RadekZ

XXX.XXX.25.232
Prosím o radu. Mám větší pozemek na prudším východním svahu. Lze jej využít jako pastvinu pro českou husu nebo kachnu pižmovky a nebo jim svah vadí a nepolezou na něj?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Spíš to bude dobrá startovací dráha a proto bych jim zastřihl jedno křidélko.

Svah jim nevadí, ale je to startovací dráha. Stříhat jim nic nemusíte, pokud nemáte dole silnici, kam by mohly husy přistát a něco by je přejelo.
Husám na jednom křídle stříhněte 4 letky a pižmovkám nic nemusíte, protože u těch nehrozí, že by se rozběhly ze svahu a neubrzdily. A pižmovka když přistane za plot, tak se v krátké době vrátí zpět přes plot, nepotřebuje ke vzletu rozběh a drží se doma jak holub. Husy při letu často neubrzdí a přistanou dále, než chtějí. Pak se snaží většinou pěšky vrátit domů a čekají za plotem.
Když toto nebezpečí přistání na silnici nebo k nějakým sousedům nehrozí, tak je nechte určitě lítat všechny, jim to dělá radost. Pást se tam budou.

M.stehno
napsal(a):
nevím jak vám ale u nás lítají pižmovky i na střechu nekecám!
Když jsem měl pižmovky, tak mi taky seděly na střechách. Ale když se jim podaří přeletět pryč, tak na rozdíl od hus není problém plot přeletět zpět. Husy za ním většinou stojí nebo kolem něho chodí, než se jim otevře domů nebo je někdo vyžene a splaší aby přeletěly. U hus hrozí, že přistanou kde nemají, že přeletí svou přistávací dráhu na spodku výběhu, zato pižmovky perfektně ovládají svůj let a dobře brzdí, takže nepřistanou třeba až kdesi na silnici daleko za plotem. Proto píšu, že nebude nutné je ostříhat.
RadekZ

XXX.XXX.192.43
Dík za rady. Pod svahem je parcela kde stavím dům takže přejetí autem nehrozí. Snad jen poničení zeleniny nebo pokadení plochy na rekreaci.