Dobrý den moji kolegové,chovatelé chci se zeptat zda je nějaká prevence proti čmelíkům???Sousedi je mají neustále v kurníku my ještě zaplaťpanbůh ani jednou..ale je možné tomu nějak předcházet??Já kurník i vytírám maji tam lino a seno..na hřád sypu vápno..pod slepičky kde spinkají...mají se jako v bavlnce...ještě se zeptám dvě naše slepičky jsou vyklované na zádech nemají žadné peri ale roztoče nemaji můžou být orvané od kohouta??,Jak po nich věčně skáče???Děkuji moooc
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čmelíci jsou fuj. Ještě jsem je neměl. Kdybych měl, tak vystěhuju slepice na noc na stromy a holuby vyženu na střechu a mezitím bych je nějak vyřídil vápnem (dřevěné králíkárny nemají rády hořák). Čmelíci rádi spáry. Na hladkém povrchu se jim nedaří. Dobrý je na ně oheň, křemelina, vápno.
Jestli Vaši sousedi mají čmelíky v kurníku, můžete je tam mít v blízké době také. Nemohou jich tam mít mnoho trvale, to by jim slípky už vyzdechaly na anémii. Raději sousedy nějak přesvědčte, ať si to dají do pořádku, kupte jim za to třeba flašku.
Možná (snad) ti Vámi myšlení čmelíci jsou jenom nějaké všenky. A ty se na slepicích vyskytují běžně a likvidují se tím, že se slípky úměrně k jejich výskytu popelí. I ty se rády přes léto zmnoží a pak zamoří kurník. Na ně působí i chemikálie, babička na ně šla opakovaně s Biolitem.
No oni sousedi mají kurnik tak 400metrů od našeho a mají tam čmelíky celkem často...já jak jsem již psala sypu vápno,denně uklízím hovinka a zasypávám desku ,kam vykonavaji potřebu,vápnem dokonce jim i vytítírám..sousefi ze jsem blázen🤣...Myslím,že udržuji max.čistotu.Ale mě by zajímalo lze cistotou predejit temto parazitům,????
Ja som kúpil 15kg kremeliny, ktorú miešam s drevenným popolom. sliepky sa v tom rady kúpu...sused mal čmelíky v drevenom humne, sliepky kúpe len v tej kremeline a má to umiestnené vo vnútri. čmelíci chvíľku útočia ale zvírený prach ich zabije.
ešte pripomeniem, že 1kg kremeliny stojí cca 1euro + poštovné...
mne sa čmelíci vo vápne množili ako nič...
Pokud se ptáte na prevenci, tak existují bilinné přípravky do vody, které čmelíky odpuzují, tzn, že krev slepic, které takto upravenou vodu pijí, čmelíkům nechutná.Potom kvalitní popeliště, podle množství slepic i vícero. Základ je dřevěný popel, křemelina a jemný křemičitý písek.Je třeba slepice občas prohlédnout, jestli se na nich paraziti nevyskytují. To, že mají slepice odřená záda, je od kohouta, možná je na vaše slepičky příliš těžký. Jedna moje slepice to má taky, kohout si jí oblíbil. Vloni je měla odřený stejně, ale než vyseděla a odvodila kuřata, tak jí peří zase dorostlo.
Elsaiva
napsal(a):
No oni sousedi mají kurnik tak 400metrů od našeho a mají tam čmelíky celkem často...já jak jsem již psala sypu vápno,denně uklízím hovinka a zasypávám desku ,kam vykonavaji potřebu,vápnem dokonce jim i vytítírám..sousefi ze jsem blázen🤣...Myslím,že udržuji max.čistotu.Ale mě by zajímalo lze cistotou predejit temto parazitům,????
Prohlídněte hlavně slepice. To, že máte vytřenou podlahu, neznamená,
že ve slepičím peří nebují čilý život všenek a dalších breberek.
Hanina123

XXX.XXX.170.149
My máme kurnik dřevěný a na cmeliky jedine savo. Rano na to vlitnu, vystrikam úplně do stecení a je na rok klid.
Do večera to v poho vyvetra. Rukavice a rouška jsou samozřejmostí.
Hanina 123..děkuji no my zatím čmelíky zaplaťpanbůh nemame..ale take vytiram kurnik savem..mame take dřevěný .Mějte se krasně
Dobrý den,jsem ráda že nejsem sama blázen s péčí o zvířata,každé ráno vyndáme hřadla,zametu co vytrousili,umeju napáječku,vyčistím hnízda,a vyvápním a světe div se ,přijdu z kurníku s vejci a lezou po mě.Jak rychle na ně,oheň ne je dřevěný kurník.Největší strach mám aby nepřelezli jinam,na kočky ,králíky,ovečky vůbec nevím jestli to dělají. Kachny a králíky mám u domu na zahradě i domácí mazlíčky když jsme venku a také kvočnu s kuřátkama,zahrada je rozdělená a druhá půlka ta větší je pastvina a za pastvinou až kurník a slepice ,ale ty se pasou s ovečkama🤔.Navíc chodím do kurníku a zpět přez zahradu kde máme ten zbytek zvířat.Už jsem přečetla vše,co se tady píše,ale nevím nic na 100% jen dohady,má někdo opravdu radu o rychlém vypořádání se se čmelíkama a co ty ostatní zvířátka🤨jsou v ohrožení?máte info?prosím
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čmelíci jdou jen na ptáky,savci jsou v bezpečí:-)
vyskusajte taketo nieco, zabera dobre
http://www.agrohase.sk/produkt/dobol-fumigator---dymovnice-proti-hmyzu--10-g/
rarach
napsal(a):
Dobrý den,jsem ráda že nejsem sama blázen s péčí o zvířata,každé ráno vyndáme hřadla,zametu co vytrousili,umeju napáječku,vyčistím hnízda,a vyvápním a světe div se ,přijdu z kurníku s vejci a lezou po mě.Jak rychle na ně,oheň ne je dřevěný kurník.Největší strach mám aby nepřelezli jinam,na kočky ,králíky,ovečky vůbec nevím jestli to dělají. Kachny a králíky mám u domu na zahradě i domácí mazlíčky když jsme venku a také kvočnu s kuřátkama,zahrada je rozdělená a druhá půlka ta větší je pastvina a za pastvinou až kurník a slepice ,ale ty se pasou s ovečkama🤔.Navíc chodím do kurníku a zpět přez zahradu kde máme ten zbytek zvířat.Už jsem přečetla vše,co se tady píše,ale nevím nic na 100% jen dohady,má někdo opravdu radu o rychlém vypořádání se se čmelíkama a co ty ostatní zvířátka🤨jsou v ohrožení?máte info?prosím
Nejětší problém je v dřevěném kurníku.
dreamlife
napsal(a):
ja som dal kremelinu hádam ešte minulý rok. ostala nafučaná v špárach kurína. podstieľka hobliny a čmelíci nikde.
čmelíky som ináč mal pravidelne. 1 kilo kremeliny stojí cca 1euro + poštovné.
používajú to vinári ako filtráciu. odskúšané.
Kde kupujete křemelinu za tak nízkou cenu?
pre všetkých :
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace,-plneni,-etiketovani-a-zatkovani/filtracni-kremelina/kremelina-f4-15-kg
môžte si nechať zateplené kuríny z dosiek, nechajte nech sa kúpu sliepky v kremeline v kuríne. Práveže dosky majú spóry, kde sa kremelina drží najdlhšie.
Odskúšané mojim susedom.
http://zverolekarka.com/cmelikovitost/ Přečtěte si článek od bodlinky, není čmelík jako čmelík a záměna je snadná, horší je ale likvidace. Zatím co budete likvidovat čmelíky v kurníku čmelíkovec ptačí vám bude vysávat slepičky. Takže pouze křemelína nestačí a chce to kombinovat několik přípravků. Vhodná je také prášková sandézia. Je to dezinfekce která krom jiného hubí parazity. Nemohu napsat že to 100% funguje, právě jsem s tím začal, ale nějaké výsledky po týdnu už jsou. Jedna výhoda je že sandezii je možné používat i na slepice a neni žádná inkubační lhůta. Tzn., že můžete jak maso tak vajíčka použít bezprostředně po aplikaci. Já to ale přesto provádím v současné době kdy je snáška minimální. Sandezia 25 kg mne přišla na necelých 1000 Kč (doprava zdarma) a křemelína 30 kg (2x15) na 1250, kdy doprava byla dražší než 15 kg křemelíny. (vinařská filtrační 4) Právě v dřevěných kurnících je daleko horší se těch breberek zbavit a zvláště pokud jsou zateplené. Mají tam miliony škvír kam se schovat. Žádný přípravek vám ale není nic platný pokud nebude dodržovaná zoohygiena.
https://eshop.iframix.cz/boj-proti-cmelikum/redmite/ funguje veliká spokojenost
Já si beru věci odtud a jsem moc spokojený. https://www.kurnik-pro-slepice.cz/hubeni-cmeliku/