Ahoj,jsem začátečník chovatel.Vloni jsem dala prvně do líhně,kterou máme udělanou z mrazáku,topíme žárovkami,ventilace z pc,vajíčka,na konci zůstala jen dvě zdravá a vitální kuřata.Problém byl v kohoutovi,polovina byla neopolodněná a pak úhyn zárodků,kruhy smrti,jak se říká.Přeživší kuřata vlašek jsou slepičky,velice hezké,snášející již standartní vajíčka.V neděli jsme nasadila znovu do líhně 25 vajec.Kohouta máme jiného,nového a při zpracovávání vajec v domácnosti mělo každé oplodnění- tmavěhnědý či tmavěčervený flíček na žloutku a tak jsem se rozhodla,že letos hned na začátku roku takhle zkusím znovu líhnout.chci se zeptat,zda stačí prosvětlit vajíčka až pátý či šestý den,zda jsou v nich zárodky a pokud ne,zda je možné je nahradit novými s tím,že se budou líhnout cca o týden déle.Dělá to tak někdo?Prosvicuji mobilní baterkou,přes tu ovšem nyní nic vidět není,jen žloutek se mi zdá se drží při svislé poloze vejce nahoře na špičce jakoby.Není to špatně?Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ono těžko něco uvidíte dřív. čtvrtý den je nejdřív, kdy má cenu něco zkoušet prosvicovat, pátý šestý den je to už spolehlivé. u bílých vajec, teda. u tmavě pigmentovaných musíte čekat třeba i deset dní.
Jestli líhnete jako loni, tak opět moc velký úspěch mít nebudete. Doufám že jste za rok něco nastudovala co se týče líhnutí. Tady jsme řešily před pár dny domácí líheň. https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3549017/nova-liahen-kde-som-spravil-chybu?from-list=1#a3555043 Nevím jak máte tu líheň řešenou, ale potřebuje mít nějaký otvor kudy se dostane ven oxid uhličitý a dovnitř kyslík. Teplota by neměla moc kolísat a udržovat ji na 37,7 až 37,9°C . Pokud máte jenom jedno patro vajíček tak nemusí být ani ten ventilátor, ale teplo by mělo jít se shora. Pokud otáčíte ručně, tak stačí dvakrát denně a co nejméně větrat, Větrá se až ke konci. Když dáte do líhně vajíčka tak 3-4 dny na ně nesahat, nechat je v klidu. To se vyvíjí zárodek a tvoří se srdíčko. Čtvrtý nebo pátý den u vajec se světlou skořápkou už je to srdíčko při prosvícení vidět. Na prosvícení je dobrá nějaká malá led baterka anebo klidně postačí i světlo z mobilu, pokud ho máte. Od té doby je třeba otáčet dvakrát denně ( nejlépe ráno a večer). Vlhkost v líhni by měla být mezi 50 a 60 procenty. Tak bez změn až do sedmnáctého dne kdy místo otáčení 5-10 minut větráte. Nyní je potřeba zvýšit vlhkost (80-90%) a o půl stupně snížit teplotu. Mokrým hadrem sice vlhkost zvýšíte ale jenom na chvilku. Lepší je široká nádoba s vodou, třeba nějaká misky anebo hluboký talíř s vodou. Je možné vajíčka i rosit, ale jenom mlhou aby se netvořily kapky na vajíčkách. Ucpaly by se póry a kuřata by se udusili. Jak se začnou líhnout kuřata, tak je nechat v líhni než oschnou a zbytečně nevětrat. V takovéhle líhni není moc vhodné za vyřazené vajíčka doplňovat jiné. Je lepší si počkat a udělat druhou várku. Přeji vám hodně úspěchů.
Zarodecny tercik je v kazdem vejci, je to samici pohlavni bunka, nelze poznat zda je oplodnena nebo ne.
To jestli vejce otacet az po nekolika prvnich dnech jak je uvedeno vyse je otazkou, nasel jsem publikaci kde se pise otaceni az po trech dnech ale taky kde je psano otacet od zacatku. Zkousel jsem oboji a v obou pripadech byla dobra uspesnost. Slepice se na vejcich hybe takze dochazi k pohybu vajec jiz od zacatku.
Právě že jde o to, že slepice prvních několik dní sedí na vajíčkách jak přibitá a to ji pak musím vyhodit aby se šla nažrat a hlavně vyprázdnit, aby nezadělala vajíčka. Takže to platí hlavně u ručně otáčených vajíček kde se musí otevřít líheň nebo vyndat z ní vajíčka čímž dochází k ochlazování. A proč se vlastně otáčí vajíčka, aby se nepřilepilo kuře k vnitřní bláně a to prvních pár dní nehrozí. Často se setkávám s oponenty, že to tak jak by se nemělo, dělají a bylo vše v pořádku. Jeden příklad, na vagony kde je trolej pod napětím už vlezlo mnoho lidí. Většina z nich skončila špatně, ale ti kterým se nic nestalo se chlubí, že na tom nic není. Osud? Náhoda? Štěstí? Kdoví. O neúspěchu z vlastní blbosti se nerad kdokoliv chlubí. Já jsem ty chyby ze začátku dělal a sváděl jsem to na nekvalitní líheň. Dnes i v nekvalitní líhni mám dobré výsledky při dodržení určitých podmínek. Na to musí člověk přijít sám, ale rada jiných přijde vhod. Pokud ale něco dělám, tak se o to zajímám a vyhledávám blogy, články diskuze, abych o tom věděl co nejvíce. Proto také píši do různých vláken abych upozornil na chyby, které jsem dělal, aby je jiní nedělali. Nejsem vševěd a dělám třeba některé věci špatně, proto jsem rád když mi někdo oponuje, ale musí to být věcné argumenty a ne, že to tak dělala moje babička tak to dělám také.
Ja nic nezpochybnuji, jen jsem napsal ze jsou publikace kde uvadi otaceni od prvniho dne. Je to i v clanku tady na i faune ze v prvnich dnech se otaci kvuli prisunu zivin protoze nema zarodek vyvinuty obehovy system.
Nikoho nenabadam aby to tak delal.
Myslim ze je to i v publikaci pana Havlina jestli se nepletu.
Nemel jsem problem lihnout podle te ani te varianty.
V líhni jsou otvory,kudy může být odvádět oxid uhličitý,topné žárovky jsou nahoře a ventilátor rozhání vzduch.Vajíčka mám jen na jednom roštu uprostřed líhně.Otáčím je dvakrát denně,ráno a večer,strany mám označené,abych nevynechala.Načetla jsem,že se to dělá,aby se žloutek nepřilepil ke stěně a pak ani zárodek.Líheň jinak neotevírám.Dole je větší nádoba s vodou,odkud se voda odpařuje.vím,že tři dny před líhnutím se už neotáčí vejce,zvyšuje se vlhkost a a kuřata se nechají den,či dva,uvnitř,aby oschla a dovylíhla se.O tom krvavém pevně ohraničeném terčíku jsem se domnívala,že je vajíčko oplozené,nyní už vím,že to tak není a ani krevní výron není na škodu.Mám to prostě zažité a učím se být lepší a lepší a více rozumět a znát.Proto jsem také vložila vlákno.víc hlav více ví.Loňské slepičky jsou krásné.Mrzelo mne,že ostatní vejce nebyla ani naklívnutá,což znamenalo,že jsem nejspíš udělala chybu a zárodky odumřely uvnitř.Ale popravdě jsem to nezkoumala,abych je rozbila a koukla,zda mají zatažené pupíky,či netrpí degenerací.Prostě ani jedno z těch dalších nebylo absolutně nijak naklované.Ale doufám a pevně věřím v to,že letos to bude mnohem lepší a budu mít lepší úspěch.