Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2018 16:06
Manzes

XXX.XXX.129.106

Mohou byt tyto 2 druhy v jednom výběhu ale na noc vzlášť zavřené v domkách? Budu je mít na výkrm děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2018 18:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Manzes napsal(a):
Mohou byt tyto 2 druhy v jednom výběhu ale na noc vzlášť zavřené v domkách? Budu je mít na výkrm děkuji

Tak za prvé na výkrm jsou češky spíše nevhodné. Málo narostou. To co koupíte u prodejce drůbeže jsou housata hus brojlerových, která dorůstají vyšší váhy, jejich pořizovací cena je nižší, není problém je pořídit a rostou obstojně, podobně jak české, které mají v 7 měsících houseři max. 5,2 kg a husy max. 4,5 kg. Brojlerové mají ve stejném věku přibližně 5,7-6 kg husy a 6,8-7.4 houseři, (přibližná váha). Dají se porážet i dříve než po půl roce, můžete hned jak přehodí 1. peří za nové neba za cenu nižší váhy hned před začátkem pelichání.
České na výkrm je škoda, neseženete pouze samotná housata, to byste musel vlastnit celoročně chovný pár, co na jaře vyvádí 1-2 hnízda mladých. Ta husa snese nejvíc 20 vajec za sezónu, oproti rodičům brojlerů, co nesou třeba 50-60 vajec. Ta česká se teda nevyplatí do velkochovů, protože vyvede málo housat. Brojlerová housata se líhnou ve velkém v líhních a prodávají na jaře a v létě na trzích, zatímco česká můžou prodat jedině drobnochovatelé, co je prodávají neradi a draho, jenom, když je někdo uprosí. Takže doporučuji koupit husy brojlerové, porostou podobně jak češky.
S krůtami by mohl husy být, ale výběh musí být dost velký a to zavírání na noc zvlášť je třeba. Musí mít možnost se sobě ve výběhu vyhnout.

29.11.2018 17:50
Manzes

XXX.XXX.155.143

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak za prvé na výkrm jsou češky spíše nevhodné. Málo narostou. To co koupíte u prodejce drůbeže jsou housata hus brojlerových, která dorůstají vyšší váhy, jejich pořizovací cena je nižší, není problém je pořídit a rostou obstojně, podobně jak české, které mají v 7 měsících houseři max. 5,2 kg a husy max. 4,5 kg. Brojlerové mají ve stejném věku přibližně 5,7-6 kg husy a 6,8-7.4 houseři, (přibližná váha). Dají se porážet i dříve než po půl roce, můžete hned jak přehodí 1. peří za nové neba za cenu nižší váhy hned před začátkem pelichání.
České na výkrm je škoda, neseženete pouze samotná housata, to byste musel vlastnit celoročně chovný pár, co na jaře vyvádí 1-2 hnízda mladých. Ta husa snese nejvíc 20 vajec za sezónu, oproti rodičům brojlerů, co nesou třeba 50-60 vajec. Ta česká se teda nevyplatí do velkochovů, protože vyvede málo housat. Brojlerová housata se líhnou ve velkém v líhních a prodávají na jaře a v létě na trzích, zatímco česká můžou prodat jedině drobnochovatelé, co je prodávají neradi a draho, jenom, když je někdo uprosí. Takže doporučuji koupit husy brojlerové, porostou podobně jak češky.
S krůtami by mohl husy být, ale výběh musí být dost velký a to zavírání na noc zvlášť je třeba. Musí mít možnost se sobě ve výběhu vyhnout.

Děkuji za radu. A na výkrm je vhodnější brojler či Landenská? Četl jsem že brojler se vykrmí rychleji ale zase nemá takovou hmotnost a kvalitu masa. Máte z tím zkušenosti? Letos jsem měl kuchyňskou váhu 3kg-5kg
Z 6ks, 1ks 3kg a zbytek cca 4kg a jeden měl 5kg.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.11.2018 19:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

To záleží na tom, kdy je zabíjíte. Brojlerka dostatečně vzrostlá, zabitá vykuchaná má 4-5-5,5 kg. Příště je nechte déle nebo krmte intenzivněji, takže ne je nechat vypásat s pšenicí, ale házet mokré pečivo, uvařené brambory se šrotem z pšenice, kukuřici. K tomu ta pšenice a pastva. Takto budou hezky nažrané, bude maso, bude husí sádýlko. Ony husy mají tyto dobroty moc rády. Já chovám teda jenom české a pro výstavy, takže krmím tak, aby nebyly moc tlusté. Další dobrý nápad je vykrmovaným husám zastřihnout všech deset ručních letek na jednom křídle. Husy se rády rozbíhají a ačkoliv ty brojlerové nevzletí nebo jen kousek popoletí, tak si tím zpevňují prsa. Takto se na to vykašlou a budou měkčí a chutnější.Jako mladá housata je vhodné do čtyř týdnů podávat směs pro výkrm a k tomu nějaká ta zmíněná objemné krmiva, aby mladé zpočátku dobře narůstaly. Pak začít přecházet převážně na pšenici a toho matení z brambor, pečiva a šrotů přidávat, ať žerou, kdykoliv se jim zachce, víckrát denně. A takto je pěkně živit až do porážky.
Landeské husy jsou v dospělosti o trochu menší. Lépe jsou přizpůsobené na pastvu. Dají se sehnat jejich násady a líhnout třeba pod slepicí nebo v líhni, občas i housata. Na burzách lidi rádi prodávají tato housata. Ale pozor, někteří rádi zákazníka napálí a dají mu labutí housata. Labutí jsou jako malé landeským značně podobné, v dospělosti jsou však podstatně menší a na pekáči také.
Já nemám vlastní zkušenost, pro porovnání, jak jsem již psal, husy k porážce nevykrmuji, jen výstavní husy. Napsal jsem pravděpodobnou teorii, jak si vykrmit doma husy na pekáč. Půjde to s landeskými i brojlerovými. Osobně bych nedělal moc rozdíly a koupil, co seženu, pozor ale na podvody. Můžete pořídit i křížence, ale něco těžšího, ne typu české, ale spíš brojlerové. A nedoporučuji kupovat pomořanská housata, je to sice dost velké plemeno, ale do pořádné velikosti naroste za dlouhou dobu, housata jsou drahá a dospělé pomořanky ve správné kresbě moc na zabití nádherné

29.11.2018 23:48
Manzes

XXX.XXX.61.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To záleží na tom, kdy je zabíjíte. Brojlerka dostatečně vzrostlá, zabitá vykuchaná má 4-5-5,5 kg. Příště je nechte déle nebo krmte intenzivněji, takže ne je nechat vypásat s pšenicí, ale házet mokré pečivo, uvařené brambory se šrotem z pšenice, kukuřici. K tomu ta pšenice a pastva. Takto budou hezky nažrané, bude maso, bude husí sádýlko. Ony husy mají tyto dobroty moc rády. Já chovám teda jenom české a pro výstavy, takže krmím tak, aby nebyly moc tlusté. Další dobrý nápad je vykrmovaným husám zastřihnout všech deset ručních letek na jednom křídle. Husy se rády rozbíhají a ačkoliv ty brojlerové nevzletí nebo jen kousek popoletí, tak si tím zpevňují prsa. Takto se na to vykašlou a budou měkčí a chutnější.Jako mladá housata je vhodné do čtyř týdnů podávat směs pro výkrm a k tomu nějaká ta zmíněná objemné krmiva, aby mladé zpočátku dobře narůstaly. Pak začít přecházet převážně na pšenici a toho matení z brambor, pečiva a šrotů přidávat, ať žerou, kdykoliv se jim zachce, víckrát denně. A takto je pěkně živit až do porážky.
Landeské husy jsou v dospělosti o trochu menší. Lépe jsou přizpůsobené na pastvu. Dají se sehnat jejich násady a líhnout třeba pod slepicí nebo v líhni, občas i housata. Na burzách lidi rádi prodávají tato housata. Ale pozor, někteří rádi zákazníka napálí a dají mu labutí housata. Labutí jsou jako malé landeským značně podobné, v dospělosti jsou však podstatně menší a na pekáči také.
Já nemám vlastní zkušenost, pro porovnání, jak jsem již psal, husy k porážce nevykrmuji, jen výstavní husy. Napsal jsem pravděpodobnou teorii, jak si vykrmit doma husy na pekáč. Půjde to s landeskými i brojlerovými. Osobně bych nedělal moc rozdíly a koupil, co seženu, pozor ale na podvody. Můžete pořídit i křížence, ale něco těžšího, ne typu české, ale spíš brojlerové. A nedoporučuji kupovat pomořanská housata, je to sice dost velké plemeno, ale do pořádné velikosti naroste za dlouhou dobu, housata jsou drahá a dospělé pomořanky ve správné kresbě moc na zabití nádherné

Krmil jsem je šrotem z kukuřice a ječmene v poměru 1 kukuřice : 3 ječmene , vařenými bramborami, pasli se, vařené těstoviny a namáčený ječmen a pečivo... do poražky měli zhruba 6.5 měsíce

30.11.2018 07:51
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Dobrý den, krůty na výkrm jsme také měli ve výběhu s husama a nebyl problém. Stačí dostatečný prostor a více míst s e žrádlem a pitím. Naše husky si rády hlídají svoji vodu a žrádlo.
Jinak co ce váhy landeských hus týče tak jsme poráželi v 5 měsících a váha se pohybovala 4,7 - 5,7 čisté váhy bez drobů... Pomořanská husa byla o něco větší zato mi příjde že je pomořanka lepši osvalená. Landenská měla hodně tuku...
Vše krmeno zpočátku směsí pro husata a pak dorost, poté jsme přešli na pastvu, vařenou pšenici, pšeničný šrot s bramborama a namočené pečivo, to vše s přidáním vitamínů a minerálů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík