Hempšírky a zrní

Hempšírky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2019 10:11
Zipy

XXX.XXX.175.201

Dobrý den, ráda bych jakožto začátečník požádala zdejší zkušenější chovatele o radu ohledně výživy hempšírek. Mám pro slepičky (alespoň dle mého názoru) poměrně širokou paletu krmení - v létě mají k dispozici velký travnatý výběh, farmu na červíky, teď v zimě každý den bednu salátů, ovoce, zeleninu, k tomu vařené brambory, syrovátku,suché pečivo, občas zbytky sýra, masa, těstoviny, rýži, a spoustu dalších (samozřejmě nezávadných) zbytků z kuchyně. Z okraje lesa jim taky do výběhu padají bukvice a žaludy. Co je pro mě ale "nedostatkové" zboží, jsou obiloviny. Chci se tedy zeptat, jaká je při výše zmiňované rozmanité stravě minimální dávka zrní na jednu slepici na den?
Četla jsem několik článků na téma permakultura, kde lidé chovali slepice bez toho, že by jim dodávali zrní, slepice měly jako zdroj krmení velké hromady kompostu. Máte s tím někdo zkušenosti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2019 11:05

Slepice nutně zrní žrát nemusí. Plus suché pečivo a těstoviny jsou z výživového hlediska taky "obilniny". Dívejte se spíš na celkový obsah živin v předkládané krmné dávce, než na komponenty.

Ale k velké hromadě kompostu. No. Nechat si slepice nasbírat a přes zimu jen přikrmovat zadinou a zbytky, aby nezdechly, to se tak dělávalo staletí. Ale potřebujete na to lehké selské plemeno, které je shánčlivé, má malou spotřebu živin na záchovu a nečekejte od něj nějakou extra super celoroční snášku.

8.2.2019 11:26
ladd

XXX.XXX.34.41

Pokud se zabýváte permakulturou, budou pro vás vhodné české slepice.

https://www.ifauna.cz/galerie/diskuse/3542631/201901/1548698235GoJQfYbE0AZj_jpg

https://ceske-slepice.webnode.cz/
Navíc, někdo zde na fauně psal, že je krmí pouze zadinou a se snáškou je spokojen.

Ještě dotaz. Vaše slepice jedí žaludy?

8.2.2019 13:56
Zipy

XXX.XXX.175.201

V obsahu živin po pravdě tápu, ale snažím se to brát selským rozumem a dělat slepičkám potravu co nejrozmanitější. Momentálně krmím tak, že každé ráno dostávají otruby nebo pečivo namočené v syrovátce (často v ní jsou i kusy sýra),v tom zamíchané drcené skořápky, trochu brambor nebo těstovin nebo rýže, co je zrovna k dispozici. K tomu dostávají přepravku plnou "listí" (saláty, listy zelí, listy kapusty a podobně) a pokrájené ovoce či zeleninu.Když dostanu od řezníka kosti s masem, tak jim taky dávám na ozobání, ale k tomu se moc nehrnou. Celodenně mají přístup ke kompostu, kam se dávají zbytky z kuchyně a můžou si tam vyzobat co chtějí. Na večer dostávají celou pšenici, občas mám k dispozici kukuřici, tak tu jim také dávám na večer v menších várkách v celku.
Nechtěla bych je držet jen na kompostové hromadě, ale zase mi přijde, že když dostávají obilniny z jiných zdrojů, bílkoviny ze syrovátky a sýrů a zeleného/vitamínů mají také dostatek i v zimě, tak že by nemuselo být nutné jim zkrmovat zrní, které se mi těžko shání. Co myslíte?

K českým slepicím, původně jsem chtěla pořídit šumavanky, ale v mém okolí se dají maximálně sehnat násadová vejce a já zatím nemám líheň. O českých zlatých kropenkách vím, ale chci mít časem i něco na talíř a na to mi přišly kropenky malé. Pro začátek jsem tedy vzala hempšírky, časem se změně nebráním :-)

Ohledně žaludů, víc toho zbaštily kachny, ale když si nějaká slípka našla prasknutý nebo rozšlápnutý žalud, tak ho taky vyzobávala.

8.2.2019 15:21

Já považuji zrní za nutnost při chovu drůbeže i holubů.
Kdyby šlo o husy a když je vzrostlá tráva na pastvině, tak pak není nutnost ho sypat. Nebo kachny na vodní ploše mohou být bez obilí.
Ale slepicím, v zimě a ve snášce určitě zrní ano. Pochybuji, že je takový problém koupit pytel pšenice nebo kukuřice. Slepice se toho nažere večer a pak to tráví během noci. U mě tvoří zrno drtivou většinu krmení.

13.2.2019 20:04
akela

XXX.XXX.36.106

Chováme hempšírky už řadu let, na výstavní úrovni. Také část krmné dávky u nás tvoří syrovátka od vlastní krávy a pečivo, ale hlavně pšenice. Naše slepice mají k dispozici i průmyslovou směsN1, ale hempšírky narozdíl třeba od vlašek se jí nedotknou dokud mají pšenici, tak je pro ně prostě základ, k tomu syrovátku s trochou pečiva - jen trochu, jinak mají průjem a strouhanou mrkev, zelené nebo smetky ze sena, v mrazech celá kukuřice a co si nasbírají venku. To se nejvíce osvědčilo nám a hemšírky nesou perfektně - brzy, hodně a s krátkou pauzou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík