Zdravím, chovám Žerzejské obry ale až letos jsem se poprvé setkal s podivnou deformací hlavy letošní kuřice, myslel jsem že je to nachlazení nebo nějaká rýma atd.. Ale ta slepice nemá žádné příznaky rými nebo jiné, běhá jako ostatní žere tak nevím, přikládám fotky, viděl jsem jí že žere i kopřivu ale tím to asi nebude..
Pokud máte někdo takovou zkušenost budu rád když se o to podělíte, ještě nikdy jsem nic takového v chovu neměl..
Uživatel s deaktivovaným účtem

má zánět dutin. až jí zabijete, tak když do těch boulí říznete, pravděpodobně se vyvalí hustý ptačí hnis.
napsal(a):
má zánět dutin. až jí zabijete, tak když do těch boulí říznete, pravděpodobně se vyvalí hustý ptačí hnis.
zabijet ji nehodlám je to jeden z mála kusů skoro až z Holandska ale čekal jsem radu jak ji pomoct a ne ji po zabití řezat do boulí, ale díky za názor

to není pravda, že by to musely mít ostatní. až bych řekla, že většinou to ani tak nefunguje.
ale klidně si nechte v chovu nemocnou slepici, já bych to nechtěla, no.

Dobrý den, jedna naše slepice to taky měla a po nějaké době to zmizelo. V té době jsme jim dávali řepku z pole (zřejmě byla stříkaná) tak to bylo asi tím. Může to být reakce na nějakou chemickou látku.
Chci se zeptat jak moc jste ochotný riskovat? Ptám se proto , že je tu možnost jak ji toho zbavit . Musel by jste jí prohmatat tu oteklou stranu a zjistit zda je to měkká nebo tvrdá boule . Pokud je tvrdá tam bude hrouda ztuhlého hnisu a to se samo nevstřebá .Postup zní šíleně ale vezměte ostrou novou žiletku a proveďte řez pod boulí. Připravte se na to že to hodně bude krvácet. Pomáhá ránu zachladit kostkou ledu . Připravte si nějakou pinzetu kterou tu hroudu vytahnete . Snažte se tam nic nenechat .Řez by měl být aspoň 4-6 mm a musíte proříznout kůži + tu svalovinu a když to pinzetou roztáhnete měl by jste vidět žlutavý útvar a ten je potřeba odstranit . Ránu pak vyplachnete čistou vodou nebo s trochou florsalminu to je bylinná tinktura která se nakape do té vody na výplach vzniklé dutiny. Dělejte to nad umývadlem a připravte si něco na sušení krve hlavně ať to nevdechne . To jí vytru tu krev z krku uchostourem. Když to bude tekutý hnis nechte ho vytéct a propláchnete dutinu a klidně víckrát. Slepičku dejte někam do tepla , protože je to docela zásah . Hlavně rána se nesije kvůli tomu kdyby tam zůstal nějaký hnis aby se to dalo ještě později propláchnout. Já ji dám třeba měkké namočené pečivo, které se jí dobře jí . Zní to šíleně ,ale mě se podařilo si takto slepici zachránit od sekyrky.Daly bych jí klidně pro jistotu ATB aby se jí to lépe hojilo. Odkud jste? Kdyby jste to neměl daleko tak bych to klidně rizla ,ale já jsem z Velkých Popovic.