Vyplatí se odchovat nosnice od kuřete?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2019 22:55
Toony

XXX.XXX.231.52

Mám na Vás dotaz.
Vyplatí se vychovat si nosnice od 1denního kuřátka? Chápu, že počet do 20ks asi ne. Ale mám v plánu větší počet, cca 50 kusů. Většina prodejců prodává nosnice těsně před snáškou za 180,- za kus. To je při počtu 50 slepic 9 000,- a to není málo. Díky za Vaše názory a zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2019 23:04

nevyplatí.

nikdy se nedostanete v malém na cenu z velkochovu. půlka kuřat minimálně budou kohouti a půl roku krmíte zvířata, která nesnáší. plus musí někde bydlet, kuřata potřebují vyhřívanou odchovnu.

6.2.2019 23:13
Toony

XXX.XXX.231.52

jj asi máte pravdu, hlavně ti kohouti navíc zamávají s výsledným číslem. no jak se říká za zeptání nic nedám. Pokud to tady někdo přesto zkoušel, tak by mě i tak zajímali jeho zkušenosti :-)

6.2.2019 23:55
asitakhle

XXX.XXX.19.16

Přibližná kalkulace: Pokud se vám podaří zakoupit 1-3 denní vysexované slepičky snáškových hybridů za cenu 30 Kč kus tak to je 30x50 1500Kč.
Doprava kuřátek minimálně 500Kč ,záleží na vzdálenosti . Elektřina zhruba 2000Kč ,krmení zhruba 3000Kč tak to jsme na 7000Kč. Nepočítám žádný úhyn ,nepočítám vybavení odchovny a počítejte s Každodenní starostí po dobu 20 týdnů . Nevím jestli vám to za to stojí. Možná i to krmení bude stát více.

7.2.2019 07:12
ančovička1

XXX.XXX.220.127

😁nevyplati!..ročně vylihnu přes 100kuřat a počínajíc porizenim lihne,elektriny pri lihnuti(u vas tedy nákup nesexovanych kuřat),vic,nez polovina kohoutu,drahe krmeni,voda,žárovky,elektřina na sviceni a vyhrivani,uklid,podestylka a kazdodenni práce nejmin pul roku,nez zacnou snaset,...pokud vam stačí jen hybrid na snasku vajec,tak je za 180,-kc levny😁..ale to by mně nebavilo..😁

7.2.2019 08:25
Toony

XXX.XXX.95.242

vybavení mám, naftu taky zdarma. čas a starání neřeším. je to můj koníček. elektřinu zaplatit budu muset. jen přemýšlím co krmení. ze začátku určitě krmit směsí. ale potom si míchám svoji směs, která je výrazně levnější. 3 díly kukuřice, 3 díly pšenice, 2 díly hrachu, 1 díl ovsa a 1 díl rybí moučky. pro dospělé slepice v celku. pro menší šrotuju.

7.2.2019 09:31
jo012810

XXX.XXX.101.35

Toony napsal(a):
Mám na Vás dotaz.
Vyplatí se vychovat si nosnice od 1denního kuřátka? Chápu, že počet do 20ks asi ne. Ale mám v plánu větší počet, cca 50 kusů. Většina prodejců prodává nosnice těsně před snáškou za 180,- za kus. To je při počtu 50 slepic 9 000,- a to není málo. Díky za Vaše názory a zkušenosti.

Pokud vám jde výhradně o konzumní vejce, pak nákup hybridek je ta nejlevnější varianta. Chov čistokrevné drůbeže není jen o nákladech, výnosech a vejcích, ale to především, o chovatelství a radosti z živých "kamarádů", kdy si lze v praxi ověřovat své chovatelské poznatky a setkávat se s lidmi se stejným zájmem....

7.2.2019 10:25

Toony napsal(a):
vybavení mám, naftu taky zdarma. čas a starání neřeším. je to můj koníček. elektřinu zaplatit budu muset. jen přemýšlím co krmení. ze začátku určitě krmit směsí. ale potom si míchám svoji směs, která je výrazně levnější. 3 díly kukuřice, 3 díly pšenice, 2 díly hrachu, 1 díl ovsa a 1 díl rybí moučky. pro dospělé slepice v celku. pro menší šrotuju.

no tak si to udělejte po svém, když jste přesvědčený, že se to vyplatí

7.2.2019 11:02

Já si myslím že se to může vyplatit. Záleží na tom, jak draho seženete kuřata. Kamarád má líheň, aby byla plná přihodil mi tam vejce leghornek, která jsem směnila se známým za králíka. Podělili jsme se o náklady na elektriku, kuře vyšlo na 8korun. Krmila jsem směsí pro kuřata, odchovnu jsme měla ze staré bedny. A tak dál. Ale člověk musí mít kamarády, kteří rádi kšeftují a samozřejmě čas. Pokud všechno kupujete, vyplatit se to nemůže. Kohoutky jsme snědli, takže jsem je jako ztrátu nebrala. Jestli vám jde o náklady na nosnice, zkuste si koupit vyřazené slepice z drůbežárny. Pokud je budete kvalitně krmit, ponesou dobře.
Nakonec proč to nezkusit? Člověk utratí často daleko víc peněz, za naprosté pitomosti, tohle je hezký a užitečný koníček.

7.2.2019 11:45
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Asi v jednom nebudu souhlasit,krmit kohouty leghornek do jatecni hmotnosti pul roku s výsledkem 1/2 - 1kg (prehanim😂)cisteho masa,se opravdu nevyplati..mela jsem loni asi 30 kohoutu vlasek koroptvich a ty jsou mozna i trochu vetsi,nez leghorny..vickrat uz to neudělám,po vysexovani +-ve 14 dnech pujdou psovi na krmeni😁

7.2.2019 11:48

ančovička1 napsal(a):
Asi v jednom nebudu souhlasit,krmit kohouty leghornek do jatecni hmotnosti pul roku s výsledkem 1/2 - 1kg (prehanim😂)cisteho masa,se opravdu nevyplati..mela jsem loni asi 30 kohoutu vlasek koroptvich a ty jsou mozna i trochu vetsi,nez leghorny..vickrat uz to neudělám,po vysexovani +-ve 14 dnech pujdou psovi na krmeni😁

tak tak, paduáni to je to samé. spoustu toho sežerou, člověk řeší, kam s nimi, aby se nešťouchali a na konci je to jedna polívka a jeden oběd pro čtyři lidi, ve kterém musí být hodně omáčky a hodně přílohy, aby nevadilo, že masa je na tři olíznutí kostičky

taky už mám plán, že příští rok vyberu v osmi týdnech jen ty top nadějný na kroužek a zbytek půjde rovnou k jedné chovatelce šelem

7.2.2019 11:56
laying hen

XXX.XXX.166.107

Známy má predaj z dvora. Minulý rok si nechal doviezť asi z Integra Žabčice cca 110ks jednodňové vysexované vakcinované kuriatka za euro-25Kč/kus. Ľahká nosnica spotrebuje cca 6kg zmesky do pohlavnej dospelosti, čo je cca 75Kč.
http://www.lihne.cz/krmiva-pro-hospodarska-zvirata/krmiva-pro-slepice/
Spolu to máte 100Kč na jednu mládku. Ak prácu nerátate-je to koníček, prirátajte náklady na elektrinu... Len jednu radu, kŕmte to radšej aspoň do 12.týždňa originálnymi zmeskami, najlepšie však až do znášky.

7.2.2019 12:10

Když kohoutek je kohoutek, to je úplně jiné maso než na ostatní drůbeži, tam mi prodělek nevadí. Ale je pravda že na leghorňácích moc masa nebylo, takový holoubě.

7.2.2019 12:16

Ono taky hraje roli, že když si odchováte slepičku sami, máte jistotu,že bude zdravá. Soused si koupil slepice od jedné takové firmy, nevím název, rozváží drůbež autem, ozobávaly se a do podzima mu z 10slípek zbyly tři. Takhle když si něco odchovám sama, vím komu můžu nadávat, když se něco nedaří.

7.2.2019 13:10
Toony

XXX.XXX.95.242

já stejně budu odchovávat maransky, protože se mi fakt nechce dávat za slepici před snáškou 3-400,- takže k ni hodím jen pár hybridů na odzkoušení a koncem roku potom těch 50 kusů. jestli jsou náklady 100,-/ks tak super. Žabčice mám asi 10 km od baráku :-)

7.2.2019 15:16
chovatel 70

XXX.XXX.131.125

Co dva roky kupuji sexované ISA brown 25 ks. Náklady neřeším, je to chovatelské vyžití. Bez stresů při nákupu již hotové drůbeže dopravou, přechodem na jiné krmení, na nové prostředí atd. Úhyny při odchovu jednodenních kuřat jsou u mne minimální, někdy žádné.
Pěkně pozdravuji

7.2.2019 16:07
vegh

XXX.XXX.206.121

Toony napsal(a):
já stejně budu odchovávat maransky, protože se mi fakt nechce dávat za slepici před snáškou 3-400,- takže k ni hodím jen pár hybridů na odzkoušení a koncem roku potom těch 50 kusů. jestli jsou náklady 100,-/ks tak super. Žabčice mám asi 10 km od baráku :-)

Chovám slepice od detctví nikdy nie hybrid.len čistokrvné momentálne Amrox.Oravka,Velsumky.každo ročne lihni mám ca 100-150 kura nachávám do chovu 50-kusov sliepok ostatné predám alebo do hrnca.sliepky maju volny vybech mám do roka 10000 vajičok to po 10 cent.je 1000eur zato kupim krmivá a vychovám ešte aj 4-5 krmniky.maso celí rok nekupujem a ani moje deti.ked to prepočítám ako každy svoju robotu.tak lepši sa chody dopráce za dobry plat a kupovat POLSKE maso.

7.2.2019 16:09
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Toony napsal(a):

😁 tak to se potom ozvěte,jak vam to krmeni vyšlo na korunu😂

7.2.2019 16:31
horal

XXX.XXX.13.30

Pokud myslíte jestli se to vyplatí ekonomicky, tak to v žádném případě. Jedině že to budete dělat v desítkách tisíc kusů, mít k tomu odpovídající prostory, nakupovat levně sexované kuřata, mít dodavatele krmných směsí a také odběratele odchované drůbeže. Pokud to myslíte z chovatelského hlediska tak ano. Víte co máte na dvorku, čím to bylo odchováno a že nemají v sobě bůhví kolik antibiotik a kdoví čeho. Kdyby byla otázka postavena tak, jestli je finančně lepší odchovat si nosnice anebo nakoupit hotové kuřice, tak by se dalo říci, že radši ty kuřata. Ale i to je relativní. Na odchov kuřete po kuřici do snášky potřebujete 9 až třináct kg krmení na kus. Záleží na druhu nosnice anebo plemenu. Hybridky začínají snášet po 20 týdnu a třeba vlašky kolem 25 týdnu. Je potřeba je ale krmit směsí k tomu určenou, pokud si budete míchat krmení sám od oka tak nikdy nedocílíte vyvážené krmné dávky a slepice porostou déle a nebudou v takové kondici jako po vyvážené stravě. To znamená že se vám prodraží odchov s horším výsledkem. Dalším mínusem je nákup kuřat. Pokud se vám povede koupit kuřata sexované bude jejich cena pomalu trjnásobná. V jiném případě musíte koupit minimálně dvojnásobek kuřat. Při požadavku na 50 nosnic je potřeba tak 120 kuřat. Musíte počítat s tím , že budou nějaké ztráty a že v tom lepším případě budou 50:50 kohout :slepička. Pak musíte živit kohouty několik týdnů než rozpoznáte pohlaví a pak se jich zbavit. že si musíte udělat nějaké ustájení a nakoupit krmítka a napáječky je jasné. Pak elektřina na prvních pár týdnů odchovu a bezmála půl roku kolem toho běhat a strachovat se jestli nepříjde kuna, nebo jiný predátor. Za mne teda, pokud se nejedná o čistokrevné slepice u kterých je nutné udržet nějaký standard, ale o slepice vyloženě užitkové, je daleko vhodnější nákup kužic od dobrého chovatele, kde se dají dvaceti týdení kuřice koupit od 180 do 200 kč.

8.2.2019 19:26

Z mé vlastní zkušenosti mohu říct, že jsem to letos zkusil poprvé a nevidím v tom problém. Zasedli mi 3 hedvábničky, a den před líhnutím jsem koupil taktéž z integry 25 1denních vysexovaných slepiček. Dostal jsem 2 kuřátka zdarma a všechna jsem rozdělil pod 3 kvočny.Bohužel z mé strany byla líhnivost slabší a všechny slepičky bez nějakých problémů přijali i cizí kuřátka. Dnes jsou jim něco přes 2 týdny a všechny, kromě 2, které uhynuli v prvních dnech jsou čilé a zdravé. Zajisté krmím K1 a přikrmuji mrkví, jablky a přidávám i sušené kopřivy. Takže mi odpadají výlohy za svícení, zahřívání a matka je vše naučí. V neposlední řadě pokud slepičky odstavím a začnou snášet, nebudu mít problém vejce hedvábniček někde udat a celou akci opakovat. Z prodejem násadových vajec se ještě něco vrátí zpět.

9.2.2019 11:46
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý deň.Nič po ekonomickej stránke sa neoplatí robiť v malom množstve,pokial to nerobíte pre radosť a zo srdiečkom ku koníčku. Po ekonomickej stránke je lepšie kúpiť tých 50 kusov nosníc za cenu 9 tis. korún,ako ich od 1-3 dňových chovať pol roka do prvej znášky Nepíšete či od 50 sliepočiek mienite vajíčka predávať.Do kúpených sliepok nemusíte už nič investovať iba ich dobre krmiť a zberať vajíčka.Tieto sliepky sú vakcínovaná na všetky choroby a úhyn býva ojedinelí.Keď kúpite 50 malých kurčiat za 25 korún t.j.1250k.č. Než ich vychováte do znášky,za krmivo a liečivo dáte viac ako 7750 k.č.Tie dospelé sliepočky Vám za 180 dní ,ak budeme počítať iba 40 vajíčok denne a predáte ich za 3,50kč zarobíte 25200kč.Domievám sa ,že je to dostatok korún na krmivo a i prípadné iné výdavky.Tento príspevok píšem z vlastej skúsenosti,nakoľko v 82-86 som choval hybryd Morávia,nakúpil za 65 kčs a po 15 mesiacoch vynesené predal po7o kčsTieto sliepky boli omnoho väčšie ako súčasné hybrydy.Prepáčte,ak som Vás obral príspevkom o čas S pozdravom M.H..

9.2.2019 21:45
Toony

XXX.XXX.231.52

milanhorinka: jsem rád za každý příspěvek s osobní zkušeností. slepice kupuji za účelem prodeje vajec. ale určitě v dnešní době nepůjdu po 6,- za kus. Chci se Vás zeptat, jak jste došel na částku 7 750,- za výkrm a očkování? Měl jsem za to, že kuřata se očkují jen jednou a to v stáří několika dnů.

9.2.2019 21:51
Toony

XXX.XXX.231.52

Tscherms: odchované kuřata pod kvočnou je pěkná představa. Jen na to nemám aktuálně dost místa. kolik se vleze pod kvočnu max kuřátek?

10.2.2019 10:47
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý deň.v skratke skúsim odpovedať.Kurčata sa vakcínujú.Livacox Q, salgen,revakcinácia salgen.Niekto dáva na Markovu chorobu a iné Kurčata do pol roka musíte aj odčervovať..To všetko stojí korunky a krmenie pol roka zmeskou tiež nieje lacné .CH oval som 300 sliepok a určite nikdy by som na znášku nekupoval 1-3 dňové kurčatá.S pozdravom M.H.

10.2.2019 18:31

Toony napsal(a):
Tscherms: odchované kuřata pod kvočnou je pěkná představa. Jen na to nemám aktuálně dost místa. kolik se vleze pod kvočnu max kuřátek?

Dobrý večer. Když nechávám kvočnu vysedět, dávám 12 vajec a minimálně 10 jich vždy vyseděla. Přidávám pod každou tak do 12 ti kuřat, ale zvládne jich i 15. Jak jsem již psal, zatím je mám v garáži v teple.

10.2.2019 18:45
Toony

XXX.XXX.231.52

Tscherms: libí se mi ta upravená IBC nádrž. jen mě napadá, jestli to není moc vysoko. je to při krmení apod. pohodlne?

10.2.2019 18:49

Toony napsal(a):
Tscherms: libí se mi ta upravená IBC nádrž. jen mě napadá, jestli to není moc vysoko. je to při krmení apod. pohodlne?

Není vůbec vysoko. Nádrž jsem rozdělil na 2 poloviny, menší a větší. Z větší jsem udělal nádrž na koupání pro husy a kachny a toto je ta menší třetina, která má uprostřed to napouštěcí hrdlo, kde stojí ta napaječka. Výška je max. 30 cm. Kvočna se stará o kuřata a tudíž nemá zájem přelétat.

10.2.2019 19:00
Toony

XXX.XXX.231.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není vůbec vysoko. Nádrž jsem rozdělil na 2 poloviny, menší a větší. Z větší jsem udělal nádrž na koupání pro husy a kachny a toto je ta menší třetina, která má uprostřed to napouštěcí hrdlo, kde stojí ta napaječka. Výška je max. 30 cm. Kvočna se stará o kuřata a tudíž nemá zájem přelétat.

tu klec jste taky půlil?

10.2.2019 19:03

Toony napsal(a):
tu klec jste taky půlil?

ano, jsou tam vidět pouze 2 dílky toho žebrování. Normálně má myslím 5.

Přidejte reakci

Přidat smajlík