Dobrý den, chci se zeptat maximálně kolik slepic by šlo chovat v dřevěném kurniku o rozměrech 2m x 1m? Zateplení. Celoročně by fungoval pouze jako noclehárna nebyly by tam nikdy zavřené cely den. V létě jsou slepice volně po zahradě a v zimě jsou přes den ve skleníku. Jedna se o běžné hybridní nosné slepice. Krmeni je venku uvnitř pouze napajecka. Samozřejmostí jsou hrady a kukane. Jednoduše vetratelny a suchý. Celkový podlahovy prostor je něco přes 2 m2. Dekuju za každou odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

5 slepic na metr podlahové plochy.
Mám kurník o š200 x v.120 cm také jen na přespávání. Kurník je horizontálně rozdělěn na 2 patra, v každém patře je jeden hřad, vejde se na něj min. 8-10 slepic. Mezi spodním a vrchním patrem je žebřík. Pod kurníkem, který je 80 cm nad zemí je další prostor, ze tří stran uzavřený, zpředu jsou šoupací dveře, které lze v mrazu zavřít. Dole jsou po stranách snášedla a když mrzne, dávám tam vodu. Lze tam přitopit v případě velkých mrazů topnou deskou. Slepice prostor využívají minimálně, raději jsou venku. Celkem se do kurníku vejde 16-20 slepic, momentálně jich je tam 15 i s kohoutem. Mají přísnou hierarchii, vědí přesně, které zůstávají v přízemí a které jdou do patra. Docela žasnu, jak to mají nacvičené.
Do takového kurníku bych dal max. 6 slepic. Je super, že mají možnost zimního vyžití ve skleníku.
Nedávno jsme se s kamarádem shodli, že 20 kvalitně ustájených (resp. velkoryse ustájených)
a adekvátně živených slepic dá procentuelně vyšší výnos (snášku), než na shodném místě
jednou takové množství slepic. Prostě to tak je. Nad 6 ks si myslím už by hrozil kanibalismus
a různé zbytečné půtky a další věci (požírání vajec), kterým je lepší předejít.
V tom je kouzlo internetového dotazu.
Nač si přečíst dobrou knihu, když mohu na otázku získat nekonečné množství náhodných odpovědí, že?
Kdo "dokáže" na plochu 1m2 narvat 8-10 slepic, dokáže se přitom vyhnout požírání vajec a oklovávání slepic navzájem, zajistí klidovou zónu pro přepeřování slepic, které není u všech naráz, má možnost dočasného oddělení nově pořízených zvířat, hendikepovaných či jinak znevýhodněných zvířat a vůbec nemá při takovémto způsobu "chovu" žádné problémy, tak je podle mého názoru génius a měl by jít okamžitě dělat ředitele v Kavapu nebo ještě lépe ve Slepičáři.cz.
A komu věřit? Hoďte si korunou, případně jich tam nacpěte dvacet - snižovat přece můžete vždycky.
Rozhodně ale nevěřte výrobcům "zateplených" kurníků.

Darek980
napsal(a):
Dekuju za rady. Moc se z nich ale nemůžu vyznat každý píšete jiné množství a někde jsem našel kurnik na prodej pro 8-10 slepic s podlahovou plochou 1 m2. Myslíte ze hrází kanibalismus když bych v kurniku prakticky vůbec nesvitil zaviral a otevíral po tmě?
tak zrovna tomu, co píšou prodejci kurníků se dá věřit úplně nejméně.
počítejte spíš méně. havlín říká pět kusů, jedna německá říká, že 3 kusy, pak mám ještě nějaký chov drůbeže a ten říká pět kusů a osm kusů, když bude pod hřady trusný stůl a slepice budou mít k dispozici prostor pod ním. velkého plemene na metr, ne zdrobnělek.
a hlavně je potřeba myslet na to, že může nastat situace, kdy bude potřeba mít slepice dlouhodobě zavřené. třeba když spadnete do ochranného pásma MVO při chřipce nebo newcastle, šup, zákaz vypouštění drůbeže, ustájení jen pod střechou. Co pak?
Předpokládám ze se v zimě tyto situace moc nevyskytují. V létě mám pro ne k dispozici celou stodolu a v zimě skleník cesta z kurniku k oběma zařízením je pod střechou takže by neměl být problem. Trusnik tam je a pod nim dost místa takže říkáte ze 8ks na metr by mělo jít? Hisexky nejsou moc velké.(kdyz to srovnám s velkýma plemenama slepic ne?)

Darek980
napsal(a):
Předpokládám ze se v zimě tyto situace moc nevyskytují. V létě mám pro ne k dispozici celou stodolu a v zimě skleník cesta z kurniku k oběma zařízením je pod střechou takže by neměl být problem. Trusnik tam je a pod nim dost místa takže říkáte ze 8ks na metr by mělo jít? Hisexky nejsou moc velké.(kdyz to srovnám s velkýma plemenama slepic ne?)
zapomeňte na osm na metr. jestli chcete hodně slepic, pořiďte větší kurníky:D
A jsou velké. Nejsou zdrobnělé.
Kdybyste chtěl plemeno velkého tělesného rámce, tak máte na metr dvě tři.
A v zimě se mráz může vyskytnout raz dva.

Ale koukám, že jste odhodlaný. Tak si jich tam dejte klidně 40, když to stejně víte nejlíp a všechno máte vymyšlený.

Darek980
napsal(a):
V tomto roce mám odskouseno ze to nejde pod -5 ani v mrazech -25.
Fakt si dělejte co chcete.
Ale nepřekvapuje mě, že ze všech údajů jste si vytáhl ten, který vám "dovoluje" to největší osazení. Ono těch knih mám opravdu hodně a o osmi s podmínkou trusného stolu se píše v jedné jediné a to v té, která dál pokračuje plynule velkochovy.

Darek980
napsal(a):
Ne proste jste před chvíli psala ze při splnění určitých podmínek tech 8 jde ale mate pravdu ze pravděpodobně skončím u té stavby (pristavby) nového kurniku.
Víte ono i taková věc, jako hřady. Máte pět slepic na metr hřadu. Když dáte do 2x1 m 16 slepic, potřebujete 4 řady hřadů, to znamená, že kurník s trusným stolem je v podstatě dvoupatrová záležitost
Pokud slepice využívají kurník pouze jako noclehárnu, tak jde jen o to, aby se vešly na hřady, a pokud máte 3 hřady po 2 metrech, jak píšete, a pokud máte ještě k tomu stodolu, kam můžete oddělit slepice do izolace v případě potřeby, tak nevím co tady řešíte. Jediné kritérium je tady velikost slepic a jejich snášenlivost. Já např. mám teď slepice klidný, nehašteří se a sedí pěkně vedle sebe. Ale měla jsem i takové, co se nemohly vystát, tak jsem udělala v kurníku 2 patra, aby na sebe neviděly a byl klid.