Ahojte.ak by mal niekto záujem tak sa podelím o moju skúsenosť s touto liahnou.Zaujala ma liaheň s názvom YZ56 či už dizajnovo a chcel som vyskúšať nejakú novú liahen a výsledok je zatiaľ uspokojivý.z 55 vajíčok sa mi vyliahlo 45 prepelic japonskych.5 prepelic zahynulo pri liahnuti a v 5 vajíčkach bol odumrety zárodok.teplotu som nastavil na 38,4 na displeji, vlhkosť som držal na 55 % a vajcia sa automaticky otáčali každé dve hodiny.v návode odporúčali teplotu 37,9 ale tá nebola dostacujuca.vajicka som naschvál nepremiestnoval aby som videl či liaheň nemá nejaké chladné miesta,ale všetko sa vyliahlo v priebehu 24 hodín,takže teplota nebola veľmi rozdielna na rôznych miestach v liahni.za 115 eur som čakal horší výsledok tak pre môj hobby chov je toto percento liahnutia uspokojivé.samozrejme kuriatka sa začali liahnut keď som bol v práci ale žena sa o ne super postarala takže pochvaľujem si toto liahnutie.zajtra idem nasadiť ďalšiu várku vajec japonských prepelic.
Ahoj, tak já naopak zatím moc dobré zkušenosti s touto líhní nemám. Chtěla bych podotknout, že je to má první líheň, takže nemám srovnání.
Ale zde má první zkušenost s touto líhní:
30ks vajiček křepelky japonské masné, líheň v provozu 24h před vložením vajíček 37,8°C
1) víko líhně nesedělo ( ve předu 3cm díra) - částečně jsem to vyřešila přikrytím líhně polystyrenem, ve kterém liheň přišla. Víko si pěkně sedlo stejně až v polovině líhnutí, ale teď už sedí dobře.
2) Na prázdno jsem vepředu v líhni naměřila kontrolním teploměrem až 40°C naopak v zadu nebylo ani 35°C. Myslela jsem že když si víko sedne, nebo tam dám vajíčka bude to OK, ale zmýlila jsem se. Teploty byli po celou dobu líhnutí stejně extrémní. Až bylo po všem dozvěděla jsem, že je to u takových líhní ( stolových a plastových - nezaizolovaných) věčný problém a že mám vajíčka v líhni přesouvat a prej by mohlo mít vliv, že není plně obsazená (což trochu dává smysl). Uvidíme příště.
3) Když jsem dala vajíčka do líhně špičkou dolů tak jsem při prvním otočení přišla o 2 vajíčka. Jak? Prostě se rozbila jelikož košíček ja tak velký(ačkoli výrobce uvádí že je i na křepelčí vejce), že vajíčka křepelek se nepřevalují, ale přesypávají. Tento problém jsem také vyřešila. Vajíčka jsem do košíčků dala téměr na ležato (tupý konec směřoval více nahoru). Přibližně 4x jsem vajička pro jistotu otočila o 180° protože přece jenom je úhel naklápění nastavený na stojato.
4) Abych mohla zvýšil vlhkost z cca 55% na požadovaných 65% v dolíhni musela jsem na dno přidat 4 skleněné mistička a do nich dolévat vodu. Těch 55% se celou dobu líhnutí udržovalo bez problémů dle návodu.
5) Kolem mřížky dolíhně jsou poměrně velké mezery od stěn a malá křepelka nemá problém tam propadnout. Tušila jsem to a tak jsem udělala dřevěný rámeček, v domnění, že ho křepelče nepřekoná. Omyl! Po prvním výlovu napůl utopené křepelky, kdy jsem musela všechna vajíčka vyskládat ven a odšroubovat 8 mini šroubků abych se k ní dostala, jsem ucpala všechny mezery hadříkama, aby se to už nemohlo opakovat. PS: křepelce jsou teď téměř 4 týdny a prospívá
6) oschnutí v dolíhni se také moc nedařilo. Jak jsem již zmínila líheň není nijak izolovaná a tak se celé víko řádně rosí ( při 65% stéká po bocích voda potůčkama) A malé křepelky jsou čiperky a tak byli neustále mokré, když poskakovali a naráželi do víka.
Závěrem:
Při přesunu do dolíhně (15.den) jsem si vajíčka označila čísly abych věděla, která vajíčka byla v chladnéjší části a opačně
(jde to obyčejnou tužkou - stačí nají jedno světlejší místečko )
Ze 30 vajíček:
1ks čisté
2ks rozbité viz.bod č.3
17ks křepelek se vylíhlo a všechny doposud přežili
4ks naklované, ale nepodařilo se jim dostat ven
6ks nebyli ani naťuklé
Vajíčka jsem se snažila rozmístiti co nejvíc na střed (měla jsem 30ks a kapacita je 56). Vajíčkům až tak nevadila ta vyšší hranice teplot. Téměř všechny vylíhnuté byly z přední a střední linie. Všechna vajíčka, která nebyla ani naťuklá byla z poslední zadní řady ( což byla předposlední řada v líhni).
V neděli dám do líhně nová vajíčka a obsadím ji plnou. Když tak dám vědět jak s novými poznatky a minulími zkušenostmi dopadnu.
Ahoj, tak jsem konečně dostala k tomu, abych napsala jak dopadlo 2. líhnutí křepelek.
Obsazení líhně do plna - 56ks
Nastavená teplota v líhni 37,8°C v dolíhni (poslední 3 dny) 37,5°C
Vlhkost 55-60% v líhni 65-68% v dolíhni.
1) Vajíčka byli opět naležato, 7.den při prosvěcování jsem je pro jistotu zase otočila.
2) Víko jsem na celé líhnutí zaizolovala tak, abych neucpala mezery kolem víka ( kvůli výměně vzduchu). I přes to se mi začali vajíčka naťukávat ve špičce, tak jsem 2x denně líheň otevřela (vyluftovala cca2 minutky) asi to stačilo, protože se nakonec jen jedno kuře vyklubalo opačným koncem. Víko se nerosilo a kuřátka byla suchá
3) Rámeček jsme tentokrát udělali na míru až po víko, aby žádné kuře nemohlo propadnout jako minule a účel, ke kterému byl stvořen splnil na 100%.
4) Co se týká teplot v přední a zadní linii, tak v plném osazení nebyl rozdíl až tak velký. Většinou byl rozdíl mezi předním a zadním kontrolním teploměrem kolem 1-1,5°C. Hraniční teploty, taky nebyli tak děsivé jako minule maximální ve předu byla 39,5°C a vzadu minimálně 36,7°C. Opět měla teplota výrazný vliv. Přední 3 řady se vyklubali během 12 hodin od prvního kuřete (16dní a 5hodin) většina pak do 24h. Vajíčka z poslední a předposlední
řady se klubala jako poslední a 2 z nich se nevyklubala(byla naťuklá, ale slabá)
5) Vlhkost v dolíhni jsem (asi díky izolaci víka) byla schopná udržet na těch 65% víc ale ne (Takže pokud by něco potřebovalo větší vlhkost tak to určitě nestačí. Misky, rosení nebo něco bude určitě potřeba.
Závěrem:
Nasazených 56ks
Čistých 5ks
Při prosvěcování 7.den jsem vyřadila i 1ks s odumřelým zárodkem.
Naťuklé, ale nevyklubané 2ks
A neuvěřitelných 48ks kuřátek se vylíhlo
PS: Nyní je kuřátkům 10 dní a všechny jsou OK
Takže asi tak: S pár vychytávkama by to šlo. Jen co jsem se zapomněla minule zmínit - mám líheň včetně zabudovaných LED diod na prosvěcování a u křepelčích vajíček na to rozhodně zapomeňte u slepičích zatím nevím, ale kdybych mohla volit znovu koupím bez toho a ušetřila bych téměř 1000,- (prosvětlovačku mám nakonec udělanou z led baterky a kousku měkké pryžové hadice )
Doufám, že Vám to aspoň trochu pomůže při výběru líhně a možná i líhnutí křepelek. Kdyby jste se chtěli ještě na něco zeptat klidně nechejte vzkaz. A pokud mi máte co poradit tak taky
mravenecnice

XXX.XXX.2.118
ahojky ahojky, koupila jsem si taky takovou liheň a chtěla bych poradit, jak nastavit teplotu a vlhkost, chtěla bych aby se mi líheň podařila ale nevím jak na to, mam taky takovou líheň ale bojím se že tam něco skoním, jestli teda mi odpovíš ani spát z toho nemůžu. Ale nemam to s tím podsvícením mám to bez, jinak ti děkuji.