Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží, jakého housera máte. Třeba lehkému houserovi můžete v nutnosti přidat až 4 husy a bude je pojímat. U středně těžkých na housera max 3 husy a u těžkých radši nejvíc dvě. U každého plemene je ideální poměr 1,1 nebo 1,2 protože pak máte jistotu, že si houser nevybírá, po čem skáče, zkrátka se spáruje snáz, při 4 si může vybrat 1, po které skákat nebude, snad až budou všechny sedět a on nebude mít na co . Případně pokud chcete více hus než pět si kupte houserů radši víc, ale nejlíp bratry, aby se dobře znali a neútočili na sebe při páření. Divoké husy žijí také v párech, které tvoří velká hejna, která se během hnízdního období rozdělují na i menší hejna do 10 párů nebo i samotné páry. Potřebují však prostor, jinak nemají pro páření klid, takže dost velký výběh.
Tedy může být více samců, ale musí se počítat s tím, že zvláště plemena s nosná, s nezachovalou kvokavostí mají více potlačenou věrnost partnerkám, takže se v hejně s více housery páří každý s každou, dle toho, jak se potkají. Zatímco třeba české nebo franské husy si stanoví, kdo je s kým v páru a s tímto partnerem se páří, třeba brojlerové nebo labutí husy tohle neberou vážně a každá husa patří každému houserovi, tedy se to nějak propáří.
Znám jednu paní, která má 4 husy (2x labutí x brojlerová, 2x brojlerová) a 2 housery (labutí, brojlerový) a páří se jí opravdu na potoce za domem, jak chtějí, viděla každého s každou. A to má ty husy (což je nezvyklé), které by normálně neseděly a pořád nesly, a jí sedí na vejcích 2x za sebou .

flodur13
napsal(a):
mám 3 husy labutí a 1 housera labutího
Zrovna ty labutí husy jsou lehké plemeno, velice živé a i sexuálně aktivní a houser může mít i tři, labutí houseři skáčou moc dobře, protože nemají, co by jim to ztěžovalo, jako je kýl, podbřišek, vysoká váha. Věřte, že skákat bude dost i po třech husách.
Dobrý den, potřebuji se zeptat co dělat. Koupila jsem pár Lindovských hus, měla to být husa a houser, jenže teď se ukázalo, že jsou to 2 houseři - bratři. Volala jsem bývalému chovateli, jak to vyřešíme, a on mi poradil, ať koupím 2 husy, které k nim budou typově pasovat, třeba husy labutí. Vrácení housera zpátky nebylo reálné, protože bych s ním jela přes 150 km . Včera jsem dovezli 2 labutí husy a houseři se začali mezi sebou rvát, resp. jeden ten menší neustále vyvolává rozbroje, štípe toho druhého do krku a vláčí ho po zahradě. Nevím co dělat. Jestli je nechat být, ať si to vyřeší sami, anebo jednoho prodat,resp. poslat na pekáč. A kterého nechat? Toho rváče anebo toho klidnějšího? Děkuji, budu vděčná za každou radu.

Dana2
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji se zeptat co dělat. Koupila jsem pár Lindovských hus, měla to být husa a houser, jenže teď se ukázalo, že jsou to 2 houseři - bratři. Volala jsem bývalému chovateli, jak to vyřešíme, a on mi poradil, ať koupím 2 husy, které k nim budou typově pasovat, třeba husy labutí. Vrácení housera zpátky nebylo reálné, protože bych s ním jela přes 150 km . Včera jsem dovezli 2 labutí husy a houseři se začali mezi sebou rvát, resp. jeden ten menší neustále vyvolává rozbroje, štípe toho druhého do krku a vláčí ho po zahradě. Nevím co dělat. Jestli je nechat být, ať si to vyřeší sami, anebo jednoho prodat,resp. poslat na pekáč. A kterého nechat? Toho rváče anebo toho klidnějšího? Děkuji, budu vděčná za každou radu.
No nevím, jestli lindovští houseri patří k labutím husám, vždyť jsou oproti nim moc velcí, je to rozdíl téměř nesnesitelný, lindovský houser může v dospělosti dosahovat až 13 kg, 10 bude mít určitě, husa labutí je však plemeno lehké o váze husy max. do 5 kg, spíš tak 4,5 kg, husy budou mít úplně vyholená temena, možná až do krve a při nedostatečné hloubce vody může houser v huse i rozbít vejce, zkrátka to husičky příšerně odnesou. Oba klidně prodejte a pořiďte si třeba labutího, jestli nejde o čistý chov (jen masná housata) ta i českého nebo landeského. Nebo dejte pryč ty labutí husičky a kupte nějakou husu, která lindovského snese, cholmogorskou, lindovskou, africkou, tuluzskou, v případě dosti hluboké vody můžete zkusit i pomořanskou, ale radši vybírejte z těch větších.Věřím, že bude lehčí sehnat lehkého housera pro labutí husy, než těžkou husu pro lindovského housera/housery.
Jinak houseři se prostě perou o husy, jestli má jeden kam zdrhnout před druhým, tak by si to mohli vyřešit sami. A podle zákonů přírody je silnější ten, co by si husy vymlátil pro sebe a druhého odehnal, takže spíš ten rváč. Sice se pomlátí, ale myslím, že se nezabijí, akorát by jeden mohl držet druhého v šachu a odhánět ho od krmení, boudy na spaní a hus, toho vyhnance je lepší se pak zbavit.

Dana2
napsal(a):
Děkuju za vysvětlení a radu, škoda že jsem se tady na foru nezeptala dřív. Asi prodám ty labuťky a slabšího housera a seženu cholmogorku nebo lindovskou husu. Zvládne jeden houser 2 husy? Ten pán co od něj mám lindy povídal, že u těchto hus jen 1+1. Je to pravda?
Je to lepší mít 1,1 ale 1,2 asi taky půjde.
Mam suchovky, stredne tazke ako 1,2. Gunar vsak velmi znatelne preferuje len jednu hus. Trio bolo zostavovane naraz, teda v rovnaky den, s priblizne rovnako starymi jedincami /rozny chovatelia/. Az ked jedna zasadla, som videla gunara pojimat druhu, ale ziadna slava. Vyvadzali a starali sa rovnako, bez nejakych problemov. Zvazovala som doparovat tu jednu husku s novym gunarom, ale problem je miesto, nakolko 2 kmene husi by som nemala kam "upratat" a riesit vojnove konflikty sa mi teda nechce.

korra
napsal(a):
Mam suchovky, stredne tazke ako 1,2. Gunar vsak velmi znatelne preferuje len jednu hus. Trio bolo zostavovane naraz, teda v rovnaky den, s priblizne rovnako starymi jedincami /rozny chovatelia/. Az ked jedna zasadla, som videla gunara pojimat druhu, ale ziadna slava. Vyvadzali a starali sa rovnako, bez nejakych problemov. Zvazovala som doparovat tu jednu husku s novym gunarom, ale problem je miesto, nakolko 2 kmene husi by som nemala kam "upratat" a riesit vojnove konflikty sa mi teda nechce.
Mě taky český houser jednu má rád a na druhou začal skákat, až jeho první husa sedla, a to ji před tím v zimě štípal. Nedělejte si z toho hlavu, takhle to funguje taky dobře. Ono to tak mohlo být jen teď první rok, tím voděním housat si vztah s druhou snad vylepšil a další sezonu to půjde lépe.
napsal(a):
Mě taky český houser jednu má rád a na druhou začal skákat, až jeho první husa sedla, a to ji před tím v zimě štípal. Nedělejte si z toho hlavu, takhle to funguje taky dobře. Ono to tak mohlo být jen teď první rok, tím voděním housat si vztah s druhou snad vylepšil a další sezonu to půjde lépe.
Ano, bola to ich prva sezona, uvidime nasledujucu. V zasade to ako problem nevidim. Pokial sa nic nezmeni v chovani nejako negativne /odhananie, problem pri vodeni/, tak ich tak ponecham aj nadalej. Aj ked...nafukovaci dvor by potesil