Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, vedel by niekto odhadnúť vek tejto čiernobielej kačke? Vedla nej je ročný káčer. Fotku pridám za chvíľu ( nejako mi to nereaguje)
Dakujem za radu, v chove kaciek som len zaciatocnik, chcem sa este spytat kedy asi zacne znášať. A je tu s nou este jeden problem a to, ze nechce chodit spat s kacerom a husami do chlieva ale ostava na noc vo voliere, ktora nie je ani zastrešena, ma zhora len siet. Myslite, ze ked zasadne, bude sa dat preniest aj s hniezdom do chlieva?
S husami pizmovky nezavirejte,nejsou spolu rády,husy je sikanuji..moje pizmovky chodi spat do stodoly,ale některé take zůstávají venku,déšť jim nevadi,jen mrazy..hnizdi nejradši někde v zakouti,v klidu,bedna s mensim otvorem.pokud zasedne,neprenaset,vzdy uteče zpět..hnizdo bud ve chleve nebo i venku,pod keři,zaizolovanou bednu kvuli dešti,pokud mate volieru proti predatorum..potrebuje pastvu,jako husy..
Maji čas,cim déle,tim lépe...moje kacky se zacinaji parit,ale naštěstí ještě nesnáší..jen staré,chovne kacenky zacinaji okukovat hnizda,kde by to šlo😁,zatim nesnáší,jsem rada,musela bych je sbirat,nocni mraziky by je poškodily..nebojte,neni kam spěchat,hlavně prikupte dve kacky,jednu by kacer mohl "uvalet",zničit ji klouby nohou..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ta kachna bude ročník 2017 nebo 2018, přikláním se spíš k druhé variantě.
S husami je určitě nezavírejte. Jestli je nic nesežere a není venku pod -5, tak je nechte venku ve voliéře. Dejte jim možnost si vlézt na slámu. Na hnízdění jí postavte budku. Inspiraci si najděte na internetu. Pižmovky využijí podobné budky, jako okrasné kachničky. Kmenové by pro ně dalo moc námahy vytvořit, stačí budky ze dřevěných prken. Akorát rozměry si musíte upravit, protože uváděné rozměry bývají pro drobné kachničky jako karolinky nebo hoholi. Máte k dispozici pižmovku. Velikost samotného hnízda v budce zjistíte-kachnu změřte metrem. Už si to nepamatuji přesně, ale otvor pro vstup by měl být velký asi min. 18-20 cm a budka může být umístěna na zemi i kousíček nad zemí, na něčem postavená a před ní žebříček nebo kláda, aby se tam kachna pohodlně dostala.
Ona může zahnízdit i na zemi, ale dobrá budka nikdy nepřijde nazmar, kachna správnou budku využije. Má to oproti hnízdění v rohu výhody, můžete až bude kačena sedět, ji na noc na hnízdě zavřít, aby jí tam nevlezli potkani. Ti jsou všude a mohou kachně hnízdo zničit. Na kachnu v budce neprší, nesněží, nepadají kroupy, nefouká a pokud nemá příliš velkou díru, tak jí tam neleze otravovat kačer, nepodaří se mu to.
Tady přidávám fotku, na které je hnízdní budka (malá, určená pro drobné kachničky), ať máte představu, jak to může vypadat. Samozřejmě jak jsem již psal, pižmovky potřebují větší budky než je toto. Ty fotky jsou z podzimu, teď už ty pižmovky nemám.
Nám už pižmovka začala snášet má dvě vajíčka jsou to kačky z minulého roku z konce léta takže se divím že tak brzo snáší... Nechal jsem si jich 6 a koupil jsem si kačera na celostátní výstavě Lysá nad Labem ale ten s prominutím vůl 3 kačeny nepřijal a škube je takže jestli někomu chybějí kačenky a je ze Severu Čech můžeme se domluvit
zntomas
napsal(a):
Nám už pižmovka začala snášet má dvě vajíčka jsou to kačky z minulého roku z konce léta takže se divím že tak brzo snáší... Nechal jsem si jich 6 a koupil jsem si kačera na celostátní výstavě Lysá nad Labem ale ten s prominutím vůl 3 kačeny nepřijal a škube je takže jestli někomu chybějí kačenky a je ze Severu Čech můžeme se domluvit
..a nejsou ty kacenky,které kačer skube,mladsi,než ty tři ostatni?..rekla bych,ze je odhani,protoze jsou moc mladé..kacer si vybira přednostně ty kacky,s kterymi se může párit..
kačeny jsou stejně staré kvůli tomu se mi to zdá divné ,přemýšlel jsem o tom že možná ví že by je nestíhal opojímat všchny tak si je rozdělil ale zrovna ty nejhezčí nechce ale tak co se dá dělat nutit to nemá cenu jednu jsem omylem zavřel s ním na noc a rozdrbal jí křídla až do krve.. a kačerovi budou podle lístku z výstavy dva roky....
ančovička1
napsal(a):
..zntomas.ten kačer kacenky už pojima? ..vypada hodně mladý..
..omlouvam se,prehlidla jsem toho kacera samostatne na obrázku..😁 tak ten je pěkný,dospělý,je jsem ho hledala mezi těmi kacenkami😂..tak to budou krasna kacatka..ja mam na jednoho kacera 5kacenek a vše dobre oplodneno..už se bojim,až začnou snášet..😱
PiLnÍk
napsal(a):
A žluté nohy, což už většinou dvouleté pižmy nemají.
Koudeliku,schvalne jsem se běžela podivat na ty nohy,moje stare pizmovky 3roky,maji nohy žluté a mladý,8mi měsíční kačer taky..možná to bude tim,že jsou cely rok na zeleném,maji dostatek karotenu,letos i pres celou zimu..
ančovička1
napsal(a):
Koudeliku,schvalne jsem se běžela podivat na ty nohy,moje stare pizmovky 3roky,maji nohy žluté a mladý,8mi měsíční kačer taky..možná to bude tim,že jsou cely rok na zeleném,maji dostatek karotenu,letos i pres celou zimu..
Naše pižminy se na zahradu moc pást nechodí a když už, tak tam tak blbě "čučí" nevím proč holt už mají nějaký věk že? přikládám fotku mých osmiletých. Dáváme zelené i přes zimu v podobě zeleniny ale pižmám to moc nejede. Tak nevím.