Veľkonočný kmeň alebo ako som začínala

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2019 06:55

Pred časom som stretla moju známu, ktorá už skoro 30 rokov žije v Rakúsku, v malej dedinke pri Viedni. Hovorila som jej že mám hydinu a ona hned že mi pošle vajíčka má nádherné sliepočky. No a tak som sa dozvedela že tam u nich skoro v každom dvore majú takýto výber sliepok. Neviem ako ich inak pomenovať - sú to rôzne sliepky a nepríbuzny kohút - žiadne hybridky a ona sa nahnevala aj ked som povedala že sú to krížence - podľa nej je to čistokrvné sliepky.
Tak som si predstavovala aj na mojom dvore že chcem mať. No a tiež som pred rokmi prosila o radu aké sliepky si zadovážiť, ale tento web je stále o tom že ťa odradia . NIE, lebo nechceš krmiť zmeskou, NIE . lebo nechceš liahnuť, NIE lebo nemáš napájačky a krmítka a mnoho iného a tak aj mne bolo doporučené vám stačia hybridky - aj ked som jasne napísala že nechcem hybrid.
Lenže o takéto by predsa nemalo ísť ani chovateľom ktorý dbajú na čistotu plemenitby, aby aj v naších dedinách boli krásne sliepky. Alebo si musíme počkať pár rokov kým to príde zo západu k nám? - aj ked hranice máme otvorené.
Myslím že by bolo fajn ak by chovatelia čistokrvnej hydiny odchovavali čisté kuriatka ale nechali ľudom ktorí sa nepotrebujú trápiť s 10 klietkami či volierami ale chcú nechať celú záhradu pre jeden krdeľ krásnych sliepok. Samozrejme že tam sa isto nájde aj kvočka a tak sa to odrazu obmení z hybridiek na niečo pekné aj ked podľa vás nečistokrvné.
Neodsudzujte iných za to že nechcú chovať výstavné kusy ale tiež nechcú chovať na predaj, ale naopak pomôžte im a povedzte čo môžu skombinovať.
P.S. V tom Rakúsku sa už vo veľkom predávaju aj kuriatka už z veľkonočného kmeňu liahnuté a je o ne veľký záujem, predávajú gazdovské a zdrobnelé kuriatka. Ľudia sú nadšení dokonca prenechávajú týmto krásnym sliepkam aj predné záhrady.

12.3.2019 10:44
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pred časom som stretla moju známu, ktorá už skoro 30 rokov žije v Rakúsku, v malej dedinke pri Viedni. Hovorila som jej že mám hydinu a ona hned že mi pošle vajíčka má nádherné sliepočky. No a tak som sa dozvedela že tam u nich skoro v každom dvore majú takýto výber sliepok. Neviem ako ich inak pomenovať - sú to rôzne sliepky a nepríbuzny kohút - žiadne hybridky a ona sa nahnevala aj ked som povedala že sú to krížence - podľa nej je to čistokrvné sliepky.
Tak som si predstavovala aj na mojom dvore že chcem mať. No a tiež som pred rokmi prosila o radu aké sliepky si zadovážiť, ale tento web je stále o tom že ťa odradia . NIE, lebo nechceš krmiť zmeskou, NIE . lebo nechceš liahnuť, NIE lebo nemáš napájačky a krmítka a mnoho iného a tak aj mne bolo doporučené vám stačia hybridky - aj ked som jasne napísala že nechcem hybrid.
Lenže o takéto by predsa nemalo ísť ani chovateľom ktorý dbajú na čistotu plemenitby, aby aj v naších dedinách boli krásne sliepky. Alebo si musíme počkať pár rokov kým to príde zo západu k nám? - aj ked hranice máme otvorené.
Myslím že by bolo fajn ak by chovatelia čistokrvnej hydiny odchovavali čisté kuriatka ale nechali ľudom ktorí sa nepotrebujú trápiť s 10 klietkami či volierami ale chcú nechať celú záhradu pre jeden krdeľ krásnych sliepok. Samozrejme že tam sa isto nájde aj kvočka a tak sa to odrazu obmení z hybridiek na niečo pekné aj ked podľa vás nečistokrvné.
Neodsudzujte iných za to že nechcú chovať výstavné kusy ale tiež nechcú chovať na predaj, ale naopak pomôžte im a povedzte čo môžu skombinovať.
P.S. V tom Rakúsku sa už vo veľkom predávaju aj kuriatka už z veľkonočného kmeňu liahnuté a je o ne veľký záujem, predávajú gazdovské a zdrobnelé kuriatka. Ľudia sú nadšení dokonca prenechávajú týmto krásnym sliepkam aj predné záhrady.

Myslím si, že nikdo od ničeho na ifauně neodrazuje. Každý má jiné možnosti, jiné představy atd. Nechť každý chová co chce, krmí čím chce, ale nemůže se divit, že chovatelé čistokrevné drůbeže mají vyšší nároky a zde je prezentují. Je škoda, že se nelíhne ve velkém čistokrevná drůbež, jak bylo např. v 70. a 80. létech minulého století. Líhně klubové a ZO a zájmem o kuřata jednodenní. Dnes je možné nakoupit odchované kuřice hybridek (velkochovy) a to pro užitkový chov je určitá výhoda a zejména proto nemůže drobnochovatel konkurovat s čistokrevnou drůbeží. Čistokrevná drůbež je především o chovatelském vyžití a jde svým způsobem o aplikovanou genetiku a sdílení určitých hodnot na výstavách. Užitek je v tomto případě až na dalším místě.

12.3.2019 11:14

jo012810 napsal(a):
Myslím si, že nikdo od ničeho na ifauně neodrazuje. Každý má jiné možnosti, jiné představy atd. Nechť každý chová co chce, krmí čím chce, ale nemůže se divit, že chovatelé čistokrevné drůbeže mají vyšší nároky a zde je prezentují. Je škoda, že se nelíhne ve velkém čistokrevná drůbež, jak bylo např. v 70. a 80. létech minulého století. Líhně klubové a ZO a zájmem o kuřata jednodenní. Dnes je možné nakoupit odchované kuřice hybridek (velkochovy) a to pro užitkový chov je určitá výhoda a zejména proto nemůže drobnochovatel konkurovat s čistokrevnou drůbeží. Čistokrevná drůbež je především o chovatelském vyžití a jde svým způsobem o aplikovanou genetiku a sdílení určitých hodnot na výstavách. Užitek je v tomto případě až na dalším místě.

Ja som ale o niečom inom písala. Ak chceme aby hybridky neboli, či ich bolo menej treba podporiť tých ktorí vedia že nechcú hybrid ale nechcú sa pýšiť ani chovateľstvom výstavným. U každého sa neskôr ukaže či predsa sa len nedá na ten náročný chov. Negaciou v začiatkoch to skôr odradí každého.
A nemate pravdu - je tu veľa dôkazov o tom odrazovaní.

12.3.2019 11:26
bohemiagall

XXX.XXX.34.146

Je potřeba také říci, proč skončily spolkové líhně. Hlavně pro nezájem kupujících, lidé se prostě obrátili k užitkovějším hybridům. Druhou ranou do vazu byl zákaz posílání živých zvířat.
Nelze po chovatelích čistokrevných plemen chtít, aby měly na jaro připravené kuřice k prodeji. Čistokrevná plemena jsou většinou chována v přirozeném prostředí, proto teď teprve začíná líhnutí kuřat, Pokud by někdo nabízel na jaře slepičky, kdyby byly třeba z chovatelského hlediska nestandardní,musel by je odchovávat v zimě. A bylo by nutné do jejich ceny promítnout i odchov kohoutů a také větší náklady na zimní odchov(světlo a teplo, více krmiva).
Za ceny, které jsou v současnosti u nás nastaveny za čistokrevnou drůbež, jsou takové, že na rozdíl od užitkových hybridů nepokrývají ani náklady. Pokud by do ceny byly promítnuty veškeré náklady, nikdo by je nekoupil. Ti kteří občas něco prodají, tak vlastně dělají případným zájemcům sponzora. Nic proti, také to občas dělám, ale dělat to pro to aby někomu dělaly jenom okrasu zahrady? To už je pro mne škoda času a peněz. Raději to rozdám v klubu, kde je naděje, že to moje úsilí k něčemu bude.
To jen k objasnění a můj pohled na věc...Pokud někdo mocí mermo chce chovat čistokrevnou drůbež, musí se do toho pustit s větší vervou a začít u kuřat a posléze u vlastního odchovu. To že každý na to nemá čas, či podmínky jako argument neberu..je to jen otázka priorit.

12.3.2019 13:21
ladd

XXX.XXX.34.43

Chápu, že líhnutí kuřat v líhni nechce každý, zvláště začátečník, podstupovat. Jednodenní kuřata spousty čistokrevných plemen jsou ale v inzerci k mání. Odchovat kuřata v době krmných směsí a tepelných podložek není zas až takový problém i když chodím do práce.

12.3.2019 14:18
horal

XXX.XXX.13.30

Podobně jsem zmýšlel před pár lety také, když jsem začínal s čistými plemeny. Dnes už vím proč je situace taková jaká je. Udržet totiž čistý chov není jednoduchá záležitost. Nejde na dlouho vystačit si s tím co máte doma. Je potřeba obměňovat krev a u některých plemen je to už velice složité. Každé plemeno má nějaký standard který se musí dodržet, jinak je vyřazen z chovu. Nemá cenu tohle dál rozvádět, když do toho nevidíte. K tomu vašemu příspěvku jenom tolik. Až to bude jako v Rakousku, tak jak vy to popisujete, tak bude u nás konec plemenných chovů. A pak nevím co máte proti hybridním slepicím. Pokud chcete mít pestrý dvůr je množství barevných rázů dokonce imitují čistokrevná plemena jako vlašku koroptví, sasexku, amroxku, leghornku a jiné. Jenom dominant má asi osm nebo deset barevných rázů, pak jsou tady horal nebo tetra či morávia a další. Můžete mít slepičky bílé, modré, červené, hnědé, černé, kolumbíjské zbarvení, žíhané, koroptví a další s různým žíháním a kropením. Myslím že je to dostatečně pestrý dvůr. A pokud si k nim pořídíte nějakého kohouta co se vám líbí, budou kuřata ještě pestřejší, barevnější. Užitkovost klesne sice na polovinu, ale budete mít přesně to po čem toužíte. Přitom můžete kdykoliv chov doplňovat za přijatelné peníze. Já každý rok dám několik tisíc jenom za násadové vajíčka a pořád jsem na začátku, kdy nemám ještě ty správné chovné kmeny. Nakonec mi stejně nezbyde než si pro novou krev zajet do zahraničí. Opravdu, ono čistokrevný a hobby chov jsou dva velice rozdílné chovy. Ale máte možnost pořídit si na dvorek i spoustu čistokrevné drůbeže, jenomže je nutné začít násadovými vajíčky a líhní.

12.3.2019 15:28

No mám proti ním veľa, ja totiž nemôžem ani mäso a ani vajička od hybridiek, chovali sme pred tým aj brojlery či morky na mäso - pre mňa všetko zle. Takže jednoznačne mám dôvod.

12.3.2019 15:52
horal

XXX.XXX.13.30

Nic ve zlém, ale myslíte že vajíčka od slepic s papírama jsou jiná. Mám čístokrevné slepice, mám kříženky a mám také hybridky a nepoznám rozdíl v chuti vajec, protože krmím stejným krmením. Přitom o mně říkají že jsem mlsný jak koza. Ale budiž, třeba to tak je, že chutná každé jinak. Pokud ale něco chci tak za tím jdu a seženu to. I tady na fauně se nechají koupit po dvou třech kusech slepičky, ale musíte tomu něco obětovat. Jak čas tak finance. Jenom takový dotaz na závěr. Proč se teda nedomluvíte s tou vaši známou z Rakouska, aby jste to měla jako oni?

12.3.2019 17:35

Ja vás nebudem presviedčať a ja nehovorim že sliepka ma mať papier . Ja som skoro zomrela a tak viem čo znamená zdravé vajíčko a je mi jedno čo jete vy alebo ktokoľvek iný. Takisto môžte chovať hybridky,budete mať veľa vajec a je to vaša vec. Ja viem že je tam niečo čo ja nemôžem ale to nemôžem ani nič rastlinné genetický upravované.

12.3.2019 17:43
kastef

XXX.XXX.69.65

pořád nepochopím,jaký je rozdíl mezi masem či vejcem hybridů...dřív sem násadová vejce hybridů(Dominant) kupovala a doma si vylíhla.Pořád to byla jen kuřátka jako jiná.Živý tvor složený s toho samého co kuřátko nějakého plemene.
To jako když sním vejce od Australky nebo Brahmánky,je jiné než od hybridní pipiny,co žije také u nás na dvoře ?

12.3.2019 17:52

kastef napsal(a):
pořád nepochopím,jaký je rozdíl mezi masem či vejcem hybridů...dřív sem násadová vejce hybridů(Dominant) kupovala a doma si vylíhla.Pořád to byla jen kuřátka jako jiná.Živý tvor složený s toho samého co kuřátko nějakého plemene.
To jako když sním vejce od Australky nebo Brahmánky,je jiné než od hybridní pipiny,co žije také u nás na dvoře ?

Jedzte čo chcete a verte čomu chcete, ja viem že je to sakra rozdiel. Myslím že potravinová intolerancia je už vo veľkom a nie len u nás a záleží na každom čo chce robiť. Ja ale nemôžem zjesť ani udeniny alebo ryby chované v sadkach ale tie z voľného mora či potokov v pohode. Nakoľko som sa dopracovala k ťažkému stupňu intolerncie tak mne to útočí na srdca a tak viem čo je dobre a čo nie.

12.3.2019 18:08
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jedzte čo chcete a verte čomu chcete, ja viem že je to sakra rozdiel. Myslím že potravinová intolerancia je už vo veľkom a nie len u nás a záleží na každom čo chce robiť. Ja ale nemôžem zjesť ani udeniny alebo ryby chované v sadkach ale tie z voľného mora či potokov v pohode. Nakoľko som sa dopracovala k ťažkému stupňu intolerncie tak mne to útočí na srdca a tak viem čo je dobre a čo nie.

Hybridní slepice ale není geneticky upravovaná....

12.3.2019 18:11

Tak neviem čo mi tam vadilo, ale mohla som iba žltok z vajíčka zjesť.

12.3.2019 19:11
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..to moje kocka Šila,basti jenom bilky,nevite proč?..😂

12.3.2019 19:15

ančovička1 napsal(a):
..to moje kocka Šila,basti jenom bilky,nevite proč?..😂

No ja ako malá som mala rada iba bielko z varených vajec a žltko ale iba s cukrom surové, ale to bolo dávno.

12.3.2019 20:04
horal

XXX.XXX.13.30

Právě jsem dočetl všechny příspěvky paní s nikem atigram a nechápu založení tohoto vlákna. Údajně má několik plemen, dosti vzácných plemen a kritizuje jiné chovatele. Nemá problém s líhnutím u cery, ale chce aby líhly chovatelé, aby si pak mohla od nich koupit levně hotové čistokrevné slepice. No já už mám jasno. Škoda energie. Paní se zřejmě nudí a má bujnou fantazii.

12.3.2019 20:22

horal napsal(a):
Právě jsem dočetl všechny příspěvky paní s nikem atigram a nechápu založení tohoto vlákna. Údajně má několik plemen, dosti vzácných plemen a kritizuje jiné chovatele. Nemá problém s líhnutím u cery, ale chce aby líhly chovatelé, aby si pak mohla od nich koupit levně hotové čistokrevné slepice. No já už mám jasno. Škoda energie. Paní se zřejmě nudí a má bujnou fantazii.

A kde som ja písala že chcem aby mi chovatelia liahli, - ja práve naopak, radšej si kúpim nasadové vajcia a áno kúpila som si Pavlovské kury ale aj iné v začiatkoch. Tak nepíšte somariny Píšem o tom že je veľa ľudí ktorí si nechcú odchovávať kuriatka ale si chcú kúpiť. Zrejme vám slovenčina robí problém ak sa v tom neviete vyznať.
Škoda času sa vôbec tu držať, tak ako to bolo tu pred pár rokmi tak je to aj teraz.
Prepáčte že som tu niečo vložila a vôbec tu bola.
Nech sa vám darí

12.3.2019 20:34
kastef

XXX.XXX.69.65

a mě se třebas na tomto webu líbí ,počtu si,poohlídnu kdo má co nové,už se mi podařilo přes diskuze povyměńovat násadové vejce,vyměnit kačery atd.,najít si tu to svoje.
Holt někteří lidi vidí všude jen problémy

13.3.2019 06:25
horal

XXX.XXX.13.30

Je mi líto, že to paní neustála. Radši deaktivovala účet aby už nikdo nečetl jí založená vlákna. Dost často se už objevují diskuze na různé téma a mnoho chovatelů se snaží poradit, jenomže tazatel o rady nestojí, chce si jenom pokecat. Štve mne pak, když je někoho kdo chce dát upřimnou radu, a jiný ho má za blbce.

13.3.2019 09:27
laying hen

XXX.XXX.166.107

Samozrejme rozdiel v kvalite a zložení masa čistokrvnej sliepky a hybridky byť zásadný nemôže. Rozdiel môže byť v tom, čo tie sliepky konzumujú, napríklad GMO zmesky a pod. To mohlo Atigram spôsobiť problémy.
Na druhej strane to, čo písala o tom, že tu mnohí prispievatelia skôr odrádzajú akoby niekoho podporili, je pravda. Ja som sa zúčastnil tiež pár takých diskusií. Podľa príspevkov je samozrejme zrejmé, keďže ide o chovateľský web, vačšina tunajších prispievateľov chová čistokrvnú hydinu, čo ja chápem a dokonca ich v tom úprimne podporujem, ja bohužiaľ na to v takom rozsahu nemám čas a chov hydiny beriem viac komerčne. Každá záľuba by mala človeku robiť radosť, niekto sa poteší, že vyhrá na nejakej súťaži čistokrvných plemien, odchová pekné kuriatka, niekto sa poteší, ak poobede nazbiera pol vedra krásnych čerstvých vajíčok, čo ocení on, rodina, prípadne iní záujemcovia. Poznám niekoľko ľudí, čo chovajú hydinu kvoli vajciam(masu) a iba jedného, čo si teraz založil čistokrvný chov Bresse (na moje doporučenie, chcel sliepky na maso aj vajcia) a chová aj hybridky. Takže tak 9 z desiatich chová sliepky kvoli vajíčkam (masu). Napríklad bola diskusia, chovateľ chcel Dekalb White sliepočky a zohnať k nim Leghorn kohúta. Prakticky nebola jedna odpoveď, aby to skúsil. Mám známych, čo chovajú hybridky, niektoré vynesú kuriatka a predstavte si, ak sú kŕmené kvalitným krmivom, tak sa nesú úplne rovnako ako originál hybridky. Skôr perzistencia znášky bude nižšia.

13.3.2019 10:25
ladd

XXX.XXX.34.43

horal napsal(a):
Je mi líto, že to paní neustála. Radši deaktivovala účet aby už nikdo nečetl jí založená vlákna. Dost často se už objevují diskuze na různé téma a mnoho chovatelů se snaží poradit, jenomže tazatel o rady nestojí, chce si jenom pokecat. Štve mne pak, když je někoho kdo chce dát upřimnou radu, a jiný ho má za blbce.

V tomto případě buďte úplně v klidu, této osobě se žádnou radou, pokud bude jiná, než co chce slyšet, nezavděčíte. Před pár roky se tu vyskytovala paní, která si říkala Manticora, údajně matka od několika dětí, když se rozhádala se všemi, uraženě odešla a objevil se chlapec, napůl sirotek. Podle složení hejna slepic to byl ten samý člověk, opět bylo dusno. Že je atigram ta samá osoba, mi potvrdila svým posledním příspěvkem.

13.3.2019 11:45
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ja nerozumiem Atigram v jednom, ak chcem mať dvor plný pestrofarebných sliepok, nechcem ich kŕmiť zmeskami, neviem, aký je v tom problém si to tak urobiť, prečo si to potrebuje potvrdiť na webe. Potom jej niekto napíše inak, ako si vysnívala a reaguje ako vyššie. Keď som začínal chov sliepok, všade na internete sa píše, že sliepky sa v zime nenesú a podobné nezmysly. Neodradilo ma to a zistil som, že v zime sa niekedy nesú lepšie ako pri 35st C v lete. Ak mám svoj sen, tak si za ním idem. Atigram: dajte si tie vajíčka z Rakúska poslať, určite Vás to uspokojí.

13.3.2019 13:10
horal

XXX.XXX.13.30

Sice nemá smysl dále pokračovat v tomto vlákně, ale nechci být za chytrolína který vyhnal někoho z fauny. Pani ve svém prvním příspěvku napřed pohanila všechny co tady přispívají, že neumí poradit a začínajícího chovatele jenom odradí. Pak jednou větou napíše, že chovatelé by měli odchovávat čisté plemená, aby každý mohl mít na dvorku ty krásné slepice a nemusel mít spoustu ohrad. Jenomže většina diskutérů ví jak to s tím čistým chovem je a abych odchovával kuřičky a pak je za stovku prodal (jinak by je těžko jen tak na dvorek někdo koupil) pro radost komukoliv. Možná bych ještě dostal vynadáno že jich mám málo neboť je ještě mnoho zájemců a já už nemám co nabídnout. Když jsem pani napsal že i hybridní slepice mají mnoho barevných rázů, jsou dostupné, cenově přijatelné, tak už nešlo o barevný dvorek, ale o to že nemůže konzumovat vejce ani maso hybridek. Podíval jsem se na vlákna kde diskutovala a založila dřív. Většina příspěvků si odporovala. Vím že je dost lidí co si rádi vymýšlí a své představy popisují jako skutečnost a diskutují kde se dá. Přitom za pár let si osvojí mnoho věcí z diskuzí a tak málokdo pochybuje o jeho nebo jejím chovu. Dokonce mají i několik přezdívek a příspěvky se vzájemně doplňují. Nic proti tomu. Že někdo nemá to o čem se diskutuje, neznamená že o tom nic neví. Může mít zkušenosti z doby předešlé anebo z mládí a třeba jenom odkoukané od rodičů, nebo prarodičů. Nesnáším však když ze mne anebo koho znám, chce někdo udělat blbce. Dnes jsem opět natrefil na jednu paní naprosto stejného charakteru, ale tam vstupovat do diskuze nebudu.
U někoho stačí přečíst si starší vlákna a zjistíte jak si odporují jeho výroky a máte jasno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík