A kam vam snáší? ..kam kacena zacne snaset,tam chce i sedět,nejlepe na tom místě..,pokud je bezpečné proti kunam a ježkum,udělejte pevnou bednicku,jak už to popisoval Jakub Erlec,sikovny chovatel,poslal i fotky😀..otvor pro vchod kousek nad zemi,ja bych to řešila i dratenymi dvirky,na noc zavirat..moje pizmovky se rozhodly hnizdit v kurniku v kukanich,protože mi venku v nechranenych hnizdech řádil ježek a vejce se ztrácela,tak to holky vyřešily samy😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě znova-moje fotky budek, ať v tomto vlákně nechybí.
Rozměry pro pižmovku je potřeba upravit tak, aby tam pohodlně obsedla vejce, tyto moje jsou určené pro menší druhy kachen jako mandarinky, ale pižmovka má na typ budky stejné návyky vzhledem k tomu, že je to také dutinová kachna. Budka má u díry vyšší podlahu-tzv. předsíňka-do hnízda je to takový schůdek dolů, díky čemuž má kachna v hnízdě větší klid. A kvůli škodné jsou dobrá i ta dvířka s pletivem na noc.
Dá se udělat i kmenová budka, potřeba je velký kmen (třeba douglaska) a motorová pila. Kmen může být i vyhnilý uvnitř. Pro inspiraci doporučuji vyhledat další fotky budek pro okrasné kachničky. Otvor pro pižmovku na vstup do budky (jakékoliv) by měl mít průměr asi 18-20 cm, pokud teda nemáte nějaké obří pižmovky (barbarie), tam by to mohlo být potřeba ještě větší.
J.E.

Do budky by měly začít snášet samy, pokud je dobře vystlaná. Můžete jim tam hodit podkladek.
Jako dutinové kachny je to táhne snášet do budky s co nejmenším otvorem, považují je za bezpečné místo.
Samozřejmě je musíte dobře umístit. Jestli je spací bouda dost prostorná, můžete dát do rohu cihly a na ně postavit hnízdní budky. Mohou být i venku.
Přiletěly VLAŠTOVKY😀🙌..asi pred hodinou se k nám vratily nase vlastovicky,buhvi,odkud😇..už jsme je byli přivítat,nechaly o sobe vědět, divoce křičely a letaly kolem domu,nakonec vletly do mastale,kde cela leta maji sva dvě hnizda,ve stodole v kurniku třetí😀..tak se nám vratily😇..a s nimi jaro😀🙌

Kačenu zkuste do té budky na noc strčit a zavřít. Aby tam snesla vejce.
Majo2
napsal(a):
Vyriešil som to postavením ešte jednej budky.
Dekuji za zájem,kacenky mi sedi dve, asi po 13 vejcich a dnes mi zasedla husicka,mlada loňská,zatim jsem ji dala 9 vajec,ale ještě přidám,kdyz bude sedet napevno..už jsem z vajec chtela udělat velikonoční nadivku a mazanec😁 ..tu budku pro kacky máte krásnou!jste šikulka😀👍 a kacenky budou v bezpečí,byla by jich škoda..tak ať se vám vydaří😀