Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2018 06:53
karo2702

XXX.XXX.172.116

Zdravím, chtěla jsem se jet letos podívat do Lysé, že nakoupím nějaký ten chovný materiál. Ale jsem teď trošku zmatená. Našla jsem, že v sobotu 24. probíhá v areálu i Trh zvířat. Pročetla jsem podmínky výstavy a veškeré dokumenty, ale nevím zda jsem to správně pochopila. Nerada bych si brala volno a jela přes celou republiku zbytečně.

Ten trh je teda zvlášť a může tam dovést kdokoliv cokoliv, ale prodejná zvířata z výstavy jsou na prodej už od pátku, klasicky jak na každé výstavě?

21.11.2018 08:21
pastevecovci

XXX.XXX.10.138

karo2702 napsal(a):
Zdravím, chtěla jsem se jet letos podívat do Lysé, že nakoupím nějaký ten chovný materiál. Ale jsem teď trošku zmatená. Našla jsem, že v sobotu 24. probíhá v areálu i Trh zvířat. Pročetla jsem podmínky výstavy a veškeré dokumenty, ale nevím zda jsem to správně pochopila. Nerada bych si brala volno a jela přes celou republiku zbytečně.

Ten trh je teda zvlášť a může tam dovést kdokoliv cokoliv, ale prodejná zvířata z výstavy jsou na prodej už od pátku, klasicky jak na každé výstavě?

Trh je trh a výstava je výstava, dvě různé akce. Je to tak jak píšete.

21.11.2018 08:56
holis

XXX.XXX.31.144

Nemyslím si, že uspořádat trh při celostátní výstavě je krok správným směrem. Chudáci vystavovatelé zaplatí velké klecné. Aby si mohli dovolit vystavovat, tak musí klecné zahrnout do ceny prodejného zvířete, na které si ještě svaz přihodí 15%. A co udělá většina nakupujících? Raději si zajdou na trh a koupějí si nějakého bastarda! Trh ano, ale jako samostatná akce.

24.11.2018 18:43
georg

XXX.XXX.36.248

Dobré odpoledne,
trvalo mi to roky, ale časem jsem pochopil, že například národní výstava není výstava TOP zvířat, neboli toho nejlepšího co se podařilo odchovat, ale (a teď se nechci dotknout chovatelů, kteří tam dají to nejlepší, přestože nedostanou hned čestné ceny) svým způsobem drahým trhem. Několik vystavujících mi potvrdilo, že tam dají v lepším případě jedno, dvě slušná - většinou neprodejná zvířata doplněná o několik průměrných za evropské ceny. A ten nešťastník, co jede v pátek přez celou republiku s nadějí, že si pořídí do svého chovu novou krev v podobě kvalitního zvířete je postaven před dilema. Koupit jedince za cenu, kterou by na místní, nebo okresní výstavě při jeho kvalitě nikdy nebyl ochoten dát, nebo odjet s prázdnou. Často zvolí variantu A, protože něco odvést chce. Je k tomu částečně donucen faktem, že trh je pořádán pouze v sobotu, snad právě proto, aby v pátek neodváděl koupichtivce od zvířat vystavených/prodejných.
Kdo chce koupit, jede v pátek. Při pohledu na množství neoceněných zvířat, vždy žasnu nad odvahou chovatelů, kteří je vystavili. Jsem chovatelem nějakých 35 let a než jsem tento princip pochopil, neměl jsem odvahu na národní výstavě své odchovy ukázat. Potom chodím s katalogem kolem plemen, která chovám, a říkám si, že kdybych na slepo sáhl do kurníku vždy vytáhnu zvíře srovnatelné, nebo kvalitnější. Tak proč se vlastně bát. Už se nebojím, ale říkám si jestli má vůbec smysl soutěžit za podmínek, kde nejde o prestiž , ale často o výhodný kšeft. Nepopírám, najdete a koupíte i spoustu zvířat kvalitních, ale tyto případy nejsou cílem mé reakce. Jirka

24.11.2018 20:32
honzapm

XXX.XXX.182.25

Víte, Národní výstava má určitou prestiž.
Je v relativně pozdním termínu, než většina místních výstav,
držet na dvoře zvířata do konce listopadu je náročnější, nejen na krmivo.
Za třetí na místní výstavě neplatí vystavovatel tak vysoké klecné, jako na CV,
většinou neplatí žádné.
Místní výstava je místní proto, že to na ni má každý kousek.
Pokud např. předseda naší ZO to má do Lysé 230 km jednu cestu, tak nelze očekávat,
že tam uvolní to nejlepší možné postradatelné z vlastního chovu za 150,- Kč za kus.
Nechal Vlašky za 400,-, plus 60,- Kč si k tomu přičetl pořadatel výstavy.
Pojede tam znovu v neděli pro holuby a pro přepravky, takže celkově 4 x 230 km.
Nemyslím, že by 400,- za 95b zvíře bylo mnoho. Je to spíše charitativní částka.
Dost možná dostatečně necestujete do zahraničí, nesledujete jejich on-line katalogy,
případně nesledujete cenové hladiny obecně.

To, že jen málokdo to nejlepší ze svého chovu uvolní 5 denní!! výstavě, je jasné.
Riziko nákazy, riziko zcizení, riziko transportu, riziko aklimatizace - to hraje roli.

Věřím, že jste jen hodil rukavici do ringu a nemyslel své řádky vážně.

24.11.2018 21:37
karo2702

XXX.XXX.172.116

Souhlasím. Mě se povedlo dovést si kohoutka, sice jen 93 bodů, ale je nedorostlý a nedopeřený, takže až doroste, bude to lepší. Zkoušela jsem třeba koupit kmen bantamek, ale ty byly hned pryč. Ale kdo by nebral 96 bodů za nějakých 250,-

Jela jsem poprvé a dost mě překvapilo, že tam bylo dost málo drůbeže. A ty slepičky převážně 91 bodů nebo výluka. Některé mi nepřišli až tak špatné. Jaký je na to váš názor? Zdáli se vám taky špatné nebo byli jen přísní na hodnocení?

Jinak na králíky je to určitě dobrá výstava. Tam byl podle mě výběr velký a spoustu vystavovatelů, takže spousta kontaktů.

24.11.2018 22:18
georg

XXX.XXX.36.248

Zrovna bantamky chovám asi 20 let. Něco na výběr bylo z černých, které jsou nejrozšířenější. Ostatní rázy byly ještě ohodnoceny shovívavě, ale je to dáno jejich malým zastoupením v českých chovech, nedostatkem kvalitního materiálu, následně příbuzenskou plemenitbou atd atd. Jirka

25.11.2018 18:15
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Dovolím si nesúhlasiť s týmto tvrdením "výstava není výstava TOP zvířat, .. svým způsobem drahým trhem. "
Keď opomeniem výšku výstavných polatkov (klietkovné 4€/ks) a náklady na dopravu (cesta tam a naspäť) tak je účasť na takejto akcii dosť drahá záležitosť. Snažím sa vyberať na výstavu zvieratá, aby sa čo najviac zhodovali zo vzorníkom, hoci posudzovatelia majú na to iny názor Až na výnimky vystavujem len kohútov a vždy ako predajných. Jednak som rád keď sa nevrátia domov a neriskujem zavlečenie nejakej choroby, keďže v okolitých klietkach sa dá občas vidieť príznaky všeličoho. Keďže sú kohúty z môjho chovu sú k mladým sliepkam do ďalšieho chovu príbuzní. Keďže chovám zriedkavejšie plemená, som rád, keď moje kohúty občerstvia krv v chovoch iných chovateľov. Jedinú nevýhodu mám, že často krát sa stane, že mnou vystavené jedince sú "siroty" na výstave, keďže nik iný tieto plemená nevystavuje a darmo majú aj 95b., žiadnu cenu nezískajú, keďže "nemajú s kým súťažiť".
Taký je môj názor a roky takto vystavujem aj na EV...

25.11.2018 21:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak našemu jednateli dnes po ukončení výstavy zmizel z klece kohout.
Byl běžného plemene, navíc prodejný, pod částku 300,- Kč.
Takže kdyby o něj někdo tak moc stál, mohl si ho naprosto v pohodě pořídit.
Podpořil by chovatele, pořadatele (15%) i chovatelství jako takové.
Klec zůstala prázdná...

To jen k těm chudákům, co nemají ani tušení, jak se taková výstava rodí,
co vše obnáší, a pak mají nejapné pindy, když nevidí v klecích samé Super Elity.

Přidejte reakci

Přidat smajlík