Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

485145wsdw

10.4.2019 20:54
485145wsdw

XXX.XXX.240.128

Dobrý den, chtěl bych poradit od zkušenějších chovatelů co může být špatně? Z osmi oplozených vajec landénských hus se mi bez pomoci vylíhli 2 krásná housata jedno 29. den inkubace a to druhé 30. den inkubace zbytek se ale ani nenakloval a když jsem je 32. den rozbil byli ve všech hotová housata až na kousek žloudku u pupku. Vejce jsem chladil, rosil, otáčel vše jak by se podle rad zde na internetu mělo, a hlavně mi nejde do hlavy že 2 se vylíhnou uplně zdravé a ostatní které byli ve stejné líhni zemřou Líhen mám malou stolní viz obrázek.

Moc děkuji za jakékoli rady, popřípadě jaká je podle vašich zkušeností dobrá líhen na husy? Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2019 22:30

Možná měla špatně položenou hlavu (na ostrém konci). Což může způsobit třeba špatné skladování nebo nedostatečná ventilace v líhni. Ten velký váček sedí k tomu, že by měla tu hlavu na ostrém konci, protože v době, kdy měla dýchat ze vzduchové bubliny, se udusila.
Ta dvě měla hlavu OK a proto se právně nalíhla a vylíhla
Já pro jistotu housatům (pod husou) která se nenaťukala do 30.dne, naklepu otvor a kdyby nemohla, tak je vytáhnu ven. Musí se tam, kde to nekrvácí, v místě (prosvítající) vzduchové bubliny. Už jsem takto nějaká zachránil. Přičiněno to bylo vadou zobáku (nemohla se naťuknout)-ale i taková housata se dají třeba dokrmit k porážce. Ale jestli mají hlavu na ostrém konci, je to riskantní a je téměř nemožné je před osudem zachránit.
Jestli příště nechcete líhnutí hus (na líhnutí nejtěžší drůbež) pokazit, zkuste si najít nějakou líheň drůbeže a za poplatek si je nechejte vylíhnout tam. Na líhnutí hus by měl mít chovatel zkušenosti s hrabavou a kačenami, co se líhne lépe než husy. Návod je dobrá věc, ale pořád to není praktická zkušenost.
Já jsem se do líhnutí hus v líhni nikdy nepustil, mně to vysedí husy. Zcela nejlepší líhní na husy je husa nebo může být i pižmovka.
Jestli chcete dále líhnout a úspěšně, doporučuji více větrat líheň v druhé fázi inkubace. A jestli to neděláte-skladovat vejce naplocho s otáčením a nebo výhradně špičkou dolů (před vložením do líhně).

10.4.2019 23:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nízká teplota v Makro líhni, otevírání líhně, postřikování vajec (zajisté) studenou vodou (tedy vodou, která nemá ani těch 38 stupňů). Makro líheň má dokonalé zásobníky na vodu a umí - při vhodné teplotě - vytvořit velmi vysokou vlhkost, proto si ji chovatelé vodní drůbeže tak pochvalují. Ovšem musíte mít uvnitř po celou dobu inkubace správnou teplotu, což jste neměl.

485145wsdw

11.4.2019 07:43
485145wsdw

XXX.XXX.240.128

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná měla špatně položenou hlavu (na ostrém konci). Což může způsobit třeba špatné skladování nebo nedostatečná ventilace v líhni. Ten velký váček sedí k tomu, že by měla tu hlavu na ostrém konci, protože v době, kdy měla dýchat ze vzduchové bubliny, se udusila.
Ta dvě měla hlavu OK a proto se právně nalíhla a vylíhla
Já pro jistotu housatům (pod husou) která se nenaťukala do 30.dne, naklepu otvor a kdyby nemohla, tak je vytáhnu ven. Musí se tam, kde to nekrvácí, v místě (prosvítající) vzduchové bubliny. Už jsem takto nějaká zachránil. Přičiněno to bylo vadou zobáku (nemohla se naťuknout)-ale i taková housata se dají třeba dokrmit k porážce. Ale jestli mají hlavu na ostrém konci, je to riskantní a je téměř nemožné je před osudem zachránit.
Jestli příště nechcete líhnutí hus (na líhnutí nejtěžší drůbež) pokazit, zkuste si najít nějakou líheň drůbeže a za poplatek si je nechejte vylíhnout tam. Na líhnutí hus by měl mít chovatel zkušenosti s hrabavou a kačenami, co se líhne lépe než husy. Návod je dobrá věc, ale pořád to není praktická zkušenost.
Já jsem se do líhnutí hus v líhni nikdy nepustil, mně to vysedí husy. Zcela nejlepší líhní na husy je husa nebo může být i pižmovka.
Jestli chcete dále líhnout a úspěšně, doporučuji více větrat líheň v druhé fázi inkubace. A jestli to neděláte-skladovat vejce naplocho s otáčením a nebo výhradně špičkou dolů (před vložením do líhně).

Dobrý den, hlavu měla všechna housata dobře- na tupém konci
vejce skladuji na plocho a otáčím o 180

485145wsdw

11.4.2019 08:11
485145wsdw

XXX.XXX.240.128

honzapm napsal(a):
Nízká teplota v Makro líhni, otevírání líhně, postřikování vajec (zajisté) studenou vodou (tedy vodou, která nemá ani těch 38 stupňů). Makro líheň má dokonalé zásobníky na vodu a umí - při vhodné teplotě - vytvořit velmi vysokou vlhkost, proto si ji chovatelé vodní drůbeže tak pochvalují. Ovšem musíte mít uvnitř po celou dobu inkubace správnou teplotu, což jste neměl.

Teplotu regulovat nemůžu a vejce jsem kropil vodou pokojové teploty- 20°C
Myslíte že teplota vody by měla až takový dopad?

11.4.2019 16:48

485145wsdw napsal(a):

Já myslím, že ne. Husa taky sedá na vejce mokrá od studené vody.
Jestli měla hlavu všechna dobře, mohl jste je zachránit, kdybyste včas zakročil. Stačilo by naklepat vejce a mírně zvlhčit. Ale kromě té otočené hlavy mě nic jiného nenapadá, možná mohla být vejce stará. A nebo jste před líhnutím až moc zvýšil vlhkost. Třeba se ozve někdo s tímto problémem již zkušenější.

11.4.2019 17:05
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Vyšší vlhkost nevadi,mívám 80-90 a lihnou se dobre, se zavřeným pupikem..zřejmě to bude nizkou teplotou,jak už vam psal níže honzapm..chce to do líhně nekolik ruznych teplomeru,já verim lékařským..

11.4.2019 17:08
ančovička1

XXX.XXX.1.189

..a takovéto nedolihnute house ,viz foto,..nemuzete zachranit,ani kdyz ho vytáhnete z vajíčka v urcity den lihnuti..

11.4.2019 17:28
honzapm

XXX.XXX.182.25

485145wsdw napsal(a):

Teplotu regulovat můžete - tím, že líheň umístíte na vhodné místo k líhnutí, změníte teplotu v místnosti, případně líheň dáte na látkový ubrus, přeloženou osušku, případně osušku obmotáte kolem spodní části líhně, max. do poloviny výšky - ostatně k této líhni existuje perfektní návod, ve kterém toto máte přímo od výrobce krásně a polopaticky napsáno.
Ovšem neodpovídáte informací o naměřené teplotě po dobu líhnutí, tudíž není dále o čem.
Srovnávačky "s husou" jsou liché, husa, na rozdíl od vás, udržuje vejce v ideální teplotě.

Vřele doporučuji přečíst:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1472790/lihen-quot-tamagoci-quot-z-makra
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/824914/lihen-io-103-makro-akce

Přidejte reakci

Přidat smajlík