Husa – vhodná do chovu?

Husa pomořanská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2019 01:11
Aladin707

XXX.XXX.55.89

Co si myslíte o téhle huse, byla by dobrá do chovu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2019 09:39

Dobrý den, na první pohled vidím vcelku pěknou pomořanskou husu.
Nevidím ji zepředu, ale podbřišek vypadá dobře utvářený, až na to, že ho ta husa má až po zem. Má ocas trošku více pozvednutý ale to není tak moc na závadu. Barevně a kresebně vyhovuje, kresba není sice 100% dobře ohraničená, vidím tam na rameni nějaké větší bílé pírko, ale kresba je známou věcí tím, že téměř vůbec žádné zvíře ji nemá úplně na pírko přesnou a na výstavy se upravuje. Na hlavě, pod zobákem má bílou skvrnku. Nevím, jak moc je rozsáhlá, ale jestli se nachází pouze pod tím zobákem, nemělo by jít o vadu.
Ta husa má pěknou silnou hlavu, ale nevidím pohled zepředu na líce. Jako chovatel plemen s výraznými lícemi (české husy, zakrslé kachny) o tomto znaku vím, že je zvířata stahují a roztahují. Na Vaší huse se mi líbí bohaté opeření hlavy, takové pěkně tvarované.
Abych se mohl podívat na tvar trupu, potřeboval bych ji vidět zezadu a zepředu. Na fotce vypadá, že výška nesení trupu je odpovídající, ale to je taky problematické hodnotit, protože když se husa vzruší, trup pozvedne. U této však je trup ve správné poloze.
Přidejte více fotek, já se na ni ještě rád kouknu. Hodila by se mi detailnější fotka hlavy, trupu zepředu a zezadu, abych se podíval na tvar trupu a tvar podbřišku z lepšího pohledu. Nazmar nepřijde ani fotka shora, kterou je složitější pořídit.

3.2.2019 12:21
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý Deň.Možno Vás nepoteším,ale na každej výstave by bola vyradená.Má krátký trup a podbruško je tak veľké,že skôr pripomína hus tulúsku ako pomoránku.Nieje vidno či má jednoduchý podbrušok alebo dvoj.Domievam sa,že má už viac rokov.Určite by som ju do chovu nezaradil.S pozdravom M. H.

3.2.2019 15:38
Aladin707

XXX.XXX.97.52

Děkuji za reakce.
Bohužel mám jen tyhle fotky. Zkusím třeba nafotit, tahle byla z podzimu, kdy jsem si ji koupil na výstavě s hodnocením 95,5b.
Husa je líhnutá 2016, ikdyž má kroužek 2015. Byla oceněna celkem 3x (95, 94 a 95,5b).
Podbřišek má jednoduchý, ve skutečnosti ho netáhne až po zemi, holka byla přidřeplá. Nevím jaké husy tuluzke znáte, ale kamarád má takové, že se jim podbřišek na zemi roluje, při pohybu ho táhnou po zemi. Trup taky není zas tak krátký. Pod zobákem má bílý trojúhelník, který něčemu nevadí, ale lepší vybírat bez.

3.2.2019 15:59

Vaše husa má pěkné utváření lící. Je už taková starší a opotřebovaná. Ten podbřišek má pořádně velký.S tuluzskou se to ale těžko dá srovnávat. Akorát mi přijde poněkud vyžraná a málo pohyblivá, ten dojem asi utváří velikost podbřišku, možná by pomohlo na krmení ubrat, jinak se jí udělá pod zobákem pořádný lalok.
Já bych jí do chovu zkusil hodit. Jestli byla takto dobře hodnocená, nebál bych se.

3.2.2019 17:18
Aladin707

XXX.XXX.97.52

Holka vyžraná je má 8, 2kg a přitom je u mne krmena jen pastvou a ječmenem, ovoce a zelenina hlavně teď. U původního majitele taktéž, ale ten přidával granule pro odchov (když měly mladé) takže to žrali všichni. Ale na všech oceňovácích má 8kg a víc, max měla na jedné 8,5kg.Tak jí to hodně pomohlo. Uvidíme jestli něco shodí po housatech a pastvě.

Jinak pohyblivá je až dost, sice na moje české to nemá (200cm plot z místa), ale když je třeba tak se hne (chodí si sedat na desky cca 80 cm vysoko)

Přidejte reakci

Přidat smajlík