Indický bežec - vajcia a znáška

Indický běžec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2018 11:42
sbs777

XXX.XXX.234.101

Chcem sa spýtať, kedy začínajú znášať indický bežci a aké máte skúsenosti so znaskou. Moje sú narodené 10. 7.2018. Ďakujem za odpovede

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2018 17:20

Na jaře-začnou tak v březnu nebo dubnu. A snášejí klidně celé léto, pokud se jim to denně sbírá a krmí se vhodně pro snášku. Můžou pokračovat i na podzim, většinou do října. Pak do jara stopují. Snášejí obvykle každá kačena vejce jednou za 1-3 dny, přičemž v jarním období nesou nejvíc, pak stále méně často. Musí mít dost bílkovin, vápník na skořápky, denně vybírané hnízdo (tam kde spí, obvykle snáší, a to brzy ráno) a pokud možno kačera nebo kačery, kteří rádi nenechají kachny sednout, teda aspoň někteří. Nejsem si tím jistý, ale možná by mohla kachna, co v červnu seděla a pak měla mladé, začít při přidání více bílkovin v srpnu nebo září opět snášet.
Jestli chcete kachňata, tak bude nejvhodnější u běžců umělé líhnutí někdy v červnu nasadit, protože ty potvůrky pak můžete po týdnu když je teplo hodit do nějaké boudičky ven. V případě chladnějších nocí raději až po dvou týdnech. Samozřejmě se jako malé musí krmit pořádně směsí pro kačenky, jinak budou malá a neotuží se, neporostou.
Líhnutí pod kachnou nebo kvočnou je sice velice lehké, ale pak ty běžky kačenky (mladé) mají větší tendenci sedět na vejcích, což není žádoucí, snižuje to snášku.

5.12.2018 20:39
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Sousedovi snášejí běžci 160 vajec má dokonce jednu rekordmankou která mu snesla 190 vajec. Lepší je líhnout v líhní protože kačeny je hodně zasedávají.

6.12.2018 11:11
javorka

XXX.XXX.98.207

Také mě kačenky běžců nesly první rok perfektně. Měla jsem od dvou kachen asi 385 vajec. Další roky už to tak skvělé nebylo.

6.12.2018 21:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Přišla jsem k indickým běžcům tak nějak omylem. Nechala jsem to na přírodě. Kachna si nanesla asi 15 vajec a zasedla a po 4 týdnech byla kachňata. Měla jsem jen pár kachnu a kačera. Kačer se od ní nehnul na krok, ale při sezení ji neobtěžoval. O kachňata se starali společně. Měli volný přístup na louku a k potoku. První tři týdny jsem je měla zavřené v ohrádce a pak už si chodili kudy chtěli. Na noc jsem je zavírala do chléva. Jinak kachna snášela vejce v serii asi 6 dní po sobě a pak si dala den pauzu. Vejce jsem v kuchyni nepoužívala, měla jsem dost slepičích.

24.2.2019 20:06
sbs777

XXX.XXX.170.4

Tak dnes bolo prvé vajíčko od bežcov. 😁 Snáď sa pridajú aj ďalšie 😁

24.2.2019 22:28

sbs777 napsal(a):
Tak dnes bolo prvé vajíčko od bežcov. 😁 Snáď sa pridajú aj ďalšie 😁

Skladujte špičkou dolů nebo naplocho s otáčením o 180 stupňů 1-2x denně, jestli je chcete líhnout.
Jestli budou na jídlo, je to jedno.
Když je vejce špičkou nahoru, tak se mu tam přemístí vzduchová bublina, mládě se pak naťukává na špatné straně a často se nevylíhne.

25.2.2019 04:53
sbs777

XXX.XXX.170.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Skladujte špičkou dolů nebo naplocho s otáčením o 180 stupňů 1-2x denně, jestli je chcete líhnout.
Jestli budou na jídlo, je to jedno.
Když je vejce špičkou nahoru, tak se mu tam přemístí vzduchová bublina, mládě se pak naťukává na špatné straně a často se nevylíhne.

Áno. Ďakujem. Už som liahol kurata a robil som to tak. Ešte musím počkať až bude znášať všetkých 5 a potom budem skladať do liahne. Kým sa roznesu tak použijem v kuchyni 😁

Fanynka.g

25.2.2019 19:44
Fanynka.g

XXX.XXX.158.44

Dobrý den,

nevěděl by prosím někdo, jestli indičtí běžci snášejí vejce, i když nemají kačera? A zasednou pak na tyto neoplozené vejce? Mám kachnu, která loni zasedla a odvodila 8 kachňátek, ale letos nemám kačera. Kdyby přesto zasedla, podstrčila bych jí ráda vejce slepičí.

Předem děkuji za odpověď

26.2.2019 08:09

Prvý rok teda ako mládky mali veľmi dobrú znášku a skoro nepretržite, no další rok už bola znáška nižšia, začínali neskôr a mali oveľa väčšiu prestávku v lete. Kačka v pohode vysedí 2x mládata.

26.2.2019 08:09

áno

2.7.2020 19:14
matulka1975

XXX.XXX.189.125

ahojte idem kupit kaciatka indicky bezec 5 kusov .4 kacky a 1 kacer ako rozoznam pohlavie ?este sa chcem opýtat kedy prvy raz zacnu znasat vajicka v kolkom .moje budu mat len 3 tyzdne

3.7.2020 00:25
Meelek

XXX.XXX.176.73

přezdívka napsal(a):
Přišla jsem k indickým běžcům tak nějak omylem. Nechala jsem to na přírodě. Kachna si nanesla asi 15 vajec a zasedla a po 4 týdnech byla kachňata. Měla jsem jen pár kachnu a kačera. Kačer se od ní nehnul na krok, ale při sezení ji neobtěžoval. O kachňata se starali společně. Měli volný přístup na louku a k potoku. První tři týdny jsem je měla zavřené v ohrádce a pak už si chodili kudy chtěli. Na noc jsem je zavírala do chléva. Jinak kachna snášela vejce v serii asi 6 dní po sobě a pak si dala den pauzu. Vejce jsem v kuchyni nepoužívala, měla jsem dost slepičích.

Vejce se dají používat v kuchyni jakýmkoliv způsobem. Všechny řeči jsou jen předsudky. Jedl jsem je kromě přípravy "vejce namekko", snad na všechny způsoby...Jen je upravují déle, tepelnou přípravou...

3.7.2020 09:19
kastef

XXX.XXX.23.69

vejce vám začnou nést ažna rok v unoru nejdříve

3.7.2020 16:14
sbs777

XXX.XXX.138.135

matulka1975 napsal(a):
ahojte idem kupit kaciatka indicky bezec 5 kusov .4 kacky a 1 kacer ako rozoznam pohlavie ?este sa chcem opýtat kedy prvy raz zacnu znasat vajicka v kolkom .moje budu mat len 3 tyzdne

Kaceri majú zobák do zelena ale u takýchto malých neviem či to bude vidieť. A kaceri majú tak tenko kačkaju a kačeny sú ukecane... 😁

4.7.2020 20:51
kaseva

XXX.XXX.155.74

Meelek napsal(a):
Vejce se dají používat v kuchyni jakýmkoliv způsobem. Všechny řeči jsou jen předsudky. Jedl jsem je kromě přípravy "vejce namekko", snad na všechny způsoby...Jen je upravují déle, tepelnou přípravou...

Možná jsou to předsudky, ale že se kdysi často vyskytovala salmonelóza právě z kachních vajec použitých do zmrzlin, je prokázáno. Holt tihle vodní ptáci jsou vůči salmonelám více odolní než hrabaví. Takže raději déle vařit.

4.10.2020 11:58
matulka1975

XXX.XXX.189.76

ahojte aj ja chcem spýtať kedy začinaju kačice znašať vajička v akom veku.Moje budú mať 11 oktobra 3 mesiace a ešte ako uroboť hniezdo. Mám ich prvý rok a maju velku bednu drevenu vystlanu stale cerstvou hoblinou ale vsetko to zmocia vzdy došpinia aj jazero .Je tu skusený chovateľ čo chová bežce viac rokov ?Dakujem všetým za rady. .Mam 4 kačice a jedneho káčera rastú do krasy farebne sa menia každý deň

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík