Dobrý den,
našla jsem včera v kurníku přímo ve snáškovém hnízdě malinké vajíčko. Bylo bílé, váha 22g, velikost cca 3cm. V okolí máme hrdličky a vrabce. Hledala jsem na netu a mohlo by patřit hrdličce. Hodně se mi ale nelíbí přítomnost volně žijícího ptáka v kurníku kvůli přenosu nemocí a parazitú. Kurník mám dřevěný, jediný otevřený otvor jsou dvířka pro slepice. Nemáte někdo nápad, jak zamezit vstupu hrdiček, ale nikoli slepic? Celý výběh se mi zasíťovávat nechce, mám tam vzrostlé stromy a byl by to problém. Díky moc za případné rady
Jana
😁to neni vejce hrdlicky,ale mladé slepicky,která zacina snášet..hrdlicka by určitě v kurniku vejce nesnesla..toto vajicko urcite nebude mit zloutek,my takovym vajickum říkáme hadi😀..a nevim,co máte proti hrdlickam,kromě mojich ve voliere,k nam létají i divoké,mame je radi,žerou se slepicemi,jsou krásné..😀
Ale jo, mě nevadí, že žerou se slepicemi, aspoň to po nich hezky dočistí a žrádlo nezbývá. Ale nechci je mít ve snáškových hnízdech. Já nemám slepičky na začátku snášky, všechny nesou víc jak 2 měsíce a běžná váha vejce je 58-68g. Zkusím ale tohle vajíčko rozbít, abych se podívala, jestli má žloutek. Díky
S největší pravděpodobností tam žloutek bude. Sice dva měsíce nejsou nic a klidně jedna mohla začít i později, ale může se jednat o konec první série snášky. Slepice má vajíčka uspořádané v trsech, něco jako hrozen. Jsou to malé oranžové kuličky, které postupně dorůstaj a vejcovodem se dostávají do kloaky kde se tvoří skořápka. Občas se stane, že nějaké vajíčko se utrhne dříve než by mělo a je z toho takový mrňous. Občas se to ale stane i v průběhu snášky. A k těm hrdličkám. Asi jenom těžko by si šla hrdlička sednout do slepičího hnízda. Ta vejce nesnáší jako slepice, ale do vlastního hnízda docela vysoko nad zemí. Snese dvě a zasedne. A to třeba i pětkrát do roka. Jenomže hrdlička je největší přenašeč ptačích nemocí a parazitů.
ančovička1
napsal(a):
😁to neni vejce hrdlicky,ale mladé slepicky,která zacina snášet..hrdlicka by určitě v kurniku vejce nesnesla..toto vajicko urcite nebude mit zloutek,my takovym vajickum říkáme hadi😀..a nevim,co máte proti hrdlickam,kromě mojich ve voliere,k nam létají i divoké,mame je radi,žerou se slepicemi,jsou krásné..😀
Dobrý den, tak jste měla pravdu:) Vejce jsem rozbila a opravdu bylo bez žloutku. Jen mě na něm zarazila ta křídově bílá barva, moje slepičky snášejí krémová až světle hnědá. No, zase jsem o něco chytřejší a všichni jsme si zopákli hnízdící zvyky hrdliček, což není nikdy na škodu:) Díky všem za rady
Jana