mishalka13

XXX.XXX.155.137
Zdravím srdečně všechny zkušené chovatele a prosím o radu. Babiččinu kohoutovi se na paratcich jakoby odchlypuji supiny kuze, místy to má až do krve.. nevím zdali se jedna o nějaké roztoče případně pokud má s tímto nějaké zkušenosti, budu moc vděčná za pomoc.. Zatím a nanasime vazelinu a už jsme nakoupili i Arpalit. Taky jsme si všimli, ze už to chytla i slepice, která s nim sdílí bydlo.
Přeji krásný večer a děkuji za připadne rady!
Michaela
Uživatel s deaktivovaným účtem

tohle bych léčila už papiňákem, aneb není nad zanedbaný chov. tohle se neudělá za jeden den.
mishalka13

XXX.XXX.155.137
Aha:-/ myslíte tedy, ze nepomůže zmíněna vazelina s arpalitem?

mishalka13
napsal(a):
Aha:-/ myslíte tedy, ze nepomůže zmíněna vazelina s arpalitem?
tomuhle už ne. vazelínou a arpalitem se léčí zhrublé běháky, ne nekrotický zánět kůže s plošně odhaleným masem. to zvíře to musí hrozně bolet.
kdyby mi něco takového přinesli do ordinace a tedy chtěli léčit, tak by ten tvor dostal antibiotika a nepřilnavý obvaz, léky proti bolesti a ivomec. bez záruky.

ale je to pěkný příklad toho, jak probíhá týrání zvířat v domácích chovech.
mishalka13

XXX.XXX.155.137
Děkuji Vám mockrát za cenné rady, ikdyž mě nepotesily, chtěla jsem kohouta zachránit, ale ne za cenu toho, aby se trápil, samozřejmě.

2mazutak
napsal(a):
zdravím.pomůže,ale ne hned.je třeba vícero opakování.lze i použít i roztok sulky.nebo si vyrobit mast ze sádla a práškové síry,a hlavně vyčistit dokonale kurník,aby nemohlo dojít k novému napadení roztočem zákožkou svrabovou,neboli vápenkou.
tohle... už ne. to už není "jen" problém svrabu. namazat to znamená akorát, že odhalená škára začne mokvat. to, co má tenhle chudák na běhácích, už se hojením podobá infikované spálenině.

2mazutak
napsal(a):
zdravím.mně to přijde,jako právě odloupaná silná vápenka násilím.
je to vápenka. jde o to, že jakmile máte plošně odhalené podkoží, což tohle zvíře má, už to prostě není na vazelínu a arpalit. je celkem fuk, jestli to babka takhle sundala sama, nebo jestli si to udělal kohout sám, ale máte tam plošnou mokvající ránu. infikovanou.
je to prostě stejný jako kdybyste měl dlaň svlíknutou z kůže, taky s tím skončíte na popáleninovým a bude se bojovat o to, aby nevznikly kontraktury šlach a je jedno, jak se vám to stalo.
mishalka13

XXX.XXX.155.137
Na otázku, zdali se babicka snažila odstranit odumrelou kůži tvrdí, ze ne.. takže jestli si kohout už nepomohl svépomocí.. nicméně, ještě to nemá na hrebinku, jak jsem někde četla, ze se to roznese až tam ..

mishalka13
napsal(a):
Na otázku, zdali se babicka snažila odstranit odumrelou kůži tvrdí, ze ne.. takže jestli si kohout už nepomohl svépomocí.. nicméně, ještě to nemá na hrebinku, jak jsem někde četla, ze se to roznese až tam ..
jaký pak ještě nemá. běháková vápenka se může rozlézt i na jiné neopeřené části těla, ale to z toho, co máte na fotu, nedělá žádný lehčí stadium.
je to strašný.
mishalka13

XXX.XXX.155.137
Vím, bohužel jsem to videla až dnes. Kohout bude pravděpodobne utracen, kurnik vydezinfikovan a napadena slepice, která naštěstí ještě nemá paratky v takovém stadiu prelecena. Ještě jednou děkuji za vaše názory!
mishalka13

XXX.XXX.232.40
Má dalších šest.. takže taky nastrikat arpalitem?

ančovička1
napsal(a):
..pichnout..😂..ja jsem zase u koz😂..natřít na kůži..
asi by šel i píchnout, ale :D
napsal(a):
asi by šel i píchnout, ale :D
Určitě lze i píchnout podkožně i do svalu. Pokud máte slepice okolo 2,5 Kg klidně 0,1 inzulínkou (nechte na vetovi), je to vyzkoušené. Opakovat za 10-14 dnů. Ochranná lhůta není určena, ale mohla by být i měsíc. Na druhou stranu se ivermektinem "odčervují" i lidi, tak bych nebyl tak upjatý a nechal tak těch 10-14 dní. Ale je to na vás.

rate
napsal(a):
Určitě lze i píchnout podkožně i do svalu. Pokud máte slepice okolo 2,5 Kg klidně 0,1 inzulínkou (nechte na vetovi), je to vyzkoušené. Opakovat za 10-14 dnů. Ochranná lhůta není určena, ale mohla by být i měsíc. Na druhou stranu se ivermektinem "odčervují" i lidi, tak bych nebyl tak upjatý a nechal tak těch 10-14 dní. Ale je to na vás.
jo,samozřejmě že lze píchnout. akorát na plešku pod křídlo je to mnohem jednodušší. prsní sval bych si tím nedráždila, je to dráždivé a ten sval chci jednou třeba sníst, nebo ho bude chtít jíst někdo jiný. a podkožně už zase vyžaduje jistou fixaci, pod křídlo nakapu sama, slepice jednou rukou opřená o hrudník a druhá ruka kape. na podkoží to máte jednu ruku co dělá řasu a druhá píchá a kdo drží slípku?
napsal(a):
jo,samozřejmě že lze píchnout. akorát na plešku pod křídlo je to mnohem jednodušší. prsní sval bych si tím nedráždila, je to dráždivé a ten sval chci jednou třeba sníst, nebo ho bude chtít jíst někdo jiný. a podkožně už zase vyžaduje jistou fixaci, pod křídlo nakapu sama, slepice jednou rukou opřená o hrudník a druhá ruka kape. na podkoží to máte jednu ruku co dělá řasu a druhá píchá a kdo drží slípku?
ale,noo všechno jde, když se chce. Vsedě, slepice na boku fixace předloktím a do předkolení řasy, šikovný vet by si poradil, ale hlavně by měl pomocníka (chovatele). Některý vet by možná nechtěl jen tak prodat ve stříkačce, a hlavně oddávkovat 1-2 kapky do oblasti křídelní žíly, při zadrhávání pístu stříkačky je třeba často taky obě ruce, aby to tam nešpryclo všechno. Ale to se musí rozhodnout zadavatel zda do toho vůbec půjde a taky jak se dohodne s vetem.

rate
napsal(a):
ale,noo všechno jde, když se chce. Vsedě, slepice na boku fixace předloktím a do předkolení řasy, šikovný vet by si poradil, ale hlavně by měl pomocníka (chovatele). Některý vet by možná nechtěl jen tak prodat ve stříkačce, a hlavně oddávkovat 1-2 kapky do oblasti křídelní žíly, při zadrhávání pístu stříkačky je třeba často taky obě ruce, aby to tam nešpryclo všechno. Ale to se musí rozhodnout zadavatel zda do toho vůbec půjde a taky jak se dohodne s vetem.
nevěřte, že chovatelé jsou jako pomocníci co k čemu. někdy ano. často ne. někdy ani nemůžou "injekci ani vidět". kolikrát i ty slepice mám pochytané rychleji, protože spoustu lidí se slepice jak kdyby bojí, nebo neví, jak držet?
jako ano, když je šikovný chovatel, tak jde leccos. ale já jako veterinář musím počítat s tím, že vrchol součinnosti může být otevření dveří.
a stříkačky chce brát takové, co mají hladký chod
napsal(a):
nevěřte, že chovatelé jsou jako pomocníci co k čemu. někdy ano. často ne. někdy ani nemůžou "injekci ani vidět". kolikrát i ty slepice mám pochytané rychleji, protože spoustu lidí se slepice jak kdyby bojí, nebo neví, jak držet?
jako ano, když je šikovný chovatel, tak jde leccos. ale já jako veterinář musím počítat s tím, že vrchol součinnosti může být otevření dveří.
a stříkačky chce brát takové, co mají hladký chod
To není o stříkačce, ale o obsahu
dotaz pro všechny hlavně pro bodlinku :-) v pátek si mám dovést nové slepice. Chci je přidat ke 4 maranskám a 1 wyandotce. včera jsem zjistil, že wyandontka, koupená po marnskách od jiného majitele, má vápenku. šla pod kudlu. Maransky jsem prohlížel a nezdá se mi, že by měli vápenku. pro sicher jsem byl dnes u veterinare a koupil Arpalit a Ivomec. nohy jsem jim preventivně postříkal. zítra vyčistím komplet kurník a vypalím hořákem. a ted jak postupovat s Ivomecem? v pátek přivést nové slepice a jednu po druhé kápnout pod křídlo +stávající slepice taky a za 14dnů opakovat? Když dám Ivomec, mám jim na nohy splíchat ještě Arpalit?.... vím, že ideál by bylo zabít i ty maransky, ale nechce se mi do toho, když mají na pohled nohy ok.

stačí ivomec. všem.
mishalka13

XXX.XXX.138.53
Zdravím, tak já jen informují, ze kohout je zachráněn! Babicka se i přes zdejší rady rozhodla vyzkoušet vazelinu a Arpalit a světě div se - kohout má po mesici nohy jako nové a dal si vesele chodi po dvoře! Asi malý zázrak ;-)
mishalka13

XXX.XXX.191.139
Viz foto
jo012810
napsal(a):
A foto nikde. Asi ještě ifauna nepremává na plný výkon...
Dobrý den,
máte pravdu, chvíli po spuštění iFauny na novém serveru, nefungovalo vkládání fotografií. To bylo opraveno okolo 18:00, takže v současné chvíli by mělo už být vše v pořádku.
Děkujeme za pochopení.
Redakce webu iFuna.cz
mishalka13

XXX.XXX.186.194

Spíš větší zázrak. Ale super.