Dobrý den, jak mohu čistit a umývat slepice? Jak jsou v kurníku, tak jsou velice zaneřáděné (obzvláště jejich pařáty) a celé pošpiněné hnojem. Myslím, že to asi není dobré pro jejich zdraví (stejně asi jako u lidí, když se nemyjí, mohou se na nich usazovat nějaké bakterie/paraziti/čmelíci a nějaká jiná havěť) a ani že se pravděpodobně necítí dobře, když jsou špinavé. Mohu je tedy umývat teplou vodou a nějakým (slepičím, jestli existuje) šamponem? Nepoškodí se jim kvůli tomu nějak peří? Nechci totiž, aby moje slepičky chytily nějakou nemoc. Papagajec434
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud máte slepice zadělané od hnoje, spíš než o slepice se starejte o jejich životní prostředí !
Slepice v čistým kurníku a suchým výběhu zasraná nebude. A ta celková špína jejich zdraví neprospívá, není to jen o špinavým běháku.

kurník pořádně vyčistěte a slepicím dejte někam jemný suchý písek nebo dřevěný popel, slepice si peří čistí popelením, ne vodou.
Já bych zavedl přísný režim. Do zakoupeného sprchového koutu budou soudružky údernice chodit samy (naučí se na moučné červy), a to každý sudý den, ve výjimečných případech 1x za měsíc i v pátek. Rozřadí se podle kloakální údernosti, ty nejvýkonnější budou chodit každé úterý, ty méně úderné ve čtvrtek a ty neúderné v sobotu.
Po dvou měsících bych toto vyhodnotil a přijal případná opatření a inovace. Bez legrace. Použitou vodu z takovéhoto spršingu je nutno vylívati do skleníku či na pole, úroda pak bude kolosální.. Fakturu Vám pošlu do týdne. Mohu ještě nějak pomoci???

Papagajec434
napsal(a):
Dobrý den, jak mohu čistit a umývat slepice? Jak jsou v kurníku, tak jsou velice zaneřáděné (obzvláště jejich pařáty) a celé pošpiněné hnojem. Myslím, že to asi není dobré pro jejich zdraví (stejně asi jako u lidí, když se nemyjí, mohou se na nich usazovat nějaké bakterie/paraziti/čmelíci a nějaká jiná havěť) a ani že se pravděpodobně necítí dobře, když jsou špinavé. Mohu je tedy umývat teplou vodou a nějakým (slepičím, jestli existuje) šamponem? Nepoškodí se jim kvůli tomu nějak peří? Nechci totiž, aby moje slepičky chytily nějakou nemoc. Papagajec434
Vyčistěte nebo přistelte podestýlku. Samotné špíny na peří se slepice samy těžko zbaví, nekoupají se samy jako kachny. Můžete je vykoupat, ale pozor ať jim není zima, až je budete vracet ven, po okoupání ve vlažné vodě musí dobře uschnout (fén) a musíte to koupání udělat, až bude venku nad 10 stupňů, aby nebyl ten přesun zpět takový šok.
Příště opravdu lépe dbejte na podestlání kurníku. Pro zdraví drůbeže je potřeba kurník co nejlépe větrat a hlavně udržovat v suchu, vyvážet vlhký hnůj hlavně zpod hřadů.

přezdívka
napsal(a):
Dobrá provokace.
Já občas vidím takový věci, že vím, že jsou opravdu lidi, co mají slepice v hnoji a vůbec jim to nepřipadá.
Ale je pravda, že ty by nenapadlo ty slepice koupat. Je pro ně problém občas umýt ten hnusný kastrol.
opravdu to chce trošku dbát na podestýlku a po čem slepice chodí. Občas ji dosypat, obrátit, provzdušnit. Na to šikovně poslouží něco takového:
https://vsenazahrady.cz/eshop/hrabe/hrabe-ploche-21-prutu-plastove-69344.html?gclid=CjwKCAjw1KLkBRBZEiwARzyE76LK2O1E-K1LSK_X7QZzdCx9ndCa50QaSOfsTelOthOQ597lt-OlixoCM0YQAvD_BwE
Dobré a variabilní větrání pro léto i zimu udrží kurník v přijatelné vlhkosti 55-75%. Velice také pomůže trusný stůl a trusník. Slepice se vyprazdňují především v noci a pokud se vše zachytí, ušetří to podestýlku relativně čistou na velice dlouho. Odstarňuji trus denně i z výběhu. Mám ho menší, asi 7x5 metrů pro 9 slepic, takže pokud se to dělá denně, nebo obden, zabere mi to max 5 minut. Samozřejmě ho neposbírám všechen, ale většinu ano. K tomu stačí lopatka a taková ta krátká jednoruční motyčka. Slepičky mám sice hybridky, přesto pěkné, čisté a třpytivé. I bez vany a kartáče :)