Líhnutí hus-jak jim pomoct ven?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2019 05:56
mgtka

XXX.XXX.64.12

Ahojte,
Máte trik, jak pomoct housatům, když už se chystají ven z vajíček? Pod husou jsou venku během pár hodin, ale v líhni to trvá i dny a kolikrát to prostě nedají. Udržujeme vysokou vlhkost, když to jde, tak skořápku odloupneme tak aby ta blána pod ní zůstala. Ty skořápky jsou jak beton a nedivím se, že je pro ně tak těžké si udělat dostatečný otvor.
Husa je svým břichem namastí nebo co, tak jim to jde snadněji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2019 08:09

Bude nějaký problém v nastavení líhně a housata jsou slabší než by měla být, nebo je vlhkost moc nízká

24.4.2019 08:32
mgtka

XXX.XXX.64.12

Myslíte, že to je jen nastavením? Pro líhnutí máme teplotu cca 37,5 a vlhkost 75% přibližně

24.4.2019 08:56

Husy nemám, třeba se tady objeví lidi, co je líhnou.

Ale chybějícím namaštěním vajec ta špatná líhnivost není. Co pozoruju, tak okolo líhnutí husích vajec jsou největší tance, chlazení, kropení... není to o tom, že se dají vejce do líhně a líheň se strčí do zásuvky.

24.4.2019 09:26
Benbela

XXX.XXX.243.247

Také jsem s tím měla problém.Hodně tvrdé skořápky i u kačenek. Na radu známých seniorů jsem začala dělat kroužek 3% peroxidem. Trochu ho ohřeji ve vodní lázni a štětičkou natřu. Ale upozorňuji,že mé zkušenosti nejsou dlouhodobé.Loni takto,právě po potížích s vylíhnutím, bez problémů 3x a letos kačky 1x a husy 1x. Také jsem zde někde četla,že k rosení přidávat do vody ocet.Ale to je k posouzení na zkušených,já jsem stále začátečník.

24.4.2019 09:29
Benbela

XXX.XXX.243.247

Ještě přidávám,že pokud odloupnete jen skořápku,tak ta blanka přischne na mládě.

24.4.2019 11:47
rybka

XXX.XXX.242.180

Prosím, mám dotaz ohledně chlazení husích vajec v líhni......zda se chladí i při klubání housátek, nebo jen do naklubání. Vždy jsem líhla pod kvočnami ať slepičími či husími, ale letos nechtějí sedět a byla jsem nucena dát vejce do líhně. Děkuji

24.4.2019 17:11
mgtka

XXX.XXX.64.12

Benbela napsal(a):
Ještě přidávám,že pokud odloupnete jen skořápku,tak ta blanka přischne na mládě.

No jo, ale když vezmu i tu blanku, můžu prckovi způsobit krvácení

24.4.2019 20:28
Benbela

XXX.XXX.243.247

To ano,vykrvácel by.Párkrát jsem to dělala, že jsem u naklovnutí nehtem popraskala skořápku do necelého kroužku po tom peroxidu a pak se dolíhlo
.U naklovnutí jsem ždibínek blanky protrhla,ale neodloupla jsem dál skořápku.Loni je partner propraskal víc, že jim pomůže a blanky hrozně rychle zaschly.Vlhčila jsem odkryté blanky teplou vodou a něco se dolíhlo.Ale tak se to určitě dělat nemá, jenže to bylo buď a nebo.Neumím moc vysvětlovat.Písněte jak to dopadlo a postup pro poučení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík