Káčata v hnízdě

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2019 09:42
Zipy

XXX.XXX.144.185

Dobrý den, líhnou se mi pod pižmovkou první káčata (moje první, kachna už si jednou mladé odvodila) a potřebovala bych poradit, jak dál postupovat. Kachna včera večer poprvé slezla z hnízda a bylo v něm vidět asi sedm kačátek, už suchých. Když jsem se šla podívat blíž, kačena vběhla zpět na hnízdo a dost agresivně si ho bránila, takže na kontrolu zbytku hnízda jsem si netroufla. Kachna původně seděla na třiceti vejcích a od toho krátkého večerního výlezu z hnízda už zase sedí a neslézá. Nevím tedy, jestli ji mám nechávat na hnízdě a doufat, že se ještě něco vylíhne, nebo jí mám zbývající vajíčka už sebrat, aby se věnovala vylíhnutým kačátkům. Na jednu stranu to chci nechat na kačeně, na druhou stranu jsem nervózní začátečník a nerada bych přišla o ty kačátka, co už jsou na světě Poradíte mi tedy prosím, co mám nebo nemám v této fázi dělat?

3.5.2019 12:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nechte to na kachně, ví co dělá

3.5.2019 12:55
asperulo

XXX.XXX.104.1

Souhlasím. Pokud víte,že kachna už uspěšně odchov zvládla, nechte ji. Jinak hrozí, že naděláte spíš škodu, když kachna začne mít strach o mladé, může je omylem přišlápnout. Lepší je nechat ji v klidu.

3.5.2019 13:24
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ja mám zkušenost,že pokud už jsou kachnata vylihnuta jeden den,ostatni se už nevylihnou,pokud jsou vejce nasazena v jeden den najednou..vyberu z pod kacky vajicka a prohlidnu, poslechnu,jestli tukaji nebo piskaji..už pohmatem jsou mrtvá vejce chladná..vyřadim.zbytečně by kacena seděla další den a kacata budou hladem..

3.5.2019 14:18
asperulo

XXX.XXX.104.1

Většinou vejce kontroluji v průběhu sezení, když se jde kachna vyvenčit. 30 vajec pod kachnu je asi už nahraně. Naše letos měla 27 vajec a vyseděla 24 kachňat. Jedno vejce jsem vyhodila v půlce hnízdění. Dvě zůstala v hnízdě, když kachna vyvedla mladé ven. Je pravda, že když se nasazuje vše najednou, tak se i najednou vylíhnou. Jedině, když by ke kachně ještě chodila snášet jiná kachna v průběhu sezení. Je dobré to hlídat.

3.5.2019 14:38
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ano,to je pravda,tak to je.. a hlavne,když přehlédnu a najednou mi pipa pod kachnou kuře😁🐔

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2019 14:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli má kachna 30 vajec, tak hrozí, že vejce rozmačkají právě vylíhlá káčata, takto jsem přišel zvláště o hodně kuřat. Pokud to půjde, raději káčata odebírejte. Kdyby měla půlku toho počtu vajec, tak bych na ni ani nesahal, to jde samo a většinou bez obtíží.

Kačenu musíte chytit shora, zvednout z hnízda a malé vybrat do košíku a odnést. Káčata dáte pod lampu, dáte jim krmení a vodu a ke kachně je vrátíte, až se vylíhne zbytek.

3.5.2019 17:57
Zipy

XXX.XXX.144.185

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli má kachna 30 vajec, tak hrozí, že vejce rozmačkají právě vylíhlá káčata, takto jsem přišel zvláště o hodně kuřat. Pokud to půjde, raději káčata odebírejte. Kdyby měla půlku toho počtu vajec, tak bych na ni ani nesahal, to jde samo a většinou bez obtíží.

Kačenu musíte chytit shora, zvednout z hnízda a malé vybrat do košíku a odnést. Káčata dáte pod lampu, dáte jim krmení a vodu a ke kachně je vrátíte, až se vylíhne zbytek.

Kachňata jsem na Vaši radu odnesla a dala je pod topnou desku, je fakt, že kachňata byla v hnízdě hodně namačkaná. Ale kačena hned poté z hnízda slezla a místo toho, aby seděla na vejcích, tak pobíhá okolo a hledá mladé. Kachňat se vylíhlo 14, v hnízdě tedy zůstalo ještě 16 vajec.

3.5.2019 18:21
ančovička1

XXX.XXX.43.86

Prohlizela jste vejce po týdnu lihnuti?..buď je tato polovina vajec čistá a kacena je zahrivala zbytečně na úkor ostatnich,některá také asi zastudila,protože neni možné,aby dobre obsedla a zahřala takove množství vajec..pokud vejce nejsou naklubana,zkuste je polozit do misky s teplou vodou,ktera se budou hybat,jsou živá..ale pochybuji..

3.5.2019 18:30
Zipy

XXX.XXX.144.185

Vejce jsem neprosvěcovala. Teď je kačena zavřená na hnízdě, tak ji nechám už pro dnešek v klidu, zítra ráno zkusím ten trik s teplou vodou, děkuji za radu.

4.5.2019 09:21
Zipy

XXX.XXX.145.252

Tak jsem zkusila vajíčka ponořit do teplé vody, ani jedno se nehýbalo. Po rozbití jich byla většina neoplodněná, jen ve dvou byly mrtvé zárodky. Na příště tedy natrénuji prosvěcování vajec a kačer se snad bude příště víc snažit. Kačátka už jsou zpátky u maminy. Děkuji všem za pomoc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík