Škubání husa x pižmovka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2019 11:30
Dánsko

XXX.XXX.129.106

Dobrý den, měl bych dotaz pro zkušenější chovatele. Již nějakou dobu přemýšlím, jestli se škube lépe husa nebo kachna (pižmovka). Samozřejmě uvažuji o škubání po přepeření, tedy u obou v nejvhodnější dobu a po spaření správnou teplotou. Má někdo srovnání? Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2019 16:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj osobní názor je, že lépe se škube husa. Obojí jsem škubal (nasucho) a pižmovka drží víc. Možná je to tím, že ta jediná husa, která šla vloni zabít, byl mladý český houser s jistou vadou (špatná kloaka), který by se neprodal. Možná protože šlo o českého, se líp škubalo, mají takové měkké peří, takže možná drží méně, než třeba u některých jiných plemen, ale to nemám nijak podložené, jinou husu jsem nikdy nezabíjel. Ale pižmovky byly dosti dřina, babička je paří a pak to jde lépe, já z vodní drůbeže chci to peří (dávám do hnízd) hezké suché, takže to babička pověsí za nohy a já to trhám. Pižmovce se ta kůže snáz protrhne než huse, u pižmovky aby na to člověk dával větší pozor. Paření pižmovek tedy znám (babička provádí u svých vždy), spaření husy před škubáním nemám vyzkoušeno, škoda toho peří by byla a navíc běžně husy nezabíjím, prodají se všechny-ne zrovna za malé peníze a ještě mi sbírají poháry na výstavách, než se prodají. Takže když jsou zdravé, tak se nezabíjí, prodají.

16.1.2019 17:11
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Husy se naparuji žehličkou přes namocenou bavlnenou uterku nebo jiny podobny hadr,aby se nezničilo peří namacenim těla do horké vody..odparene peri jde krásně oskubat,ssmo se poušti od kůže,ale nesmi se preparit,to by potom slo i s kůží..stejně jako delsi namaceni ve vodě..peri musi byt zdrale,bez krvavych "pysku" staci naparovat postupne a zkouset😀

16.1.2019 18:20
začátek

XXX.XXX.4.22

Za mne je to stejné,ale je nutno zvolit pro škubání správnou dobu.Pařim na 70°C po dobu asi 2 minut,do vody dávám trochu jaru a hodim do škubačky,případně použiju i parafín.

16.1.2019 18:55
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Zacatku,vim,jak to myslite,určitě jde oskubat husu i tak,ve skubacce,ale tady slo o neposkozeni peří..ja husy parim zehlickou pres mokrou uterku,abych ho neposkodila a mohla dlouhe zimni vecery(az budu mit cas😂)travit dranim husiho peri na duchny..no ,..spíš polštářky😁

16.1.2019 21:03
začátek

XXX.XXX.4.22

Dnes jsou pomalu všechny děti alergické a peří nemohou.Já vyházel asi deset peřin a polštářů,páč jak na chalupě nikdo nebyl,tak to chytlo zatuchlinu,sousedka má doma již 40let nadrané peřiny a polštáře,ale dcera a ani nikdo jiný to nechce.

16.1.2019 21:23
Hluchavka

XXX.XXX.245.108

S tou alergií nemáte ůplně pravdu. Problém je že většina lidí má starší duchny a peří nedává čistit ani promrzat. Většina alergiků má problém ne s peřím, ale s roztoči. Můj švagr alergický snad úplně navšechno spí pod péřovou peřinou, ale napřed jsme museli dát peří vyčistit a teď nechávají peřiny promrznout. Jeho doktorka říkala, že kdyby lidé deky z umělého vlákna měli doma tak dlouho, jako některé peřiny, budou prolezlé roztoči stejně a alergikovi budou vadit taky.

16.1.2019 22:39
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Ja mam vsechny,asi 10,polštářů od babičky,která vsechna ta kila peri přes x zimnich veceru drala,dostala je moje mamka a od ni je mam já...některé polštáře jsou čistě z prachoveho peri,tedy prachove podsady peří hus,to muselo byt hus,na takovy velky polštář..dcera polštáře nejdřív nechtěla,ale teď chodi a..mamko,nemáš navic nějaký ten polštář od babicky?"..do čistírny je nedávám..strčím je do pračky a normálně vyperu😀 ,po vyprani vypada polštář hrozně,hrouda v sypku,susim v susicce,dva programy..polštář je jak nový,nadychany a vonavy😀

16.1.2019 23:44
Hluchavka

XXX.XXX.245.108

Přiznám se, že normálně zkusit polštář vyprat jsem nikdy neměla odvahu, navíc sušičku nemám, takže zbývá čistírna.

17.1.2019 08:41
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Hluchavka napsal(a):
Přiznám se, že normálně zkusit polštář vyprat jsem nikdy neměla odvahu, navíc sušičku nemám, takže zbývá čistírna.

Kdysi jsem mela strach,polštář vyprat,tak jsem to zkusila malém,pořádně vyzdimala v malé zdimacce a susila na sluníčku nebo na topeni..velké taky tak,v létě susila venku,nekolikrat denně obracela,protrepala,trvalo to tak tyden,nez pořádně proschl,uz bych to nedělala,lepší je cistirna..ted polštáře sušim v susicce,moc mi pomůže,hlavně,když prijede náš nejmladší z intru s dvema baglama špinavého prádla,tak se jen pere,suší a vaří a v tomto počasí jsem mivala plny byt sušaku s pradlem,nekdy ani nestacilo doschnout..tak susicku chvalim..jinak v létě nejradsi susim na slunicku ,venku😀

17.1.2019 09:10
Hluchavka

XXX.XXX.245.108

Sušička je dobrý pomocník, ale nevím kam jí dát.

17.1.2019 09:34
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Jj,kus mista zabere,ale jde to i bez ni😀..koukam,kam jsme se dostali od škubani hus😁🐔🐔ja ted vybiham na druhe kolečko kolem zvířat,prvni rano v 6,manzel,krmi😁🐐🐐

17.1.2019 11:18
nandu

XXX.XXX.93.186

Lépe jde husa.
Pižmovka se málokdy povede porazit správně přepeřená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík