Zdravím chovatelé... Mám na váz dotaz mám dva chovné páry hus českých a dal jsem k ním dvě husy krizenky a mám problém s tím že české husy útočí na jednu z nich. Nevím jestly problém bude u barvy ale jedná je čistě bílá a druhá je tmavá a na tu neustále dorazí. Tak bych se chtěl zeptat jestli se s tím dá něco dělat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

To husy dělají. Já jsem začátkem září donesl domů ke svému tehdy devítihlavému (trojka+mladé) další husičku českou. Měla se prodat v páru s jedním houserem z mladých, ale byl zájem jen o samotného housera, takže husa mi zůstala na krku donedávna, prodala se chvíli po Vánocích. Od doby, kdy se dovezla až do týdne před tím, než se prodala, ji všechny moje husy, ať mladé či staré, odháněly a ona musela držet od jinak celistvého hejna alespoň metr odstup. V noci, když se zavřely, to na ni nikdo neútočil, jenom za světla. Vážně až týden před tím, než se prodala, ji houser přijal a on i obě husy ji přestaly zlobit. Houserovi se hlas kříženky zřejmě líbí, je to taková pořádná husa se zvonovým hlasem a sklony ke hlídání (není to však houser, ověřeno).
Chvíli před tím, než si tu češku pán odvezl, jsem si domů donesl jinou husu, a to kříženku české a štajnbašské, opravdu hezký kousek. První tři dny ji všichni štípali, nejvíc houser se svojí favoritkou. Pak ji začaly tolerovat. Možná tomu napohlo to roztržení hejna, že ta mladá šla pryč. Nyní jí houser už i odpoví, když ona se vzdálí, ona zase housera vyhledává a drží se u něj a jeho favoritky, ta poslední češka, to je unikát, ta se totiž někdy courá s ostatními, jindy chodí sama a nikdo jí zjevně nechybí.
Taky že byla jako malá ochočovaná. Tuhle husičku Gustičku jsem dostal jako house. Bylo to na jaře 2017. Jak se otužila, šla bydlet ven a chodila spíš sama, občas za pižmovkou. Neskutečně rychle rostla, vždycky vyžrala celé krmítko káčatům . Pár češek už u mě byl, tedy vlastně teprve 2 měsíce. Oni si toho housete moc nevšímali. Občas se s ní potkali, pak zas od nich malá odešla. Až pak byl podzim a Gusťa už byla velká, tak ji začaly staré odhánět a štípat. Pak až v lednu ji začal houser tolerovat a později také bránit i přede mnou. Jak jeho favoritka sedla na hnízdo, začal takzvaně hledat příležitost jinde. Denně se s Gustičkou pářil ve vaničce, vždy úspěšně. A jak to bylo dál, už je jasné a méně důležité pro téma odhánění a agrese. Když to zkrátím, bylo z devíti vajec 7 housat, dospělo šest (z toho jen jedna husička jinak kluci) a na výstavách bylo hodnocení nejčastěji Elita 95. A nejdůležitější je, že od té doby nikdy Gustička nebyla odehnána ani štípnuta.
Bude to asi tou barvou. Česky to upoutá, když po dlouhé době vidí něco opravdu jiného. Uvidíte, jak se situace vyvine, já myslím, že si na ni zvyknou. Ale nechápu, proč jste ty kříženky bral. Máte dva páry chovné, předpokládám, že jde o spárované kusy, které se drží svých partnerů. Když tam teď nastrkáte další dvě husy, tak to může dělat nedobrotu. První věc je, že český houser je vázaný na partnerku(y). Když ke dvěma houserům v jednom výběhu naházíte další husy, tak jak myslíte, že to bude dál. Který z houserů si vybere kterou husu.Ty husy jsou teď pomatené a neví, ke kterému se přidat. Možná se k žádnému nepřidají a budou jen tak chodit s hejnem. Jiné by to bylo, kdybyste páry oddělil a ke každému přidal po jedné huse nebo jednomu přihodil obě. Husy by si zvykly, ke kterému houserovi patří, a až on by je začal brát za své, pak by bylo vhodné je pustit do společného hejna.
České husy jsou jiné než třeba brojlerové. Tam, když by byla stejná situace, akorát namísto těch dvou párů českých si představíme třeba ty brojlerové, tak by přidání nových hus proběhlo stejně tak připojením k hejnu. Ale na jaře by to klapalo v pohodě, by se to nějak prostě propářilo, jak by se potkaly. Hejno by se vůbec nedělilo na páry nebo skupiny, tvořilo by jeden celek, skupinu, co spolu chodí a také se páří. Ty české, tam si těžko můžete představit něco podobného, jak jsem psal, vážou se na partnery. V rámci jednotlivých skupinek (1 houser+1-4 husy) se páří. Obvykle neprobíhají takové divočárny, jako že by houser z jedné skupiny pojímal husu druhého, nelezou si do zelí. Každý své. Jiné to je, když je tam volná husa, které prostě pevně nemá určeného partnera. Takovou vezme některý z houserů na milost, až s ním spárovaná (nebo spárované) husy sedí a on je po páření hladný, tak to udělá, husu prostě odpáří a zas jde za svou k hnízdu. Ta svobodná husa si také někde udělá hnízdo a může úspěšně vyvést. A nebo taky nemusí a může to vzdát, když uvidí housata těch, co sedly dřív. A teď ještě pomyslete na to, že kříženky jsou všelijaké, takže je taky možné, že půjde o nesedíci nosné husy (až 50 vajec za sezonu), které budou třeba podnášet některou z češek, když ona bude sedět. A to už jak známo nedělá dobrotu, protože v době chlazení vajec se vlastně nechladí, sedí tam jiná. A když nemáte nasezená vejce označená fixem, tak nepoznáte na 100%, jestli náhodou není to vejce přinesené ten den jinou samicí. Ona sice každá husa má vejce trošku jiné, ale to nemusí být spolehlivé určení. Ještě se to dá určovat svícením, v čem je pavouček a co je čisté nebo čerstvé, ale těmto hloupostem se dá bránit tím, že se spolu nechovají sedící a nosné husy, buď ty sedící, nebo ty nosné. Prostě to bývá na pytel, více hus na hnízdě. Ale taky to může klapat, když si husičky nelezou do hnízd. Což dělají velice rády, protože každá samice che mít v hnízdě maximální počet vajec, proto zcela nejraději nese tam, kde už nějaká jsou. A hnízdo si taky ráda přivlastní a původní majitelku vymlátí pryč. Platí u veškeré drůbeže, snad i u jiného ptactva. Čímž se pochopitelně hnízdění snadno zkazí a po housatech je houby.
Vím, že tím mířím jinam, než byl základní dotaz. Ale na budoucí rizika se musí také hledět. Radím Vám, kříženky prodejte, hoďte do mrazáku nebo jinak předejděte rizikům sdílení hnízd. Třeba tak, že je budete zavírat zvlášť od ostatních na noc. Husy nesou ráno, takže když tam bude u nich dvou hnízdo s podkladky, tak to tam položí a třeba nebudou češky zlobit.
A nesmím zapomenout na to, že si dávejte pozor i na dvě češky na jednom větším hnízdě. Souvisí to jak jsem výše psal s tím, že samice chce co nejvíc vajec. To je průšvih, zvlášť když si jedna sedne třeba v úterý a druhá v sobotu. Až by se vylíhla housata z prvně nasezených vajec, tak s nimi obě slezou a mladší vejce tam nechají svému osudu. Ta už pak zachráníte jedině vhozením do líhně a dolíhnutím. Pak můžete přidat husám housata dolíhnutá uměle. Ale to je záchranné řešení v nouzi a může se stát, že ty husy slezou, když nebudete doma a zbylá vejce příliš vychladnou a odumřou.
Kvůli všem těm rizikům Vám doporučím se zajistit tak, že budete odděleně zavírat na noc po páru češky a ještě úplně zvlášť ty dvě kříženky, jestli je teda necháte. Máte-li chlívek na noc, tak jim udělejte přepážky (aspoň metr vysoké).
Jestli nezavíráte, doporučuji s tím kvůli eliminaci rizika sdílení hnízda začít. Udělá to hodně. Zvláště, jestli spává všechno ve výběhu v hromadě, to by se pak klidně ráno mohly dvě odebrat snášet spolu do jednoho. Takhle, když jsou zavřené, si před puštěním každá snese do svého a pak si každá sedne na své. Ještě pozor na to, aby kdyby některá z češek vyseděla dříve než druhá, tak aby druhá neslezla a nešla s ní vodit. Proto je potřeba je pohlídat a (jak se to normálně dělá) jim vyměnit podkladky v hnízdech za vejce ve stejnou chvíli, až budou sedět obě. I kdyby ta jedna měla sedět o týden déle. U Vás to nebude asi takový problém, protože když má každá z češek svého, tak je to jiné než 1+2, protože v případě té trojky může houser mít favoritku, která je pojímána jako první a taktéž jako první sedá. Ta druhá pak sedne později. Tady mohou oba houseři pářit každý svou ve stejnou dobu. Když jsou dva, potřebují více možností, kde se pářit, aby je nenapadlo shazování. Většinou stačí mít vodní plochu nebo třeba dvě vany, co jsou o kus dále od sebe, aby měl každý soukromí.
A nebo to nemusí být problém a třeba jeden se se svou husou páří, zatímco druhý se svou a ty dvě holky kříženky navíc čekají, až tento práci dokoná, popíjejí vodu a až pak, co se zmíněný pár úspěšně spojí, začnou lézt do vany, koupat se a po chvíli dojde k páření, podobná situace by se mohla opakovat, až budou partnerky obou houserů sedět, ale tentokrát by se vozilo na druhých husách, co stále nesou. Možná jeden, možná oba.
Taky existuje možnost, že jestli jsou houseři odmala spolu jak bratři, tak že se budou pářit s husami pokud to velikost vody dovolí, oba současně, každý na své, ale pravděpodobnější je možnost v odstavci výše.
Tak mě už bolí ze psaní prsty. Snad jsem dobře poradil. Postavil jsem se k tomu tak, že chov více než jedné skupinky potřebuje být pod pevnou rukou a pokusil se poradit, aby se Vám na jaře nic nezkazilo.
Tak přeju mnoho housat a žádné problémy.
S pozdravem mladý chovatel (podle délky textu možná spisovatel ) Jakub Erlec

A ještě promiňte, jestli je tam moc chyb nebo jestli se neustále opakuju, píšu to jednou ránou z hlavy a nemám čas si to po sobě přečíst. Prostě jsem moc ukecanej.
Už to psaní mi sežralo všechnu energii, takže už nemám ani sílu ani trpělivost si to po sobě přečíst.
Děkuji za pochopení
Asi jste nečekal, že chov hus je taková fuška. Kdybyste něčemu nerozuměl, rád to zkusím vysvětlit, rád poradím, když bude potřeba.
Dekuji za radi... o ja bych krizenky vubec nemel ale s panem co jsem od nej najare kupoval husy tak jsme byly domluveni ze si dojedu pro housata jen od hus ceskych ale vznikl problem ze se mu nakonec vylihly jen dve housata.. A o ry jsem bohuzel prisel Takze mi nakonec dal jeden svuj par hus a od souseda mi zaridil druhy par hus... No a jelikoz jsem pro ne jel docela dost daleko tak jsem si vzal i ty krizenky jako housata... Husy byly pustene na stejnem pozemku jen s tim rozdilem ze byly zavirane zvlast ceske a zvlast krizenky... A pred tydnem jsem pozabijel zbytek krizenek.. A jelikoz jich neni tolik tak jsem je dal do jedne mistnosti. Chtel jsem vic vajec tak jsem prave nechal ty dve nejhezci... A jak rikate ze nemusi zasednout tak s tim docela pocitam takze mam pripravenou lihen.. nevite nahodou v kolik hodin baj voko rano snasi. Jde mi o to ze kdyz je budu zavirat oddelene na noc coz neni problem jelikoz je zaviram(momentalne dohromady). Tak je musim rano v sest hodin pustit jelikoz odjizdim do prace tak jestly do te doby snesou? Popravde jsem cekal ze to bude narocne... Housata jsem odchoval bez problemu v odchovne z toho jsem strach nemel spis se obavam krmeni v obdobi snasky aby bylo vse ok. Protoze pan od ktereho jsem je kupoval tak docela strasil ze to neni zase takova sranda s vitaminama mineralama atd. Aby se vse lihlo jak ma... Jinak moc dekuji za rady.
Nebojte se,husy se sžíji..ja take uchovávám housata zvlášť aspon dva mesice,kdy jsou celá opřena,potom je poustim do velkeho vybehu k ostatnim..par dni probihaji boje proti mladym vetrelcum,pod dohledem,kdyby to bylo neúměrné,housata vracim zpět a pokus o sblížení opakuji za nejaky cas znovu..nikdy se mi nestalo,ze by stare husy nejak vic mladym ublizily,po par dnech je prijmou..nevim,jake mate podminky,ale porad je oddelovat neni dobre,nikdy se nedaji dohromady..husy mam ve vybehu dohromady se slepicemi a neni problem,pokud nejsou krute mrazy,tak je na noc nezaviram.chovam landeske,1+2 a 1+3krizenky,houseri jsou kamaradi😁 ..s vitaminy si nedelejte starosti,staci koupit Nutrimix pro drůbež a pridavat do krmeni..ja husy krmim se slepicemi,psenice,granule,zbytky z kuchyne vcetne vsech slupek ze zeleniny i brambor,smes srotu zaleju kyselym mlekem(mame kozy),priadam zbyky a koryto je za 5minut prazdne😁..zatim do vcerejska se jeste husy i slepice pasly na zelenem..v zime davame drolky ze sena nebo muzete koupit vojteskove granule..

waca159
napsal(a):
Dekuji za radi... o ja bych krizenky vubec nemel ale s panem co jsem od nej najare kupoval husy tak jsme byly domluveni ze si dojedu pro housata jen od hus ceskych ale vznikl problem ze se mu nakonec vylihly jen dve housata.. A o ry jsem bohuzel prisel Takze mi nakonec dal jeden svuj par hus a od souseda mi zaridil druhy par hus... No a jelikoz jsem pro ne jel docela dost daleko tak jsem si vzal i ty krizenky jako housata... Husy byly pustene na stejnem pozemku jen s tim rozdilem ze byly zavirane zvlast ceske a zvlast krizenky... A pred tydnem jsem pozabijel zbytek krizenek.. A jelikoz jich neni tolik tak jsem je dal do jedne mistnosti. Chtel jsem vic vajec tak jsem prave nechal ty dve nejhezci... A jak rikate ze nemusi zasednout tak s tim docela pocitam takze mam pripravenou lihen.. nevite nahodou v kolik hodin baj voko rano snasi. Jde mi o to ze kdyz je budu zavirat oddelene na noc coz neni problem jelikoz je zaviram(momentalne dohromady). Tak je musim rano v sest hodin pustit jelikoz odjizdim do prace tak jestly do te doby snesou? Popravde jsem cekal ze to bude narocne... Housata jsem odchoval bez problemu v odchovne z toho jsem strach nemel spis se obavam krmeni v obdobi snasky aby bylo vse ok. Protoze pan od ktereho jsem je kupoval tak docela strasil ze to neni zase takova sranda s vitaminama mineralama atd. Aby se vse lihlo jak ma... Jinak moc dekuji za rady.
V šest hodin pustit dohromady ven-to už asi půjde, nejspíše bude sneseno. Mě jedna husa (ta stará) snášela vždycky po páté hodině ráno. Naopak druhá (Gustička) si ráno při pouštění na hnízdo vždy pouze sedla a vejce bylo sneseno, když jsem přišel ze školy. Jde tam hlavně o to, aby se husa naučila snášet do své boudy. Takže normálně to bude snášet ob den ráno, někdy až po puštění se vrátí snášet, protože je zvyklá. když vzpomenu na to, že ty dvě kříženky zřejmě jen ponesou, tak když budou ony na noc od češek oddělené, tak by šlo mít pro obě jedno hnízdo nebo dvě hnízda kousek od sebe (kdyby nesly současně).
S tou výživou, tam hlavně myslete na to, že husa ve snášce musí mít zelené, takže salát, řepa, okurek, do mísy pšenice, oves, slunečnice, kukuřice (s tou nepřehánět), trocha hrachu a vápenný grit na skořápky. To zelené dělá opravdu hodně na biologické kvalitě vajec, je to potřeba. Já už teď husám pěstuju nať z obilí.
Samozřejmě vejce odebírejte když tam budou hned ráno a dávejte podkladky. Mohou namrznout.
Česky jsou k cizím housatům oproti některým jiným husám docela mírné a někdy je berou i k sobě do hejna, vodí je spolu se svými housaty. I když jsou housata starší či mladší než jejich.
A moje češka Gustička v hnízdě-tak to bylo vloni na jaře.
Pokud nic nepokazíte, máte se na co těšit.
Přeji mnoho úspěchů