Čistit husí vejce do líhně ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2019 17:31
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den chovatelé husí. Prosím podělte se o zkušenost zda čistit násadová vejce před vložením, nebo nikoliv a jakým způsobem je čistíte. Snažím se husám udržet v hnízdě pořádek, ale každé ráno je sláma pokálená a vejce zašpiněné od trusu.
Také bych se ráda zeptala chovatelů Pomořanek kolik tak tato husa nanese cca vajec než zasedne...... jestli se zadaří ? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2019 20:05

Husí vejce umyjte, nejlépe až před vložením pod husu nebo do líhně. Neměl by tam být takový problém jako u slepičích.
Husa nanese 20-30 vajec, sedat bude s největší pravděpodobností pouze na plné hnízdo (tzn. 10-15 podkladků pro husy, nebo v hnízdě ponechaná vlastní vejce-doporučuji podkladky).
Když budete sbírat, tak by husa mohla snést více vajec a spíše si nesednout na hnízdo.

9.3.2019 20:27
koldy

XXX.XXX.97.52

Můžete nechat oschnout a pak jemným smirkovým papírem obrousit.

Záleží jak staré máte pomořanky, protože podle zkušeností roční nanese méně než 4 létá. A málo která husa nanese přes 30 vajec, to už je skoro rarita.
Do hnízda třeba dávejte podkladky, stačí do 5 kusů, víc nemá cenu.

9.3.2019 20:34

koldy napsal(a):
Můžete nechat oschnout a pak jemným smirkovým papírem obrousit.

Záleží jak staré máte pomořanky, protože podle zkušeností roční nanese méně než 4 létá. A málo která husa nanese přes 30 vajec, to už je skoro rarita.
Do hnízda třeba dávejte podkladky, stačí do 5 kusů, víc nemá cenu.

Na smirkový papír pozor, při nešetrnosti může uškodit vejci (ztenčení skořápky).
U plemen s menší pravděpodobností nasednutí (pomořanské, landeské, tuluzské aj.) je více než vhodné huse hnízdo po prvních 10 vejcích začít naplňovat pokdladky, nebo prostě tak, aby jednou zjistila, že už má hnízdo dosti plné a sedla si. Ale zato takové české huse stačí jediný podkladek a po snesení deseti vajec si sedne automaticky i na téměř prázdné hnízdo, což u plemen s zvýšenou nosností obvykle neproběhne.

9.3.2019 20:42
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji za reakci. Podkladky mám již nachystané, udělané z vyfouklých husích vajec, které jsem vyplnila sádrou tak snad rozdíl nepozná i když ty náhradní sádrové jsou mnohem těžší než ta její. U nás široko - daleko nelze husí podkladky sehnat, pouze trochu větší než slepičí. Mám jich ale jenom 7 ks ( snad neumí počítat
). Momentálně má pouze jeden, aby nebylo hnízdo úplně prázdné.
Ještě poprosím.......jak dlouho mohou být husí vejce skladována před vložením do líhně ? Pokud snese 20 vajec co druhý den tak mi to vychází na 40 dní a to je myslím docela dlouho takže ta první ( starší vejce ) bych vložila do líhně nejpozději do kdy ? Děkuji.

9.3.2019 20:43
koldy

XXX.XXX.97.52

Tak samozřejmě píšu jemný a nedřít vajíčko až skrz na skrz. Logicky.

No při mém pozorování je celkem jedno kolik v hnízdě měla vajec, jak chtěla sednout tak sedla na 0,2,5,20 vajec je jim to celkem jedno (pozorování za celou mou chovatelskou kariéru cca 15 hus co jsem měl)

9.3.2019 20:48
rybka

XXX.XXX.242.180

koldy napsal(a):
Tak samozřejmě píšu jemný a nedřít vajíčko až skrz na skrz. Logicky.

No při mém pozorování je celkem jedno kolik v hnízdě měla vajec, jak chtěla sednout tak sedla na 0,2,5,20 vajec je jim to celkem jedno (pozorování za celou mou chovatelskou kariéru cca 15 hus co jsem měl)

Píšete zkušenosti s Pomořanskými, nebo jinými ? Mám dvě husy a housera. Všichni loňští. Začala nést pouze jedna, kterou pojímá cca měsíc. S druhou moc nechce, ale vodí obě.

9.3.2019 20:54
koldy

XXX.XXX.97.52

rybka napsal(a):
Píšete zkušenosti s Pomořanskými, nebo jinými ? Mám dvě husy a housera. Všichni loňští. Začala nést pouze jedna, kterou pojímá cca měsíc. S druhou moc nechce, ale vodí obě.

Ano, pomořanské. No jelikož pomořanky jsou velké a těžké stačí jim v hnízdě do 10 vajec takže jim nechte ty nejmladší a ty nejstarší dejte do lihně. Radši ji nechte méně než více. Nechte zlomový 30 den a pak dejte do lihně, nejmladší si nechte pro husu.
No jelikož jsou loňské nanese do 20 vajec málo která dá víc. Doby kdy pomořanky snesly nad 30 až 40 vajec jsou pryč.

9.3.2019 21:00
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji za cenné rady. Snad se nám oběma podaří nějaké to housátko přivést na svět

10.3.2019 19:05
rybka

XXX.XXX.242.180

Ještě bych poprosila chovatele hus o radu ohledně líhně. Jaká se Vám nejlépe osvědčila. Zda s nuceným oběhem, nebo bez. Mám malou R-com na 24 vajec, ale vzhledem k velikosti husích je to malá kapacita. Píší, že do ní vejde 9 - 12ks husích, ale jak vidím vejce Pomořanek tak horko-těžko těch 9 . Děkuji

10.3.2019 21:32
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ze svych letitych zkušenosti je pro husy lepší lihen Bios,bez nucené cirkulace vzduchu..sice musim dvakrát denně obracet asi 50 vajec,lihnu i kamarádce,ale housata se dobre vyviji a lihnou..

11.3.2019 09:42
koldy

XXX.XXX.97.52

Zdravím, já jsem vždy lihl v tehle https://www.lihneme.cz/lihne-puisor/io-103th/ nebo https://www.lihneme.cz/lihne-cleo/cleo-5-dth/ a celkem dobré výsledky.
Pak je ještě oblebena BIOS, ale tu je těžké sehnat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík