Já se určitě neleknu. Ani když otevřu na chodbě skříň a vybafne na mě leccos.
Na to, že letos nelíhnu, je to slušně rozjeté.
Housátka jsou taky moc fajn, Niky. Sice na Vlašky nemají,
ale pořád lepší, než třeba malí sklípkani, že...
Dnes jsem našel báječnou věc pro všechny zatvrzelé gaučáky.
No to tedy Má úcta.
https://www.vaschovatel.cz/103520-dron-pet-sitter.html?fbclid=IwAR1wHxdqCA7HyJAAiLHtGOm9P2_KduJcBeTNkDobIwWLKwPVuZZrMOuWxD8
honzapm
napsal(a):
Housátka jsou taky moc fajn, Niky. Sice na Vlašky nemají,
ale pořád lepší, než třeba malí sklípkani, že...
Dnes jsem našel báječnou věc pro všechny zatvrzelé gaučáky.
No to tedy Má úcta.
https://www.vaschovatel.cz/103520-dron-pet-sitter.html?fbclid=IwAR1wHxdqCA7HyJAAiLHtGOm9P2_KduJcBeTNkDobIwWLKwPVuZZrMOuWxD8
Koukal jsem na odkaz a při čtení popisu mi začala padat brada a říkal jsem si co je to za kravinu a který trouba si to to může koupit.
Ani bych se nedivil kdyby s tím nějaký výrobce vyrukoval. Jinak jako vtip docela povedené
Skoro hotovo. Ještě 2x3m dřevěné výplně, pro jistotu zahrabu pletivo na sousedovu stranu ( za dřevěným plotem má sice jeho pletivo, ale Šmoulina je vynalézavá) a hotovo (Než nás napadne něco dalšího [třeba že druhé plánované hejno bude potřebovat vlastní kurnik])
1kvocna sedí v králíkårně, druhá od včera rovnou v odchovně. Jsem zvědavá....nikdy jsem neviděla kohouta pojmout velsumku. Za týden uvidím 👀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nenašiel som vhodnú tému kam toto napísať, tak to píšem sem.
Ak by niekto išiel do Nitry na burzu kúpil by som kuriatka týchto plemien:
- Jokohamka
- Vranohlávka
- Orpingtonka
- Kočinka
- Brahmanka (strieborno-čierna pásikavá)
- Hempšírka
- Porýnčanka
- Forverka
- Australorpka
- Dominikánka
- Barneveldka (čierna s dvojitým lemovaním)
- Vlaška (perlovošedá, koroptvá, oranžovokrká alebo jarabičia)
A ak by niekto mal, tak by som mu bol veľmi vďačný za plemeno : Bruggská bojovníčka, aj 15 - 20 kusov.
Za ponuky vopred ďakujem
Dobré ránko, sluníčko se dere mezi mráčky tak doufám že vyleze a bude krásný den.
Včera jsem zasadila maliny, kamarádka stěhovala záhon a měla nadbytek. Tak přece je nevyhodí že...
Něco málo jsem ráno vyfotila ze zahrádky. Holky slepičí se ráno nechtěli fotit, měly starost aby na ně zbyla nějaká ta žížalka. Jen kluci ušatí mi zapózovali.
To mě připomíná včerejší ranní rozcvičku. Vylezu na dvorek a vidím králíka. Říkám si sakra že ta naše malá žabka nechala otevřené dvířka. No a vono né, králíci normálně vykopli pletivo z rámu a vesele si hopsali po celé zahradě. Dokonce až před dům to měl jeden ušák zmáknuté... sSežrali mě borůvku, zrovna tu co tak krásně rašila Tak jsem je půl hodiny naháněla. A vyhrála jsem
...tedy,Niky, s radostí si prohlížím fotky vašich výpěstku a chovu a preji,at se vam daří😀ja za pochodu bojuji 14dni se zánětem prudusek s atb,snad už to bude lepší,papriky ještě za okny,rajcatka také,sazenicky celeru..naše osiřela kuzlatka se maji k světu,dnes maji tyden a jsou dvakrat větší,moc jim chutná..ještě že Růža porodila za pár dni,tak zatim pro 4kuzlatka mlika dost😀ráno mi dala 1,9l🙌
ančovička1
napsal(a):
...tedy,Niky, s radostí si prohlížím fotky vašich výpěstku a chovu a preji,at se vam daří😀ja za pochodu bojuji 14dni se zánětem prudusek s atb,snad už to bude lepší,papriky ještě za okny,rajcatka také,sazenicky celeru..naše osiřela kuzlatka se maji k světu,dnes maji tyden a jsou dvakrat větší,moc jim chutná..ještě že Růža porodila za pár dni,tak zatim pro 4kuzlatka mlika dost😀ráno mi dala 1,9l🙌
Teda ten bacil vám nezávidím. Přejeme brzské uzdravení!!!
Rajčátka máme taky ještě doma za oknem. Čekám až pořádně zakoření a také pofrčí do skleníku.
Ta vaše kozička je teda mlékárna :) Jen ať kůzlátka rostou a papkají sama....
Ni+Pa
napsal(a):
Dobré ránko, sluníčko se dere mezi mráčky tak doufám že vyleze a bude krásný den.
Včera jsem zasadila maliny, kamarádka stěhovala záhon a měla nadbytek. Tak přece je nevyhodí že...
Něco málo jsem ráno vyfotila ze zahrádky. Holky slepičí se ráno nechtěli fotit, měly starost aby na ně zbyla nějaká ta žížalka. Jen kluci ušatí mi zapózovali.
To mě připomíná včerejší ranní rozcvičku. Vylezu na dvorek a vidím králíka. Říkám si sakra že ta naše malá žabka nechala otevřené dvířka. No a vono né, králíci normálně vykopli pletivo z rámu a vesele si hopsali po celé zahradě. Dokonce až před dům to měl jeden ušák zmáknuté... sSežrali mě borůvku, zrovna tu co tak krásně rašila Tak jsem je půl hodiny naháněla. A vyhrála jsem
Tedy Niky, vy se nenudíte.
Přiznám se, že jsem malilinko čekal, že nám poodhalíte, že jste ty ušáky naháněla
i přes bříško čili požehnaný stav. Teda uplně jsem vás v tom viděl. Takže dvě jsou dost?
Zatím...
Budu držet 10 minut smutek za vaši nadějně užne-rašící borůvku.
A vy víte kde...
Honzíku, dvě děti stačí vždyť mám jen dve ruce
A naše Lenička má elánu i za dva.
Králíky na útěku jsem nefotila neboť jsem pospíchala za dětma domů. Zrovna jsem měla na krmení jen půl hoďky tak to muselo být šup šup. Chytit ušáky a nakrmit je, vypustit husky a slepičky. Těm si naštěstí chystám žrádlo večer.
Seno holt ušáci dostali až před obědem, když malej Pavlík nespinká tak musím být s ním.

Ta morčata mají ale lesklou srst. Že používají Head and Shoulders? :)
honzapm, mám na Vás dotaz. Chtěla bych si pořídit sadovou voňavou růži. Jak jsem si tak procházela různé weby a fóra, našla jsem pána s velmi podobnou přezdívkou, jako je ta Vaše. Pokud jste to Vy, mohu se zeptat, do jaké velikosti Vám dorostla Vaše největší Louise Odier? Uvažuji, že bych si ji pořídila jako „solitéru“ pod okno, ale zas se bojím, aby příliš nestínila.

Morčata se narodila v noci a žádný koupání ještě nestihla:) ale že jo, letošní zimu jsem měla celou dobu k dispozici sehnoutka přímo pro morčata a navíc hromady krmný mrkve, takže mámy jsou všechny vykrmený a vypadá to, že se to projeví i na mladých. Tyhle mají 200g každé a máma je F1 kříženec, ne čistá cuyka, takže nějaká váhová rekordmanka to není.
Ježišmajdá, to sou krásný morčátka.
Ale moc se neradujme, přátelé, nedal bych nic za to, že vona je pak sní.
Varaxi, děkuji za důvěru. ´Louise Odier´ roste dost. U někoho i trpí na černou skvrnitost.
Střihem se dá udržet v potřebném tvaru-výši bez problémů. Možná by potřebovala
tyčku ke stabilizaci.
Vhodnější se mi asi jeví ´Rose de Resht´, ta může být vysoká jakkoliv, nekácí se
a je o poznání zdravější a kvete tak nějak průběžněji, bez delších čekacích mezivln
mezi 1. a 2. flórem. Obě jsou spolehlivě mrazuodolné.
Jinak voňavé sadovky, jiné barvy a jiného typu, jsou např. ´Westerland´ (málo mrazuodolná),
´Friesia´ nebo ´Postillion´ (středně mrazuodolné).
Přidám foto ´Rose de Rescht´ u kamarádky na poli, v divočejších podmínkách,
je celkem nižší, protože je to mladá sazenice, pak může být jednou taková, když pěstitel chce.
https://honzapm.rajce.idnes.cz/DOD_2011#P1940442.jpg
A jedna opět nízko držená - vloni u mě. Klidně si pořiďte obě - LO i RdR a posoudíte sama
dle vašich potřeba, podmínek a preferencí. LO už teď na jaře spíš neseženete (nebo náhodou),
RdR má třeba Zahradnictví Kruh nebo Starkl.

Nevím, jestli je sním. To je stejný jako s paduánkama. Kuřata jsou taky všechna krásná a roztomilá, ale z některých vyrostou kohouti, které sním, tak s morčaty to mám stejně. Jestli morče sním nebo ne se rozhoduje v průběhu jeho růstu prostě podle toho, jak naplňuje chovný cíl. U těch je škoda, že to nejsou bezpigmenti, byla tam 25% šance, ale pořád můžou štěpit na tu barvu, možná. Potřebuju k nim do páru nějakýho pěknýho bezpigmenta, co nejmíň příbuznýho, což je trochu problém, ale při troše štěstí se snad letos ještě něco s volnýma generacema povede. No takže snědení záleží: musí vyrůst, musí mít nějaký přednosti, který mě zaujmou, musím k ním mít partnera do chovu, musí se projevit jako štěpáci na bezpigment.
honzapm, děkuji mnohokrát.
Růže jsou krásné nejspíš všechny, mně jde zejména o tu vůni a bohužel i tu mrazuvrdornost, tak jsem se po dlouhém pátrání soustředila na Louise. Že příliš neobráží (či spíše že obráží jak komu a jak kdy), mi nevadí. Ani případná rozložitost nevadí, jde jen o to, aby nebyla příliš vysoká. Tyčka nebo nějaká jednoduchá konstrukce je v plánu.
Ohledně té skvrnitosti - bude na jižní stěně lehce otočené na východ, okolo žádné růže, nejbližší keř - kdoulovec - je ve vzdálenosti 5 m. Navíc před domem bude na očích, počítám, že si ji budu chodit kontrolovat, tak bych případně měla nemoci podchytit včas.
Máme vyvýšený sklep, tzn. okna v přízemí jsou cca 2 metry nad úrovní země. Což tedy usuzuji, že se mi podaří tu růži přemluvit, aby výš nerostla.
Ta Rose de Resht taky pěkně voní? Google říká, že ano, ale můžete tu vůni trošku popsat, přiblížit? Je moc dobré, že je taková blbuvzdorná, což by se mi hodilo - dosud jsem měla jen růže šípkové...
Ještě jednou děkuji.
Růže pro potěchu oka, možná i čichu, ale co je na zub, tomu dávám přednost. Komu se nelení, tomu se zelení...A pak si i pochutná.
napsal(a):
Nevím, jestli je sním. To je stejný jako s paduánkama. Kuřata jsou taky všechna krásná a roztomilá, ale z některých vyrostou kohouti, které sním, tak s morčaty to mám stejně. Jestli morče sním nebo ne se rozhoduje v průběhu jeho růstu prostě podle toho, jak naplňuje chovný cíl. U těch je škoda, že to nejsou bezpigmenti, byla tam 25% šance, ale pořád můžou štěpit na tu barvu, možná. Potřebuju k nim do páru nějakýho pěknýho bezpigmenta, co nejmíň příbuznýho, což je trochu problém, ale při troše štěstí se snad letos ještě něco s volnýma generacema povede. No takže snědení záleží: musí vyrůst, musí mít nějaký přednosti, který mě zaujmou, musím k ním mít partnera do chovu, musí se projevit jako štěpáci na bezpigment.
A dá se už poznat, jestli to jsou morčecí slečny, nebo mladí pánové?
A v čem je bezpigment lepší než barevný? Jenom že bezpigmenta chcete, nebo to má nějaký jiný důvod (prodejní, zdravotní, nevímjaký)? Protože jsem si trochu projela google a teda čistě subjektivně - bezpigmenti se mi moc nelíbí, jsou takoví vyblutí. Ti z fotky jsou oproti nim úplní fešáci.

bezpigment je chovný cíl. respektive, ono těch vloh je vícero a mě jde primárně o "čokoládu", tedy bezpigment s tmavýma očima. ta vloha nijak nezesvětluje feomelanin, akorát odstraňuje nežádoucí pigment z tlapiček, drápků a uší: bílé tmavooké, krémové nebo buff morče nemůže být standard, pokud není bezpigment. tihle flekatí jsou vlastně jen takový polotovar:) můžu na nich totiž vidět, jestli nejsou aguti a aguti vloha taky může dělat nežádoucí pigment na uších morčat v červené řadě.
a "správná" barva v tomto případě je čokoládová s oranžovou, místo černé s červenou. není to špatné.
pokud je mi známo, u cuy morčat prostě ta bezpigmentová vloha není. lidi to obcházejí tím, že prostě nechovají morčata v zesvětlené červené řadě, nebo tam fouknou vlohu pro červené oči, která taky pigment sundá, případně z nich dělají kalifornie, kde to nevadí.
to já na to jdu od lesa:D snad se letos nějací bezpigmenti povedou, minulý rok něco bylo, ale zas nemají příliš předností kromě té barvy:/ no a pak potřebuju koupit něco nepříbuznýho. bude to větší problém, než by si člověk myslel, co jsem nedávala pozor a stačila mi moje krev, naprostá většina chovek skončila. zůstala hromada zvířat nejasného původu, případně mají něco, co já nechci. rex gen, čelní rozetu, aguti, vlohu pro červené oči....

a pohlaví se poznat dá, je to samička a sameček.

Odpolední myšičky:) 168, 168, 155 a 172 gramů. 2x buff a 2x čokoládová buff, 1,3.
Takhle nějak vypadá žádoucí genotyp. U těch buffů si nejsem na 100% jistá, že se žádný pigment na uších neobjeví, i pigmentová mimina mají většinou uši světlé, ale ty čokolády jsou jasné.
Parádní morčata
Náš starší kluk dostal k narozeninám velké terárium s pozadím. Stačí jenom až si manžel najde chvilku a namontuje světla a Zdenda zasadí kytky. A nevím v jaké slabé chvilce jsem klukovi dovolila hada. Pořád doufám, že si to rozmyslí. Ale vypadá to že ne. Vybral si vejcožrouta afrického. Prý žere křepelčí vejce.
Mládí se má podporovat, ale říkám si, jestli jsem to nějak nepřehnala...

Teda, to jsem vůbec netušila, že vejcožrouti se dají sehnat k domácímu chovu
JInak na víkendu tu mám připraveno pár vajec v líhni. 8 orlovek se má líhnout zítra, 3 z toho jsou už naťukaná. A zbytek někdy v sobotu. Ale narovinu, moc mi to v téhle líhni nejde (monoplast na 60 vajec). Lítá mi tam teplota nahoru a dolů. Snažím se to regulovat po 12ti hodinách než se líheň otevře. Ale pořád to nemůžu vychytat. Jednou je tam 40, když snížím, tak je tam pod 39. Třeba to ale dopadne dobře.
napsal(a):
Teda, to jsem vůbec netušila, že vejcožrouti se dají sehnat k domácímu chovu
Jednou ho měli u nás na teraristické burze v Budějcích. A prý má vytipovaného chovatele z Německa co jezdí na burzu do Prahy.
Největší problém je, že cokoli jsme chovali v terárku, to VŽDYCKY uteklo. Např. 3 dny nám trvalo než jsme vylákali gekončíka nočního, druhý číhal na krabici se semínky v polici. Nebo jednou zdrhly strašilky, v noci překonali mojí postel kde jsem spala. A ráno se vzbudím a na zdi strašilka. Když zdrhli gekoni, tak jsme první zavírali okna. Pak jsme je chytali síťkou za nábytkem. Krásně běhali po zdech. Když si poprvé kluk pořídil gekony panenské, tak jednou nezavřel dvířka. 4 z 5ti utekli a MĚSÍC s ním obývali "na volno" pokojíček.
ančovička1
napsal(a):
dobrá zpráva,obě kozeny,jak ta po lonském vyhození dělohy i ta tetanová včera porodily každá trojčátka,všechno kluci .Maminám i prckům se daří dobře.I když každé to nejmenší z kůzlátek je taková blecha ,no snad to zvládnou.Zatím pijí a kozeny se starají .
Taky se naklovla první vejce v líhni,ale kuřátka se doma moc neohřejí a hned v pondělí jdou ke své nové majitelce.Já si hned naložím znovu,už sbírám australčí a brahmání vejce plus ještě v sobotu přivezu brahmání vejce od jiné chovatelky.

veraboskova
napsal(a):
JInak na víkendu tu mám připraveno pár vajec v líhni. 8 orlovek se má líhnout zítra, 3 z toho jsou už naťukaná. A zbytek někdy v sobotu. Ale narovinu, moc mi to v téhle líhni nejde (monoplast na 60 vajec). Lítá mi tam teplota nahoru a dolů. Snažím se to regulovat po 12ti hodinách než se líheň otevře. Ale pořád to nemůžu vychytat. Jednou je tam 40, když snížím, tak je tam pod 39. Třeba to ale dopadne dobře.
Ja tak isto čakám zajtra liahnutie, 15 vajec od Brahmaniek a 10 od Sumatraniek. Uvidíme či sa dačo vyliahne, tiež mi teplota "skáče" a nedá sa regulovať. Na 14. Deň nám vypadol na 4-5 hodín prúd, čiže v polovici z vajec sú uhynuté zárodky. Nuž ale hádam sa dačo vyliahne. Potom tam mám ešte 13 vajec Sumatraniek pod kvočkou.
kastef
napsal(a):
dobrá zpráva,obě kozeny,jak ta po lonském vyhození dělohy i ta tetanová včera porodily každá trojčátka,všechno kluci .Maminám i prckům se daří dobře.I když každé to nejmenší z kůzlátek je taková blecha ,no snad to zvládnou.Zatím pijí a kozeny se starají .
Taky se naklovla první vejce v líhni,ale kuřátka se doma moc neohřejí a hned v pondělí jdou ke své nové majitelce.Já si hned naložím znovu,už sbírám australčí a brahmání vejce plus ještě v sobotu přivezu brahmání vejce od jiné chovatelky.
Kastef,gratuluji ke kozlatkum😀👍,to je fajn,že jsou i mamy kozy v pořádku a muzou je nakrmit..ono 3kozlata na kozu je dost,nejlip dvě,je jistota,že se nepiji stejně..takhle se musi hlidat,aby to třetí neumrelo hlady..ja jsem před chvílí dokrmila,podojila,kozlatka vycucla každé po 250ti,ještě,že Růža už doji..dnes rano 1,8l, večer 1,5l..zatim ...za chvili ji ten jeji otesánek vycucne celou😁..snad to zvladneme a vy také😀..kuřatka už jsem take nějaká prodala,maransky a vlasky,rodajlendky nee,rostou jako z vody,jsou krásné😀.dnes jsem hlidala 4letého vnoucka,s radosti mi pomáhal pochytat kuratka,vyčistit jim odchovnu a nakrmit,je moc šikovný a ma rád zvířátka..😀🐔🐔🐐🐕
Vybral si vejcožrouta afrického. Prý žere křepelčí vejce.
Dasypeltis scabra jsem měl. Křepelčí vejce dá jenom dospělý, Mladí tak vajíčka od andulek, zebřiček, chůviček...Je dobré mít kamaráda, který je chová nebo si je chovat sám (vajíčka se i dají i namrazit do zásoby).
V přírodě je v přijímání potravy závislý na dvou ročních obdobích, kdy hnízdí ptáci. Příjem potravy v zajetí je proto také sezónní. Můžete předkládat čerstvě snesená vejce holubů, hrdliček, japonských křepelek a podobně...
Nemáte-li drobná vejce (pro mláďata) lze je krmit i sondou do jícnu rozmíchaným slepičém vejcem tak cca 5 ml.
Takže cca 1- 2 měsíce žerou jak prokoplí a pak si dají dlouhý půst a tak furt dokola
Chcete-li další podrobnosti o chovu tak klidně do SZ
Náš starší kluk dostal k narozeninám velké terárium s pozadím. Stačí jenom až si manžel najde chvilku a namontuje světla a Zdenda zasadí kytky.
velké terárium s pozadím ???
stačí středně velké sušší dobře větrané terárko pro stromové druhy s dostatkem tenkých větví. A na dno dát misku s vodou a krabičku s vlhkým rašeliníkem, s vlezovým otvorem ve stropě, kvůli svleku. Dá se pověsit i na stěnu.
Jako úkryty se m iosvědčila ptačí hnízda, takové ty pletené kukaně s kulovým otvorem. Zavěsí se to na strop nebo na větve, na zem moc nelezou a úkryty na zemi využívají neradi, jen pokud nemají jinou možnost. Hadi v tom rádi spí, a je dobré jim do toho dávat i krmení.

veraboskova
napsal(a):
Jednou ho měli u nás na teraristické burze v Budějcích. A prý má vytipovaného chovatele z Německa co jezdí na burzu do Prahy.
Největší problém je, že cokoli jsme chovali v terárku, to VŽDYCKY uteklo. Např. 3 dny nám trvalo než jsme vylákali gekončíka nočního, druhý číhal na krabici se semínky v polici. Nebo jednou zdrhly strašilky, v noci překonali mojí postel kde jsem spala. A ráno se vzbudím a na zdi strašilka. Když zdrhli gekoni, tak jsme první zavírali okna. Pak jsme je chytali síťkou za nábytkem. Krásně běhali po zdech. Když si poprvé kluk pořídil gekony panenské, tak jednou nezavřel dvířka. 4 z 5ti utekli a MĚSÍC s ním obývali "na volno" pokojíček.
Ještěrky bych ještě dal, ale utéct had, tak to bych se posr... Naštěstí dcera přežila jen se dvěma králíky a rybičkami, ty nám "utekly" jen jednou... (sameček bety prostě 2x po sobě opustil vymezený prostor, poprvé to ještě dal, podruhé už podlahové topení udělalo svoje)
Tak mně vadí v poctatě jen tři zviřátka - velká žába, potkan a užvaněná žencká.
Vše ostatní bych na svém útulném gaučíku přetrpěl bez větších obtíží, že.
Hadi jsou fajn. Jednoho vejcožrouta mám ve svých trenkách - ale o tom více až po 22. hodině.
PS: tak nevím, co je pro zviřátka lepší - jestli velké terárium s pozadím
anebo terárium s velkým pozadím? Olánku??
M. ú.
lupus4
napsal(a):
Náš starší kluk dostal k narozeninám velké terárium s pozadím. Stačí jenom až si manžel najde chvilku a namontuje světla a Zdenda zasadí kytky.
velké terárium s pozadím ???
stačí středně velké sušší dobře větrané terárko pro stromové druhy s dostatkem tenkých větví. A na dno dát misku s vodou a krabičku s vlhkým rašeliníkem, s vlezovým otvorem ve stropě, kvůli svleku. Dá se pověsit i na stěnu.
Jako úkryty se m iosvědčila ptačí hnízda, takové ty pletené kukaně s kulovým otvorem. Zavěsí se to na strop nebo na větve, na zem moc nelezou a úkryty na zemi využívají neradi, jen pokud nemají jinou možnost. Hadi v tom rádi spí, a je dobré jim do toho dávat i krmení.
No já psala velké, ale je to relativní. Má to 60x50x100 cm. Zatím je to ve stádiu nezařízeném tak, jak jsme to přivezli od výrobce. Dávám fotku. Nevadilo by vám, že bych vám do sz poslala email na mladýho? On má hodně naštudovanýho, nechci dělat prostředníka a určitě bude rád, kdyby od vás mohl vyzvědět co a jak. Jinak andulky máme, křepelky taky. Děda má holuby. S tím zamražením to je super.
A ještě dám fotky, co má kluk (na 100% se o to stará sám). Už možná 6 let má tři gekončíky noční, asi rok má gekony panenské. Ještě máme chameleona (ale ten je manželovo). Takže za mě je to spíš zásadní otázka, jestli v 16ti to není moc velké "sousto". Nerada bych, aby mi tu pak zbyl "had na krku"
Bacha Honzíku na trenýrky
https://www.youtube.com/watch?v=T9UR3XXwGZ0
A jinak začaly vylejzat orlovky. Z 8mi vajec co se měly líhnout dneska je 5 už v odchovně a v líhni něco vřeští, tak je tam minimálně 6tý. Fotka je z rána.

Ja by som sa chcel spýtať pod kvočkou mám ešte 11 vajec Brahmaniek dnes ráno uplynul 21. Deň od začiatku jej sedenia, teraz som bol kontrolovať, ale kuriatka sa ešte neliahnu. Tak som pre istotu presvietil a oplodnené sú všetky iba jedno je prázdne. Kde je chyba? Je vôbec v niečom? Ešte sa vyliahnu?

napsal(a):
Ja by som sa chcel spýtať pod kvočkou mám ešte 11 vajec Brahmaniek dnes ráno uplynul 21. Deň od začiatku jej sedenia, teraz som bol kontrolovať, ale kuriatka sa ešte neliahnu. Tak som pre istotu presvietil a oplodnené sú všetky iba jedno je prázdne. Kde je chyba? Je vôbec v niečom? Ešte sa vyliahnu?
Vyčkat, pokud jsou oplodněná (podle textu usuzuji, že jste neprosvěcoval), tak se třeba vylíhnou později, to se může stát, raději den dva počkat. Jinak po jemném zaťukání na vejce by se už nyní v živém vejci mělo ozývat pípání kuřete. Pokud se nic nevylíhne do neděle, pak bych začal s rozbíjením, abyste zjistil co je uvnitř.

Třeba stejnej gang jako paduánky "letos se líhneme 23. den".

Ďakujem, aj by som skúsil to ťukanie po vajíčku, ale mám nádchu, čiže by som ani nič nepočul.
Pokud nasazujete vajíčka během dne,tak ten den nepočítám..nez se vajicka prohreji na pozadovanou teplotu ,tak to chvili trvá..take jsem si vsimla,že prvni venku,ze tří nasazenych plemen,byly vlasky,to jen prasklo vejce a hned se vykulilo kuře😀maranskam a rodajlendkam to trvalo o den déle..možná starsi vajíčka..takže 22.-23.den,normálni..😀

ančovička1
napsal(a):
Pokud nasazujete vajíčka během dne,tak ten den nepočítám..nez se vajicka prohreji na pozadovanou teplotu ,tak to chvili trvá..take jsem si vsimla,že prvni venku,ze tří nasazenych plemen,byly vlasky,to jen prasklo vejce a hned se vykulilo kuře😀maranskam a rodajlendkam to trvalo o den déle..možná starsi vajíčka..takže 22.-23.den,normálni..😀
Ďakujem, ja už som sa ľakal, že niečo je zle a že sa užbnevyliahnu, zajtra dám vedieť či sa aspoň naklovávajú

Malkina
napsal(a):
Jen tak ze zvědavosti,zkoušeli jste někdo dát do líhně dvoužloutkový vejce?
Nie, ale niekde som čítal, že z toho sa "dvojičky" nevyliahnu, ale ani ja neviem kde je pravda.
Malkina
napsal(a):
Jen tak ze zvědavosti,zkoušeli jste někdo dát do líhně dvoužloutkový vejce?
Lepší vejce využít v kuchyni, ale jen pro zajímavost
https://www.youtube.com/watch?v=B5uDKfQ5vGc
asperulo
napsal(a):
Lepší vejce využít v kuchyni, ale jen pro zajímavost
https://www.youtube.com/watch?v=B5uDKfQ5vGc
Zajímavý.Nám se jednou stalo,že se zárodek asi v půlce inkubace přestal vyvíjet,ale neodumřel.Žilo to,tak jsem to nechala v líhni ještě s dalším turnusem.Kuře z toho ale nebylo a pak jsem to vyhodila.Zajímalo by mně jak často se tohle stává..
7 orlovek z 8mi vajec je venku a dneska začaly skákat ven hempšírky a i trochu vajec orlovek tam je zase taky.
Blbý je, že u té Bios monoplast není okénko, a tak jsem nevydržela a nakoukla jsem. 21tý den. První podle pípání vyskočilo někdy po obědě. Na první líhnutí v téhle líhni jsem tomu nevěřila, že to dopadne jak to zatím vypadá (žádné předčasné líhnutí a nevtažené pupíky). Ale ty bambusové tyčky jako má začátek by se tam fakt hodily. Ta vylíhlá kuřata tam hrajou s vejcema fotbal

veraboskova
napsal(a):
7 orlovek z 8mi vajec je venku a dneska začaly skákat ven hempšírky a i trochu vajec orlovek tam je zase taky.
Blbý je, že u té Bios monoplast není okénko, a tak jsem nevydržela a nakoukla jsem. 21tý den. První podle pípání vyskočilo někdy po obědě. Na první líhnutí v téhle líhni jsem tomu nevěřila, že to dopadne jak to zatím vypadá (žádné předčasné líhnutí a nevtažené pupíky). Ale ty bambusové tyčky jako má začátek by se tam fakt hodily. Ta vylíhlá kuřata tam hrajou s vejcema fotbal
To máte šťastie u mňa zatiaľ stále nič, ani náznak
Prave jsem dopekla, tak dobrou noc at vam pipata pipaji u postele celou noc
No tak to u mě bylo to pípání tu celou noc doopravdy.
22tý den po ránu. Zbývá 7 vajec, asi 3 jsou ještě naťuklá, takže ještě nekončíme.
veraboskova
napsal(a):
No tak to u mě bylo to pípání tu celou noc doopravdy.
22tý den po ránu. Zbývá 7 vajec, asi 3 jsou ještě naťuklá, takže ještě nekončíme.
no mě pípaly v ložnici z pátku na sobotu,mlátily do vajec a klepaly skořápkama a do toho kravál ,takže sem pořád vstávala a vynášela do odchovny.Tak máme 25kousků.

Dnes u mňa 23. Teda 22. Deň a stále nič, ani naklovávanie, dočkám sa ja niekedy?

napsal(a):
Dnes u mňa 23. Teda 22. Deň a stále nič, ani naklovávanie, dočkám sa ja niekedy?
to záleží přece na tom, jestli ve vejcích vůbec něco žije.
pokud ne, tak se nedočkáte.

napsal(a):
10 z 11 vajec je oplodnených. Uvidíme

napsal(a):
10 z 11 vajec je oplodnených. Uvidíme
oplodněných, nebo živých? to jsou dvě rozdílné věci....
Tak vylezlo 19 hempšírek. Oplozenost 84%, ale 6 jsem upekla během pečení v Biosce. I tak za mě pěkný.
Orlovky 55% oplozenost. Všechny oplozené vyskákaly ven (v líhni řve poslední). Dám mu hodinku v líhni, pak půjde do separace do kartonu. A pak mezi odstatní uzurpátory.
A už tu mám připravené další nálož do biosky. Doufám, že to tam narvu. Poslední nasbíraná vejce od orlovek, pak už líhnout orlovky nebudu.

já dojedu to, co je v líhni a pro letošek asi stačilo :) potřebuju vlastně jen pět šest holek na příští rok pro Vocasa a to mezi těmi cca 25 kuřaty určitě bude. Hans a holky, co byly v Lysé, se přestěhují v rámci ZO do nového působiště a můžou pokračovat v množení tam, mně zůstane Lednička, Šitá a Prstík jako zdroj domácích vajec a případě k nim může jít příští sezonu nějaký nový, zase cizí fešák, uvidíme, podle toho, jak bude místo, nálada nebo příležitost.
napsal(a):
Jak by řekl biatlonový expert čété Roman Dostál: "Tak tak."
Já svou lenivost dotáhl tak daleko, že si nepíšu, kdy jsem nasadil.
Zda se má něco líhnout poznám, že prosvítím.
Teď mám 21 starších kousků a 27 pátečníků a doufám, že mi tu pár nocí nic pípat nebude.
Dnes jsem zapnul předposlední várku, a až laskavě PPL dodá oba zpožděné balíky z DE,
které zbytečně drží na Depu přes víkend, tak nechám ustálit 2 dny a počítám, že ve středičku
zapínám poslední várku. Letos jsem drsnej a nekompromisní, žádný líhnutí do 22. června,
jako vloni. Asi...
Předposlední nasazeníčko, půlka.
Všechno Vlaštičky krásné, ladné, elegantní, nejlepší.
TAk jsem je tam narvala všechny. Ale jako byla to fuška. Manželovo kamarád chce kuřata za 6 týdnů, takže mě po téhle várce ještě čeká jedna várka hempšírek. A už se slepicema dám taky pokoj.
A začnou ve větším křepelky a kachny. A teda jako kachny mít doma, to manžel vydrží tak tejden. Ty teda dělají maxibordel.
Jinak viděli jste ten inzerát na orlovky 5ti denní kuřata za 120 Kč? Slepice v inzerátu pěkné, ale ten kohout jak má bílé letky a ocasní pera. No nevím nevím. Já jsem teda pouhý hobbík, ale i tak mi to přide přehnaný ...

Tak po polhodine som sa bol pozrieť a 2 vajcia sú už naklované
dadu
napsal(a):
Tak to neznám . . . Moje babička pekla bednaříky = těsto naplněné jako na buchtu, ale zvrchu namočené ve vajíčku a pak v sypání
Jo taak, ja myslela ze je to myslene na ty kuratka u postele...
Kolacky jsou to klasicke svatebni s tvarohem a drobenkou...
Jen ja je nedelam tak malinke. Jsou to proate buchty ke kaficku
A já myslel, že jsou to opožděné koblížky. Vrtalo mi hlavou to "pečené", když koblížky jsou smažené, že.
No ale vše to má jednu zcela a naprosto zásadní chybu - nenachází se to na mém gaučíku, a dokonce ani v jeho nejtěsnější blízkosti. Tak to teda ale jako ale hop hop ale jako nevim no....

Další pěkné myšičky. Jejich matka sice umí i čtyři, ale člověk nemůže chtít všechno, že. Oba jsou štěpáci na bezpigment, matkaje čistá cuyka.
Já teda nevím, co jsou to štěpáci ani bezpigment. Ale oba jsou krásní
Právě jsem navakcinovala 37 kuřat. Pěkně každýmu do zobáčku kapku ze stříkačky. Uf, dneska už vidím kuřata všude.
A už začíná být kritický rozpor. Mám nechat vejce na líhnutí nebo na pečení a obarvení na Velikonoce? Těžké dilema.
Líhnout! Vše, co se dá. Jen manželova vynechat, prosím.
Velikonoční beránek vám běhá v ohradě, případně v troubě osmahnete
jezevčíka, když se naaranžuje na tácek a dostane mašli, tak se to ani nepozná.
Mazanec je soused, který si dodržováním pitného režimu vydatně vykoledoval,
tak co ještě péci? Nabarvit stačí víko od líhně a budete mít barevnou výstavku taky.
Děti a koledníci dostanou čekuládku nebo přes ústa, podle toho, co si zaslouží víc.
Takže - nač kulinářská vejce?
K zítřejšímu ochlazení nám naordinovali rozkopání ulice a výpadek proudu,
tak se horkokrevné uždávnonéitalky (a uždávnonéitalové) budou muset tužit.
A otužovat.
Teď večer mě poprvé napadlo, jestli jsem to s těmi naloženými vejci
zase nepřehnal, chtěl jsem jen trošku kuřátek, a zase jich bude přes 250.
Ach jo. Proč nemohu být jako normální děti? Hezky si hajat na gaučíku,
sledovat Případy 1. Oddělení, hrát hry a chodit se k našim najíst?
Proč do devíti lítám kolem jedněch slepic, pak do půlnoci kolem druhých,
a ráno si připadám, jako kdybych už dávno nebyl dítě?
No... budu se muset nad sebou vážněji zamyslet...
Ale třeba zítřejší výpadek zajistí fše za mě a na to hajání a sledování
nakonec bude času až až. M. ú.
Dobré ráno všem. Venku zataženo, 7 stupňů.
Mě tu zůstává víc kuřat na krku než bych chtěla. Včera si měl přijet jeden pán pro kuřata hempšírek na pátou. Nepřijel ani v pět, ani v šest. Telefony nebral. A tak řeším kam s křepelkami, které se mi mají líhnout dneska.
No a tuhle jsem naložila líheň jak jsem se radovala že se mi tam podařilo nacpat vše, i vejce hempšírek, které si za 3 týdny objednala kuřata jedna paní. A den na to volá paní, že ruší objednávku. Nějak se to sešlo. TAk uvidíme. Nabízím kuřata hempšírek po 30 Kč a přijde mi, že ani tak není zájem. A ani se nedivím. V místním zpravodaji jsme zahlceni nabídkami na kuřice všeho druhu. Kdo by se staral o kuřata když si koupí hotové. Akorát mě mate, píšou tam třeba že nabízí vlašky koroptví, ale tipla bych si, že to budou hybridní.
No konec stěžování, jdu nakrmit hladové krky a pracovat. Všem pěkný den.

veraboskova
napsal(a):
Mě tu zůstává víc kuřat na krku než bych chtěla. Včera si měl přijet jeden pán pro kuřata hempšírek na pátou. Nepřijel ani v pět, ani v šest. Telefony nebral. A tak řeším kam s křepelkami, které se mi mají líhnout dneska.
No a tuhle jsem naložila líheň jak jsem se radovala že se mi tam podařilo nacpat vše, i vejce hempšírek, které si za 3 týdny objednala kuřata jedna paní. A den na to volá paní, že ruší objednávku. Nějak se to sešlo. TAk uvidíme. Nabízím kuřata hempšírek po 30 Kč a přijde mi, že ani tak není zájem. A ani se nedivím. V místním zpravodaji jsme zahlceni nabídkami na kuřice všeho druhu. Kdo by se staral o kuřata když si koupí hotové. Akorát mě mate, píšou tam třeba že nabízí vlašky koroptví, ale tipla bych si, že to budou hybridní.
Ak by ste šli na Slovensko 15 kuriatok by som zobral
Verko,ani u nás zadna hitparáda..dala jsem na inzerát 13kuřat vladky koroptvi,ozvala se JEDNA pani,vzala si ji 7..ostatni kurata VK zatim o tyden povyrostla a jsou to 2 slepicky,4kohouti,tak už je můžu jen zlikvidovat..na trh do Kolina nemam čas jezdit..kazdy si koupi radši kurice hybrid.. ..tak proc to delame?😂😂😂
No ty vlašky kohouti, to se nedá ani vykrmit. Mě když si tu někdo něco nevyzvedne a neudám to, tak přinejhorším kohouty vykrmím. A slepice udám po příbuzenstvu a sousedech. Ale zase člověk nemá nafukovací prostory. No já zkusím ještě místní vývěsku na náměstí. Přeci jenom musím se pokusit je udat. Ale štvou mě ty lidi. Kdyby zavolali, že si to rozmysleli. Ale nepřijedou ani neberou telefon. Kam se ta slušnost vytratila...
veraboskova
napsal(a):
Bohužel, podobných neuskutečněných "objednávek" kuřat bývá i jinde více. Už jsem s tím "zatočil". Pokud někdo chce kuřátka, zaplatí předem objednávku, než nasadím a případný rozdíl dorovnáme při převzetí...Místo pro odchovy je u mne vzácné a tak trochu tiše závidím těm, kteří mohou odchovávat třeba 200 kuřat...

Nejlepší je se nestresovat a líhnout jen tolik, kolik chci pro sebe, ne?
Pak se člověk nemusí dohadovat ani o ceně, ani kdy si kdo přijede, a ještě se doprošovat... prodávám maximálně vejce. Chceš, nechceš, sním si je. Ale inzerát na kohouty je spíš pokus zachránit jim krk, abych mohla říct, že jsem to zkusila, než jdou na víno.
bodlinko - asi tak nějak. U nás je zatím nalíhnuto 28 kuřátek AC - pokud bude vše OK, tak kohoutci skončí v polévce - nějak to černé maso na talíři nedávám. Káčátek zatím 10 kousků, ještě jedna kachna sedí a muž uvažuje o housatech, tak se možná 5 kousků koupí, ale jenom možná. Do toho snad bude nějaký králíček a šmitec. Vajíčka se tak nějak stačí spotřebovat v rodině a z přebytků jsou skvělé nudle, domácí, do zásoby.
Tedy ale přátelé, tohle je nádhera. Žádné koně, hezky pěkně Vlašky.
To dá rozum - Dycky Vlašky!
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3333032/venkovske-staveni-s-pozemkem-vhodnym-pro-kone-56-km-od-prahy/
napsal(a):
Nejlepší je se nestresovat a líhnout jen tolik, kolik chci pro sebe, ne?
Pak se člověk nemusí dohadovat ani o ceně, ani kdy si kdo přijede, a ještě se doprošovat... prodávám maximálně vejce. Chceš, nechceš, sním si je. Ale inzerát na kohouty je spíš pokus zachránit jim krk, abych mohla říct, že jsem to zkusila, než jdou na víno.
jo nejlepší je líhnout pro sebe,zájem je minimální,ale byly doby,tak 7-8 let zpět ,kdy se kuřátka dobře prodávaly i v zimě.Pak začal ten boom s prodejem levných líhní,tak kdo chtěl,sehnal líhen a zkusil sám.Takže kdo chce,vylíhne si doma ze svých vajec nebo vejce koupí.
Já měla letos jedny kuřata v lednu,už sou to velcí ptáci ,ted sem jedny vylíhla na přání paní,o které sem věděla,že je fakt vezme,nebot se známe a loni sme spolu i měnily násadová vejce.Mě ted jede líhen nacpaná na 44 ks,nebot počítám,ža u Australek bude i neoplozeno,možná i něco z koupených vajec Br.
Počítám,že budu mít i něco kuřat navíc,pokud se vylíhne dost.Možná 10ks bude volných.
O násadová vejce moc zájem taky není pokud nenabízíte poslání poštou ,ale jen osobní odběr.
Mám tu volných na zítra 10 ks zahrádkových Brahmánek,a vypadá to ,že bude místo kuřátek dvojitá várka velikonočního lineckého.Nějak je mi líto je sníst,nebot je tam zatím 100%líhnivost.No tak kdyby je někdo chtěl z Kroměřížska,má možnost velmi levně.Australčí vejce jsou k dispozici denně.Taky tu mám plno vajec IB,ale už snad sedne kačka,tento týden podezřele často přes den očumovala hnízdo v budce.
No a zbytek uvařím na zkrmení.
Věrko, vaše miminka stále nikdo nechce??
Tak jsem dnes přestal popisovat vajíčka, ať se to pak nemusí na Velikonoce gumovat, že.
Holky kloakální produkci nezanedbávají, naopak. Dnes Koroptví plný počet, včera pro změnu Stříbrně zbarvené. U Oranžád už to ani nepočítám, jejich vajíčka navíc jsou tak velká, že v líhni začíná být problém je naskládat do kolíbky vedle sebe, už si to skoro říká ob jedno. Majorky začínají dvě kvokat, dnes jsem se na ně (ne z gaučíku, ale z houpačky) zálibně díval a pohupujíc jsem si říkal, jak by jim to mateřství a chození s kuřátky slušelo, hop hop.
No asi budu muset nasbírat pár vejcíček bokem - držte mě...
Jeden pro Začátka...
Barmanka v baru se ptá hosta s pivním bříškem:
"Ten mozol máte od Plzně nebo Radegastu?"
Host: " Pod mozolem je kohoutek, tak ochutnejte sama."
A jeden pro ty, kdo nemusejí kanárky...
Věděli jste, že na Kanarských ostrovech nežije jediný kanárek?
A na Panenských ostrovech je to to samé!
Ani jeden kanárek!
Tak jsme dneska s manželem usoudili, že už těch kuřat a vajec máme plný zuby a šli jsme se podívat na výstavu do Jihočeského muzea
kastef, kdyby to byla nějaká vlaštička, tak bych si i těch 420 km zajel, ale brahmánku už nikdy více. Nyní nám tři týdenní křížence hempšírek s maransákem co vypadaj jako orlosup a už mám obavy co z toho vyroste. U exchquerek jsou jako by byla jednou tak stará. V úterý se budou líhnou vlašky, tak to nechci zakřiknout. Bral bych nějaké koroptví. Mám sice jedenáct letitých údernic, ale bez kohouta.
horal
napsal(a):
kastef, kdyby to byla nějaká vlaštička, tak bych si i těch 420 km zajel, ale brahmánku už nikdy více. Nyní nám tři týdenní křížence hempšírek s maransákem co vypadaj jako orlosup a už mám obavy co z toho vyroste. U exchquerek jsou jako by byla jednou tak stará. V úterý se budou líhnou vlašky, tak to nechci zakřiknout. Bral bych nějaké koroptví. Mám sice jedenáct letitých údernic, ale bez kohouta.
no jo,Brahmánka to je jen takový doplněk chovu,,není to na velký počet.Mám jen 3 slepice s kohoutkem.Hlavní jsou u nás Australky,to jsou opravdu udernice .
Tak vejce holt sníme,no.

Já jsem dnes prosvítil vejce v líhni Real 49. Líhnutí očekávám na Velký pátek a Bílou sobotu. V líhni zůstává 41 oplozených živých vajec. Z toho 13 vlašek, 5 kříženců po vlašákovi a takové bílé křížence a zbytek jsou liliputky a jejich mix s hedvábničkami.
Vyřadil jsem 8 prázdných vajec.
Přendání na rošt udělám asi v úterý večer. Líheň mi běží s teplotou 37,9°C a jednou nádržkou na vodu, v manuálu je uvedeno, že je optimální pro hrabavou mít během inkubace nalitou jednu nádrž a při klubání nalít druhou, u vodní mít během inkubace obě, při líhnutí ještě rosit.
Větrám běžně 2*denně (ráno večer) asi pět minut. Otáčím 2*denně (ráno v 6, večer v 20-22 hodin).
Je to moje první líhnutí bez kvočny, tak uvidíme, co z toho budu mít.
horal
napsal(a):
tak vejce se dnes prodaly,ale buchta bude,to zas jo,ale z australčích vajec.

Se to množí jak morčata, nebo co...
A je zajímavé, jaké je to vyspělé, když to opouští kloaku matky, že?
Věrko, no tak to jste s manžou udělali dobrou věc, že jste si na chvilenku
zašli odpočinout si od tance s vejci.
Já teď půjdu rozmíchat Livacox Q pro třetí várku a zároveň jsem dnes
nasadil definitivně poslední letošní vejce. Možná...

Tak ono rychlostí množení to zase taková hitparáda není. Jsou to tři měsíce, co šly samice bydlet se samci. Teď se okotí a co pak? Mohla bych udělat druhé kolo na červenec, ale to bych potřebovala normální rok, normální teploty a hodně trávy, což vypadá zatím že nebude. Druhý kolo na podzim je blbý, mladí rostou lépe na tom zeleném. Tihle jarní jsou nejlepší.
A ten odpolední dnešní vrh je vtipný. Bridle má tak kilo dvacet, je to F1 kříženka s hladkým. A mláďata dohromady mají bez pár gramů 800 g.
To to sežere tolik trávy?
No, takže váha matky se zvojnásobila, téměř...
(jinak jsem fakt rád, že jsem kvůli liškám zrušil ovce, netuším, co by pásly)
Teď se pokusím sehnat malé balíky slámy. Používám to když kuřata stěhuju z odchoven na boxy, jsou z toho velkého prostoru vyjukaná a mají tendenci se mačkat v koutě. Tak se kouty zabalíkujou, tudíž nebudou. Dobře fungujou i přepravky na ovoce, ale ty se pak musí mejt, nejsou tak bio, ani tak zábavný pro kuřata a občas nějakej blondýn či bloncka dokážou vlízt pod, ale ven už ne a řvou. A řvaní já nerad. Já rád hezky pěkně ticho. A vy víte kde.

Myšičky sežerou tolik trávy, kolik je. Když je, tak nenamítají nic proti plnému koši na trávu každý den. Dva kýble už jsou spíš jen doplněk a cokoliv míň během sezony je frustrace, protože prostě s morčaty je to tak, že cokoliv jinýho než tráva je náhražka trávy:) Tráva je zadarmo a na těch zvířatech je to fakt vidět, když jí mají. Minulej rok to bylo fakt mizerný, během léta jsem byla ráda, když jsem donesla kyblík, kterej jsem plnila jak když se v horším roce plní košík s houbami, hodně chození, výsledek skoro žádný.
Malý balíky čekohokoliv je taky takový divný nedostatkový zboží

Tak dnes výborná správa, pod kvočkou sa dnes z 13 vajec vyliahlo 10 kuriatok Sumatranky a 1 je ešte naklované. Tento rok ma veľmi fascinuje vysoká oplodenosť práve Sumatrančích vajec, nikdy u nich presahovala 85 percent, vždy pod 60 percent, tento rok to je výborné...
Terezo, to byste možná měla rychlejší přijet si pro trávu k nám.
Né že by tu nebylo katastrofální sucho, ale jak vesnice nemá kanalizaci
a lidem odpady vytékají na náves, tak právě kolem těch hovínek roste
krásná svěže zelená tráva celý rok. Už teď je kolem sousedovic výtoku
krásně šťavnatě zeleno...
Jo aha, to byste asi nechtěla krmit potravinovým morčatům, že...
Mano7, gratulujeme a máváme kuřátkům.

to musí být nejen svěže zeleno, ale i nesvěže voňavo, na té návsi
hovínkovou trávu bych nekrmila nikomu, uhrovitost je sviňa

No tak ma to prekvapilo ešte viac, oplodenosť dokonca 100 percentná. Vyliahlo sa 12 kuriatok, ale dve neprežili, jedno sa vyliahlo asi s nevsiaknutým žĺtkovým vakom. A tomu druhému pravdepodobne kvočka pomáhala s liahnutím, tak mu asi natrhla vak, dedukujem to z toho lebo bolo do polovice zožraté. Čiže ich je 10 + 1 vajce ale jedno kuriatko je také slabšie predpokladám že "odíde" aj to. Mohla by sa väčšina dožiť do dospelosti, lebo sú to krásne sliepky.
Tak první várka vyexpedovaná k babičce. 18 kousků 9 týdnů starých hempšírek. Povídám manželovi, ať je nemačká po hodně kusech, až je bude transportovat. A poslal mi tohle foto.
A jinak z plecháčku Biosky dneska ukončené líhnutí. První šly z vajec hempšírky, pak orlovky. Orlovky vyskákaly všechny ven a hempšírky zůstaly v líhni dvě vejce. Celkem venku 22 kousků. Na líheň za tisícovku dobrý, ne?

Tak ich teda dnes bolo len 7, to jedno čo som predpokladal "odišlo" + ešte ďalšie dve ...
veraboskova
napsal(a):
Tak první várka vyexpedovaná k babičce. 18 kousků 9 týdnů starých hempšírek. Povídám manželovi, ať je nemačká po hodně kusech, až je bude transportovat. A poslal mi tohle foto.
A jinak z plecháčku Biosky dneska ukončené líhnutí. První šly z vajec hempšírky, pak orlovky. Orlovky vyskákaly všechny ven a hempšírky zůstaly v líhni dvě vejce. Celkem venku 22 kousků. Na líheň za tisícovku dobrý, ne?
Kárka a Tepláky = Úžastnost.
jardavel
napsal(a):
Tak když se tady všichni chlubíte s odchovy tak se taky přidám. Dnes se vykulilo 30 kuřat bílefeldky rodobarvé hnědoprsé z 32 oplozených a z 36 do líhně vložených vložených vajec
..a to mě se dneska vylihlo z prvnich nasazenych vajec 15 housatek landeskych😀..další budou asi za 10 dni..

kastef
napsal(a):
a mě včera sedly kačky IB
A u mojich hedvábek ani kvok.....
napsal(a):
A u mojich hedvábek ani kvok.....
Ja už jsem pred tydnem odkvokala 3 krasavice rousne a daly si říct😁..pěkně jsem je zavrela najednou do maleho kurnicku,dostaly vodu,krmeni,mely i podestylku a vubec je to tam nebavilo..tyden, a už zase snáší vajicka😁 ..zatim mam kuřat dost..

já mám kuřat... v jedný kleci velkáče, v druhý kleci maláče a nezralý v líhni přestože jsem už nakládat nechtěla, nějak to ručičky samy udělaly.¨
ale velkáči už zachviličku pošupajdí do domečku na zahrádce. už jsou hluční, prašní a rozhazujou všude hobliny. sice ještě nemají peří úplně úplně všude, ale už jich mám akorát plný zuby.
Pravda, roštové odchovny mají něco do sebe. Ideálně taková ta výkladní skříň
- hladké dřevo ze všech stran, na dně rošt a zepředu skleněná zasouvací dvířka,
ať si tam ti parchanti, ech, pardon, nádherné komtesy a udatní udatníci, laskavě
dělaj co chtěj. Já jsem momentálně na stavu 18 třítýdenních již po selekci,
26 2týdenních a 38 dvoudenních. V líhni je ještě asi 170 vajec, plných.
Ach jo...
Dneska jsem si říkal, že to je definitivní, jednu líheň jsem dokonce vyčistil, vysušil
a zabalil, a že ji odnesu hezky pěkně aktivně na půdu, ale pak vám mi volal
jeden takový Vlaškař, a ten říkal, že koroptví vejce, co jsem mu dal, mají 100%
oplozenost, což se Maxovi povedlo už podruhé, a tak si tak říkám, když už mám
nasbíráno zase přes 20 vajec, jestli by SETO nááhodou nemělo zapnout?
No, tak se hezky pěkně uklidníme, že...
A musím (opět) pochválit výrobce krmných směsí Fink Nezvěstice.
Jejich krmení prostě moje Vlaštičky milují. Jejich K1 upřednostňují před lecčím,
hlavně před Energysem, Ten budu krmit zase až do léta, zatímco Fink mizí před očima.
Já dneska překátroval popeliště, pět kýblů kamení je pryč, dvě vrchovatá kolečka
zeminy dovezena, k tomu přidán pytel křemeliny (ale to byl asi šílený nápad a hlavně šílené množství, protože se to po smíchání s ještě jedním vrchovatým kolečkem písku chová jako bažina - normálně se to hejbe, omg, spaste naše Vlašky - no polil jsem to trochu vodou, popeliště nesmí být uplně suché, jinak ho nevyhledávají, tak jsem teda zvědavson, co na to zítra komtesy řeknou. No a já jsem jako prase, takže to asi vidím na umyvadlo, i když ještě není sobota.
Má úcta.

Jo jo, skříňová odchovna s rošty, to by bylo krásné. Hobliny jsou super pro malá miminečka, mohou si v tom pohodlně ležet v pozici na mrtvolku, poskytuje to oporu končetinám, neklouže, hřeje. Ale velkáči už jenom vymýšlejí, kam a jak to nahrabat, nejlépe ven. Už ten vysavač ani neuklízím.
No a navíc paduánka ve stadiu skoro všude opeřená není žádná komtesa, ale skoro černý nohatý strašidlo, rarach v římské přilbě. Takové obludečky.
napsal(a):
Jo jo, skříňová odchovna s rošty, to by bylo krásné. Hobliny jsou super pro malá miminečka, mohou si v tom pohodlně ležet v pozici na mrtvolku, poskytuje to oporu končetinám, neklouže, hřeje. Ale velkáči už jenom vymýšlejí, kam a jak to nahrabat, nejlépe ven. Už ten vysavač ani neuklízím.
No a navíc paduánka ve stadiu skoro všude opeřená není žádná komtesa, ale skoro černý nohatý strašidlo, rarach v římské přilbě. Takové obludečky.
Jestli ono to nebude tím, že paduánka je obludečka tak ňák celoživotně?
Věrko, Gekončice noční je nějaké nové slepičí plemeno?
No tak to se ale už vůbec nedivím soudruhům posuzovatelům, že f tom mají zmatky.

Celoživotně vůbec vůbec, naopak. Nikdy jim nenarostou takový ty ošklivý červený klepací věci, které zdobí hlavu většiny drůbeže snad ještě kromě bojovnic. Ale než se z nich stanou chodící krajky, mají takový strašidelný mezistupeň.
Co vy víte, třeba ty šílené chocholy na hlavě mají právě proto, aby jim pod nimi nebylo vidět takový ty šílený klepací červený fuj věci alias hřeben.
Věrko, však jste říkala, že máte manželových dvou vajec dost, tak není problém vyjít fstříc puberťákovi a jednu líheň nechat jemu, no ne?
Furt lepší, když ho zajímá Gekončice, než kdyby ho například zajímaly drogy nebo nedejbože holky.
Bodlinko to chce fotku.
Já jsem zapřáhla mladýho do vakcinace Livacoxem. Akorát že má velkou ruku, takže jsem se chvílemi strachovala o orlovky, aby je nerozmáčknul. Ale zvládli jsme to.
No teď mám v jedné rcomce vejce od kachen (od čínky od babičky a svoje křížence ruánka běžec) a v druhé líhni rcomce mám křepelčí vejce a zase kachní ruánka x běžec.
Ve velké Biosce mám hempšírčí a orlovčí (oboje zamluveno a hempšírčí letos poslední). A volného mám modrého plecháčka Bios. Ale zase tam nevím, jak inkubovat kachní vejce. Prostě mi chybí zkušenosti. Tam není prolis na vodu. Musela bych tam dát na dno pod síto asi misky s vodou.

Ne ne, hřeben se tam nikde neschovává, nemají, je zakrnělej. Jak u bredy. Paduánka není houdánka, která zase nic neschová, ani sultánka.
Ale malej hřeben ještě zvládnu, třeba soví vousáči jsou taky fajn.Nebo vousatá hedvábka, taky dobrý. Nebo i vraohlávka, snesitelný. Radši jakékoliv vousáče než holanďanku, třeba.

veraboskova
napsal(a):
No teď mám v jedné rcomce vejce od kachen (od čínky od babičky a svoje křížence ruánka běžec) a v druhé líhni rcomce mám křepelčí vejce a zase kachní ruánka x běžec.
Ve velké Biosce mám hempšírčí a orlovčí (oboje zamluveno a hempšírčí letos poslední). A volného mám modrého plecháčka Bios. Ale zase tam nevím, jak inkubovat kachní vejce. Prostě mi chybí zkušenosti. Tam není prolis na vodu. Musela bych tam dát na dno pod síto asi misky s vodou.
No tak ve volné biosce se vylíhnout ti gekončici

18. den v líhni. Již asi 3 první naťukané liliputky. Nic neuspěchávají, ony z těch menších vajec lezou za 19 dní, to jsem pod holubama už zkusil. Vlaštičky a kříženci ještě ne, ty až tak za dva dny začnou. Ale jedno vlaščí vejce už se kutálelo a pípalo.
Již od pondělí mám předěláno na dolíheň, vejce jsou na roštu, naplněná i druhá nádrž na vodu.
Takže uvidím co mi z toho vyleze. Momentálně mi jedna hedvábnička sedí na mrtvých vejcích, ji totiž z hnízda vyhnala husa a vejce zachladla. Tak dostane kuřata z líhně. A jedna sedící liliputka černá dostane také kuřata z líhně, pod sebou má plná asi 4 vejce.
Krásné poledne přeji,
tak u nás už je zase o hladových krků více. Huska Margitka se dočkala a už to tam pod ní štěbetá. Ještě jsem nekoukala kolik jich tam je. Měla 14 vajec tak uvidíme. Jinak jsme včera prosvěcovali hempšírčí vejce v líhni a z 10 - 10oplozených. Mám radost :)
Husí vejce jsou na tom letos nějak hůře. Nasazeno 12 a oplozeno 8 tak pokračují.
Jinak včera večer kolem 22hod jsme si hráli na králičí schovavanou :) Tentokrát jsem špatně dovřela dvířka.... Uprchlíci byli naštestí všichni odhaleni

napsal(a):
18. den v líhni. Již asi 3 první naťukané liliputky. Nic neuspěchávají, ony z těch menších vajec lezou za 19 dní, to jsem pod holubama už zkusil. Vlaštičky a kříženci ještě ne, ty až tak za dva dny začnou. Ale jedno vlaščí vejce už se kutálelo a pípalo.
Již od pondělí mám předěláno na dolíheň, vejce jsou na roštu, naplněná i druhá nádrž na vodu.
Takže uvidím co mi z toho vyleze. Momentálně mi jedna hedvábnička sedí na mrtvých vejcích, ji totiž z hnízda vyhnala husa a vejce zachladla. Tak dostane kuřata z líhně. A jedna sedící liliputka černá dostane také kuřata z líhně, pod sebou má plná asi 4 vejce.
19. den, již 13 vylíhlých kuřat. Z nich jedna vlaška, dva zřejmí kříženci po vlašákovi a hedvábničce a zbytek jsou liliputky nebo jejich mix s hedvábničkami. Pupky mají perfektně vtažené.
Líhnutí pokračuje...

20 den, již asi 30 kuřat z 41 vajec. Už i vlašky lezou.
Úhyn už byl, jedna malá vlaška pořád jenom ležela a byla slabší. Jinak je všechno vitální.
Já myslím, že líhnutí není o chovateli, je to o nastavení líhně/kvočny. Vlašky mi jednou pod hedvábkou lezly 23. den. Liliputka pod holuby jedna 19. a jedna 21. den. Kuřata v líhni-18-20. den.
Taky na 37,9 lezou rychleji.
Venku mi sedí kvokající slepice na prázdném hnízdě. Nenasazoval jsem ji, nějaká kuřata teď dostane. Aspoň 20.
No u nás už taky pečeme. Včera večer sneseno a teď ráno jsme to dali do líhně. Nakonec padla volba na rcomku. Kachní a křepelčí zatím šly do větší Biosky, večer půjdou do plecháčku.
honzapm
napsal(a):
Terezka se jistě bude těšit. Energie má evidentně na rozdávání...
no, aby som vas neprekvapil , 25.5 idem do prahy na tri dni,ideme tam niekde do dukla melnik hrat stary pani futbal,kona sa tam nejaka akcia,mal by tam byt aj pan Panenka,tak mu ukazem ako sa kopu pokutove kopy
tak vy ste sikovny,ked viete vsetko to ja sa mam este vela ucit,tak o terezke bez terezky mozno este vase sluzby pan honzapm vyuzijem a vy to mate daleko,s vami by som sa rad stretol,samozrejme nie len s vami,ked uz idem z jedneho konca republiky na ten druhy koniecskoda ze uz byvalej republiky
Další várka jsou nejstarší kuřata letos líhnutá vlašky stáří asi 11týdnů, a protože jsem se bála, aby po přemístění k babičce nevzali kramle přes plot, kde je pes (a tím pádem už by nebyli), tak jsem je nechala s kuřatama stáří 6 týdnů (hempšírky a orlovky). Jsou to totální uzurpátorky a pro klovanec nejdou daleko.
A do třetice vzorek co je doma. Ale blíží se kritické hranici dvou týdnů, takže brzy se přestěhují do garáže.
Orlovčata.

honzapm
napsal(a):
Můžeme uspořádat na Strahově hepenink s názvem Slováci jedou do Prahy,
ofšem mám obavy, zda by strahofský stadion pro tento typ setkání stačil, že...
No, nevím, mám dojem, že polovina jich už emigrovala do našich politických a vládních sfér.....

Chjo, chtělo by to normálně zapršet, třeba celou noc, nebo i celý den, pamatuju si, že tomu tak bývávalo.
Ředkvičky to asi nedají, leda kdyby byly křížené s kaktusem.
Záhonová ohrádka zůstane nedodělaná, v suché půdě se nedá pokračovat.
Tak jsem několik hodin zalévala. Kdyby Nora uměla tahat tu kárku, tak by mohla přitáhnout vodu z řeky ona. Hmmm
napsal(a):
Chjo, chtělo by to normálně zapršet, třeba celou noc, nebo i celý den, pamatuju si, že tomu tak bývávalo.
Ředkvičky to asi nedají, leda kdyby byly křížené s kaktusem.
Záhonová ohrádka zůstane nedodělaná, v suché půdě se nedá pokračovat.
Tak jsem několik hodin zalévala. Kdyby Nora uměla tahat tu kárku, tak by mohla přitáhnout vodu z řeky ona. Hmmm
jo jo sucho hrozný zahrada na troud,tráva neroste.A nehlásí ani změnu.
No nám se mají za týden klubnout další kuřátka ,a já mám nutkání nalíhnout pak ještě jedny....

Právě, že nehlásí nic, ani prd. Jen "krásně".
Celej duben pršel jednou minulý týden a to slovo pršelo používám jen proto, že jsem optimista.
honzapm
napsal(a):
Můžeme uspořádat na Strahově hepenink s názvem Slováci jedou do Prahy,
ofšem mám obavy, zda by strahofský stadion pro tento typ setkání stačil, že...
no to by bolo super vcera my zdochol krasny kohut australorpky,mal uplne fialovu hlavu,tak neviem ci dostal infarkt,skoda ho

Já mám nakonec 35 kuřat-11 vlašek, 4 křížence vlašáka a kříženky leghornky, 7 kříženců vlašky s hedvábničkou a jednoho liliputka x hedvábnička a ještě 12 liliputek.
Prvních zmíněných 15 kuřat jsem již podložil pod kvočnu. Další ještě čekají doma.

No mne sa dnes po 31 dňoch vyliahlo až 1 húsatko Pomoranskej husi. Čudoval som sa lebo hus je skúsená, 4-ročná a každý rok vychovala od 7 do 12 húsat. V čom bol problém? Už štyri roky sedela stále na tom istom hniezde a nemenila ho, tento rok som bol v nemocnici a hus bola susedom "donútená" sedieť na inom mieste. To sa ukázalo aj na znáške a dnes aj na húsatkách. Zniesla 12 vajec, 2 sa rozbili chybou toho hniezda a dnes sa vyliahlo teda len jedno húsatko... No čo už, ale rozmýšľam, že jej ho zoberiem a nechám ju naniesť si novú znášku do starého hniezda...

Uf. Vzala jsem si ke čtyřměsíčním odchovaným morčatům váhu a provedla jsem, jak že se tomu říká? negativní chovatelskou selekci.
Po velikonocích bude morče na paprice. Ani nevím, kolik jsem jich vlastně porazila a naporcovala. Sedm?
napsal(a):
Uf. Vzala jsem si ke čtyřměsíčním odchovaným morčatům váhu a provedla jsem, jak že se tomu říká? negativní chovatelskou selekci.
Po velikonocích bude morče na paprice. Ani nevím, kolik jsem jich vlastně porazila a naporcovala. Sedm?
Bodlinko kolik morčat je na jednu porci?Mně už manžel nechce jíst ani indický běžce,protože "Na tom skoro nic není".Tak abych mu vysvětlila co je to piplačka..

Malkina
napsal(a):
Bodlinko kolik morčat je na jednu porci?Mně už manžel nechce jíst ani indický běžce,protože "Na tom skoro nic není".Tak abych mu vysvětlila co je to piplačka..
cuy morče je asi tak velký jako ten běžec :D
ale dobře, dneska jsem zabíjela menší, aby se udělalo místo na perspektivnější. Takže jedno morče na jednu porci?
Svého času jsem zde psal, že v Rcom 20 někdy dám vejce do patra a neměl jsem fotku. Takže fotka, kdy pro vytvoření "patra" a nebo oddělení vajec podle kmenů při líhnutí, si vytvářím z bodovaného pletiva s oky 5 mm to co zrovna potřebuji. Pletivo je dostatečně tvárné a drží svůj tvar.

jo012810
napsal(a):
Svého času jsem zde psal, že v Rcom 20 někdy dám vejce do patra a neměl jsem fotku. Takže fotka, kdy pro vytvoření "patra" a nebo oddělení vajec podle kmenů při líhnutí, si vytvářím z bodovaného pletiva s oky 5 mm to co zrovna potřebuji. Pletivo je dostatečně tvárné a drží svůj tvar.
A nezlobí pak proudění vzduchu? rozložení teploty v líhni?
napsal(a):
A nezlobí pak proudění vzduchu? rozložení teploty v líhni?
Mám celkem odzkoušeno. Teplota se nijak významně nemění a vduch proudí. Navíc většinou po 5 dnech při prosvěcení "patro " zmizí. A pokud ne, pak s ním trochu "putuju". A co se týká dolíhně a "rodokmenných klícek", tam je to naprosto bez problémů. Pletivo nemá negativní vliv na proudění vzduchu a vůbec ne na teplotu. Domnívám se, že i v jiných typech líhní by se daly z pletiva vytvořit rodokmenné klícky bez vlivu na funkčnost.
milí přátelé,mám trochu pro tuto diskuzi ne uplně vhodný dotaz,ale určo někdo poradí.
Koupila sem dnes v květnících dvě rostliny Echeveria a Sempervivum.
Jsou tam dost na těsno,chci je přesadit-mám je dát jen do větší nadoby,nebo je i rozdělit,je tam hodně růžic namačkaných na sobě,nerada bych je ale zničila.Navíc Sempervivum nahazuje na květ,tak jestli do toho vrtat.Ale rozhodně by se měly přesadit,ty květníky jsou uplně mini.
Do volné země je dávat nebudu,chci je do nádob.
Dobrý večer všem,
Po návratu z dovolené se potvrdilo, že letos nicmoc 🙄
1.kvocna Blbka :Z koupenych 10 nv araukan 2 kuřata, z 1 zw se vylihnul krizenec(kohout velsumak)a 2 prázdné velsumky.
Cestou přes SK jsem vyzvedla 6bress(1 mělo obří oko a zahynulo, nechápu,jak jsem si mohla nevsimnout) a 6 araukan. 1 tmavá se připojila k tmavým u Blbky. Bílé klovala...
Sebrali jsme vejce 2.kvocne Hrabalce a radostně přijala 10kuratek.
Prosvitili jsme 7 velsumskych, prázdné....rozbila jsem je a fakt nic.....
Pri kontrole u 3.kvocny Putky se též jeví prázdná. V sobotu zajedu do Uhlirskych Janovic pro pár z.velsumek.
Nový kohout tedy nic moc. Z celkem 15vajec 1krizenec.
Když už jsem se tak rozepsal 😇
Konečně pojímá i velsumky pravidelně. Až budou holky kvokat 2.kolik dám jim šanci;)))
Krásné velikonoce všem 🤩
Nejmladší čeká na koledníky, ale zatím jsou venku jen kuřátka 😊
Letos se mi nějak nevyvedla barva z červeného zelí, ale cibulová je luxusní.
Krásné Velikonoce!
Krásné Velikonoční pondělí,
ty vajíčka vypadají krásně. Já poprvé barvila v kurkumě a standartně v cibuli. Cibule byla nějak slabá. Obarvovala jsem araukauní vejce na které jsem nastrkala květinky, lístečky a zabalila jsem je do punčošky. Některé se povedli více některé méně.
Nejsmutnější na tom je to, že si koledníci ani vejce nevezmou. Barvila jsem 10 vajec a zmizlo tak 5. A to koledníků jsme měli hodně....
Vesele Velikonoce
PS.: Misto beranka jsme meli kynute orechove rohlicky :)
Krásný sváteční den.
mazanec snědený, beránek snědený. Snědené i upečené jehně na česneku.
Tak mám docela radost, že to takhle zmizelo. I koledníci tu byli (pro čokoládová vejce).
A jak už jsme v té sváteční náladě, tak se manžel nechat po letech konečně ukecat na králíkárnu. Jednoho králíka už máme (zakrslého strakáče nebo bych mu měla spíš říkat vypasený strakáč), druhého jsem už zamluvila (zakrslý kastorex samička)
Já se povopičil po Javorce.
Děkuji za tip i za rady (po uvaření nechat v láku).
A kýčovitě se mi líhne 4. várka Vlašek. A zrovna na Velikonoce.
Asi že nasazuji vždy o víkendu, a vždy v noci.

Dneska bylo ukrutně hnusně, zima a vichr, ale kapka deště žádná
Ale potkala jsem konečně sestru od Nory. Věděla jsem, že bydlí někde v Loděnici, ale až teď jsme na sebe narazili. Tak z toho byla asi hodinu a půl trvající hra.
Velikonoce se letos vydařily,krasne počasí,sice troch větrno,ale dobra nálada deti s vnoucaty prijely na svatecni tradicni oběd,pecena kurata v nadivce,beranek s rozinkovyma očima a kaficko po malovanych vejcich se jen zaprášilo😁

Tak hlásím, že morčata na paprice uvařit jdou a výsledek je nejen poživatelný, ale i chutný. Nevýhoda je ta, že těžko někdo pozná, že to obrané maso je morče, ale to může být pro jiného výhoda, že.
napsal(a):
Tak hlásím, že morčata na paprice uvařit jdou a výsledek je nejen poživatelný, ale i chutný. Nevýhoda je ta, že těžko někdo pozná, že to obrané maso je morče, ale to může být pro jiného výhoda, že.
Terezko,až potáhnete někoho 1.5. pod rozkvetlou třešeň,tak mu to neříkejte.Mohlo by se stát,že by prchnul a bylo by po líbání.

kouták
napsal(a):
Terezko,až potáhnete někoho 1.5. pod rozkvetlou třešeň,tak mu to neříkejte.Mohlo by se stát,že by prchnul a bylo by po líbání.
A v tom případě by to stejně nebylo na manželství
Kdo vidí za líbáním hned manželství?
To, že se dva pomuchlujou v trávě na Petříně a pochytaj při tom pár klíšťat
a vylehnou kdovíco, ještě neznamená tvrdou předmanželskou smlouvu, že?
Takové morče na smetaně je zaručený hit budoucnosti, kdy se z klecí pustí
nejen slepice, ale i čuníci a další. Morčátkům klec vadit nebude a kdyby jo,
tak se odhlasuje obohacení klícek alespoň o jednu malou noru formátu A4.
M.ú.
honzapm
napsal(a):
Kdo vidí za líbáním hned manželství?
To, že se dva pomuchlujou v trávě na Petříně a pochytaj při tom pár klíšťat
a vylehnou kdovíco, ještě neznamená tvrdou předmanželskou smlouvu, že?
Takové morče na smetaně je zaručený hit budoucnosti, kdy se z klecí pustí
nejen slepice, ale i čuníci a další. Morčátkům klec vadit nebude a kdyby jo,
tak se odhlasuje obohacení klícek alespoň o jednu malou noru formátu A4.
M.ú.
Já se obávám,že jestli bude dál takový sucho není ta morčecí budoucnost až tak vzdálená
tak já očekávám v sobotu líhnutí Brahmán a Australek ,no a jak už sem chtěla končit líhnutí/tedy ještě budou možná jakési kačky IB,pokud to ty tetky mezitím nerozmlátí / už na chodbě leží 14 vajec Brahmán-no sou jako na prodej ,ale když nic, půjdou do líhně s ještě nějakými Araukanami a Australkami.
Olánek
napsal(a):
Na Strahově pod Petřínem klášter stojí.Terezko ať koukák,jak koukák né a né na té fotodokumentaci poznat Noru.
Nora je ta chlupatá, s vyplazeným jazykem. Ne?
Ale je, čistě mezi námi, zajímavé, že psiska plazí jazyk i přes to, že slečna Tereza uvádí, že bylo hnusně, zima a fučno. Copa budou psiska dělat, až budou čtyřicítky? Co budou plazit, Olí?

Až budou čtyřicítky, tak bude Nora funět nešťastně někde ve stínu. Vona vůbec nešťastně funí už při pětadvacítkách.

Olánek
napsal(a):
Na Strahově pod Petřínem klášter stojí.Terezko ať koukák,jak koukák né a né na té fotodokumentaci poznat Noru.
Nora je ta s červeným obojkem a míň bílejma nohama
Tak u nás na jihu je zatím jenom děsný vítr.
Přidávám první fotku z rána. Venku byl běžec. A z večera, vylezly další dvě kachničky (kachna ruánka, kačer běžec).

ančovička1
napsal(a):
Hurá,i u nás v Chotusicich po hroznem větru zacalo pršet🙌..neni to žádná průtrz,ale když to takto vydrzi do rána,budeme mit zalito😀..přeji vsem krásnou dešťivou noc😇
Tak závidím. U nás asi 6 kapek.... A zdravím do Chotusic, odkud pochází moje babi.

Mně se vylíhlo pod hedvábničkou 8 kačenek, 6x zakrslá čárkovaná, 1x zakrslá černobíle strakatá a 1x kříženec zakrslého čárk. kačera s divokou kachnou.
Kuřata už ani nepočítám, ta se líhnou pořád.

Tak. Velkáči přestěhování k řece, maláči půjdou na místo velkáčů a bydlení maláčů bude chvilku prázdné, než se vylíhnou další
Takže u velkáčů panuje všeobecná radost, polepšili si co se prostoru týče. To stěhování plánuju už dvě neděle, už se fakt tísnili.
No a sluneční světlo po dešťové přeháňce, která se trefila zrovna na chvíli, kdy jsem nosila z auta hromadu věcí, dalo první indicie co se pohlaví týče: co se leskne, tomu začne obvykle rašit špičatě v sedle. Forest Gump je kohout, vypadá to, že Pták Noh taky. Flekáč bude asi kuřice. Pak je tam z narozeninových kuřat jedno zvíře, co roste do ukázkovýho kohouta a snad dvě další kuřice. Zbytek velkáčů je ještě zcela neurčitelný.
Jo, narozeninový kuřata jsou ta, co byla nasazena na Nořiny narozeniny
Dobré ráno všem. Já se teda moc nevyspala, v líhni kuřata řádila celou noc. Hempšírky jsou až na jedno vejce vyskákané všechny, teď začala vlna orlovek.
No a u kachen se to nějak nezdařilo. Kachňata kiksla ve vejcích před vylíhnutím. Tuším, kde byla zrada, měli malou vzduchovou bublinku. Takže mám jenom 3 kachňátka
no u nás to řádilo dvě noci,
už je skoro vše venku,ještě sou tam dvě naklovlá vejce,a dvě která jsou už jaksi mimo,takže máme 10 Australek,a 14 Brahmánek/půl na půl naše a koupená/.
Odpoledne naložím další várku 31 zelených-olivových vajec,dostala sem je za naše vejce dřív poskytnutá na zkoušku k líhnutí.A dodám 10 Australek a pak letos FAKT KONEC!!

Tak v Praze prší od rána, doufám, že doma taky. Alespoň podle radaru mám naději. O víkendu to bylo 3x asi 5 minut deště. konečně to vypadá, že i moje hedvábky usoudily, že je třeba myslet na budoucí generace a alespoň jedna zasedla, takže večer jsem jí vymístil do voliéry, zajistil proti úniku a uvidíme, zda se nechá přesvědčit. Zato druhá kvoká už druhý týden a přitom pořád, potvora, snáší. Je to loňský kus, tak počkám, jestli sedne natvrdo. Už chci taky !!!!
U nás je taky veselo ač bylo smutno u prázdných vajec. Naštěstí jsem sehnala i pro 3.kvočnu. seděla o 2 dny déle, ale má krásných 10 zv.
Tedy celkem 4 bressy, 4+6araukan a 10velsumek. Nová odchovna pro velsumatka je hotová, ale nechávám je zatím v kralikarne. Ještě necouraji :)
Starší už jsou venku a občas se jdou ohřát k mámě. Staré jsou 100% zmoklé slepice
Všechny 3 kvočny se osvědčily. Přijali cizí a obecně jsou ok, ovšem je jich moc.
1pustim do světa. Pokud by měl někdo zájem, předpokládám tak za 6 týdnů bude k mání. Nebo k obědu:)))
Nevydržím je neposadit a soused už teď kouká dost nas...
Dole nová odchovna. Sice ne úplně na svém místě, ale alespoň se střechou.
Dobrý večer.Chci se omluvit Honzovi pm.On ví za co.A jinak i to k životu patří

Dobrý večer a chovu zdar,letos budu mít rekord asi 1000ks,ale naposledy,to se už nesmí opakovat,aby mě tak ovládla hamižnost nebo co to je.Právě dokončuji třetí kolo a zas mi ještě dorazilo 100ks NV,ale to jsou letos fakt poslední a přijde li ještě někdo s vajíčky tak ho hned ve dveřích otočím o 180°.Jinak dnes konečně trochu zapršelo.,chce to pokračování ještě aspoň týden a pak aspoň dvakrát měsíčně,zem je zatím pořád popraskaná.Jinak jsem na if asi dostal banán,tak mi nejde normálně se připojit tak honem pár fotek a pozdrav Von G a horale,jak ti letos přezimovaly včelky u nás žádná sláva a znám pár lidi co jim zůstaly jen prázdné úly.
ančovička1
napsal(a):
Ja jsem odpoledne vyndala i housatka chvili na travicku,slunicko hřálo..proti větru ohrádku z plexiskel,tak se housatka poprvé trochu popásla😀..přemýšlím o polykarbonatovem pařeništi,na tyto prcky by to bylo ideální,teplo,světlo,střecha.,hlavně v tomto aprilovem počasí..
Z polykarbonátu mám odchovny,musím hlídat teplotu,jinak by kuřátka byla rychle uvařená.
Olánek
napsal(a):
Z polykarbonátu mám odchovny,musím hlídat teplotu,jinak by kuřátka byla rychle uvařená.
..ja snad ten příspěvek nenapisu,kvuli reklamam!!!!..ano,poly..ove pařeniště,určitě hrozi přehříváním,ale ty moje ohradky proti větru dešti pomalu nezvládám,sice je to řešení na pár prvnich dni,ale docela by mi to pomohlo..takto hlidam počasí,aby housatka nanastydla,nezmokla..
Dneska je strašná zima a fouka ledový vitr,jako lednu..koukam na receptař,lepší dnes priroda v tv něž venku..a objednala jsem si to polykar.pařeniště,vylihlo se mi dalších 21housatek,mam je v kuchyni pod žárovkama a ven ani náhodou..u idime,jak se pařeniště osvědčí adpon na prvnich 14 dni,potom už snad bude teplo a do pařeniště půjde salát😀..tak letos zatim 53 housat,loni asi bylo stejně,ale loni byla vejce vic oplodnena..ale stačí,ještě mi sedi mlada husicka asi na deseti vejcich,uvidime,co z toho bude..😀..tak konec lihnuti,lihni jsem poděkovala a vypnula...😧