krounka

XXX.XXX.103.244
Dobrý den,
letos je to bída. Mám 5 hus (2 kmeny) Landéských, od 15. února mně nanosily pouze 15 vajec. nesou strašně nepravidelně, už nevím, co bych jim slíbila. Nemáte nějakou radu? Díky Jana
Marco07

XXX.XXX.139.123
Dobry den, ja si poridil pred mesicem chovny kmen 2/1 husy ceske a uz me obe husy sedi na 12 vejcich a to jsem jim asi 4 odebral. Velke zkusenosti nemam ale zasadne jim nechavam prostor , nelezu jim do hnizda a hlidam i psa, aby je neobtezoval. Nyni me uz tyden obe husy sedi na 1 hnizde, vajec tam bude asi uz vice. Obe husy se stridaji v sezeni, nic podobneho jsem jeste nevidel. Opravdu se obe husy staraji na jednicku. Kdyz je rano jeste chlad, zahrivaji hnizdo obe naraz ale v prubehu dne se jiz stridaji, aby si kazda zadovadela s houserem na jezirku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Marco07
napsal(a):
Dobry den, ja si poridil pred mesicem chovny kmen 2/1 husy ceske a uz me obe husy sedi na 12 vejcich a to jsem jim asi 4 odebral. Velke zkusenosti nemam ale zasadne jim nechavam prostor , nelezu jim do hnizda a hlidam i psa, aby je neobtezoval. Nyni me uz tyden obe husy sedi na 1 hnizde, vajec tam bude asi uz vice. Obe husy se stridaji v sezeni, nic podobneho jsem jeste nevidel. Opravdu se obe husy staraji na jednicku. Kdyz je rano jeste chlad, zahrivaji hnizdo obe naraz ale v prubehu dne se jiz stridaji, aby si kazda zadovadela s houserem na jezirku.
Husám ta hnízda rozdělte. Vejce se musí chladit, je pro husy nepřirozené, aby se na nich střídaly. Jak to neuděláte, riskujete, že budete mít málo housat.
Dejte na místo hnízda vedle sebe dvě bedny a pod jednu dejte šest a šest pod druhou.
Marco07

XXX.XXX.139.123
Husy maji hnizda samozrejme rozdelene, kazda ma sve oddelene prepazkou ale i tak se staraji spolu. Pred 7 dny jsem jim vsechna vejce vyndal kvuli oznaceni a v tu chvili byly chladne. Nepretrzita hlidaci sluzba zacala az minuly vikend. Kdyz jim vejce rozdelim, co kdyz budou stale na jednom hnizde? Mam takovy dojem, ze ve druhem hnizde chrape v noci houser. Husy chodim pozorovat a obe husy si hnizdo staveli spolu, proste spolupracovali.

Dánsko
napsal(a):
Já mám pro jistotu úplně oddělené dva husníky, aby se husy navzájem nerušily. Četl jsem hodně o tom, že jakmile jedna vyvede mladé, hrozilo by, že by se k ní přidala ta druhá a nechala své vejce zastydnout a to určitě nikdo z nás nechce.
O tom slézání jsem mnoho slyšel, ale nikdy se mi to nestalo. Vloni jsem měl 2 husy. Každá seděla v jedné králíkárně, u jedné spával houser. První měla housata o asi 3 týdny dřív než druhá. Ta druhá se s housaty denně setkávala, viděla je zblízka, ale ona byla a je chytrá a trpělivá, prohlédla si je, šla se nažrat, vykoupat, vyprázdnila se a sedla si zase. Vyseděla 6 housat ze 7 plných vajec.
Letos se mi situace téměř opakuje, ale se třemi husami místo dvou.
První housata již chodí s husou (tatáž, co je měla vloni nejdřív), druhá husa má ještě týden čas, na vylíhlá housata se jde kouknout akorát když je venku, nebo je vidí, když s nimi první husa tráví čas před její boudou. Povídá na ně, ale ví, že má svoje povinnosti.
Třetí husa (to je ta, co vloni vyvedla jako druhá) má ještě čas do půlky dubna, sedla si poslední. První husa sěděla asi 30 cm v bedně od této husy bez přepážky, nijak si nevadily. Housata první husy ráda sleduje, ale čeká na svá.
Mám české a jednu kříženku české se štajbašskou (modře divoce strakatá-barevně zajímavá)

Dánsko
napsal(a):
Chováte tedy 3 husy s jedním houserem? Mohu se zeptat, jak se vám potom snáší na zahradě? Mně právě minulý rok houser vodil jen s tou svoji původní (jsou spolu 3roky) a prvničce dost zatápěl i jejím(vlastně jejich) housatům.
Ano, mám 3 husy a housera. Husy se nemají zrovna v lásce během zimy, to si drží raději odstup 1-2 metry, občas se zobnou, ale neškodí si.
Houser miluje jenom jednu, další husy má spíš jako kamarádky, povídá s nimi, ale nechodí za nimi jak za tou jednou, ty se často pohybují samy. Když je hejno vzrostlých mladých hus, tak chodí všechny staré i mladé v hromadě, pak už žádná husa není sama.
Ale jak přijde snáška, pojímá tu, která to po něm chce. Takže všechny.
K housatům se chová dobře bez ohledu na jejich matku. A chrání je pečlivě.
Kmen byl sestaven takto: Koupený nejdřív pár původní jako celek (2015)-s touto husou má silný vztah. Pak v roce 2017 jsem dostal české housátko, které jsem jako malé odchovával v pokoji a pak se připojilo k pižmovkám. Než tato husička začala jevit zájem o páření, tak se musela držet od páru dál. Období páření situaci změnilo, houser ji začal náhle tolerovat, pojímat.
Poslední pořízená husa byla ta česká x štajnbašská, kterou houser štípal první 4 dny od chvíle, kdy jsem ji dovezl, pak ji začal brát. Mám ji od Vánoc 2018. Husa je ročník 17. Má hlubší hlas než češka, což se mu na ní asi líbí.
Je to prostě skvělý český houser ročník 2015, 98 bodů-super elita (mám na něj doma i pohár, toto hodnocení měl vloni v říjnu), agresivní vůči lidem, obranář. Je vcelku dobrý letec.
Měl jsem na něj štěstí, podle toho, jak popisujete toho svého.
Tohoto si nechám klidně až do jeho smrti. Husy všechny taky. Zasluhují si to.
1. foto-pár
2.foto česká x štajnbašská modře strakatá
3. foto češka 2017 (říkám jí Gustička, možná bych už si je měl pojmenovat všechny)