Sliepky kýchajů a kašlů

Maransky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.4.2019 21:12

Dobry den, chcem sa spytat chovam mimo ineho aj sliepky. Mám maransky medenokrke, leghorny, dominant nosnice. Vsetko to mam pomiesane, nejde mi o cisty chov, ale o domace vajicka. Dokopy je tam cca 30 sliepok a traja kohuti (su od malicka spolu takze sa nebiju). Kurin mam cisty pravidelne definfikujem, aj cistim. Problem je v tom ze so susedom mame rovnaky plot kde maju sliepky moje aj jeho vybeh. Moje maju vybeh cca 40mx16m co je dost si myslim. Susedove sliepky zacali kychat, kaslat a frkat. MOje boli v poriadku, ale uz dva dni sledujem ze moj kohut a asi dve sliepky zacali robit to iste. Kychaju, ako keby kaslali a frkaju. Inak vyzetaju zdravo ziadana apatia, zeru normalne, aj sa pohybuju normalne. Viete mi niekto poradit o co sa jedna ci je to nakazlive a ako sa to da liecit? Alebo co mam proti tomu spravit?
Dakujem

16.4.2019 21:45

No jistě že je to nakažlivé. Kdyby nebylo, tak by to přece od souseda nepřelezlo k vám.

Co s tím. Naprostá většina nemocí dýchacích cest drůbeže dělá celoživotní bacilonosičství minimálně u části zvířat. I když se na první pohled vyléčí a i když jsou léčena antibiotiky.

16.4.2019 22:29

Já bych to neřešil. Přejde je to.
Přiznám, že jsem s tím měl problém taky. Celé hejno slípek mi jaksi trochu chraptělo a mělo rýmu. A už nemá, popasovaly se s tím rychle a ani nést nepřestaly. Ale zase já mám momentálně slepice na noc ve voliéře s holuby, kde je jedna strana celá otevřená, to znamená luxusní větrání, což může mít pozitivní vliv na zdraví a lépe to přejde, než když jsou namačkané kdesi v boudě.
Kuřata s nimi byla v kontaktu a nedostala to. V přírodě to nikdo neléčí. Když by kvůli tomu přestaly být vitální, doporučuji tyto jisté jedince zabít.

23.4.2019 08:26

Dakujem za odpovede, tie co kaslali som zabil na polievku, kurin znova vycistil s F10 dezinfekciu a uvidíme snad nejako prestanu, alebo to nechytia. Kazdopadne uz sa mi zda ze to preslo, teda tie infikovane su zabite a ostatok nekasle:) zatial

Přidejte reakci

Přidat smajlík