Vikinek

XXX.XXX.233.49
Na naší poměrně rozlehlé pracele u rybníka v křoví mezi kamenou skalkou se nám uhnízdili kachny. Jedná se o nějakou bílou kachničku s barevnýma pírkama, která sedí na devíti až desíti vejcích. Rád bych je zachránil, protože vlastníme dva psi, na pozemku se pohybuje několik kun a mnoho koček z vesnice. Psům jsem už vysvětlil, že tam na to místo "nesmí" a zatím to respektují, ale z těch kun a cizích koček mám strach, to neovlivním, jsou strašně drzé... Vím, že je to příroda, ale jsou na mém pozemku a tak mi není lhostejné, jestli je nějaká smradlavá bestie vyvraždí. Znáte někdo způsob, jak jim pomoci či takovou situaci řešit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nesahat, nerušit.

Vikinek
napsal(a):
Na naší poměrně rozlehlé pracele u rybníka v křoví mezi kamenou skalkou se nám uhnízdili kachny. Jedná se o nějakou bílou kachničku s barevnýma pírkama, která sedí na devíti až desíti vejcích. Rád bych je zachránil, protože vlastníme dva psi, na pozemku se pohybuje několik kun a mnoho koček z vesnice. Psům jsem už vysvětlil, že tam na to místo "nesmí" a zatím to respektují, ale z těch kun a cizích koček mám strach, to neovlivním, jsou strašně drzé... Vím, že je to příroda, ale jsou na mém pozemku a tak mi není lhostejné, jestli je nějaká smradlavá bestie vyvraždí. Znáte někdo způsob, jak jim pomoci či takovou situaci řešit?
To je domácí kačena, asi zakrslá.
Zkuste jí nějak hnízdo zabezpečit, třeba vystavte nějakou budku, na místo hnízda ji postavte, vystelte slámou, udělejte jí hnízdo, dejte do ní vejce a zavřete tam kachnu. Pokud to nebude vysloveně plašan, tak si na vejce sedne. Ale vzhledem k tomu, že by to měla být domácí kačena, by to mohla snést.
Z budky ji pouštějte odpoledne a dohlížejte na ni, větrat vejce bude až hodinu denně. Nasypte jí pšenici, ona se nažere, vykoupe, vykálí a pak se vrátí a zase ji zavřete. Až bude mít káčata, tak je minimálně první týden nechejte uzavřená v budce s kachnou a na krmení jim dávejte směs pro kachny nebo kuřata (lze sehnat i přes internet). Pak je můžete pustit. Už by s kachnou mohla spát u vody. Na krmení stále směs, až budou brát celou pšenici, už pouze pšenici, krmte na břehu, do misky.
Nebo je můžete po vylíhnutí dát či prodat nějakému chovateli, pokud je tam nechcete...
Vikinek

XXX.XXX.233.49
To je nám jasný, že nesahat a ani se tam nepřibližujeme pořídit fotku, ale jestli se vylíhnou káčátka a začnou pochodovat po zahradě a k vodě, tak si nedovedu představit, že tady všechny přežijou. Nebylo by tedy pro přežití mláďat lepší dát ta vejce někomu, kdo kachny běžně chová, aby se o ně postaral? I kdybych uhlídal ty pesany, tak kuna nám líta po půdě celou zimu, v létě se dvě i tři navzájem hodní po střeše a řvou po sobě... Počítám, že snůška proběhla včera nebo dnes, psi si jich totiž všimnuli a upozornili mně teprve dneska a ty to tady mají dost prošmejděný.
No, takže zkrátka chtělo by to nějaký záložní plán přeci jen mít, když tu kachničku vyruší někdo jinej, na koho bohužel nemám vliv...

A jak si pak laik ma vybrat, kdyz dostane dve diametralne odlisne rady? Jestli se tam objevila, bude spise uprchla a polodivoka (bez fotky tezko soudit), proto se klonim k te prvni rade.
Vikinek

XXX.XXX.233.49
napsal(a):
Nesahat, nerušit.
A Vy byste ta vajíčka do své líhně nechtěla? Mláďátka se tak zachrání a kachnička si snese nová...

Vikinek
napsal(a):
A Vy byste ta vajíčka do své líhně nechtěla? Mláďátka se tak zachrání a kachnička si snese nová...
Já bych je bral. Zrovna mi běží líheň s vodní drůbeží. Jsem z Olomouckého kraje.
A nevadilo by mi i s kachnou.
Vikinek

XXX.XXX.146.212
přezdívka
napsal(a):
Snáška 9 vajec neproběhne za jeden den. To už tam musela snášet alespoň 14 dní. A až když má nanesený počet vajec, kolik uzná za vhodné, tak začne pouštět prachové peří vystele si hnízdo a na vejce sedne.
No drsný, tak je hodně nenápadná kachnička teda. Takže do konce května budou pobíhat káčata okolo jo? Pohoda, objednal jsem 50 metrů pletiva, aby na ně psi nešli, k tomu sloupky, no a koupím to krmivo a nechám jim přístup k vodě. Snad to bude stačit, ochočit je v žádném případě nechci, doufám, že brzy někam odletí a už se tu neukážou... Máme totiž dost práce a starostí i bez nich.