Václav123

XXX.XXX.157.6
Dobrý den, chci se zeptat jaké plemeno by bylo nejlepší k chovu kachen. Kačeny a slepice by měly stejný výběh, ale je i možnost ten výběh rozdělit.... Potřeboval bych radu co a jak. Děkuji.
na co nejlepší? na maso pižmy, protože samy sedí, ale na vzhled u mě teda vedou čárkované. a bílé zakrslé vypadají jak kachničky do vany.
jinak kachny a slepice je lepší mít zvlášť. schopnost kachen vyrobit hňahňavé blátíčko je neuvěřitelná a slepice mají radši sucho a trávu, nebo aspoň sucho a prach.
Václav123

XXX.XXX.157.6
Mám to na maso na jaře zakoupit a na podzim kuchnout. Děkuji za radu výběh rozdělím...
bodlinka
napsal(a):
na co nejlepší? na maso pižmy, protože samy sedí, ale na vzhled u mě teda vedou čárkované. a bílé zakrslé vypadají jak kachničky do vany.
jinak kachny a slepice je lepší mít zvlášť. schopnost kachen vyrobit hňahňavé blátíčko je neuvěřitelná a slepice mají radši sucho a trávu, nebo aspoň sucho a prach.
a co nemoci a paraziti ?
nighthunter
napsal(a):
a co nemoci a paraziti ?
zas až tolik vzájemně přenosného toho není. jestli mají kachny nakazit slepice ptačí chřipkou, to už rozdělení výběhů nezachrání :D
ale slepice ve vlhkém výběhu si důsledkem těch nevyhovujících pro ně podmínek pořizují slepičí nemoci, to jo. není to tak, že by to chytly od kačen, ale prostě jsou oslabené vlhkem.
Václav123
napsal(a):
Mám to na maso na jaře zakoupit a na podzim kuchnout. Děkuji za radu výběh rozdělím...
na jaře zakoupit, v tom případě to máte jednoduché rozhodování, protože kachňata zakoupená na jaře jsou brojleři. je jedno, jestli sáhnete po bílých pekingských nebo po mulardech.
ančovička1
napsal(a):
Petan83..tak to je krásné👍..to pizmovka udělá tak za půl roku,ale jen kačer,kacenky jsou malé...u mulardu,ale i ostatnich kachen, je velka vyhoda,že jsou vsichni stejní..že bych zkusila koupit mulardy?
Ja je mel asi 3 roky po sobe, a musim fakt doporucit. Pohlavi ani nevim,vsichni mi prisli snad stejni, mel jsem i husy (ceske, landenske a labuti) a ty za stejnou dobu jak mulardi zdaleka nedosahovalily takove hmotnosti. Nikdy jsem u nich nemel zadnou umrtnost, ani zdravotni problemy. Prvni rok jsem je zkousel krmit i strouhanou repou se srotem, brambory, sekal jsem jim travu a musim rict ze tohle uz neudelam, rostou pomaleji. Ted uz jen srot, po nem rostou mnohem rychleji a je to jednodussi i na praci, jednou za mesic nasrotuju do sudu a pak staji jen rano nasypat, akorat je potreba aby meli porad vodu, protoze ten srot je hodne suchej a musi ho poradne zapit. Jeste teda do nej pridavam nejakej ten doplnek, vetsinou navam na 50 litru srotu 1 kg plastinu.