Kdo poradí s přechodem šrotu na celé zrno? Pšenici a oves celku mi slepice žerou. Bohužel hrách a kukuřici nechtějí. Zkoušel jsem hrách i kukuřici namočit na 3 dny (opakovaně) Nepomohlo to. Za sucha to taky nechtějí. Zkoušel jsem to posypat rybí moučkou-krásně to ovoní. Bohužel také nefunguje. Zkoušel jsem v krmítku nechat jeden den jen kukuřici a hrách a nedotkli se toho. Do zobáku si to párkrát vezmou, ale nesežerou. Co poradíte? díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

a k čemu je to dobrý, aby to žraly vcelku?
napsal(a):
a k čemu je to dobrý, aby to žraly vcelku?
odpadá šrotování a určitě je tam ztráta v podobě "prachu" Když vysypu cele zrno do štěpky, tak si to slepice krásně vyberou. Když tam dám šrot tak jde dobrých 10% do země. to samé v krmítku-suché zbytky šrotu.

Toony
napsal(a):
odpadá šrotování a určitě je tam ztráta v podobě "prachu" Když vysypu cele zrno do štěpky, tak si to slepice krásně vyberou. Když tam dám šrot tak jde dobrých 10% do země. to samé v krmítku-suché zbytky šrotu.
jenže stravitelnost celého zrna je zase nižší a slepice toho taky míň sežerou.
napsal(a):
jenže stravitelnost celého zrna je zase nižší a slepice toho taky míň sežerou.
Máte pravdu, zrno v celku má stravitelnost je nižší. Pokud ale necháte zrno fermentovat 3 dny ve vodě, tak je stravitelnost lepší a to až o 25% + plné probiotik. Když přidáte grit-říční písek, tak je využitelnost krmiva ještě lepší.
Moje slepice taky zpočátku nechtěly žrát celou kukuřici, ale časem se to naučily a teď ji ze směsi vyzobávají jako první. Jak fermentovanou, tak suchou.. Celé zrno je lepší než šrot - nejsou takové ztráty jako u šrotu a odpadá ta práce. Navíc celé zrno má delší trvanlivost. Toony, zkuste je prostě nechat o hladu déle. Ony na to přijdou. Pak už to bude bez problému.

Michat po troskach do srotu. Moje hedvabky berou celou kukurici, hrach ne, granule take ne, ikdyz je micham (blbe jsem koupil pytel, prehledl jsem cedulku). Asi je to indi-vindi...
Zkuste u Kvídery kupovat POPKORNOVOU kukuřici, je o hodně menší, než klasická, a tu mi žerou celou.
Chce je to ale naučit. Moje se to naučily tak, že viděly, jak ji žerou oddělení kohouty (ty to naučil jeden německý přivezený kohout, který je na ní přímo závislý a žere hlavně (a někdy jenom) celou kuku). Jak slepice něco vidí, závidí, a chtějí to též, takže popkornovou žerou s chutí. A některé i červenou nebo černou.
Ta černá je též o hodně menší, podezírám je, že ji nepoznají od slunečnice, kterou milují. Tu jim dávám jenom v zimě.
Jinak moje hrách naprosto nežerou, zrovna včera jsem uklízel po odtání sněhu ten, který jsem jim naklíčil na Vánoce (kohoutovi česneku, hrachu jeho družce). A je zábavné je sledoval, jak hrách (měkký, naklíčený) ochutnají, dvakrát poválí v ústech, a potom vyplivnou. Žrala ho dříve jen jedna stříbrná slepice, tu už nemám. Jsou to rozmazlené komtesy. Každopádně žlutý hrách žraly o malinko méně, než klasický zelený - ten nežraly naprosto vůbec. Na ten museli slétat sousedovo holubi, dokud nějaké měl. Jinak by to slépky nechávaly. Kamarádovi údajně žerou pelušku, ale nevím nevím... Moje nežerou ani klíčené fazolky mungo, soju nesnáší. Prostě bobovité ne.
Do štěpky jim můžete dávat slunečnici, pšenici, maličko drcených skořápek a jiné zrno, které jim chutná.
https://www.krmnesmesikvidera.cz/kukurice-popkornova
https://www.krmnesmesikvidera.cz/proso-cervene
https://www.krmnesmesikvidera.cz/kukurice-cerna-1-kg
https://www.krmnesmesikvidera.cz/kukurice-perlova-cervena
https://www.krmnesmesikvidera.cz/hrach-zluty
https://www.krmnesmesikvidera.cz/peluska
Co hejno, to jiné potravní návyky. Kukuřici mi slepice žraly v pohodě, í si ji (suchou) vyklobávali samy z klasů. Hrachu se ani nedotkly, jen kdysi dva mladí kohouti hempšíráci. Hrách jsem dal ale jen na zkoušku, takže slepice neměly čas se to od nich naučit.
Z ovoce bobuloviny, třešně, hrušky žraly bežně, jablka nebo pomeranče se ani nedotkly, někdo zde psal, že jeho slepice to žerou. Nedávno se tu řešilo zelené rostliny do výběhu ke slepicím,které by nežraly. Poradil jsem křen, protože sousedovi u slepic na udupaném dvorečku roste jenom křen, nic jiného a slepice si ho ani nevšimnou. Někdo vzápětí uváděl, že slepice listy křenu žerou. Na jiném bahnitém plácku jsem viděl, jak slepice z nouze ozobávaly listy bezinek.
Zkusil bych tedy také hladovku, případně do kukuřice přimíchat jen malé množství pšenice a dát do krmítka, nerozhazovat na zem, ať musí klobat z jedné hromady, pak se třeba “spletou”.
Pouzivam pouze srot, a zadne ztraty nepozoruji. Srotuju 1 dil kukurice, 3 dily psenice, 1 dil jecmene, 1 dil prazene soji. Vse nasrotuju ve srotaku, nemam moznost volby hrubosti, takze vse musim nasrotovat najemno, na cca 50 kg dam 1 kilo roboranu nebo plastitu, vse v sudu promicham michadlem a zvirata to zerou bez problemu a aby nebyly ztraty udelal sem si vlastni krmitko aby to nemohli nijak rozhazovat. Obcas jim dam psenici-cele zrno a davaji prednost tomu srotu, ale je to mozna tim ze jsou od narozeni na nej zvykly. Myslim ze u srotu bude i lepsi vyuzitelnost stravy.

Moje slepice, kachny, kachničky, husy, holubi žerou s velikou oblibou celou velkou kukuřici (koňský zub) a hrách je taky jednou z prvních věcí co je z mísy pryč. Vše žerou suché a snaží toho sežrat, kolik jenom jde, zvláště kukuřice. Poslední na žebříčku popularity je ječmen, před ním je pšenice.
Je pro mě neuvěřitelné, aby slepice viděla kukuřici a nesežrala ji. Jestli je to o návyku, tak moji drůbež naučili žrát hrách s kukuřicí a slunečnici asi ti moji holubi.
napsal(a):
Moje slepice, kachny, kachničky, husy, holubi žerou s velikou oblibou celou velkou kukuřici (koňský zub) a hrách je taky jednou z prvních věcí co je z mísy pryč. Vše žerou suché a snaží toho sežrat, kolik jenom jde, zvláště kukuřice. Poslední na žebříčku popularity je ječmen, před ním je pšenice.
Je pro mě neuvěřitelné, aby slepice viděla kukuřici a nesežrala ji. Jestli je to o návyku, tak moji drůbež naučili žrát hrách s kukuřicí a slunečnici asi ti moji holubi.
podle toho co píšou ostatní, tak je to návyku. Půjčte mi pár učitelek :-D

Toony
napsal(a):
podle toho co píšou ostatní, tak je to návyku. Půjčte mi pár učitelek :-D
Jestli nejste zdaleka, tak můžu darovat 2-10 holubů, ti Vám spolehlivě naučí slepice žrát kukuřici a hrách. Nejsou to sice slepice, ale účel by to splnilo. Jsem z OL kraje.
Ale je. Některé to zachutná a ostatní se přidají, vždyť jsou to slepice. Dva, tři dny a kukuřice mizí. Nemohu 100% potvrdit jestli ji berou všechny, ale první sezobou slunečnici, pak kukuřici a až poté dojde řada na směs granulí a pšenice. Jinak směs pro nosnice, pšenice, kukuřice a slunečnice (poslední dvě jmenované v létě méně) šrotuji, pak míchám s kopřivou a vysušeným, namočeným, vyždímaným chlebem v létě a v zimě rozmočené vojtěškové granule místo kopřivy, podávám celoročně. Při šrotování přidávám ještě sušené skořápky.
horal
napsal(a):
Ale je. Některé to zachutná a ostatní se přidají, vždyť jsou to slepice. Dva, tři dny a kukuřice mizí. Nemohu 100% potvrdit jestli ji berou všechny, ale první sezobou slunečnici, pak kukuřici a až poté dojde řada na směs granulí a pšenice. Jinak směs pro nosnice, pšenice, kukuřice a slunečnice (poslední dvě jmenované v létě méně) šrotuji, pak míchám s kopřivou a vysušeným, namočeným, vyždímaným chlebem v létě a v zimě rozmočené vojtěškové granule místo kopřivy, podávám celoročně. Při šrotování přidávám ještě sušené skořápky.
14 dnů jsem to zkoušel. jako první vyberou pšenici a oves. zbytek ani ťuk. máte zajímavou kombinaci, akorát ta slunečnice je docela drahá.v jakém to dáváte poměru?
Poměr je 5-5-2-2 ve složení Ng, pšenice, kukuřice, slunečnice. Kupuji v oseve slunečnici za 15 Kč/kg anebo ve výkupu 20 Kč/kg. Pětikilový pytlík(100Kč) je na 25 kilový pytel granulí (171Kč). Kukuřici ve výkupu mám za 180 a v oseve 150. Problém je ale ten že výkup mám 9 km daleko a osevu 25, takže tam nakupuji jenom příležitostně. Pšenici mám od místního zemědělce za 350 a to beru 15 q každý rok. Když mi nevystačí tak oseva má za 550 Kč/q. Podobný poměr dávám i králíkům, jenom s tím rozdílem že že místo Ng je KKV a místo pšenice 3 díly ječmene a dva díly ovsa. U slepic celoročně dávám tuhle směs šrotovanou v mokré míchanici. Z prodeje vajíček mám tak akorát na to krmení a nějaké ty poplatky. To co dám do líhně, zkonzumuji, nebo rozdám rodině (je to víc než polovina produkce. mám totíž dost velkou rodinu), mám vlastně za tu práci, která je kolem toho.