Chov brojlerů - kde jsme udělali chybu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pan_Kuře

7.5.2019 18:39
Pan_Kuře

XXX.XXX.145.158

Dobrý den,
zhruba před měsícem jsme začali chovat brojlery. Pořídili jsme si 2 týdny stará kuřátka, dali je do velké krabice, vystlali hoblinama, dali pítko a infračervenou zářivku s termostatem udržující stabilní teplotu dle tabulky, kterou jsem si našel na internetu a kde je uvedena optimální teplota pro každý týden věku kuřátek. Chtěli jsme je krmit co možná nejpřirozenější stravou a tak jsme nesáhli po krmné směsi BR1,2,3, ale dávali jsme jim hlavně kukuřičnou mouku, vařená vajíčka a sem tam nadrobno nakrájené kopřivy. Výsledkek: za poslední 2 týdny nám pošlo 7 z 10 kuřat, přičemž 2 ze zbylých 3 vypadají, že se nedožijí zítřka.
Můj dotaz tedy zní: kde jsme udělali chybu? Je to tím, že jsme jim nedávali tu směs? Obsahuje něco, bez čeho se neobejdou? Pokud ano, lze dané látky nahradit aniž bychom museli zcela přejít na tu směs? Nebo byla chyba v něčem jiném?
Většinou ten úhyn probíhal tak, že kuřátko se přestalo pohybovat, jako by se mu zdeformovala nožička popřípadě křídlo. Prostě leželo na místě, nehýbalo se a jen spalo nebo se dívalo okolo. Do 2-3 dnů pak bylo po něm.
Předem díky za rady.

7.5.2019 19:41
kastef

XXX.XXX.69.65

ano,je to krmením,před pár dny tu psala nějaká osoba ,tak zas krmila podobně stará kuřata strouhankou s vejci a kopřivama.
Podobné příznaky....nevím co máte stěma kopřivama,jako by to byla spása,to není krmení ale lahůdka.Nic jiného .Krmím pouze směsí,každoročně odchovám desítky kuřat a za 7! let uhyn dva kusy/mou blbostí/.Když chcete přirozeně krmit ne směsí/na to se ale brojleři nehodí/,tak to krmení musí ale nutričně vše splnovat stejně jako směs.Tzn.musíte si vyprosit recept od někoho zkušeného,nebo si sehnat příslušnou literaturu a krmnou dávku podle toho složit.
Je to hrozný,chudáci kuřata.Když si představím,že se s tím chovatel doma paple a pak to u někoho takto dopadne.Děs.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2019 20:30

Brojler je dost narocny na krmeni, k tomu byl vyslechten. Bilkovina a energie pro rychly rust. Jenze to jen z kukuricne mouky a vajec neziska. Namichat si vlastni smes lze, ale stejne ji budete delat z prumysl.vyrobenych/vypestovanych surovin, takze je lepsi koupit tu smes. Pro 10 kurat se vam to ani nevyplati, ta domaci vyroba. A dulezita rada na zaver, nez si koupite zive zvire, nastudujte si, jak na nej a co s nim. Se stenetem byste asi takhle neexperimentoval, ne?

7.5.2019 20:44
kastef

XXX.XXX.69.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Brojler je dost narocny na krmeni, k tomu byl vyslechten. Bilkovina a energie pro rychly rust. Jenze to jen z kukuricne mouky a vajec neziska. Namichat si vlastni smes lze, ale stejne ji budete delat z prumysl.vyrobenych/vypestovanych surovin, takze je lepsi koupit tu smes. Pro 10 kurat se vam to ani nevyplati, ta domaci vyroba. A dulezita rada na zaver, nez si koupite zive zvire, nastudujte si, jak na nej a co s nim. Se stenetem byste asi takhle neexperimentoval, ne?

jasně,chudák kuřátko stojí pár korun,že?Tak co to oželíme ted se mi vylíhnou poslední kuřata,vypadá,že je povětšinou oplozeno,jsou to až na pár Australek kříženci,ale i když jich bude 2x tolik ,než potřebuju,radši si je nechám.I když budu muset donutit chlapa postavit další boudu pro kuřata.

Pan_Kuře

7.5.2019 20:53
Pan_Kuře

XXX.XXX.145.158

kastef: Myslím, že ty kuřata - byť krmena nevhodně - u nás měla podstatně kvalitnější život než v nějakém velkochovu, kde by jich se jich na m2 tísnílo 30. A jinak věřím, že určitě tak, jak tady držkuješ na mě, tak chodíš držkovat i na velkochovy, kde ty zvířata žijou v šílenejch podmínkách, namačkaný jedno kuře na druhým a kde jim svítěj hodinu denně.

frufru: Mě ale nejde o to, aby se mi ta domácí výroba vyplatila, nedělám to pro peníze. Ale to je v dnešní době asi těžký pochopit. Se štěnětem by nebylo potřeba experimentovat, tam tu přírodu člověk tak neohnul aby štěně pošlo jenom proto, že dostává více méně přirozenou stravu. V tom je ten rozdíl. A k tomu nastudování: ono těch materiálů k nastudování v tomto zas tolik není. Každej jak vopičák ty kuřata hnedka začne cpát tou směsí a nikoho nenapadne, jestli neexistuje alternativa. A pokud někoho jo, moc se s tím na internetu nechlubí.

7.5.2019 20:59

Pan_Kuře napsal(a):
kastef: Myslím, že ty kuřata - byť krmena nevhodně - u nás měla podstatně kvalitnější život než v nějakém velkochovu, kde by jich se jich na m2 tísnílo 30. A jinak věřím, že určitě tak, jak tady držkuješ na mě, tak chodíš držkovat i na velkochovy, kde ty zvířata žijou v šílenejch podmínkách, namačkaný jedno kuře na druhým a kde jim svítěj hodinu denně.

frufru: Mě ale nejde o to, aby se mi ta domácí výroba vyplatila, nedělám to pro peníze. Ale to je v dnešní době asi těžký pochopit. Se štěnětem by nebylo potřeba experimentovat, tam tu přírodu člověk tak neohnul aby štěně pošlo jenom proto, že dostává více méně přirozenou stravu. V tom je ten rozdíl. A k tomu nastudování: ono těch materiálů k nastudování v tomto zas tolik není. Každej jak vopičák ty kuřata hnedka začne cpát tou směsí a nikoho nenapadne, jestli neexistuje alternativa. A pokud někoho jo, moc se s tím na internetu nechlubí.

Ne, neměla kvalitnější život, uhynula vám na podvýživu. Jste doslova horší než velkochov.

7.5.2019 20:59
milan22

XXX.XXX.65.204

Základní chybu jste udělaly tím že jste si pořídily živého tvora a o krmení nemáte ani páru. Být to pes nebo kočka tak sedíte za TÝRANÍ zvířat !!!

7.5.2019 21:00
kastef

XXX.XXX.69.65

Pan_Kuře napsal(a):

takový kvalitní život,že zakrátko pochcípaly na podvýživu,tak to bych chtěla zažít....
Ted už pár let chovám čistokrevné plemena,ale kdysi sem kuřátka i dospělé slepice z velkochovů kupovala.Vždy to byly zdravé a pěkné,kvalitně odchované kusy,které mi byly k užitku.Bez ohledu na to,jestli byly někde namačkány.

7.5.2019 21:10

Brojler je rychle rostoucí zvíře. Rychlý růst znamená, že musí mít z čeho. Ti vaši pravděpodobně zchromli na křivici nebo perózu a pak zdechli hlady nebo žízní. Já vám nevím, ale ti velkochovní se mají prostě o fousek lépe než tihle vaši utýraní, protože úhyn v turnusu je tak dvě, tři procenta. Ne všichni.

Pan_Kuře

7.5.2019 21:21
Pan_Kuře

XXX.XXX.145.158

K těm bílkovinám: zapomněl jsem napsat, že dostávali tvaroh. Čili stále nerozumím tomu, kde se stala chyba. Krom toho bílkovina je i v tom vajíčku. Když se dívám na složení těch směsí tak vidím, že základ tvoří pšeničný a kukuřičný šrot. Zajímalo by mě, jestli někoho z vás napadlo, že ta kuřátka mohla být třeba nemocná.

7.5.2019 21:24

Pan_Kuře napsal(a):
K těm bílkovinám: zapomněl jsem napsat, že dostávali tvaroh. Čili stále nerozumím tomu, kde se stala chyba. Krom toho bílkovina je i v tom vajíčku. Když se dívám na složení těch směsí tak vidím, že základ tvoří pšeničný a kukuřičný šrot. Zajímalo by mě, jestli někoho z vás napadlo, že ta kuřátka mohla být třeba nemocná.

Napadlo, ale nemoc je výrazně méně pravděpodobná než podvýživa. Nemocná kuřata se shlukují pod tepelnými zdroji, jsou načepýřená, obvykle mají průjem nebo kašlou a mají rýmu, případně mají neuro potíže. A pokud má na nemoc uhynout 100% kuřat, hynou všechna během hodin, max dní.

Ale vaše krmná dávka obsahuje prakticky nula procent vápníku, tak co sakra po těch kuřatech chcete?

7.5.2019 22:44

A jen na okraj, proc si tedy kupujete brojlera? Proč ne jakekoliv kure, ktere si v klidu vykrmite. Brojler je proste max narocny. A je to “ohnuta priroda”. Jinou stravu jite vy a jinou, energeticky narocnejsi, vrcholovy atlet. Myslite, ze “normalni” kure doroste jatecni vahy za necele dva mesice ze psenice a kukurice? A stale tu pretrvava mýny nazor, ze koupena smes je fuj a hnus. A co je dnes “prirodni”? Ono ani to kure v prirode nezije jen ze zrni (kde by ho taky naslo). Ma pestrou stravu. A tady ve clancich je spousta navodu, jak si doma vyrobit krmnou davku a co musi obsahovat.

8.5.2019 09:54
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Všeobecně se lidé domnívají, že do průmyslově vyráběných směsí se přidávají antibiotika, ale není tomu tak. Jako stimulátory růstu jsou v ČR zakázána. Ani jako prevence možného výskytu onemocnění drůbeže se používat nesmějí. Všechny tyto léky jsou vázány na lékařský předpis. V drůbežárnách je možné použít antibiotikum na základě rozhodnutí veterináře, tam může být do krmné směsi přimícháno, ale na to jsou výrobny, které mají povolení k výrobě medikovyných krmiv.

8.5.2019 11:22
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..takhle to vypadá,když nekdo dělá něco,čemu nerozumi..nejhorší na tom je,že experimentuje na živých tvorech..

8.5.2019 12:07
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
..takhle to vypadá,když nekdo dělá něco,čemu nerozumi..nejhorší na tom je,že experimentuje na živých tvorech..

a ještě je vulgární na slušné chovatele.
Možná jsme vopice,co krmí směskou,ale určitě jsou naše kuřátka živý a zdravý

8.5.2019 13:43
hokrví

XXX.XXX.105.226

Přeci si nekoupím kuře se salmoneozou z Polska, když si to dokážu udělat sám doma.

8.5.2019 15:44
ančovička1

XXX.XXX.220.127

kastef napsal(a):
a ještě je vulgární na slušné chovatele.
Možná jsme vopice,co krmí směskou,ale určitě jsou naše kuřátka živý a zdravý

..a nechapu,proc se ptá,jak má krmit brojlery a kdyz dostane dobrou radu,kde dela chybu,tak jsme vopice😂,to me rozesmálo, to sedi od někoho,komu kuřata pod odbornou péčí pochcipala😂..kastef,mate krásná kuratka😇

8.5.2019 15:47
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
..a nechapu,proc se ptá,jak má krmit brojlery a kdyz dostane dobrou radu,kde dela chybu,tak jsme vopice😂,to me rozesmálo, to sedi od někoho,komu kuřata pod odbornou péčí pochcipala😂..kastef,mate krásná kuratka😇

jo jo,ty jsou lonská,letos moc fotek není,něco už sem ale dávala na diskuzi jen pár....
musím zas pofotit,ale už mi dodělává foták.

8.5.2019 17:31
ančovička1

XXX.XXX.43.86

Ja budu letos s brahmankami v háji..když jsem je konečně dala k sobě, s kohoutem, tak mi kohout začal padat na nohy,špatně chodi,jakoby se občas prehupuje a chytá balanc,posedáva..o slepicky zájem nemá..žádné zranění neměl,aspoň o ničem nevim..nohy v pořádku..že by byl těžký?ma dva roky..snad se spraví..

8.5.2019 17:49
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
Ja budu letos s brahmankami v háji..když jsem je konečně dala k sobě, s kohoutem, tak mi kohout začal padat na nohy,špatně chodi,jakoby se občas prehupuje a chytá balanc,posedáva..o slepicky zájem nemá..žádné zranění neměl,aspoň o ničem nevim..nohy v pořádku..že by byl těžký?ma dva roky..snad se spraví..

chudák,spíš jestli to nebude něco uvnitř,takto se projevují i vnitřní onemocnění.
Tak to nebudete mít žádné brahmání kuřátka?

8.5.2019 18:29
ančovička1

XXX.XXX.43.86

Nojo,zatim to tak vypadá,ještě par dni počkám a pak se poptám po známých,jestli jim nejaky kohoutek nepřebývá,jinak inzeráty..ještě je čas,jaro teprve začíná..

8.5.2019 18:38
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
Nojo,zatim to tak vypadá,ještě par dni počkám a pak se poptám po známých,jestli jim nejaky kohoutek nepřebývá,jinak inzeráty..ještě je čas,jaro teprve začíná..

tak snad před inzerát něco seženete,kdyby na něco došlo

9.5.2019 07:21
ančovička1

XXX.XXX.220.127

kastef napsal(a):
tak snad před inzerát něco seženete,kdyby na něco došlo

Kastef,problem objeven,kohout ma natekly našláp,polštářek,leve nohy a tacal teplat,neco se tam rozbiha,navštívíme pana doktora😀tak snad to vylecime😀...jinak vcera mi přišlo polykarb.pařeniště,dneska leje a hpusata se v such pasou..sice je to lehoučke,ze by pri vetru uletelo,alechlap mi ho prisrouboval na dřevěný rám,tak dobrý..sikovny mužský by to lehce vyrobil sám a i z lepšího materialu a asi za polovic(1300,-)ale co?hlavně,že se husy pasou!😂.

9.5.2019 09:46
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

To je moc dobrý nápad s tímhle pařníkem, jak je to prosím veliké? Děkuji

9.5.2019 10:28
Benbela

XXX.XXX.243.247

Souhlasím, skvělý nápad. Hned jsem objednala. Děkuji.

9.5.2019 10:41
ančovička1

XXX.XXX.43.86

Je velké 120x100cm,vysoké ve špičce 40..jen kdyby byla vyklapeci strecha jen ve dvou dilech a ne ve 4..jako parnik by to vyhovovalo,ale je mezi dvema dily skvira,jde špatně napadovat k sobě....panty na zvyšování uvadi výrobce v čele,v předu,ale jsou po stranách,stresni dily se tim pádem uprostřed kyvou..manžel mi tam da po celé delce kovové lišty,aby se ty dva diky spojily v jeden..kdo tohle vymýšlel?..jinak výborná pomůcka,housata jsou v teple,pasou se..az oschne trava,lehce to přetáhnu kousek dál,na čistou trávu..

9.5.2019 11:01
ančovička1

XXX.XXX.43.86

Mam toto pařeniště,panty jsou jinde,na boku..

9.5.2019 16:13
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
Kastef,problem objeven,kohout ma natekly našláp,polštářek,leve nohy a tacal teplat,neco se tam rozbiha,navštívíme pana doktora😀tak snad to vylecime😀...jinak vcera mi přišlo polykarb.pařeniště,dneska leje a hpusata se v such pasou..sice je to lehoučke,ze by pri vetru uletelo,alechlap mi ho prisrouboval na dřevěný rám,tak dobrý..sikovny mužský by to lehce vyrobil sám a i z lepšího materialu a asi za polovic(1300,-)ale co?hlavně,že se husy pasou!😂.

tak to je dobře ,žese našla příčina,kohoutek se určitě vyléčí.
Jinak podobné,ale poloviční pařeniště mám na přísadu.

10.5.2019 12:31
gir7

XXX.XXX.186.254

Já si vyrábím vlastní směs - 50% pšenice ,25% sojový šrot,20%kukuřice,3%minerální směs,2% vápenec .Za 60 dní mají brojleři 3 kg vykuchaní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík