Zakalený bílek vs stará slepice - Bodlinko?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2019 14:47

Zdravím vespolek. V poslední době se stává, že některá vejce mají zakalený bílek - viz foto. Mám podezření, že to snáší jedna a tatáž slepice, která má cca 3 roky. Vejce není přemrzlé. Lze to normálně konzumovat nebo je to příznak nějaké nemoci? Kdysi jsem četla příspěvek tuším od Bodlinky, že to může být nějaká infekce, která napadá hlavně starší slepice, což je prý důvod proč není vhodné je držet příliš dlouho. Ale nemůžu tuto diskuzi dohledat. Poradíte?

5.1.2019 14:58

Ne, to je normálně jedlé a nic tomu není. Některé slepice nebo některé slepice někdy prostě snáší taková vejce.

5.1.2019 15:10

Děkuji moc. a můžu poprosit jestli bys shrnula ty důvody proč nenechávat staré či přestárlé slepice na snášku? Někde se to zmiňovalo, prošla jsem fb i faunu a nemůžu ty důvody najít. Mnohokrát děkuji

5.1.2019 15:12

Protože už moc nenesou a nevyplatí se
A kvůli nemocem, starší slepice jsou vlastně jediné, které můžou mít tuberkulózu. Čistě kvůli délce inkubační doby, prostě se té tubery mohou dožít. Starší hybridky mají taky velice často záněty vejcovodu.

5.1.2019 15:44

moc dekuji za odpovedi. nerentabilnost mi byla jasna. slo mi o ty nemoci. jeste jednou moc dekuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík