Donutek19

XXX.XXX.248.100
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám doma 3 dny staré kuřátka a jedno má kalné oči a pořád spí.. Dá se to nějak léčit? Nebo mám ukončit trápení?? Prosím poraďte 😕
Uživatel s deaktivovaným účtem

To vůbec neřešte, vezměte toho chudáka za nožky a udělte mu zrychlení proti pevné překážce.
Donutek19

XXX.XXX.248.100
A nějaké jiné řešen než smrt není??

Nechat chcípnout?
To přece nechcete...

Donutek19
napsal(a):
A nějaké jiné řešen než smrt není??
Chtěl jste radu a od veterinářky jí dostal. Neberte to osobně,
ale nechápu, proč se tady vśichni ptají a když dostanou nejjednodušší a z hlediska chovu, efektivity, ekonomiky a vývoje nemocného kusu nejlepší odpověď, tak se jim nelíbí. A když už konečně někdo zajede k veterináři, tak ve většině případů stejně skončí u sekerkomycinu.... Prostě v chovu drůběže je to to nejlepší řešení. Ikdyž se vám třeba nebude líbit. Stále se pořád řeší eko-bio-přírodně, ale málokomu dochází, že "in natura" by takové kuře nedožilo rána. Pouze zdravá populacemje zárukou úspěšného chovu. Čím více budeme zachraňovat různé chcípáčky, tím horší to v budoucnu s chovným materiálem bude.
No, já spíš nerozumím, že ti lidé si myslí, že zdarma od lidí v jejich volném čase dostanou zázraky. To si vážně myslí??
Hlavně by iFauna měla aktivně zakročit - pak nemají nosná témata o chovu zapadat, když je vytlačují tyhle výkřiky do tmy, které mají jepičí život, nemají žádný potenciál rozvoje debaty, zadavatel nevkládá fotku, video, nic. Ani se nepřihlásí - neregistruje.
Vážně si iFauna myslí, že takový web-diskuse jim vydrží?
Rozdělení na moderovanou a nemoderovanou (právě pro tyto trapno výkřiky)
mělo v minulosti svůj důvod a obrovské kouzlo.
Kdo chtěl číst a debatovat o drůbeži a sdílet sám sebe, nemusel se brodit tímto bahnem.
Smutná dramaturgie Webu...

Tak ono i eko bio přírodně a zachráníme všechno je prostě fakt, že co asi veterinář vymyslí nad přichcíplým kuřetem. Nic. Na jakoukoliv diagnostiku je to příliš malé, úspěšnost předem určená mizivá, protože malé kuře nemá žádný tělesný rezervy a navíc to, že je přichcíplé ve třech dnech značí, že se něco hodně nepovedlo. nejčastěji zánět žloutkovýho váčku a nějaká celková infekce. A i kdyby se stal zázrak a to zvíře přežilo, tak bude mít trvalý následky a bude z něj zakrslý chudák.
V líhni se tihle sundají z pásu do zvláštní přepravky a putují za kohoutama.
Tak hlavně si ti lidé neuvědomují, kolik stojí stěry, diagnostika, léky, práce lékaře,
a že ty výsledky nebudou zítra, ale třeba za několik dnů nebo za týden, a to už kuře bude dost možná mrtvé. Takže když ho dnes zabijí, tak sice už nikdy nezjistí, co mu bylo a neobohatí tak svou vet-praxi o jistě cenné zkušenosti, ale hlavně přestanou prodlužovat trápení kuřeti i sobě.
A dost mi vadí ještě jedna věc - dnes na FCB, kam už nechodíte - oni vidí, že krůta je 4 dny špatná, ale až dnes, když už přestala žrát uplně, je napadne se zeptat na FCB, jestli někdo neví, co jí asi tak může být a co s tím...
Když si pořídím nový živočišný druh, tak nejpozději v den nákupu rozhazuji sítě, oprašuji knihovnu a sosám info, kde se dá. Nebo ne?

Ne. Ale většina lidí stejným způsobem řeší i psy a kočky ("už asi týden je divný a nežere, ale dnes je fakt špatný, udělejte s tím rychle a levně něco!")
I utracený kuře se dá pitvat. Špatný čerstvě vylíhlý kuře zavání kolisepsí. Ale jednotlivý zvířata nemá cenu řešit, člověka příčina úhynu zajímá hlavně kvůli zbytku hejna a už tím, že je chcíplý či přichcíplý jednotlivý kus to asi není nic nakažlivýho nebo spojenýho s blbým zacházením.

Já kdybych si všiml u kuřete zakalených očí, tak bych mu tam kápl kapky do očí a nebo když bych jich měl hodně, tak bych se s tím neobtěžoval a zlikvidoval ho..
Dělal jsem to housatům, která je jaksi nemohla po vylíhnutí otevřít (jen některá měla ten problém), už přes 24 hodin. Měla je za takovou blankou (oční víčko) a tím to měla furt zavřené, takže bylo nutné zakročit, aby taky viděla na žrádlo. Pomáhalo to.
A jestli nežere, tak mu asi nepomůžete. To by muselo samo žrát. To, že pospává, může být spojeno třeba s nějakým oslabením z líhnutí, třeba je chudokrevné, protože mělo potíže s vylíhnutím.
Utratit je nutné třeba v případě, že by bylo slepé nebo jinak postižené.