Dobrý den.
Z mé zkušenosti vim, ze když slepičku s kuratky oddelim, což rozhodně doporučuji, tak dokud budou malé bude je slepicka vodit a ucit je vsemu co k zivotu potřebují. Ovsem prijde čas, ze kuratka vyrostou a slepicka je zacne odhánět od sveho jídla a jejich chovani se změní....
V teto dobe v noci do kurníku vrátím matku k ostatním, ona si sve místo, svoji pozici opět vybojuje behem par dní. No a kuřátka pridavam do hejna až na půl roce stáří podobnym zbudobem jako prve slepičku. Akorat na ne dalsi den vic dohlizim...
Já jsem odebíral z pod kvočny kuřátka a vrátil je tam až se vše dolíhlo. Kvočnu s kuřaty jsem pak nechal tak 14 dní odděleně, ale aby na ně slepice viděli a po těch dvou až třech týdnech jsem je pustil mezi slepice. Kvočna si je brání a kohout je také ochraňoval poté co mu kvočna nafackovala. Kuřata brzo pochopí, že nesmí daleko od mámy jinak dostanou klovanec od starší tety. Pak je ale daleko lepší soužití mladých a starých slepic.
Ano občas se to stane, ale to je riziko které tak či onak musíte podstoupit dříve či později. Když je to později stává se to také a o to víc to mrzí, že se s tím člověk piplal. Pokud je dostatečný výběh, aby se kvočna mohla stranit ostatních slepic, tak není co řešit. Když je vodí kvočna, tak je alespoň naděje, že si je uhlídá. V pozdějším věku je je pak každé odkázané samo na sebe.