Zdravím, potřebovala bych poradit.
Ráda bych začala chovat pár bažantů obecných (slepička a kohoutek) společně s cca 5-ti kusy slepic, pravděpodobně plemeno araukan či brahman.
Zázemí by měli mít v prostorné voliéře, s kurníkem, vojenskou plachtou zastíněným vrchem (kvůli dravcům a bažantům), větvemi, vše mezi stromy.
Ale nejsem si jistá, že to bude fungovat. Bažantíky bych chtěla na maso a slepičky na vejce.
Mohou být spolu? Nebudou se navzájem bít? Klasického kohouta nechci (moje noční směny + vím jak je kohout hlučný i na větší vzdálenost).
Děkuji předem za odpověď a jakékoliv další informace a postřehy.
Lucie
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ve voliéře bych to raději neriskoval, venku by to šlo (při zamezení úniku bažantů).
Kamarád má ve voliéře bažanty a ti jsou na lidi hodní, krotcí, dají se dát na ruku. Tak se mi líbili, až jsem si nakonec sehnal jejich násadovky a dal je pod svoji kvočnu, tak bude radosti, až se to vylíhne.
Ale-bažanti jsou také nepříjemně hluční, někomu nepříjemnější než klasický kohout. Mají během růstu větší nároky na živočišné bílkoviny.
Raději udělejte slepicím výběh venku a bažantům ve voliéře. A nebo místo bažantů na maso pořiďte třeba kohoutky těžkého typu. Řvát začínají později, to už bývají na zabití. A nebo si do nějaké menší voliéry sežeňte masné křepelky.
Aha!
😊 Já jsem si právě myslela, že bažantíci budou o něco více tiší než kohout. Ale ty křepelky, popřípadě masné kohoutky určitě závažím.
Pracuju na směny, takže čím míň extrémního hluku, tím lépe. Klasického kohouta co jsme měly jsem slyšela přes celý dům a to byli na noc ve zděném kurníku.
Nevíte popřípadě ještě o nějakém plemeni které není tak moc vokální (co se kohoutů týká)?
Moc děkuji za odpověď a za rady.
Lucy13
napsal(a):
Aha!
😊 Já jsem si právě myslela, že bažantíci budou o něco více tiší než kohout. Ale ty křepelky, popřípadě masné kohoutky určitě závažím.
Pracuju na směny, takže čím míň extrémního hluku, tím lépe. Klasického kohouta co jsme měly jsem slyšela přes celý dům a to byli na noc ve zděném kurníku.
Nevíte popřípadě ještě o nějakém plemeni které není tak moc vokální (co se kohoutů týká)?
Moc děkuji za odpověď a za rady.
Nekokrhající kohout vlasně není žádný. Záleží vždy na jedinci a to i uvnitř plemene, jak často a silně kokrhá. Pravděpodobně by vám vadil i zvuk u kohoutků křepelek a navíc ti by dobře rostli jen od května do poloviny září ve venkovní voliéře. Takže pokud drůbež na maso, takže třeba ross-hybrit pro výkrm a včas připravit pro kuchyni...Kvalitní masíčko je pak z králíků a ty rozhodně nehlučí.

Takový plymutčí kohout když začíná kokrhat, už je téměř k zabití. Záleží na krmení. A na plemenu. Rozhodně žádné leghornky, araukany, vlašky, lakenfeldky ani nic lehkého. Na vykrmení zvolte těžší kohouty. Colorsexing je třeba u zmíněných plymutek (žíhaných), nebo amroksek, takže lze sehnat vytřízené kohoutky třeba do měsíce staré.
Jinak křepelka je oproti kurovi dle mé vlastní zkušenosti v pohodě.Mít křepelčího kohouta (kohouty) v blízkosti ložnice-se asi moc dobře nevyspíte. Ale venku by neměly tak moc vadit. Dají se chovat venku jenom přes sezonu, ale jsou relativně nenáročné na prostor. Takže jich můžete vykrmit dost během sezony, nastrkat do mrazáku a v zimě mít prázdnou voliéru, resp. jeden chovný kmen křepelek, který začne snášet s oteplením a opět si po něm odchováte...
napsal(a):
Takový plymutčí kohout když začíná kokrhat, už je téměř k zabití. Záleží na krmení. A na plemenu. Rozhodně žádné leghornky, araukany, vlašky, lakenfeldky ani nic lehkého. Na vykrmení zvolte těžší kohouty. Colorsexing je třeba u zmíněných plymutek (žíhaných), nebo amroksek, takže lze sehnat vytřízené kohoutky třeba do měsíce staré.
Jinak křepelka je oproti kurovi dle mé vlastní zkušenosti v pohodě.Mít křepelčího kohouta (kohouty) v blízkosti ložnice-se asi moc dobře nevyspíte. Ale venku by neměly tak moc vadit. Dají se chovat venku jenom přes sezonu, ale jsou relativně nenáročné na prostor. Takže jich můžete vykrmit dost během sezony, nastrkat do mrazáku a v zimě mít prázdnou voliéru, resp. jeden chovný kmen křepelek, který začne snášet s oteplením a opět si po něm odchováte...
Tento nápad se mi líbí a vůbec by mě to nenapadlo. Děkuji moc za rady. Zvážím určitě i králíky i když s jejich chovem moc zkušeností nemám.
😊