Pavča7

XXX.XXX.163.242
Dobrý den. Každý na to má jiný názor a někdy se uvádí, že velký obsah bílkovin v krmné dávce může mít negativní vliv na vývoj a líhnoucí se zárodek. Naše pipky mají k dispozici celodenní pobyt na velké zahradě, krmíme směsí šrotů pšenice, kukuřice, ječmen 4:1:1/2 dílu, Natur min - krmivo obsahující pivovarské kvasnice a minerály a vitamíny, kyselé mléko (kyšku), vařené maso, když ho vaříme i pejskovi, nezávadné zbytky z kuchyně, ráno máčené pečivo a místo toho 1× týdně míchanici z brambor a šrotu. Neomezeně mají k dispozici celé zrno (pšenici). Směsí krmíme až vylíhlá kuřátka. Budu rád za každou radu, jestli před nasazováním změnit krmení a jak je to s těmi bíkovinami, jestli opravdu tak ovlivňují kvalitu násadových vajec a vývoj zárodku. Předem děkuji za rady a názory.
Pavča7

XXX.XXX.186.153
Díky za reakci, že se to potvrzuje i v praxi. Dvojí lidé co si líhnou mně říkali, že cca 14 před nasazením nechají slepice jen na zrní a zahradním výběhu a vždy vysoká oplozenost i líhnivost a krásná zdravá kuřátka. Mně se to zdá jako málo, jen travnatý výběh a zrní, ale je to zas jen na to krátké období, tak to asi nevadí že nejsou pořád krmeny jen jako továrna na vejce. Teď i když nekrmim jak sem výše uvedl kompetní směsí i při našem stylu krmení od 33 ks denně průměr 27 vajec a to z toho jsou tam 4 veteránky táhnoucí letos 4 snáškový cyklus, ty už jsme nestihly vyřadit, už je nikdo nectěl jíst, přepelichali a nesou dál, tak je ještě zas necháme vynést, tak jim asi také na těch pár týdnů něco z těch bílkovin ubereme.
Pavča7

XXX.XXX.186.153
Děkuji za reakce a hlavně odskoušené v praxi. Já jen, že sem letos zjistil, že se vyrábí i kompletní směs Repro, vyloženě pro plemenná nebo tedy reproduční, rozmnoživací hejna a neviděl sem nějak zvláštní rozdíl mezi touto směsí a směsí na snášku. Asi jim na těch 14 dní před a při uberu ty kyšky, maso a možná omezim i ten natur min s těmi pivními kvasnicemi i když tam je zastoupení minerálů, hlavně vápník a vitamínů, ale pokud mají tu celou velkou zahradu, ty minerály a vitamíny (už se to zelená) si myslim, že nahledají tam a vápník, mam stálý přísun skořápek, které kvůli eventuelním přenosu nějaké nákazy, tepelně upravujeme v troubě a tím zároveň dokonale vysušíme. Ty cca 2-3 týdny to bez té živočišné bílkoviny přežijou a možná i když třeba uberou na snášce si tim i drobet orazí.