Dobrý den, mám v plánu si založit čistokrevný chov slepic s dvoustranou užitkovostí. Nemohu se rozhodnout mezi sasexkami a barneveldkami. Kdo je chováte jaké máte zkušenosti? Nebo by jste doporučili ještě nějaké jiné plemeno? A aby ještě mělo atraktivní zbarvení.
A druhý dotaz - sasexky se mi líbí trojbarevné (porcelánové) chovají se u nás v trochu větším počtu nebo je problém sehnat nepříbuzná zvířata?
Děkuji za konstruktivní diskuzi
píšu si teď o sasexkách s panem Peterem. je to chovatel málo běžných plemen a je velmi ochotný
tady je jeho profil https://www.ifauna.cz/profil/peter-z-bratislavy/moje-inzeraty
(doufám, že se na mě proto nebude zlobit:)
a taky jsem našla inzerát na chovatele v Čechách https://zvirata.bazos.cz/inzerat/101543354/Sasexka-velka-porcelanova.php
moc běžné plemeno to ale není a asi bude problém se sháněním nepříbuzné krve
Jana
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sasexka velká porcelánová je vzácná u nás, barneveldka taky. Navíc jsou barneveldky náchylné na Markovu nemoc.
Pro užitkový čistý chov se kromě těchto plemen výborně hodí hempšírky (měděně červené), maransky (více barev, hlavně měděněkrká černá a modrá), australky (černé), amroksky (žíhané), rodajlendky (bílá, červená), velké vyandotky (téměř všechny barvy, je z čeho vybírat, když seženete), bílefeldka (rodobarvá), oravka (bílá, žlutohnědá...).
Máte z čeho vybírat, jestli chcete minimum starostí se sháněním, doporučuji jednoznačně hempšírku, sice méně atraktivní, ale u nás na dobré úrovni.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Sasexka velká porcelánová je vzácná u nás, barneveldka taky. Navíc jsou barneveldky náchylné na Markovu nemoc.
Pro užitkový čistý chov se kromě těchto plemen výborně hodí hempšírky (měděně červené), maransky (více barev, hlavně měděněkrká černá a modrá), australky (černé), amroksky (žíhané), rodajlendky (bílá, červená), velké vyandotky (téměř všechny barvy, je z čeho vybírat, když seženete), bílefeldka (rodobarvá), oravka (bílá, žlutohnědá...).
Máte z čeho vybírat, jestli chcete minimum starostí se sháněním, doporučuji jednoznačně hempšírku, sice méně atraktivní, ale u nás na dobré úrovni.
doporučuju pár Hempšírek a pár Australek dohromady ,vypadá to velmi pěkně a zajímavě
Chovám už dlhšie veľké Barneveldky strieborné dvojlemmované,a nikdy som nemal problémy s ich nemocami, ako sa píše vyššie. Je to síce zriedkavý far. ráz, ale sú krásne ... Tiež chovám aj veľké sasexky porcelánové. Obe plemená majú asi rovnaké nároky
Všem moc děkuji za odpovědi. O panu Petrovi z Bratislavy jsem už četl a chystal jsem se mu napsat.
Rodobarvé bílefeldky chovám ale chtěl bych k nim ještě něco přidat.
Sasexky se mi líbí i bílé kolumbijské, ale porcelánové i když jen z fotek mě uchvátily.
U barnaveldek mě zaujala modrá dvojlemovaná potom stříbrná dvojlemovaná, ale i základní dvojlemovaná má své kouzlo.
ančovička1
napsal(a):
Nádherné slepičky😀
jj moc pěkné,já sem ale procpu své Australky,nejlepší slepičky na světě
ančovička1
napsal(a):
..tedy Kastef,ty jsou luxusni😀,jsem na rozpacich,které slepicky jsou hezčí😁..ale to nejde,za chvili sem dá paní Verka své hempsirky nebo i ja se pochlubim bilymi mazliky brahmankami...proste,máme je krásné a máme je rádi😀🐔🐔🐔
jj,všechny jsou super,a každému se osvědčí i jiné plemeno.Mám ještě pár Brahmánek,ale ty jsou jen zahrádkové,pomíchané barvy,ale taky moc krásné a hodné bambulky.
A jelikož sem nesehnala tu novou pipi,tak sem si objednala na začátek dubna 15 vajec,jak jinak,mix barev