Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

invaLidka

22.2.2019 09:41
invaLidka

XXX.XXX.219.24

Dobrý den všem. Najde se tu někdo, kdo odchovává kuřata přirozeně, t.j. pod kvočnou ? Mám pár let malé hejno Dominantek koupených na vejce, snáška výborná, ale vysedět neumí. Přála bych si obnovovat hejno přirozeně a postupně. Občas některá zakvoká, ale nevydrží jí to a už vůbec nehnízdí. Aby se tu nenašel nějaký vtipálek - kohouta samozřejmě mám. Patrně to chce pořídit si jiné plemeno ? Doporučíte ? Děkuji všem za reakce k věci.

22.2.2019 11:27
ladd

XXX.XXX.34.41

Pokud chcete přejít na čistokrevné plemeno jenom z toho důvodu, že si chcete kuřátka líhnou pod kvočnou, dostanete se do stejné situace jako z hybridkami. Lehká nosná plemena jmají potlačenou kvokavost. Naděje na spolehlivou kvočnu, která kuřata odvodí bude spíše u polotěžkých plemen s kombinovanou užitkovostí (hempšírky, amroxky, plymutky, australky,….). Nejistější bude pořídit si k hybridkám nebo k nosnému plemeni jednu nebo dvě slepice plemene, kde kvokavost až tak potlačená není orpingtonky, wyandotky, brahmanky hedvábničky, sumatranky,…. Doporučuji slepici nezdrobnělou pod kterou se vejde +- 15 vajec (počítejte, že něco se nevylíhne, polovina z vylíhlých budou kohoutci, takže k obměně hejna bude ve finále 6 slepiček). Ještě doporučuji jako kvočnu plemeno bez rousů, kde je nižší riziko rozbití vajíček kvočnou. A spíše ne plemeno lehké, tyto kvočny mohou být plaché až hysterické s kuřaty se pak ne dobře manipuluje a zůstávají také plachá.
Začněte pořízením kvočny, pod kterou si můžete sehnat násadová vajíčka jakéhokoliv plemene.

22.2.2019 11:41
dita73

XXX.XXX.96.140

Chovám hedvábničky a australky, to jsou také dobré kvočny, 15 vajec obsednou jako nic a obstarají i 20-25 kuřat z líhně. australka 3,5 kg udělá nad kuřaty pořádný "stan" a běžně mi přijmula i kachňata, i mix kachňat a kuřat. A jsou to klidné slepičky.
No a hedvábničky by nejradši seděly pořád, ale 1,2 kg slepice holt 15 vajec neobsedne. Zato to zvládne i 4 x za sezonu.

22.2.2019 11:54
2mazutak

XXX.XXX.6.190

zdravím.výborně sedí i kříženky polotěžkých plemen,třeba wyandotka křížená s plymutkou,mnohdy i lépe,než v čistokrevné verzi.

22.2.2019 12:06
ladd

XXX.XXX.34.41

dita73 napsal(a):
Chovám hedvábničky a australky, to jsou také dobré kvočny, 15 vajec obsednou jako nic a obstarají i 20-25 kuřat z líhně. australka 3,5 kg udělá nad kuřaty pořádný "stan" a běžně mi přijmula i kachňata, i mix kachňat a kuřat. A jsou to klidné slepičky.
No a hedvábničky by nejradši seděly pořád, ale 1,2 kg slepice holt 15 vajec neobsedne. Zato to zvládne i 4 x za sezonu.

Lepší je vylíhnout vše najednou. Nemusíte řešit x různých ubikací a druhů krmení pro kuřátka.

22.2.2019 13:12
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mě sedi maransky,velké a klidné slepicky,ale vejce dávám do líhně,přesně,jak píše ladd, s kvocnami je práce,vejde se pod ni pro mě malý počet vajec,ze kterych je ve finále par slepicek a vetsina kohoutu ..to bych mela malo vajicek pro nasi rodinu😀slepici nechavam sedět jen výjimečně ,ale jednodušší je,odchovat kuřata samostatně..ale to je můj názor a zkusenost ,nikomu ho nevnucuji

22.2.2019 13:25
ladd

XXX.XXX.34.41

ančovička1 napsal(a):
Mě sedi maransky,velké a klidné slepicky,ale vejce dávám do líhně,přesně,jak píše ladd, s kvocnami je práce,vejde se pod ni pro mě malý počet vajec,ze kterych je ve finále par slepicek a vetsina kohoutu ..to bych mela malo vajicek pro nasi rodinu😀slepici nechavam sedět jen výjimečně ,ale jednodušší je,odchovat kuřata samostatně..ale to je můj názor a zkusenost ,nikomu ho nevnucuji

Nemyslel jsem to tak, že s kvočnami je práce, jen se musí s nimi umět zacházet. Pokud líhnu a odchovávám pod kvočnou stylem, že kvočnu při sezení na vejcích vypustím jednou denně z hnízda, po jejím návratu, kdy čas nechám na ní ji na hnízdě zavřu a když pak vodí kuřata, ji ráno vypustím a večer zavřu, tak pak s kvočnami lehkých plemen není problém. Někdo ale to má zařízené tak, že kvočnu s kuřaty přenáší nebo přehání do různých ohrádek, při takovémto zacházení kvočny lehkých plemen snadno zhysterčí a před člověkem i s kuřaty prchají, jen ho zahlédnou.

22.2.2019 14:46
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, tak to by mě kleplo. U nás kvočny sami z hníza slezou, jdou se nažrat, napít, vykadit a šup zase zpět na vajíčka. Jen jednou mě mladá kvočna, ještě ne roční, zůstávala dlouho z hnízda, tak jsem jí musela zahánět. Podle mě je lepší nechávat sedět dvou a víceletou slepici, ty mladé vždy odkvokávám.

22.2.2019 15:05
ančovička1

XXX.XXX.220.127

No právě,to by mě taky kleplo😁..behat otvirat a zavirat kvocny..ona to neni práce,ale clovek se naběhá😁..a to mívám kurata,kacata a housata,kralicky,kuzlata..,tak nevim,co dřív,urcite to znáte..tak radši lihen..po neděli se mi budou lihnout prvni kuřatka,60 oplodnenych vajec,tak uvidime..ale chci rict,že o lihni ani nevim,az se nekdy leknu,že jsem na ni zapomela!😱ale vsechno dobrý,teplota drží , vlhkost též,tak jen obcas doleju vodu a chladim😀

22.2.2019 15:28
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Všechno má své pro a proti. Někdo má víc práce s tou kvočnou, než se to vylíhne, potom už se kvočna stará sama. Ale ta uměle odchovávaná kuřátka také zaberou spoustu času a energie. Ono se to vyplatí těm, co toho odchovávají více, ale my, co máme 10 slepic?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2019 15:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zuzkaa napsal(a):
Všechno má své pro a proti. Někdo má víc práce s tou kvočnou, než se to vylíhne, potom už se kvočna stará sama. Ale ta uměle odchovávaná kuřátka také zaberou spoustu času a energie. Ono se to vyplatí těm, co toho odchovávají více, ale my, co máme 10 slepic?

uměle odchovávaná kuřata nepotřebují skoro nic, zobat a napít se umí sama, topnou desku taky umí používat samostatně. nemusíte řešit, že jim kvočna něco rozhrabe nebo že jim to tam kvočka hned pokadí.

22.2.2019 15:55
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
uměle odchovávaná kuřata nepotřebují skoro nic, zobat a napít se umí sama, topnou desku taky umí používat samostatně. nemusíte řešit, že jim kvočna něco rozhrabe nebo že jim to tam kvočka hned pokadí.

Přesně tak..kvocna v kuratech hrabe,obrati misky s krmenim,prevrati napajecku,vsechno jim sezere nebo pokali,jednu mi zaslapala par kurat do podestylky,kdyz jim manzel trochu nastlal...za mne lihen a klid..😀

22.2.2019 16:15
ladd

XXX.XXX.34.41

Pokud se líhne v malém, tak jsem pro kvočnu. Musí se dbát jediné zásady a to aby jí do hnízda nemohly ostatní slepice podnášet vejce. Takže kukaň s kvočnou zabezpečit nějakými dvířky, nebo přiklopit, pouštět ven při odpoledním krmení, kdy už slepice nesnášejí. Večer při zavírání slepic zavřít i hnízdo s kvočnou. Jak dlouho je kvočna pryč z hnízda jsem v životě neřešil.
S kuřaty pak ideálně na volno nebo ve velkém výběhu (v nějaké malé ohrádce krmení rozhrabe, to je pravda), krmení pro kuřata pod posadou. Posada musí být umístěna hned vedle kuřecí ubikace, kde se kvočna s malými kuřátky v první dny zdržuje nejvíce, takže se kuřátka naučí, kde mají krmení.

22.2.2019 16:29
ladd

XXX.XXX.34.41

Ještě jen doplním, spíše pro zadavetelku, aby jí to neodradilo od úmyslu pořídit si kvočnu. Kvočna, když vodí kuřata tak si nějakou mňamku v podobě kuřecího krmení zaslouží. Moc toho ale nesní, na každé lepší sousto svolává kuřátka. A když nejí, tak toho ani moc nenakadí. (Myšleno v době, kdy vodí kuřata, když sedí a venčí se jednou za den nebo za dva, tak to je pak nálož).

22.2.2019 18:17
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Tak takové problémy já bohudík nemám. Kvočna má svůj kurník se zastřešeným výběhěm, automat jí ráno otevře dvířka, žrádlo i pití má venku, nikam si nenakadí a žrádlo v krmítku nerozhrabe. Jakmile se vylíhnou kuřatan dám jim žradlo a pití dovnitř a po dvou dnech už je vyvádí ven. Kvočna se o vše postará sama, zahřívá, všechno kuřata naučí, je to paráda. Všem doporučuji . Mám kvočny Orpingtonky.

invaLidka

23.2.2019 09:53
invaLidka

XXX.XXX.219.24

Děkuji všem za reakce a rady, jdu tedy shánět kvočnu :-)

24.2.2019 11:45
Priadka

XXX.XXX.173.204

Nám vlani koncom augusta zasadli sliepočky dominant, vynesené a odkúpené z veľkochovu, čudovali sme sa, ale kuriatka vysedeli, pekne sa o ne starali až na to že z 30 vajíčok, sa vyliahlo len 20 ks a z toho len dve sliepočky... ostatné kohútiky, ale nevadí, robia nám radosť ráno o piatej :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík