Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu-mám dvě husy, nejspíš jsou to obě holky, chovám je jen pro radost...V bazénku se obě teď střídají v roli housera, ale jen jedna z nich má vytrhané peří až na kůži.Viz. přiložené foto. Všimla jsem si, jak ji ta druhá vždy při pseudopojímání přesně na tom místě přidržuje za hlavu. Posledních pár dnů se jí to holé místo zvětšilo. Není to rána do krve či zanícená, přesto mi to začalo dělat starosti. Děkuji moc všem za radu ohledně léčby.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Madet
napsal(a):
Z čeho prosím vás usuzujete, že nemají radost? Ptala jsem se věcně na radu, děkuji všem.
Byla v tom trocha ironie. Husy jsou párová zvířata, asi jim ten houser chybí, když se pojímají, nemyslíte? A že jsou to dvě husy si myslíte, víte, nevíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro husy není žádným utrpením chov dvou samic, pro husu je důležité, že má nějakého společníka, se kterým si rozumí. Muže to být druhá husa, kačena nebo i člověk (pokud se jí neustále věnuje a nehne se od ní), nemusí to být jedině houser. Ač je to ideální případ.
Takže v tomto případě si dvě husy nahrazují housera. To peří by bylo vytržené i kdyby měly housera, prostě to zvíře nahoře se drží za peří na hlavě toho pod ním. Není to přičiněním toho, že se na huse páří husa a ne houser.
Jestli tam bude mít strup, tak jí ho natřete nějakou hojivou mastičkou. Kdyby jí to ta druhá pořád ničila, tak je zkuste nějak oddělit přes pletivo, aby na sebe viděly, ale nemohly se pářit. Jenom než se to té jedné zahojí.
Zatím můžete být v klidu, to co tam má vytrhnuté, to nic není. Dokud to není zraněné.
Husa bude mít horší opeření hlavy, dokud nepřestane být pojímána nebo až se ta nahoře naučí být opatrnější a tolik to neškubat. Pak jí to zas doroste.
Madet
napsal(a):
Z čeho prosím vás usuzujete, že nemají radost? Ptala jsem se věcně na radu, děkuji všem.
Nic si z toho nedělejte. Paní Ančovička velice ráda rozdává tyto sofistikované a někdy i rádoby vtipné rady.Je totiž přesvědčená,že pouze její zvířata se mají nejlíp a ona že je ta úplně nejlepší chovatelka na světě.
Taky nechápu,z čeho poznala,že vaše husy nejsou šťastné.
Housera opravdu nepotřebují. Kdyby je pojímal houser,vytrhal by jim peří na hlavě zrovna tak. Lidé přeci naprosto běžně chovají třeba slepice bez kohouta a rozhodně nejsou nešťastný.