Vajička – teplota

Hedvábničky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2019 14:50
didibakachan

XXX.XXX.193.232

Dobrý deň, pri akej teplote je dobré skladovať vajička, ktoré potom chceme neskôr podsadiť? Ďakujem.

28.2.2019 15:32
chovatelkarel

XXX.XXX.178.134

Dobrý den.
Myslím ,že stačilo dá do vyhledávače , třeba na i fauně Váš dotaz nebylo nutné zakládat nové vlákno.

28.2.2019 16:45
jo012810

XXX.XXX.101.35

didibakachan napsal(a):
Dobrý deň, pri akej teplote je dobré skladovať vajička, ktoré potom chceme neskôr podsadiť? Ďakujem.

Vím, že zde toto téma bylo již mnohokráte, ale zadavatel nemusí být zručný při vyhledávání na PC, proto raději připojím odkaz, kde se vše potřebné dočte: http://www.chovzvirat.cz/clanek/396-skladovani-nasadovych-vajec/

28.2.2019 16:47
horal

XXX.XXX.13.30

V žádném případě ne v lednici a taky ne v kuchyni. Ideální teplota je 10-18°C, aby byla přibližně stejná a stálá, hlavně aby moc nekolísala. Myslím tím vejce slepičí, u kachních a husích je to asi trochu jiné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2019 18:30

horal napsal(a):
V žádném případě ne v lednici a taky ne v kuchyni. Ideální teplota je 10-18°C, aby byla přibližně stejná a stálá, hlavně aby moc nekolísala. Myslím tím vejce slepičí, u kachních a husích je to asi trochu jiné.

Já jsem teda vylíhla i z lednice, teda, ono původně s těmi vejci nebylo počítáno do líhně, takže skladování proběhlo opravdu lup do lednice a ani nevím, jak dlouho tam asi byly. Ale něco se vylíhlo, takže asi to není ideál, ale taky neplatí "v žádném případě to nedělejte"

28.2.2019 22:08
horal

XXX.XXX.13.30

Ono nikdy neplatí vše doslovně, ale pokud si budu sbírat vajíčka aby se mi vylíhlo jenom něco tak je budu klidně uchovávat v lednici. Jenomže já chci aby se mi vylíhlo co nejvíc, tak je budu skladovat tak jak se to má. Třeba ve spíži kde je 12°. Když dáte do elektrické trouby vajíčka a udržíte teplotu alespoň na 38°tak se také něco vylíhne. O tom to ale předci není.

28.2.2019 22:23

horal napsal(a):
Ono nikdy neplatí vše doslovně, ale pokud si budu sbírat vajíčka aby se mi vylíhlo jenom něco tak je budu klidně uchovávat v lednici. Jenomže já chci aby se mi vylíhlo co nejvíc, tak je budu skladovat tak jak se to má. Třeba ve spíži kde je 12°. Když dáte do elektrické trouby vajíčka a udržíte teplotu alespoň na 38°tak se také něco vylíhne. O tom to ale předci není.

je celkem jedno, jak se udrží nekolísavá teplota. to mi připomíná, měla jsem v lednici v přihrádce na zeleninu i nějaká vejce, co jsem z nich plánovala líhnout, protože prostě minulý rok i v garáži brzy z jara stoupaly teploty nad dvacet. měly tam teploměr, teplota kolem deseti a vylíhly se všechna oplozená, takže naprostá většina.

v podstatě rozdíl mezi těmito vejci a vejci určenými na konzum nebylo skladování v lednici, ale frekvence sběru, ty konzumní klidně několik dní ležely v hnízdě (v létě).

ne každý má holt sklep

1.3.2019 07:36
paskov244

XXX.XXX.200.184

Nejvhodnější teplota je 10 - 18 ° tak se to píše v odborných článcích .Já uchovávám vajíčka ve spíži při teplotě 14 - 16 ° vlhkosti 50 - 60 % , špičatou stranou dolu po dobu šesti dnů sedmý den je přeložím do líhně a ponechám 24hod.v pokojové teplotě . Toto jsou mé zkušenosti v loni z 50 vajíček 44 kuřat a z toho 5 kohoutu . Není ani tak důležité v jaké teplotě jsou vajíčka uskladněny spíš je důležitější aby teplota moc nekolísala od hraniční teploty dolů a ještě víc nahoru . .

1.3.2019 08:09
horal

XXX.XXX.13.30

Terezko, přeci se nebudeme trumfovat kdo má či nemá pravdu. Určitě víte, že 10°C v lednici není běžná. Dokonce vajíčka snesou i nižší teplotu. Kdysi se uváděla teplota 8-10°, jenomže při delším skladování (do 14 dní) zárodky ztrácely života schopnost. Však vám jako veterinářce to vysvětlovat nemusím. V běžné lednici pro domácnost máte ale daleko nižší teplotu (kolem 4°) a pokud tam máte permanentně deset stupňů, tak není vhodná pro uskladnění běžných potravin a je u ní velká spotřeba energie. No, ale pokud na tom trváte, že uskladňování vajec v lednici je běžná věc, tak vám váš názor vyvracet nebudu. Já mám názor opačný. Takže čistě z chovatelského hlediska. Běžné líhnutí u chovatelů probíhá od konce zimy do začátku léta. Ideální termín líhnutí je od poloviny dubna do poloviny května. Ti co líhnou dřív, tak většinou proto, aby měli v létě na výstavy téměř dospělou drůbež. Sběr násadovek musí být intenzivní. Jak se říká sbírat vajíčka slepicím od prdele. Je to proto, aby vajíčka nebyla opětovně zahřívána dalšími slepicemi, anebo v době kdy mrzne ještě i přes den zase nezmrzla. Skladování je ideální v místnosti kde se drží celodenně teplota kolem patnácti stupňů a 60% vlhkost. Jednou za dva tři dny je dobré vajíčka otočit. Skladovat by se měla tak sedm až devět dní, maximálně však čtrnáct dní. Pak už líhnivost velice prudce klesá. V tomhle období není problém najít místo na uskladnění vajíček. Dost lidí líhne celoročně a pak uskladňování násadovek v srpnu je docela problematické. Mimochodem, já nedávám ani konzumní vajíčka do lednice. Výrobci lednic sice dávají do dvířek držáky na vajíčka, ale právě tam je to skladování nejhorší. Při každém otevření lednice působí na vnitřek dveří prostorová teplota a teplota vajíček tak několik krát denně zakolísá, tím se zkracuje trvanlivost vajíčka. Pokud to tam máte dva, tři dny tak žádný problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík