Kachničky a snáška

Kachnička mandarinská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2019 07:24

Dobrý den, mám od podzimu mandarinky (mám 2 páry bílých, 1 pár skořic) a karolinky (1 pár přírodních). Prvně zmíněné se zdržují stále u malého koupacího jezírka a už od začátku dubna se snad denně páří (úspěšně)-jeden pár ze tří vidím, ty další jestli, tak v noci na jezírku ve voliéře. Karolinkám do života nevidím, ty se mohou pářit i nést někde jinde, ty jsou venku a létavé, takže přilítnou na žrádlo, odpočívají a při leknutí odletí do křoví, celé noci se flákají někde po venku, zatímco mandariny jsou zavírané do voliéry.
Mandarinky jsem viděl i lézt do budek, aktivně je obhlížely a upravovaly hnízdečka. I jeden z kačerů tam lezl. A vejce-žádné. Ani na zem ho nepoloží. Prostě žádné nesnesou. A lezou tam stále.
Vypadají zvláště dobře krmené, ale nemyslím si, že by byly přetučnělé.
Krmení dostávají pšenici, občas kukuřici nebo chleba, grit, dále hmyz a trávu (co si chytají na pastvě-někdy chodí za plot na hektarový pozemek bez oplocení a pasou se i tam). Přemýšlím, že by mohly nesnášet kvůli málu bílkovin nebo vitaminu E. Ale husy mi už vyseděly, kachny zakrslé a divoké nesou o 106 už dlouho, jsou chované ve stejných podmínkách.
Pokud nějaký chovatel kachniček ví, čím je tento problém způsoben, rád bych to věděl také. Přeju si letos mít vlastní odchov, pokud to bude ještě možné. Proto prosím o radu.
Od známého mám domluvených několik mladých káčat mandarinek bílých, až se mu vylíhnou. Takže aspoň nějaká ta radost bude.
J.E.

2.5.2019 14:28
maxichov

XXX.XXX.146.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, mám od podzimu mandarinky (mám 2 páry bílých, 1 pár skořic) a karolinky (1 pár přírodních). Prvně zmíněné se zdržují stále u malého koupacího jezírka a už od začátku dubna se snad denně páří (úspěšně)-jeden pár ze tří vidím, ty další jestli, tak v noci na jezírku ve voliéře. Karolinkám do života nevidím, ty se mohou pářit i nést někde jinde, ty jsou venku a létavé, takže přilítnou na žrádlo, odpočívají a při leknutí odletí do křoví, celé noci se flákají někde po venku, zatímco mandariny jsou zavírané do voliéry.
Mandarinky jsem viděl i lézt do budek, aktivně je obhlížely a upravovaly hnízdečka. I jeden z kačerů tam lezl. A vejce-žádné. Ani na zem ho nepoloží. Prostě žádné nesnesou. A lezou tam stále.
Vypadají zvláště dobře krmené, ale nemyslím si, že by byly přetučnělé.
Krmení dostávají pšenici, občas kukuřici nebo chleba, grit, dále hmyz a trávu (co si chytají na pastvě-někdy chodí za plot na hektarový pozemek bez oplocení a pasou se i tam). Přemýšlím, že by mohly nesnášet kvůli málu bílkovin nebo vitaminu E. Ale husy mi už vyseděly, kachny zakrslé a divoké nesou o 106 už dlouho, jsou chované ve stejných podmínkách.
Pokud nějaký chovatel kachniček ví, čím je tento problém způsoben, rád bych to věděl také. Přeju si letos mít vlastní odchov, pokud to bude ještě možné. Proto prosím o radu.
Od známého mám domluvených několik mladých káčat mandarinek bílých, až se mu vylíhnou. Takže aspoň nějaká ta radost bude.
J.E.

určitě budou chtít více klidu jak zakrslé a omezit kontrolu budky

2.5.2019 16:05

maxichov napsal(a):
určitě budou chtít více klidu jak zakrslé a omezit kontrolu budky

Díky za odpověď, budky teda prohlížím pořád, samozřejmě když jsou kačeny dál, když jsou okolo nich nebo uvnitř, tak tam vůbec ani nejdu, abych je nevyplašil. Jiná drůbež tam neleze, akorát občas projde okolo, což mandarinkám je viditelně jedno.
Nečekal bych, že kontrola budek by mohla bránit zahájení snášky. Myslel jsem, že kdyby se bály nést do budek, tak by to dávaly na zem, přece ta vejce nemůžou zadržovat do nekonečna.
Do budky (nejoblíbenější) už jsem viděl lézt jednoho z kačerů a všechny tři kachny, takže jsem vydlabal další budku a dám ji tam.
V budkách je jako podestýlka sláma a vždy jedno slepičí vejce jako podkladek. Pokusím se vyvarovat těch kontrol, jestli to pomůže.
Nemůže to být třeba i krmením? Neměl bych začít dávat směs pro nosnice a nějakou umělou formu vitaminu E?

2.5.2019 17:26
maxichov

XXX.XXX.146.1

Krmením to určitě nebude dej jim čas a klid

2.5.2019 18:55

maxichov napsal(a):
Krmením to určitě nebude dej jim čas a klid

Dobře, já jenom, že jsem se bál, aby se mi ti kačeři neodbarvili dříve, než snáška začne, to bych z těch vajec měl tak pomazánku, protože prý v prostém šatě již nejsou plodní (to až se zase vybarví).
Víte, kdy asi začínají přepeřovat do letního peří?

2.5.2019 20:07
maxichov

XXX.XXX.146.1

červenec - srpen jak kteří

2.5.2019 20:13

maxichov napsal(a):
červenec - srpen jak kteří

Díky, už obavy nemám, uklidnil jste mě. Mají času dost, aby to stihly. Já si myslel, že se odbarvují dříve, proto jsem začal šílet, aby to ještě stihly letos.

Přidejte reakci

Přidat smajlík