepice ty nové šikanovat, oddělím ji s kohoutem. Po jednom je budu po pár dnech do hejna vracet od nejméně dominantní a naposledy kohouta.
Tento způsob úplně selhal. Jednak slepice byly celou dobu, co nejblíž u odděleného kohouta a po vypuštění kohouta se vše vrátilo do původního stavu.
Olfry
napsal(a):
Tento způsob úplně selhal. Jednak slepice byly celou dobu, co nejblíž u odděleného kohouta a po vypuštění kohouta se vše vrátilo do původního stavu.
Né, prostě kohout a jeho slepice je utvořené fungující hejno a nové zřejmě nenesou, takže jsou pro něj jen "obtížný hmyz", takže je nenechá ani u krmítka. Kdyby nesly, možná by je přijal. Protože mu dají.