Začátek chovu hempsirky.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2019 20:16
milda83

XXX.XXX.21.114

Zdravím.
Po x letech kupování nosných hybridů jsem minuly rok zkusil Hempsirky, se kterýma jsem opravdu moc spokojeny.
Letos už mi v kurníku zbydou jen čistě hempsirky, které bych si chtěl dále sám odchovavat. Zajímalo by mě, jak je to v chovu s obměňováním kohouta.
K této generaci slípek už mám nepříbuzného kohouta. K další odchované generaci slípek si pořídím zase nepříbuzného kohouta. Jak je to s tou třetí generaci slípek, mohu si uz pořídit kohouta od stejného pana jako byl ten první? Nebo kolik nejméně generaci by bylo nutné dodrzet aby se udržela lihnivost a nebyly to zmetci. Jen podotýkám, že se jedná o chov pro zábavu a ne na výstavy atd. Předem děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2019 22:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hempšírek je všude docela dost (oproti některým jiným plemenům). Takže se nemusíte obracet na chovatele, od kterého jste koupil první generaci. Po dvou generacích by se nic nestalo, ale upřednostněte pokud můžete opět cizího. Třeba tak, že stávajícího (po kterém jsou doma dcery) vyměníte s někým za to samé. Zmetci by to nebyli, ti bývají většinou od sourozenců nebo po více generacích příbuzenského křížení. Ale když to máte na ta vejce a nevybíráte si kohouta podle hodnocení, tak není problém sehnat jinde. Nic by se pro jednou nestalo, po druhé ihned po tom by to mohlo být horší.
Však se neostýchejte navštívit místní výstavy a seznámit se s chovateli hempšírek a koupit nebo vyměnit pro svoje holky nového fešáka. Neříkám nic o účasti na výstavách Vašich slepic, jen se tam může hodit nakupovat do chovu. Hempšíráků bývá na trhu dost, když Vám stačí i takový, co nemá nejlepší barvu a tak, tak to už vůbec není nouze, takže si můžete dovolit upřednostnit cizí krev.

Přidejte reakci

Přidat smajlík